Sunteți în secțiunea: Prima pagină > Proceduri parlamentare > Dezbateri > Calendar 2000 > 17-10-2000

Ședința Camerei Deputaților din 17 octombrie 2000

  1. Intervenții ale domnilor deputați:
  1.7 Mihai Baciu - declarație privind mijloacele materiale și financiare utilizate în campania electorală;

Domnul Vasile Lupu:

................................................

Domnul Mihai Baciu.

Urmează domnul Ioan Bivolaru.

Domnul Mihai Baciu:

Domnule președinte,

Onorați colegi,

Vom face astăzi, și spun "vom face" pentru că declarația aceasta este făcută și la Senat de colegul meu, senatorul Vasiliu, vom face azi, așadar, o declarație scurtă asupra unui fapt deosebit de grav – utilizarea banului public în condiții de sărăcie a bugetului și a cetățeanului pentru atragerea de voturi în campania electorală.

Campania electorală, cel puțin cea oficială, a început de câteva zile, pentru că cea neoficială s-a declanșat odată cu încheierea alegerilor din ’96.

Este firesc ca cei aflați în competiție să folosească o gamă largă de căi și mijloace de propagandă, unele mai ingenioase ca altele, mai eficiente sau mai puțin eficiente pentru atingerea scopurilor oricărui partid și politician într-o campanie electorală, captatio benevolentiae a celui ce va intra în cabina de vot.

Este, de asemenea, firesc ca partidele și oamenii pe care i-au propus să uzeze de mijloacele materiale, în primul rând financiare, pentru a-și face cunoscute doctrina, principiile, programele și promisiunile în fața electoratului pe care îl vizează.

În sfârșit, campania electorală înseamnă și competiție, iar în orice competiție este permis să se evidențieze și să se exploateze și unele slăbiciuni ale adversarului. Dar noi, când numim firești și normale toate cele pe care le-am enumerat până aici, înțelegem că și căile și metodele și mijloacele materiale și financiare și exploatarea slăbiciunilor adversarilor să fie folosite în limitele legii, ale moralei comune, dar și ale moralei politice. Pentru că, onorați colegi, noi am afirmat deseori, și ne menținem convingerea, că trebuie să existe și o morală politică, fără a cărei respectare ne întoarcem în junglă.

Președintele Partidului Democrat, candidat la Președinția României din partea acestui partid, a adresat zilele trecute întregii clase politice, atât de agitată acum, un apel la bun-simț, în care subliniază tocmai nevoia de morală, de bună-cuviință și de respect reciproc în campania electorală.

Dar să ne întoarcem la scopul principal al acestei declarații: mijloacele materiale și financiare utilizate în campanie.

Spre rușinea noastră, în România, deși există niște prevederi legale, nu am reușit să creăm un sistem eficient de control al surselor financiare ale partidelor, condiție esențială pentru respectarea legii, așa încât multe partide și numeroși oameni politici ori încalcă legea în domeniu ori acționează în zona incertă de la marginile ei. Unii o fac mai discret și într-o măsură mai mică, dar alții în văzul tuturor, în disprețul legii și mai ales al interesului cetățeanului.

Interesul cetățeanului este concentrat în banul public și în modul lui de gestionare. Un buget sărac ca al nostru nu permite zburdălnicii electorale și pelerinaje la sfintele moaște pentru salvarea sufletului nu știu cărui demnitar.

Dar ce credeți că puteau admira cetățenii și contribuabilii sâmbătă, 14 octombrie a.c., pe aeroportul din Iași? Nava prezidențială, un avion de mare capacitate, capabil de zboruri intercontinentale, care venise la Iași să-l aducă pe domnul Mugur Isărescu, candidat la Președinția României, pe fiica sa, consilier al candidatului, și pe nepoțica sa, pentru a da bine în poză și în imagini ale televiziunii.

Fără îndoială că domnul Isărescu a fost prezent preț de o jumătate de oră și la marea slujbă a cuvioasei Parascheva de la mitropolie, pentru că este bine ca zecile de mii de oameni să te vadă cât mai aproape de sfinți, dar restul timpului a fost în campanie electorală în câteva comune din județul Iași.

Vrem să fim bine înțeleși – la o mare sărbătoare religioasă ca cea din 14 octombrie a ficărui an de la Iași vin zeci și sute de mii de oameni și este liber să vină oricine, inclusiv oamenii politici, dar să vină pe banii lor sau ai partidului lor, dacă au așa ceva, și nu pe spinarea acestui popor necăjit.

La Iași au venit sâmbătă și alți oameni politici importanți, chiar candidați la Președinție, dar cu mijloace de deplasare modeste și plătite de ei sau de partidele lor, or, domnul Isărescu a venit cu ditamai aeronava prezidențială a cărei deplasare costă enorm, și de aceea este strict reglementată.

Nu negăm dreptul domnului Isărescu de a cere iertarea păcatelor, probabil că are destule, de la un sfânt sau altul, dar să o facă mai puțin costisitor pentru bugetul țării, pentru că modul în care s-a deplasat sâmbătă la Iași îi adaugă și alte păcate, în loc să obțină iertare pentru cele pe care le are până acum.

Cerem, în consecință, Curții de Conturi să verifice cine a plătit și din ai cui bani deplasarea la Iași a aeronavei prezidențiale care l-a adus pe domnul Mugur Isărescu în campania electorală pe meleagurile noastre.

Și mai cerem, în general, să se înceteze practica abosolut ilegală și imorală de a cheltui banul public în scopuri electorale, în condițiile în care, de exemplu, întregul personal al OCAOTA din țară, inclusiv din județul Iași, nu a fost plătit de luni de zile și a fost pur și simplu uitat în aplicarea unor prevederi legale privind salarizarea acestui grup profesional atât de necesar aplicării legii pământului, a legii care poartă în mod comun denumirea dumneavoastră, domnule președinte de ședință, Legea nr.1/2000 sau "legea Lupu".

Vă mulțumesc.