primită de la doamna deputat Cristina-Elena Dinu (Grupul parlamentar al PSD)
Propunere legislativă pentru instituirea zilei de 17 noiembrie – Ziua Copilului Prematur, în România

Cu ocazia Zilei Mondiale a Copilului Prematur, celebrată pe data de 17 noiembrie, doresc să trag un semnal de alarmă privind situația îngrijorătoare a copilului prematur din România.

Fenomenul nașterilor premature plasează România pe ultimul loc în clasamentul țărilor europene, numărul copiilor prematuri înregistrați fiind de 2,4 ori mai mare decât media europeană.
Statisticile arătau că din 20.000 de copii născuți înainte de termen, 10.000 nu supraviețuiesc. Sunt prea mici pentru a-și putea menține temperatura corpului, ritmul cardiac sau respirațiile. O naștere prematură înseamnă începerea unei lupte contra cronometru: fiecare gram în plus este o victorie și fiecare respirație neasistată oferă speranța unui mâine mai bun pentru copii și părinți.
Decesele infantile intervin preponderent în prima lună de viață (57%). O bună parte din decese sub 1 an survin la domiciliu, iar majoritatea copiilor mor fără asistență medicală pentru boala cauzatoare de deces. Cauzele de deces infantil cele mai frecvente sunt condițiile perinatale (34%), urmate de boli respiratorii (29%) și patologiile congenitale (25%). De cele mai multe ori, lipsa unei infrastructuri specializate și a unor incubatoare moderne suficiente joacă un rol crucial în dezvoltarea micuților prematuri.
Cu toate eforturile făcute, în România ratele mortalității infantile și ale nașterilor premature rămân încă foarte ridicate. Îngrijirea acestor copii, precum și prevenirea prematurității, reprezintă provocări importante pentru întreaga societate românească, iar progresul în aceste două direcții se poate face doar în prezența unei colaborări eficiente între factorii de decizie, comunitate medicală, familie și societate civilă.
În contextul importanței acestei zile, am finalizat și voi depune la Parlament o propunere legislativă pentru instituirea zilei de 17 noiembrie – Ziua Copilului Prematur în România. Inițiativa legislativă își propune să atragă atenția asupra importanței existenței unei activități concertate a factorilor de decizie din statul român în domeniul copiilor prematuri.