Curriculum Vitae
Comunicate de presă
Galerie foto
Activitate parlamentară
2020-prezent (dep.)
2016-2020 (dep.)
inițiative legislative
întrebări și interpelări
moțiuni
luări de cuvânt în plen
votul electronic
declarație de avere
declarație de interese
 
Sunteti în sectiunea: Prima pagina > Legislatura 2016-2020 > Camera Deputaților > Cristina-Elena Dinu > Comunicate de presa Versiunea pentru printare


primită de la doamna deputat Cristina-Elena Dinu (Grupul parlamentar al PSD)
IMM Invest nu este un sprijin real pentru antreprenori, ci doar o barieră birocratică în plus!

Un alt proiect inițiat cu surle și trâmbițe de către Guvern, Programul de sprijin IMM Invest, prezentat ca fiind cea mai amplă măsură de relansare a economiei românești, a devenit în sfârșit funcțional, după 10 zile de la eșecul grandios al lansării și după 43 de zile de stare de urgență, însă cu toate acestea nu aduce niciun folos imediat antreprenorilor.

În loc să primească sprijin financiar rapid și consistent direct de la stat, așa cum se întâmplă în foarte multe țări ale lumii, întreprinderile mici și mijlocii primesc în schimb, cu mare întârziere, doar garanții pentru credite pe care băncile decid dacă le acordă sau nu! Adică nimic benefic acum, exact în perioada în care proprietarii de afaceri au cea mai mare nevoie de resurse financiare!
Prin această platformă, „Guvernul meu” a copiat din nou prost, în elementele esențiale, un proiect al PSD. Programul IMM Invest a fost lansat de PSD în 2017, prin OUG 110, care prevedea că antreprenorii se pot adresa băncilor partenere pentru un credit garantat de stat – 80% pentru investiții și 50% pentru capital de lucru. Băncile făceau evaluarea, iar ulterior dosarul era trimis la Fondului Național de Garantare a Creditelor pentru Întreprinderile Mici și Mijlocii - F.N.G.C.I.M.M. Astfel, solicitanții făceau un singur drum/demers, la bancă!
În varianta actuală a PNL, solicitanții merg și la bancă, dar sunt obligați să parcurgă și procesul înscrierii pe site-ul făcut de STS și administrat de SRI, a datelor/detaliilor despre afacerea lor, dar și ale companiilor partenere sau ale celor de care sunt legate prin acționariat. Mai mult, site-ul de înscriere al solicitanților, făcut de STS și administrat de SRI, în loc să simplifice, complică birocratic întregul proces.
Ideea principală și realitatea este că, în acest pompos Program IMM Invest, tot băncile decid, iar guvernul PNL nu asigură subvenționarea certă a dobânzii și a comisioanelor la credite acordate decât până la sfârșitul anului! După aceea, afacerea rămâne strict între bancă și firma client.
Iată un nou exemplu de eșec major al unui demers guvernamental ce ar fi trebuit să contribuie în mod determinant la ieșirea din criza economică națională și la relansarea afacerilor întreprinzătorilor autohtoni, grav afectați în această perioadă de stare de urgență.
Adresa postala: Palatul Parlamentului, str.Izvor nr.2-4, sect.5, Bucuresti joi, 20 iunie 2024, 12:23
Telefoane (centrala): (021)3160300, (021)4141111 Utilizator:
E-mail: webmaster@cdep.ro