Curriculum Vitae
Comunicate de presă
Galerie foto
Activitate parlamentară
2020-prezent (dep.)
2016-2020 (dep.)
inițiative legislative
întrebări și interpelări
moțiuni
luări de cuvânt în plen
votul electronic
declarație de avere
declarație de interese
 
Sunteti în sectiunea: Prima pagina > Legislatura 2016-2020 > Camera Deputaților > Cristina-Elena Dinu > Comunicate de presa Versiunea pentru printare


primit de la doamna deputat Cristina-Elena Dinu (Grupul parlamentar al PSD)
Legea pentru instituirea zilei de 17 noiembrie Ziua Copilului Prematur în România, adoptată de Parlament

Plenul Camerei Deputaților, în calitate de for decizional, a adoptat luni, cu 229 de voturi pentru, 24 de abțineri și unul împotrivă, propunerea legislativă privind instituirea zilei de 17 noiembrie ca Ziua Națională a Copilului Prematur din România.

Legea își propune să atragă atenția asupra importanței acțiunilor concertate ale factorilor de decizie în vederea scăderii fenomenului copiilor prematuri.
Potrivit actului normativ, Ziua Națională a copilului prematur va fi marcată de către autoritățile centrale și locale ale statului, precum și de organizațiile non-guvernamentale, prin organizarea unor evenimente dedicate copiilor prematuri. De asemenea, legea prevede ca în săptămâna în care se celebrează ziua de 17 noiembrie, Ministerul Sănătății să prezinte în fața comisiilor reunite de sănătate și familie ale Senatului și Camerei Deputaților un raport privind situația copiilor prematuri din România, precum și evoluțiile fenomenului, progresele înregistrate și demersurile privind reducerea acestuia.
Am inițiat această lege din considerentul că România este pe ultimul loc în Europa în ceea ce privește numărul copiilor prematuri, acesta fiind de 2,4 ori mai mare decât media europeană. Datele statisticile indică o situație îngrijorătoare din acest punct de vedere: jumătate din copiii născuți înainte de termen nu supraviețuiesc, deoarece sunt prea mici pentru a-și putea menține temperatura corpului, ritmul cardiac sau respirațiile. O naștere prematură înseamnă o luptă contra-cronometru: fiecare gram în plus este o victorie și fiecare respirație neasistată oferă speranțe de viață pentru copii și părinți. Din nefericire, lipsa infrastructurii specializate și a unor incubatoare moderne suficiente din maternitățile României sunt, de asemenea, cauze decisive care opresc dezvoltarea micuților născuți prematur.
În ciuda eforturilor din ultima perioadă, în România ratele mortalității infantile și ale nașterilor premature rămân, din păcate, la un nivel foarte ridicat. Îngrijirea atentă a acestor copii, precum și prevenirea prematurității, trebuie să devină provocări și preocupări pentru întreaga societate, iar diminuarea acestor fenomene alarmante este posibilă doar printr-o colaborare eficientă între toți decidenții, comunitatea medicală, familia și societatea civilă. Acesta este principalul scop al legii privind instituirea zilei de 17 noiembrie ca Ziua Națională a Copilului Prematur din România și sunt convinsă că împreună putem reuși.
Mulțumesc colegilor deputați și senatori pentru votarea acestei legi și sper ca ea să fie promulgată cât mai curând de către președinte.
Adresa postala: Palatul Parlamentului, str.Izvor nr.2-4, sect.5, Bucuresti joi, 20 iunie 2024, 12:32
Telefoane (centrala): (021)3160300, (021)4141111 Utilizator:
E-mail: webmaster@cdep.ro