Curriculum Vitæ
Communiques de presse
Photos
Activité parlementaire
2020-present (dep.)
2016-2020 (dep.)
initiatives legislatives
questions et interpellations
motions
discours
vote
declaration de fortune
declaration d'interêts
 
Vous êtes ici: Home > Législature 2016-2020 > Chambre des Députés > Cristina-Elena Dinu > Communiqués de presse Versiunea pentru printare


primită de la doamna deputat Cristina-Elena Dinu (Grupul parlamentar al PSD)
Starea de austeritate, instituită fără acte normative de Guvernul „Ioc”

După starea de urgență și starea de alertă, „Guvernul Ioc” aruncă România în starea de austeritate, pe termen nelimitat și cu extrem de puține perspective de revigorare.

Gruparea guvernamentală „Iohannis-Orban-Cîțu” a reușit o performanță rară în istoria țării noastre de după 1990, sărăcindu-i pe români într-un mod fără precedent.
Intrarea în austeritate a fost confirmată oficial de Institutul Național de Statistică. Astfel, în luna aprilie, puterea de cumpărare a populației a scăzut pentru prima dată în ultimul deceniu, cu 5 procente, comparativ cu luna similară a anul trecut. De asemenea, puterea de cumpărare corespunzătoare salariului mediu a scăzut la 96,3%, în aprilie, față de luna anterioară.
Nivelul de trai al românilor, îmbunătățit constant în ultimii trei ani de guvernarea PSD, a fost acum decimat în doar trei luni, din cauza absenței măsurilor de susținere a oamenilor loviți de impactul crizei sanitare. Tendința de scădere continuă se va menține, din estimările specialiștilor, și în următoarea perioadă. Trei din zece români câștigă acum mult mai puțin față de perioada anterioară pandemiei, iar salariul mediu net a scăzut la 3.182 lei în luna aprilie, cu 112 lei mai puțin față de martie.
În medie, românii au pierdut aproximativ 800 de lei din câștigurile lunare, de la 2.800 de lei la 2.000 de lei, ceea ce înseamnă reducerea veniturilor cu aproape 30%.
Datele INS mai arată că cei mai afectați au fost românii cu venituri mici, în procent de 42%, respectiv exact segmentul de populație care avea probleme de supraviețuire și până acum.
Acest fapt înseamnă un risc accentuat de sărăcie în rândul persoanelor cu situație materială precară, ceea ce va avea alte consecințe negative, în lanț, pe termen mediu și lung: șomaj, abandon școlar, violență domestică, etc..
Coroborate cu scumpirile înregistrate în ultimele două luni la mai toate alimentele de bază, avem un tablou sumbru al României din iunie 2020, împinsă în prăpastia sărăciei de Guvernul „Ioc”, priceput mult mai mult la chermeze fără mască și fără distanțare socială, decât la administrarea țării.
În acest ritm, îmi este foarte clar că românii nu vor mai putea fi precauți, ci vor rămâne la sintagma de proști, așa cum „înțelept” i-a numit șeful de facto al guvernului.
Adresse postale: Palatul Parlamentului, str.Izvor nr.2-4, sect.5, Bucarest, Roumanie jeudi, 25 juillet 2024, 5:58
Téléphone: +40213160300, +40214141111 Utilizator:
E-mail: webmaster@cdep.ro