Curriculum Vitae
Comunicate de presă
Activitate parlamentară
2020-prezent (dep.)
2016-2020 (dep.)
inițiative legislative
întrebări și interpelări
moțiuni
luări de cuvânt în plen
luări de cuvânt în ședințele Biroului permanent
votul electronic
declarație de avere
declarație de interese
 
Sunteti în sectiunea: Prima pagina > Legislatura 2016-2020 > Camera Deputaților > Silviu Dehelean > Comunicate de presa Versiunea pentru printare


primită de la doamna deputat Cristina Elena Dinu (Grupul parlamentar al PSD)
Reforma liberală a Sănătății este dezastruoasă pentru sistemul de sănătate

Intenția Guvernului liberal de a modifica legislația din domeniul sănătății, în sensul accesului egal al instituțiilor medicale private și de stat la programele naționale de sănătate publică suportate din buget, nu este altceva decât o afacere de partid a PNL.

În niciun caz nu se poate vorbi de o reformă a sistemului medical în beneficiul românilor care au nevoie de servicii de calitate, ci este în realitate o formă mascată de privatizare a programelor de sănătate publică.
În cazul în care se va materializa, demersul Guvernului va fi dramatic pentru cetățeni: mai puțini pacienți se vor putea trata gratuit la stat și din ce în ce mai mulți vor trebui să se trateze contra-cost la privat.
Deși cunoaște faptul că sănătatea este un drept garantat de Constituție pentru toți cetățenii, nu doar pentru cei cu venituri mari, PNL a mers mai departe cu modificările legislative!
După cum toți românii au văzut, Ordonanța de Urgență pentru privatizarea programelor de sănătate publică, dată în ultima zi de guvernare a demisului Cabinet Orban, este total ilegală. Proiectul propus prevedea ca spitalele sau clinicile private să poată presta și deconta inclusiv serviciile din programele de sănătate publică și în Acțiunile Prioritare gestionate de Ministerul Sănătății.
Să nu uităm că ministrul demis al Sănătății provine dintr-un spital privat, instituție direct beneficiară a măsurii respective, deci suspiciunea de complicitate la această inițiativă e Executivului este justificată din plin. De asemenea, este vorba și de recompensarea sponsorilor de partid de către PNL, prin acordarea accesului furnizorilor privați la tratamentele scumpe și de urgență. În acest fel, bugetele alocate până acum unităților de stat vor trebui împărțite cu cele din privat, în funcție de serviciile prestate.
Reforma liberală a Sănătății este dezastruoasă pentru sistemul de sănătate! Privatizarea Sănătății nu este în interesul pacienților, ci doar al unităților spitalicești private, care recunosc că nu vor să acorde serviciile decontate de stat, dacă nu pot pune coplată. Așa-zisa posibilitate a pacientului de a opta pentru un spital privat este doar o iluzie.
Fostul ministrul liberal al Sănătății, în tentativa sa de a explica privatizarea sistemului medical, a dat asigurări repetate că spitalele particulare vor avea acces la mecanismele de finanțare publică doar dacă își asumă pierderi, respectiv suportarea din resurse proprii a acelor costuri asociate urgențelor care nu sunt decontate de la stat. A fost o minciună incalificabilă! O demonstrează documentul oficial, respectiv OUG adoptată în noaptea minții de Guvernul Orban, fără transparență decizională și fără discuția publică impuse de lege.
Forma finală a OUG de modificare a legislației în domeniu arată că diferențele de bani vor fi suportate direct din bugetul ministerului Sănătății: „Cheltuielile (...) care nu pot fi acoperite din sumele obținute pe baza contractelor încheiate de spitalele private cu casele de asigurări (...) vor fi decontate de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Sănătății”.
Consider că nu este corect ca PNL să ia bani de la pacienții care nu își permit tratamentul medical contra-cost și să-i transfere la oamenii care își permit oricum tratamente în clinici private, în sistem de co-plată peste suma asigurată de stat.
Voi vota împotriva acestei inițiative în momentul în care va fi dezbătută în Parlament, deoarece o astfel de decizie va adânci prăpastia dintre săraci și bogați, fiind defavorizați în mod total nedrept tocmai oamenii cu posibilități materiale reduse.
Adresa postala: Palatul Parlamentului, str.Izvor nr.2-4, sect.5, Bucuresti joi, 25 iulie 2024, 7:10
Telefoane (centrala): (021)3160300, (021)4141111 Utilizator:
E-mail: webmaster@cdep.ro