Plen
Joint sittings of the Chamber of Deputies and the Senate of March 19, 1996
Abstract of the sittings
Full-text of the sittings

Parliamentary debates
Calendar
- Chamber of Deputies:
2024 2023 2022
2021 2020 2019
2018 2017 2016
2015 2014 2013
2012 2011 2010
2009 2008 2007
2006 2005 2004
2003 2002 2001
2000 1999 1998
1997 1996
Query debates
for legislature: 2020-present
2016-2020
2012-2016
2008-2012
2004-2008
2000-2004
1996-2000
1992-1996

Meetings broadcast

format Real Media
Last meetings
11-06-2024
09-06-2021 (joint)
11-05-2021
Video archive:2024 2023 2022
2021 2020 2019
2018 2017 2016
2015 2014 2013
2012 2011 2010
2009 2008 2007
2006 2005 2004
2003
You are here: Home page > Parliamentary Business > Debates > Query > Result > 19-03-1996 Printable version

Joint sittings of the Chamber of Deputies and the Senate of March 19, 1996

 Relevant paragraphs for the following query: 
Speaker: Dan Stelian Marin

Dezbaterea divergențelor la proiectul de Lege pentru aprobarea Ordonanței Guvernului nr.25 din 11 august 1995 privind reglementarea organizării și finanțării activității de cercetare-dezvoltare

Domnul Marin Stelian:

Domnule președinte,

Doamnelor și domnilor colegi și invitați,

Am să mă rezum numai la textul supus discuției plenului nostru și vizavi de Constituție.

Articolul 137, alineatul 2 din Constituție spune clar: Guvernul elaborează bugetul de stat, bugetul asigurărilor sociale și alte bugete. Dacă noi, Parlamentul venim și stabilim, pentru toate domeniile de activitate, cât la sută din PIB se alocă, acest atribut al Guvernului prevăzut de Constituție se va limita numai la înmulțiri și la o adunare.

(Doamna deputat Paula Ivănescu face comentarii)

Doamna a spus să știe că și în domeniul finanțelor, și în domeniul economic, există cercetare și institute de specialitate.

Doi: tot vizavi de Constituție, tot la articolul 137, la alineatul 5, se spune că nici o cheltuială nu poate să fie aprobată, fără indicarea surselor financiare. Cum putem să aprobăm noi, acum, 1 la sută minim, care reprezintă peste 400 de miliarde, cât este prevăzut în buget, fără să indicăm sursa respectivă, de unde?

(Doamna Paula Ivănescu face comentarii în continuare)

Doamnă, eu v-am ascultat, indiferent că am fost sau nu am fost de acord cu dumneavoastră.

Trebuie să arătăm care este sursa. V-am arătat că anul trecut dinamica cea mai mare a avut-o consumul guvernamental. In condițiile în care produsul intern brut a scăzut, consumul populației a scăzut, investițiile au scăzut, dacă dăm aici în plus, probabil că trebuie să afectăm consumul populației, să afectăm investițiile în infrastructură și în alte ramuri. Deci, vizavi de Constituție, v-am arătat că nu se încadrează în Constituție.

Dacă ne uităm la articolul 110 din Constituție, spune că orice inițiativă legislativă care conduce la modificarea bugetului de stat trebuie să aibă, să i se solicite obligatoriu Guvernului informare, ceea ce înseamnă că trebuie, obligatoriu, Guvernul, care răspunde de elaborarea și execuția bugetului, să-și dea avizul în problema respectivă.

Domnilor, eu și în Senat am susținut că nu putem să încălcăm aceste articole din Constituție, numai că noi suntem Parlamentul și că noi putem să facem orice!

Dăm la cercetare, v-am spus, unde tăiem, la consumul populației, care și așa a scăzut în această perioadă?! Luați datele statistice și vedeți și dumneavoastră că a apărut Anuarul statistic, acum, în ianuarie, și luați utilizările produsului intern brut. Unde vrem să ajungem cu consumul guvernamental? Să ne uităm și noi la alte țări, la nivelul nostru și vedem care este consumul guvernamental din totalul produsului intern brut.

Dacă noi am face legi cu cât la sută din produsul intern brut pentru diverse destinații, poate că produsul acesta intern brut îl vom lungi la 200 la sută. Nu se poate! Eu, în condițiile acestea, v-aș ruga să..., hai să respectăm Constituția și să nu acceptăm asemenea propuneri, asemenea inițiative.

Eu vă mulțumesc.

  ................................................
Dezbaterea proiectului de Lege pentru aprobarea Ordonanței Guvernului nr. 40/1995 pentru rectificarea bugetului de stat pe anul 1995.

Domnul Dan Marin Stelian:

Domnule președinte,

Doamnelor și domnilor invitați și parlamentari,

Ce vreau să vă spun în legătură cu această problemă? Anul financiar în România este cuprins între 1 ianuarie și 31 decembrie al fiecărui an. Deci, anul financiar 1995 a expirat. Orice amendament, orice propunere pe care o faceți dumneavoastră în 1996 nu mai are aplicabilitate în 1995. Timpul, după cum se spune, rezolvă totul. De ce? Timpul este ireversibil, și nu cred că un parlamentar al României să aducă în 1996, pentru 1995, amendamente, prin propunerile care le vor face.

În aceste condiții, vă propun să votăm Legea de aprobare a Ordonanței care a fost emisă în baza Legii de abilitare a Guvernului nr. 81, în baza art. 114 din Constituție, în baza Legii bugetului de stat pe 1995, care obliga Guvernul să prezinte Parlamentului rectificări de buget, în cazul în care unii indicatori macro-economici se abat de la cei avuți în vedere la aprobarea bugetului.

Deci, eu v-aș ruga mult de tot să aprobăm Ordonanța Guvernului, așa cum a fost propusă de Guvern, cu acel articol unic, fără nici un amendament, că orice amendament, la ora actulă nu mai are valoare...

  ................................................
 

Domnul Dan Marin Stelian:

Poftiți?

 
  ................................................
 

Domnul Dan Marin Stelian:

Domnule președinte,

Amendamentele comisiei nu mai au nici o valoare și nici amendamentele făcute de vreun parlamentar. Asta este părerea mea.

Să trecem repede la votul asupra acestui articol unic, să lăsăm Ordonanța, că ea a operat în anul financiar 1995, până la 31 decembrie.

Aș fi foarte incorect cu colegii mei să le propun să votăm amendamentele propuse de comisie, la Anexa 1, admise, să respingem amendamentele formulate de celelalte comisii de la Anexa nr. 2 și să respingem amendamentele formulate în plen. N-au nici o valoare, domnilor.

Vă mulțumesc. (Aplauze).

 
  ................................................
 

Domnul Stelian Dan Marin:

Doamnelor și domnilor colegi și invitați,

Vreau să îmi precizez poziția. Probabil că din cuvântul luat înainte, dumneavoastră ați considerat că sunt împotriva acestei ordonanțe. Nu, eu am solicitat să fie ordonanța aprobată, fără alte comentarii. De ce ? În primul rând, Guvernul a fost abilitat prin Legea 81 să rectifice bugetul, Guvernul este abilitat prin art.114 din Constituție, Guvernul a fost abilitat prin lege de aprobarea bugetului pe 1995.Vreau să vă spun că a fost prima ordonanță de rectificare a bugetului care mi-a făcut mare plăcere și o repet, am repetat-o în numeroase rânduri, să o analizez. De ce ? Această ordonanță de rectificare a bugetului se referă, 90% la restructurarea economiei reale, la stabilitatea microeconomică. Adică, trecem din macroeconomic în microeconomic.

Așa cum v-a spus domnul ministru, veniturile au trebuit rectificate. Efortul de restructurare a societăților incluse în procesul de redresare economică și financiară trebuia reflectat în această ordonanță.

Eu nu sunt de acord cu un coleg apropiat care spune că evoluția favorabilă a indicatorilor trebuie să ducă la creșterea veniturilor. Domnilor, gândiți-vă că anul trecut, până în octombrie, dobânzile au scăzut foarte mult. Dobânzile înseamnă reducerea veniturilor, la bănci, dobânzile înseamnă reducerea veniturilor la Banca Națională. Ele trebuie să se reflecte, dar nu înseamnă că această măsură aduce efecte nefavorabile asupra bugetului pentru că reducerea veniturilor din impozite aferente acestor dobânzi se reflectă într-o reducere mai mare a cheltuielilor cu dobânzile la datoria publică.

S-au luat măsuri deosebite, să știți, prin Ordonanța 13. Eu și domnul ministru, care am lucrat la aplicarea acestei ordonanțe, le cunoaștem foarte bine. S-au luat măsuri ca sistemul bancar să se consolideze, ca bilanțurile băncilor să se consolideze, să fie eliminate de putregai. Prin ce ? Prin provizioanele care le-au făcut pe seama veniturilor, provizioane care la rândul lor au dus la reducerea profitului, la reducerea impozitului pe profit, care se reflectă în această ordonanță. Numai la banca la care lucrez eu, provizioanele sunt de peste 200 de miliarde. Foarte mult, dar aceasta înseamnă să consolidezi sistemul bancar pentru că fără consolidarea sistemului bancar, sistemul economic nu funcționează. Prin sistemul bancar se pompează în economie bani, se pompează în economie sânge, adică bani care reprezintă sângele pentru corpul uman.

Încă o dată, repet, să știți, mi-a făcut o plăcere deosebită să analizez această ordonanță. Poate singura ordonanță de rectificare a bugetului, pe care am analizat-o cu o plăcere deosebită.

Luați în considerare că această ordonanță e foarte benefică pentru economia românească, pentru restructurarea economiei, și restructurarea nu macroeconomică, ci la nivelul fiecărei societăți.

Vă rog să aveți încredere în mine că.....

(râsete și comentarii în sală)

Degeaba faceți aceste figuri, că vă știu că sunteți o nulitate în această materie....

(râsete puternice în sală)

 
  ................................................
 

Domnul Stelian Dan Marin:

Nu, ..... mă jignește cu.....

 
  ................................................
 

Domnul Stelian Dan Marin:

Sunt jignit, domnule președinte...

 
  ................................................
 

Domnul Stelian Dan Marin:

... și vă rog să mă scuze toți colegii că vorbesc în ....

 
  ................................................
 

Domnul Stelian Dan Marin:

Încă nu m-am vaccinat....

 
  ................................................
 

Domnul Stelian Dan Marin:

Eu sunt vaccinat, nu a trebuit să mă vaccinez pentru colegii din Senat. Dacă restul, pentru colegii din Camera Deputaților trebuie să mă vaccinez pentru asemenea virus.

 
  ................................................
 

Domnul Stelian Dan Marin:

Deci, aveți încredere în mine că această rectificare...

(Sala : da... da... , în continuare râsete)

.. se referă 90 % la restructurarea economiei.

Și încă o dată, eu vreau să felicit Guvernul, și i-am felicitat, pentru aceste măsuri luate prin ordonanța de rectificare a bugetului.

Vă mulțumesc.

 
   

Adresse postale: Palatul Parlamentului, str.Izvor nr.2-4, sect.5, Bucarest, Roumanie vendredi, 14 juin 2024, 13:07
Téléphone: +40213160300, +40214141111 Utilizator:
E-mail: webmaster@cdep.ro