Curriculum Vitae
Comunicate de presă
Galerie foto
Activitate parlamentară
2020-prezent (dep.)
2016-2020 (dep.)
inițiative legislative
întrebări și interpelări
moțiuni
luări de cuvânt în plen
votul electronic
declarație de avere
declarație de interese
 
Sunteti în sectiunea: Prima pagina > Legislatura 2016-2020 > Camera Deputaților > Cristina-Elena Dinu > Comunicate de presa Versiunea pentru printare


primită de la doamna deputat Cristina-Elena Dinu (Grupul parlamentar al PSD
PSD reinstituie democrația parlamentară în starea de urgență

Prin votul exprimat joi în ședința plenului comun, privind prelungirea stării de urgență instituită pe teritoriul României, Parlamentul își recapătă calitatea de unic legiuitor la țării. Nici președintele Iohannis nu va mai putea legifera prin decrete și nici premierul Orban prin ordonanțe militare!

Constituția prevede că președintele României poate doar institui starea de urgență, prin decret contrasemnat de primul ministru, și poate solicita Parlamentului încuviințarea măsurii adoptate. Acesta nu poate stabili regimul stării de urgență sau restrângerea exercițiului drepturilor omului. Potrivit art. 53 alin. (1) și art. 73 alin. (3) lit. g) din Constituție, decretul de instituire a stării de asediu nu are forță de lege și nu poate conține norme de reglementare primară.
Grație propunerilor PSD, adoptate prin vot, ordinea constituțională a fost în sfârșit restabilită în România. Guvernul este obligat de acum înainte și trebuie să răspundă pentru acțiunile sau inacțiunile sale în fața Parlamentului.
Parlamentul va fi implicat, de asemenea, în gestionarea stării de urgență și își recapătă astfel rolul de putere legiuitoare și de control a Guvernului.
Prin urmare, restrângerea drepturilor fundamentale va fi făcută doar prin acte cu putere de lege și nu prin ordonanțe militare, modificate a doua zi, pentru că între timp guvernanții și-au dat seama că au greșit!
Amendamentele PSD votate de plenul Parlamentului au impus, în concluzie, ca orice restrângere de drepturi sau libertăți ale cetățenilor să se facă prin lege, nu după bunul plac al unui Guvern depășit cu totul de actuala criză națională.
Aceasta este normalitatea în orice țară democratică: Parlamentul obligă Guvernul să fie transparent cu informarea populației și cu achizițiile în timpul pandemiei.
Adresa postala: Palatul Parlamentului, str.Izvor nr.2-4, sect.5, Bucuresti joi, 20 iunie 2024, 12:50
Telefoane (centrala): (021)3160300, (021)4141111 Utilizator:
E-mail: webmaster@cdep.ro