Sunteți în secțiunea: Prima pagină > Proceduri parlamentare > Dezbateri > Calendar 2000 > 17-10-2000

Ședința Camerei Deputaților din 17 octombrie 2000

  1. Intervenții ale domnilor deputați:
  1.10 Traian Neculaie Rânja - marcarea unui eveniment religios - hramul cuvioasei Parascheva, ocrotitoarea Iașilor și a întregii Moldove;

Domnul Vasile Lupu:

................................................

Domnul Popa Nicolae a vorbit.

Domnul Gheorghe Andrei lipsește. Domnul Șteolea nu a apărut.

Domnul Traian Rânja.

Domnul Traian Neculaie Rânja:

Domnule președinte,

Doamnelor și domnilor colegi,

Folosesc acest spațiu consacrat declarațiilor politice pentru a marca un eveniment ce depășește, cred eu, granițele strâmte și uneori înșelătoare ale politicii.

Ca parlamentar de Iași, membru al unui partid creștin-demorat, vă reamintesc faptul că în aceste zile am prăznuit sărbătoarea cuvioasei Parascheva, ocrotitoarea Iașilor și a întregii Moldove.

Acum 350 de ani, într-o epocă de mare înflorire spirituală a Moldovei, domnitorul Vasile Lupu aducea la Iași moaștele cuvioasei Parascheva, așezate întâi în ctitoria domnitorului, biserica Trei Ierarhi, și mutate apoi la catedrala mitropolitană din Iași.

În tot acest timp, hramul cuvioasei Parascheva a reprezentat o veritabilă sărbătoare a comunității noastre pe care nici măcar represiunea comunismului ateu nu a reușit să o șteargă din memoria colectivă a românilor.

De trei secole și jumătate, credincioșii creștini ordotocși din Iași și din întreaga țară vin cu evlavie și speranță să se închine la moaștele cuvioasei Parascheva. Și acum, când rostesc aceste cuvinte, în Iași mai sunt încă mii de pelerini religioși.

La Iași au venit și vor mai veni în aceste zile oameni politici, ierarhi ai bisericii, oameni de cultură, întregind tabloul unei adevărate cetăți a spiritului românesc.

Nu există un prilej mai nimerit decât acesta pentru a afla, dacă mai există cineva care nu știe sau care a uitat, ce înseamnă acest oraș pentru România, decât a merge în acele zile la Iași.

Am avut onoarea de a face parte din primul consiliu local al municipiului Iași, ales liber și democratic în februarie 1992. Una dintre primele hotărâri importante adoptate în acel for a fost aceea de a declara oficial în luna iunie a anului 1992 sărbătoarea sfintei Parascheva drept sărbătoarea Iașiului, o necesară și fericită reașezare a credinței la temelia Iașiului a lucrării pe care încercăm să o realizăm în acești ani. Ziua de 14 octombrie a devenit astfel punctul culminant al unui întreg ciclu de manifestări religioase și laice organizate an de an sub semnul bucuriei și speranței.

În acest an, sărbătoarea sfintei Parascheva a avut o semnificație special㠖 integrarea europeană la care vizează România a făcut un pas important prin biserică, prin spiritualitatea ieșeană, căci Iașiul a devenit unul dintre cele 5 orașe europene recunoscute drept loc de pelerinaj religios. De aceea, în Iași nu au fost doar pelerini români, ci pelerini din întreaga lume.

Doresc să adresez în aceste zile urările mele sincere și felicitările pentru autoritățile locale, tuturor locuitorilor Iașilor și Moldovei istorice, tuturor celor care, prin naștere, rudenie, studii sau pe alte căi, au sau au avut legături cu acele locuri, tuturor românilor a căror inimă bate pentru Iași.

Vă mulțumesc.

Domnul Vasile Lupu:

Da, vă mulțumesc.