Plen
Joint sittings of the Chamber of Deputies and the Senate of March 19, 2008
Abstract of the sittings
Full-text of the sittings
Published in Monitorul Oficial no.32/28-03-2008

Parliamentary debates
Calendar
- Chamber of Deputies:
2024 2023 2022
2021 2020 2019
2018 2017 2016
2015 2014 2013
2012 2011 2010
2009 2008 2007
2006 2005 2004
2003 2002 2001
2000 1999 1998
1997 1996
Query debates
for legislature: 2020-present
2016-2020
2012-2016
2008-2012
2004-2008
2000-2004
1996-2000
1992-1996

Meetings broadcast

format Real Media
Last meetings
15-07-2024
09-06-2021 (joint)
11-05-2021
Video archive:2024 2023 2022
2021 2020 2019
2018 2017 2016
2015 2014 2013
2012 2011 2010
2009 2008 2007
2006 2005 2004
2003
You are here: Home page > Parliamentary Business > Debates > Calendar 2008 > 19-03-2008 Printable version

Joint sittings of the Chamber of Deputies and the Senate of March 19, 2008

12. Dezbaterea și adoptarea Proiectului de hotărâre privind prelungirea mandatului membrilor Curții de Conturi

 

Domnul Doru Ioan Tărăcilă:

  ................................................

La punctul 10 din ordinea de zi avem Proiectul de hotărâre privind prelungirea mandatului membrilor Curții de Conturi.

Dorește cineva să prezinte acest proiect de hotărâre?

Bănuiesc că a fost distribuit. (Din sală i se spune domnului președinte Doru Ioan Tărăcilă că proiectul de hotărâre nu a fost distribuit.).

Nu a fost distribuit?

Articol unic: "Mandatul următorilor membri ai Curții de Conturi se prelungește până la data de...".

Îl invit pe domnul deputat Rușanu să ia cuvântul.

Domnul Dan Radu Rușanu:

Mulțumesc, domnule președinte.

Stimați colegi,

În 2003, când s-a modificat Constituția, trebuia modificată și Legea Curții de Conturi, pentru a se pune în concordanță cu prevederile noii Constituții.

În această perioadă de 5 ani, Camera Deputaților a aprobat trei proiecte de lege privind modificarea Legii Curții de Conturi.

Comisia pentru buget, finanțe, activitate bancară și piață de capital și Comisia juridică, de numiri, disciplină, imunități și validări din Senat, au aprobat toate cele trei proiecte de lege.

În acest timp, plenul Senatului a respins aceste proiecte de lege.

Ne aflăm astăzi în situația în care, începând din 14 februarie 2008, actele de control ale membrilor Curții de Conturi sunt lovite de nulitate absolută.

Membrii Curții de Conturi iau salariile ilegal, nemaiavând mandat pentru această perioadă, întrucât Constituția prevede în mod imperativ că mandatul a expirat la data de 14 februarie.

Aceasta este situația în care ne aflăm astăzi.

În luna decembrie 2007, am prelungit în mod excepțional - și ilegal, spun eu - mandatul membrilor Curții de Conturi cu încă trei luni.

Astăzi, la inițiativa Senatului, și subliniez asta, s-a venit cu încă o prelungire a mandatului.

Această prelungire a mandatului vine să statueze un lucru ilegal și un mandat ilegal al membrilor Curții de Conturi.

În această situație, Grupurile parlamentare ale PNL vor vota împotriva prelungirii mandatului membrilor Curții de Conturi.

Vă mulțumesc.

Domnul Doru Ioan Tărăcilă:

Mulțumesc.

Dacă mai sunt alte intervenții?

Domnul vicepreședinte Lucian Bolcaș.

Aveți cuvântul, domnule vicepreședinte.

Domnul Lucian Augustin Bolcaș:

Stimați colegi,

Pentru a doua oară - pentru că este a doua hotărâre ce se propune să fie adoptată în această materie -, sunt nevoit să vă avertizez că ne aflăm în fața unui grav act neconstituțional.

În litera, în textul explicit, inginerește explicit, al actualei Constituții se prevede, la articolul 140, că mandatele nu pot fi prelungite.

Deci noi acționăm, practic, împotriva articolului 140 din actuala Constituție.

Prelungim niște mandate pe care Constituția ne interzice să le prelungim.

Așa ceva nu se poate.

Mai mult decât atât: foarte multă lume a uitat că în Constituție, așa cum a fost revizuită, există articolul 155, care prevede niște dispoziții tranzitorii tocmai pentru a se facilita adaptarea legislației, mai ales în materie de organizare și funcționare a instituțiilor, cu noile prevederi Constituționale, și aici avem, într-adevăr, "noi prevederi cu privire la termene, structură" și așa mai departe, acordând posibilitatea unor reînnoiri de mandate de trei sau șase ani.

S-a terminat și cu perioada asta, și acum avem două forțe centrifuge și centripete în același timp, ceea ce este o aberație fizică:

PSD, care este interesat să mențină actuala structură a Curții de Conturi, și PNL, care este interesat să-și impună propriul său proiect de lege, cu orice risc, în condițiile în care el este blocat la Senat.

Riscul este nefuncționalitatea unei instituții a statului care există, categoric, dar, în pofida hotărârilor noastre, este nefuncțională.

De aceea, eu spun că la nivelul Parlamentului care a reproșat atâtor instituții ale statului că nu-și fac datoria în mod constituțional, la nivelul Parlamentului care a sesizat Curtea Constituțională în legătură cu conflicte de natură constituțională între instituțiile statului, la nivelul acestui Parlament o asemenea greșeală nu poate fi făcută.

S-a vorbit, pentru că se va mai vorbi, despre un principiu general de funcționalitate a instituțiilor statului, așa este, el primează, pentru că orice dispoziție legală trebuie interpretată în sensul în care trebuie să-și producă efecte, nu să blocheze efectele pentru care a fost destinată.

Aici facem o mare greșeală, dacă, în virtutea acestui principiu, neaplicabil în speță, vom continua să tolerăm această încălcare a Constituției.

Este o mare greșeală, pentru că nu facem o instituție să funcționeze, ci, dându-i un asemenea mod de funcționare, o discredităm decisiv, și a discredita și această instituție a statului este un lucru grav.

Aceasta este responsabilitatea noastră acum și, de aceea, eu mă pronunț

în numele Grupurilor parlamentare ale PRM că vom vota împotriva unei asemenea hotărâri.

Există alte soluții, este bine să le adoptăm.

Domnul Doru Ioan Tărăcilă:

Vă mulțumesc.

Ofer cuvântul domnului vicepreședinte Valer Dorneanu, Grupul parlamentar al PSD.

Domnul Valer Dorneanu:

Stimați colegi, Distinsul meu coleg, domnul deputat Bolcaș, practic mi-a deschis calea, pentru că a presupus ce problemă voi ridica, dar, înainte de a-i continua gândul cu privire la atributul nostru al doilea, cel de după legiferare, de a asigura buna funcționare a statului de drept - mă refer la principiul continuității statale -, aș vrea să-l contrazic în ceea ce privește afirmația Domniei Sale cu privire la ce am dorit noi, Grupul parlamentar al PSD.

Nu dorim păstrarea actualei structuri.

Grupul parlamentar al PSD dorește să asigure continuitatea acestei instituții, existența ei până când Parlamentul va adopta noua lege și până când va alege noua componență a Curții de Conturi.

Este adevărat ce spune distinsul meu coleg, că în Constituție se menționează faptul că mandatul Curții de Conturi nu poate fi reînnoit.

Îi reamintesc că acest text se referă la mandatul de nouă ani, care a fost modificat prin Legea de revizuire a Constituției.

Acel mandat de nouă ani, într-adevăr, nu poate fi prelungit în niciun fel.

Actualul mandat, chiar o dispoziție tranzitorie a Constituției menționează că poate fi reînnoit, desigur, tot de către Parlament.

Îmi este greu să vorbesc de o interpretare ceva mai forțată a Constituției.

Nu aș spune de o încălcare gravă a acesteia, dar spun că noi, Parlamentul, înainte de a se împlini sau de a amenința timpul cu împlinirea termenului care marchează expirarea mandatului Curții de Conturi, noi eram obligați să adoptăm legea și să parcurgem procedurile prevăzute de Constituție și de legea organică a acesteia pentru numirea noilor membri.

Nu am făcut-o și, acum, în loc să privim autocritic acest lucru, vrem să sancționăm.

Ce să sancționăm? Să ne sancționăm pe noi?

Să sancționăm o instituție sau, practic, printr-o interpretare rigidă a principiilor de drept, să oprim funcționarea unei instituții?

Eu nu cred că cineva dintre noi, cineva dintre forțele politice care alcătuiesc actualul mandat, are interesul ca această instituție fundamentală a statului, care este Curtea de Conturi, să nu-și desfășoare în continuare controalele, auditul cu privire la modul cum se cheltuiește banul public.

Nu cred că cineva dintre noi are vreo teamă din acest punct de vedere, și atunci, repet, pentru a se asigura continuitatea acestei instituții este nevoie să prelungim durata mandatului acesteia până când vom adopta noua lege și până când vom parcurge procedurile de alegere.

În ce privește termenul pe care l-a propus Biroul permanent, de prelungire până 30 aprilie, eu cred că nu este suficient.

M-aș adresa în special Senatului, unde este Legea de modificare a organizării și funcționării Curții de Conturi, să analizeze dacă în acest termen de 30 de zile se adoptă legea, pentru a fi promulgată în aceeași lună.

Dacă parcurgem și procedurile de alegere, nu cred că se poate realiza acest lucru, și atunci aș propune ca prelungirea să aibă loc până la 30 sau 31 mai.

Mulțumesc.

Domnul Doru Ioan Tărăcilă:

Mulțumesc.

Domnul senator Gheorghe Funar.

Domnul Gheorghe Funar:

Vă mulțumesc, domnule președinte de ședință.

Doamnelor și domnilor parlamentari,

Domnul vicepreședinte al Camerei Deputaților, distinsul jurist Lucian Bolcaș, are perfectă dreptate.

Rămân însă surprins de pledoaria unui alt distins jurist, domnul deputat Valer Dorneanu, care ne spune că unde este lege e tocmeală.

Avem legea fundamentală a țării, Constituția, care la articolul 140 alineatul (4) precizează limpede: "Consilierii de conturi sunt numiți de Parlament pentru un mandat de 9 ani, care nu poate fi prelungit sau înnoit...".

Lucrul acesta ne este cunoscut multora dintre noi.

Aș vrea să vă fac cunoscut, mai ales colegelor și colegilor deputați, faptul că în ședința Biroului permanent al Senatului din data de 5 februarie 2008 președintele Senatului României, domnul Nicolae Văcăroiu, a avut o rugăminte la cei prezenți pe tema Curții de Conturi și a precizat: "Am o rugăminte, pentru că suntem în culpă".

Distinsul nostru coleg, senatorul Aron Ioan Popa, președintele Comisiei pentru buget, finanțe, activitate bancară și piață de capital, a precizat: "Știu, Constituția nu ne permite să prelungim mandatele".

Deci suntem în această situație extrem de clară.

În plus, sunt nevoit să amintesc, doamnelor și domnilor parlamentari, faptul că, atunci când am devenit parlamentari, am depus un jurământ cu mâna dreaptă pe Biblie și pe Constituție.

Am jurat să le respectăm.

Eu fac un apel la dumneavoastră, fiind la începutul Postului Mare, să nu păcătuim.

Mulțumesc.

Domnul Doru Ioan Tărăcilă:

Vă mulțumim.

Îl invit la tribună pe domnul deputat Dan Radu Rușanu.

Domnul Dan Radu Rușanu:

Domnilor colegi,

Noi nu putem să introducem în legalitate acțiunile Curții de Conturi.

Începând de pe data de 14 februarie 2008, actele de control ale Curții de Conturi sunt lovite de nulitate absolută.

Oricum, dacă aceste acte se întocmesc, ele sunt contestate.

Autoritatea Curții de Conturi nu mai este luată în considerație de către cei pe care îi controlează.

Deci, prin votul nostru pozitiv de astăzi, nu facem nimic altceva, pentru că această nulitate există în continuare.

Noi nu putem da un vot pozitiv prin care să votăm împotriva Constituției, pentru că îi introducem în ilegalitate pe cei de la Curtea de Conturi.

Repet, acest statut este lovit de nulitate.

Repet, acțiunile de control nu se mai iau astăzi în considerație.

Aceasta este realitatea.

Pentru ce doriți să votăm? Pentru un "nu" care există de două luni de zile.

Acest lucru este de două luni de zile.

Vă mulțumesc.

Domnul Doru Ioan Tărăcilă:

Mulțumesc.

Vă consult dacă mai sunt intervenții.

Dacă nu mai sunt intervenții, vă reamintesc că acest proiect de hotărâre vizează prelungirea mandatului membrilor Curții de Conturi până la data pe care noi o vom stabili, întrucât există două propuneri.

În proiectul de hotărâre era termenul de 30 aprilie, iar prin intervenția sa domnul vicepreședinte Valer Dorneanu... de fapt s-a reiterat o propunere făcută în Birourile permanente reunite, în sensul ca această dată să fie la 31 mai 2008.

Apoi, în articolul 1 sunt nominalizați cei 13 consilieri ai Curții de Conturi.

Acesta este proiectul de hotărâre.

Declar închise dezbaterile asupra acestui proiect.

Supun votului dumneavoastră, în primul rând, amendamentul domnului senator Valer Dorneanu.

Cine este pentru?

Vă rog să votați.

Vă rog să numărați.

174 de voturi pentru.

Cine este împotrivă? 90 de voturi împotrivă.

Cine se abține? 17 abțineri.

Amendamentul domnului deputat Valer Dorneanu este adoptat.

Domnul Dan Radu Rușanu:

Grupul parlamentar al PNL contestă categoric rezultatul votului.

Vă rog frumos, nu sunt în această sală 174 de voturi pentru...

Domnul Doru Ioan Tărăcilă:

Cu scuzele de rigoare, dar știu că, potrivit regulamentului, contestarea votului poate fi făcută doar de către liderul grupului parlamentar.

Mulțumesc.

Amendamentul a fost adoptat.

Supun votului dumneavoastră Proiectul de hotărâre privind prelungirea mandatului membrilor Curții de Conturi până la data de 31 mai 2008.

Cine este pentru? 175 de voturi pentru.

Voturi împotrivă? 73 de voturi.

Cine se abține? 24 de abțineri.

Cu majoritate de voturi, proiectul de hotărâre este adoptat de plenul celor două Camere.

Postal address: Palatul Parlamentului, str.Izvor nr.2-4, sect.5, Bucharest, Romania sunday, 21 july 2024, 6:51
Telephone: +40213160300, +40214141111 Utilizator:
E-mail: webmaster@cdep.ro