You are here: Home page > Parliamentary Business > Debates > Calendar 1997 > 26-05-1997

Joint sittings of the Chamber of Deputies and the Senate of May 26, 1997

 Relevant paragraphs for the following query: 
Speaker: Dan Stelian Marin

3. Adoptarea textelor în divergență la proiectul de Lege pentru aprobarea Ordonanței Guvernului nr.30/1996 privind reglementarea participațiilor statului la Fondul Monetar Internațional și modul de reglementare a influențelor financiare rezultate din tranzacțiile cu Fondul Monetar Internațional.

Domnul Stelian Dan Marin:

Domnule președinte,

Doamnelor și domnilor parlamentari,

O problemă similară a fost reglementată prin Legea de aprobare a Ordonanței Guvernului nr.7/1997.

Am prevăzut, în legea care a fost trimisă la promulgare, că aceste diferențe nefavorabile la cota de participare a României la Banca Mondială se înregistrează în rezultatele Băncii Naționale, pentru că așa prevăd normele Băncii Naționale, pentru toate persoanele juridice din România, pentru că așa este normal să se înregistreze. Întrucât veniturile realizate din valorificarea acestor resurse financiare au fost înregistrate în rezultatele financiare ale Băncii Naționale. Costul acestor resurse este dat numai de diferența de curs a leului față de drepturile speciale de tragere, sau a leului, în cazul Băncii Mondiale, față de dolarul SUA.

Noi am zis, când a trecut legea prin Senat, că aceste diferențe nefavorabile din reevaluarea cotei de participare a României la Banca Mondială și la Fondul Monetar provin dintr-o perioadă de 5 ani. Și de comun acord am căzut ca acestea să fie resorbite din profitul Băncii Naționale în 5 ani.

În mod normal, trebuiau înregistrate în anul 1996 și să se reflecte în rezultatele Băncii Naționale, respectiv, în loc de profit, să se realizeze pierderi, așa cum realizează toate societățile din aceste diferențe.

Camera Deputaților a propus reeșalonarea pe 15 ani. Gândiți-vă că menținem în bilanțul Băncii Naționale - Banca centrală a României, bilanț după care se determină masa monetară - un gunoi, timp de 15 ani, mi se pare cam mult.

De aceea, și comisia de mediere a propus varianta Senatului, respectiv reeșalonarea pe 5 ani.

Vă mulțumesc.

................................................

Domnul Dan Stelian Marin:

Domnule președinte, repet încă o dată: noi avem un proiect de lege de aprobare a Ordonanței nr.6/1997. Ceea ce votăm noi acum este în totală contradicție cu această lege care va fi promulgată în câteva zile.

La pct.2 se propune ca diferențele nefavorabile să se reflecte în cheltuielile Băncii Naționale, în limita diferențelor de curs favorabile. Și restul, zice că la anul următor.

Înseamnă că în nici un an, aceste diferențe nu pot să fie absorbite. Mie îmi pare rău de colegul care a făcut apel la imaginea internațională a Băncii Naționale a României. Păi, ele nu pot să fie ascunse din bilanțul Băncii Naționale a României! Nu poate să fie ascunsă această emisiune, care are în spate un putregai. Și Banca Națională a României, prin statutul ei, aprobat prin Legea nr.34 din 1991, zice că are obligația să mențină stabilitatea monedei naționale. Adică e singurul organism din România care răspunde de stabilitatea monedei naționale. Și acum zice, vedeți că acest curs, care circulă ca un om beat, n-are nici o legătură cu activitatea Băncii Naționale. Nu, ne înșelăm. Să știți, cursul leului, care e bătut de vânt precum un fulg, să nu se uite că acel fulg... este economia României.

Vă mulțumesc.