Curriculum Vitae
Comunicate de presă
Galerie foto
Activitate parlamentară
2020-prezent (dep.)
2016-2020 (dep.)
inițiative legislative
întrebări și interpelări
moțiuni
luări de cuvânt în plen
votul electronic
declarație de avere
declarație de interese
 
Sunteti în sectiunea: Prima pagina > Legislatura 2016-2020 > Camera Deputaților > Cristina-Elena Dinu > Comunicate de presa Versiunea pentru printare


primită de la doamna deputat Cristina-Elena Dinu (Grupul parlamentar al PSD)
Guvernarea PNL va genera sărăcie și instabilitate economică și socială pentru toți românii

Așa-numitul program de guvernare al PNL, prezentat de premierul Orban sub forma unei fițuici galbene, nu reprezintă altceva decât un atac direct la bunăstarea românilor și la economia națională. „Guvernul meu” le propune românilor reinstaurarea austerității în țară, sub pretextul modificării programelor și legilor adoptate de PSD în ultimii trei ani.

Unul dintre punctele din programul de guvernare al PNL prevede ”comasarea spitalelor”. Aceasta înseamnă închiderea spitalelor mai mici din satele și orașele României, pe care guvernarea PSD le redeschisese după dezastrul din epoca Boc-Băsescu. Mai mult, programul PNL pune și agricultura României pe butuci, zeci de programe vitale pentru dezvoltarea și modernizarea agriculturii urmând să fie anulate sau suspendate.
Corporațiile și multinaționalele vor fi pe primul loc în Guvernarea PNL, fiind evident că românii nu contează pentru ei! După instalarea Guvernului Orban, se așteaptă anularea OUG 114/2018, în urma căreia vor avea de câștigat o serie de entități în cvasi-majoritate cu capital străin.
Băncile nu vor mai avea ținta de a credita economia reală, iar astfel vor pierde românii cu rate la creditele bancare. Aceștia vor plăti rate mai mari la credite cu 10-15%, iar deprecierea leului va adânci povara asupra acestei categorii a populației îndatorate la bănci. De asemenea, prin anularea OUG, fondurile de pensii private nu vor mai solicita garanții crescute din condiția creșterii capitalului.
Vor câștiga și companiile din telecomunicații și din energie, dar în schimb vor pierde românii care vor plăti facturi mult mai mari la utilități. Se estimează un plus de 25-30% la facturile la utilități minim, în urma liberalizării șoc a prețului la utilități.
Vor fi în avantaj și companiile private din sănătate, deoarece comasarea și închiderea spitalelor, plus facilitățile anunțate privind extinderea asigurărilor private de sănătate, vor conduce la privatizarea accentuată a sănătății. Vor pierde tot românii care nu-și vor mai permite plata unor servicii medicale decente, iar accesul la serviciile medicale se va restrânge drastic.
Anularea OUG 114 va aduce beneficii și companiilor private din educație, privatizarea din acest domeniul urmând să conducă la limitarea accesului larg la educație. Pentru familiile cu o situație financiară modestă, care sunt într-un număr mare în România, va fi imposibil în aceste condiții ca un copil înzestrat și inteligent să acceseze studiile superioare.
Eliminarea supraimpozitării part-time va readuce practica sclaviei în afaceri, fiind astfel avantajate firmele care fac evaziune fiscală. Se va regeneraliza practica angajării fictive part-time, cu un program de lucru efectiv de 8-10 ore, și pe salarii de nimic. Totodată, veniturile bugetare încasate din contribuții și impozit pe venit vor scădea puternic.
Vor fi în câștig evident companiile foarte mari, cu capital străin, în timp ce companiile românești și IMM-urile vor pierde conform programului de guvernare al liberalilor. Nu există nicio măsură în așa-numitul program de guvernare care să stimuleze capitalul autohton sau vreun sector economic din România, în afara de sectorul bancar, energie, telecomunicații și pensii private. Vor pierde astfel IMM-urile autohtone, prin eliminarea Startup Nation, dar și firmele din construcții si cele din IT, prin stoparea/retragerea sprijinului acordat de guvernarea PSD prin facilități fiscale.
Orașele mari vor fi în avantaj net, deoarece prin propunerile prezentate și prin renunțarea la Programele de Dezvoltare Locală PNDL și FDI, se va majora exponențial decalajul dintre zona urbană mare și restul localităților, respectiv orașele mai mici și comunele.
În turism, vor câștiga țările vecine, iar societățile românești vor fi dezavantajate, neexistând nicio măsură concretă de sprijin. Nu în ultimul rând, vor câștiga companiile private din domeniul transporturilor, deoarece prin „privatizarea companiilor” din domeniu - așa cum se enunță în programul PNL - românii vor plăti mai mult pentru servicii mult mai slabe calitativ.
Iată doar câteva măsuri de austeritate ale noului guvern, care vor fi luate în scopul minimizării rezultatelor foarte bune ale guvernării PSD, denigrarea creșterii economice a României și a efectelor pozitive ale acesteia pentru calitatea vieții românilor fiind un țel parșiv, politicianist și pur electoral al liberalilor.
Adresa postala: Palatul Parlamentului, str.Izvor nr.2-4, sect.5, Bucuresti vineri, 14 iunie 2024, 9:10
Telefoane (centrala): (021)3160300, (021)4141111 Utilizator:
E-mail: webmaster@cdep.ro