Curriculum Vitae
Comunicate de presă
Galerie foto
Activitate parlamentară
2020-prezent (dep.)
2016-2020 (dep.)
inițiative legislative
întrebări și interpelări
moțiuni
luări de cuvânt în plen
votul electronic
declarație de avere
declarație de interese
 
Sunteti în sectiunea: Prima pagina > Legislatura 2016-2020 > Camera Deputaților > Cristina-Elena Dinu > Comunicate de presa Versiunea pentru printare


primită de la doamna deputat Cristina Elena Dinu (Grupul parlamentar al PSD)
Parlamentul trebuie să facă lumină în afacerea plecării muncitorilor români în străinătate în plină stare de urgență

PSD va cere în Parlament constituirea unei comisii de anchetă pe tema plecării la muncă în străinătate a mii de români și mai ales a condițiilor în care s-au derulat aceste contracte.

Anchetarea acestei situații este motivată de faptul că decizia din Ordonanțele Militare privind exceptarea lucrătorilor sezonieri de la interdicția zborurilor aeriene către zonele roșii din Europa a fost preluată și în Hotărârea de Guvern privind starea de alertă.
Din această cauză, există îndoieli că Guvernul ar fi fost implicat în mod direct în această afacere dubioasă.
Este o realitate că autoritățile române nu au luat măsurile necesare pentru plecarea muncitorilor români în condiții de siguranță și nu au făcut o minimă verificare a contractelor și a condițiilor oferite de angajatorii străini, deși avea evident o obligație în acest sens, deoarece a organizat sistematic plecările.
Modalitatea de plecare, prin poduri aeriene, convoaie de autocare și trenuri speciale, nu ar fi fost posibilă în starea de urgență fără acordul, implicarea și organizarea instituțiilor române, de la cel mai înalt nivel.
Mai mult, ministrul Muncii a mințit și parlamentarii și populația când a spus că românii au plecat pe cont propriu, deoarece este clar că acestea s-au efectuat coordonat, prin firme de recrutare, majoritatea din Germania.
Ministrul Muncii a mai mințit și când a susținut că sunt puține reclamații comparativ cu numărul muncitorilor plecați, în realitate fiind sute de astfel de reclamații către autoritățile din Germania.
S-a dovedit și faptul că muncitorii români din Germania nu au nicio încredere în Ambasada României de la Berlin și au acționat cu plângeri cu precădere prin intermediul sindicatelor din Germania, nu prin autoritățile române care ar fi trebuit să le apere drepturile.
Pentru ca scenariul să fie complet, ministrul Muncii a făcut o vizită absolut degeaba în Germania, pentru a verifica condițiile în care muncesc românii acolo. Nu a venit cu niciun rezultat, nu a prezentat nicio soluție pentru a le rezolva problemele. Bani cheltuiți inutil din bugetul statului!
Îmi exprim încrederea că constituirea unei comisii de anchetă parlamentară va face lumină în aceste cazuri de abuz asupra românilor plecați la muncă în străinătate în timpul stării de urgență.
Adresa postala: Palatul Parlamentului, str.Izvor nr.2-4, sect.5, Bucuresti joi, 20 iunie 2024, 12:16
Telefoane (centrala): (021)3160300, (021)4141111 Utilizator:
E-mail: webmaster@cdep.ro