Curriculum Vitae
Comunicate de presă
Galerie foto
Activitate parlamentară
2020-prezent (dep.)
2016-2020 (dep.)
inițiative legislative
întrebări și interpelări
moțiuni
luări de cuvânt în plen
votul electronic
declarație de avere
declarație de interese
 
Sunteti în sectiunea: Prima pagina > Legislatura 2016-2020 > Camera Deputaților > Cristina-Elena Dinu > Comunicate de presa Versiunea pentru printare


primită de la doamna deputat Cristina Elena Dinu (Grupul parlamentar al PSD)
Deputatul PSD Giurgiu, Cristina-Elena Dinu: „Bugetul PNL pe 2020, austeritate în toate domeniile!”

Pentru acest an, Guvernul PNL prevede o creștere a cheltuielilor cu dobânzile, ceea ce reprezintă o confirmare oficială că se va împrumuta mai mult și la dobânzi mai mari față de guvernarea PSD. Practic, într-un singur an, va avea loc o creștere cu 15% a întregii datorii publice acumulată în ultimii 30 de ani!

Pe de altă parte, Guvernul anticipează o creștere de 15,5% a veniturilor din taxele și impozitele pe proprietate, respectiv de la 6,1 miliarde în 2019, la 7,1 miliarde în 2020. Este clar însă că această majorare nu poate rezulta doar din creșterea bazei de impozitare, respectiv din impozitarea a mai multor proprietăți. Prin urmare, rezultă că Guvernul intenționează să opereze o majorare a taxelor din proprietate.
Deși au prins în bugetul pe 2020 creșterea punctului de pensie la 1.775 lei, în proiecția pentru 2021 (care este parte integrantă din Legea bugetului pe 2020!), guvernanții nu au prevăzut creșterea la 1.875 lei.
De asemenea, prin modificările prevăzute la OUG 114, Fondul Național de Dezvoltare și Investiții urmează să fie mutat de la Comisia de Strategie și Prognoză la Ministerul Dezvoltării. În bugetul pe 2020 nu există însă fonduri alocate pentru acest program, ceea ce echivalează cu desființarea lui, chiar dacă va mai figura ca entitate la Ministerul Dezvoltării. În aceste condiții, vor fi afectate peste 700 de comunități locale din țară, care trebuiau să beneficieze de 10 miliarde lei investiții pentru dezvoltarea locală, și se bazau pe sumele respective.
Nu în ultimul rând, a fost tăiat drastic bugetul Ministerului Sănătății, redus cu 22%, respectiv de la 14,9 miliarde lei anul trecut, la 11,5 miliarde lei. Este o reducere extrem de substanțială, cu aproape trei miliarde și jumătate! Cea mai mare parte a acestei micșorări a fondurilor destinate Sănătății are loc la nivelul sumelor transferate de la minister către spitale, unde se regăsește o sumă mai mică cu 38,9%. Această reducere uriașă corespunde viziunii anunțate de PNL în programul de guvernare privind comasarea sau restructurarea unor spitale.
Și bugetul Casei Naționale de Asigurări de Sănătate a fost redus cu un miliard de lei, cea mai mare parte la nivelul serviciilor de asistență socială finanțate din bugetul CNAS.
Iată, așadar, doar o parte a intențiilor „Guvernului Taie tot” de a guverna „pozitiv” pentru România și pentru români, când toată lumea știe că pentru modernizarea, dezvoltarea și creșterea economică a țării este nevoie de suplimentări de fonduri, nu de tăieri!
Adresa postala: Palatul Parlamentului, str.Izvor nr.2-4, sect.5, Bucuresti vineri, 14 iunie 2024, 8:14
Telefoane (centrala): (021)3160300, (021)4141111 Utilizator:
E-mail: webmaster@cdep.ro