Plen
Joint sittings of the Chamber of Deputies and the Senate of March 19, 2008
Abstract of the sittings
Full-text of the sittings
Published in Monitorul Oficial no.32/28-03-2008

Parliamentary debates
Calendar
- Chamber of Deputies:
2024 2023 2022
2021 2020 2019
2018 2017 2016
2015 2014 2013
2012 2011 2010
2009 2008 2007
2006 2005 2004
2003 2002 2001
2000 1999 1998
1997 1996
Query debates
for legislature: 2020-present
2016-2020
2012-2016
2008-2012
2004-2008
2000-2004
1996-2000
1992-1996

Meetings broadcast

format Real Media
Last meetings
15-07-2024
09-06-2021 (joint)
11-05-2021
Video archive:2024 2023 2022
2021 2020 2019
2018 2017 2016
2015 2014 2013
2012 2011 2010
2009 2008 2007
2006 2005 2004
2003
You are here: Home page > Parliamentary Business > Debates > Calendar 2008 > 19-03-2008 Printable version

Joint sittings of the Chamber of Deputies and the Senate of March 19, 2008

6. Dezbaterea și adoptarea Proiectului de hotărâre privind înființarea Comisiei comune de anchetă a Camerei Deputaților și Senatului privind cazul "Parcul Bordei"

 

Domnul Doru Ioan Tărăcilă:

  ................................................

La punctul 4 din ordinea de zi este înscris Proiectul de hotărâre privind înființarea unei comisii comune de anchetă a Camerei Deputaților și Senatului, privind cazul "Parcul Bordei".

Din partea inițiatorilor, îl invit pe cel care a fost desemnat să prezinte proiectul de hotărâre.

Vă rog, domnule senator Marius Marinescu, aveți cuvântul.

Domnul Marius Marinescu:

Mulțumesc, domnule președinte.

Stimați colegi,

Vă mulțumim, în primul rând, dumneavoastră, celor de la PSD, că ați fost de acord cu inițiativa noastră, a PC, să deschidem o anchetă parlamentară în cazul "Afacerii Bordei".

Mulțumim și celorlalte partide, PNL-ului, PRM-ului, UDMR-ului și independenților, că au făcut acest lucru.

Sunt parlamentari de bună-credință.

PD-ul a fost împotrivă.

Corupția este la ea acasă în România.

Nu sunt prinși corupții.

România este considerată cea mai coruptă țară din Uniunea Europeană. "Afacerea Bordei" este o afacere de peste un miliard de euro.

Sperăm ca această comisie de anchetă parlamentară să-i scoată la lumină pe cei vinovați și sperăm ca, împreună cu instituțiile abilitate, să-i "tragă în țeapă" pe cei vinovați.

Sunt curios cine va vota în favoarea lui Costică Constanda, cine va vota în favoarea mafiei.

O să cerem și o să arătăm bucureștenilor și României care este mafia.

Să arătăm cine sunt acei mafioți din Parlamentul României.

Vă mulțumesc. (Aplauze.)

Domnul Doru Ioan Tărăcilă:

Vă mulțumesc.

Alte intervenții?

Domnule deputat Rădulescu, aveți cuvântul.

Domnul Cristian Rădulescu:

Domnule președinte,

Stimați colegi,

Este un caz în jurul căruia s-a făcut multă vâlvă și inflamarea a fost, de multe ori, nejustificată.

Sprijinim și noi, Grupul parlamentar al PD-L, înființarea unei astfel de comisii de anchetă.

Dorim să nu fie una dintre acele comisii cu slabă eficiență, pe care Parlamentul s-a obișnuit să le creeze, iar populația s-a obișnuit să nu vadă niciun rezultat al muncii acestor comisii.

Vrem ca, în final, toată lumea să vadă - citându-l pe domnul inițiator - "care sunt adevărații mafioți din această țară".

Domnul Doru Ioan Tărăcilă:

Mulțumesc.

Doamna deputat Aura Vasile, vă rog, aveți cuvântul.

Doamna Aurelia Vasile:

Mulțumesc, domnule președinte.

Grupurile parlamentare ale PSD sunt inițiatoare la această solicitare și vrem să specificăm, de la început, că nu ne interesează, în acest moment, Constanda, care, probabil, este un pion, este un individ folosit, iar această comisie parlamentară trebuie să vadă și să înceapă cu primul act, actul de proprietate, actul în baza căruia a început acest tăvălug.

Cred că această comisie poate determina pe cineva să se sesizeze în legătură cu mafia retrocedărilor, această mafie care, teoretic, terorizează atât administrațiile publice, cât și cetățenii.

Cred că această comisie trebuie să se aplece cu multă responsabilitate asupra dosarelor și asupra hârtiilor care, cu toată acțiunea de presă, cu toată acțiunea politică care s-a desfășurat, cel puțin în ultima jumătate de an, au rămas niște documente "top secret", niște acte care niciodată, pentru nimic în lume, la orice solicitare, nu au putut să fie văzute.

Cred că, cu această ocazie, cetățenii municipiului București, și nu numai, vor avea acces la aceste informații.

Vă asigurăm, domnule deputat Rădulescu, că această comisie, și cu ajutorul dumneavoastră, va realiza ceea ce cetățenii Bucureștiului așteaptă de la noi.

Domnul Doru Ioan Tărăcilă:

Mulțumesc.

Îl invit la tribună pe domnul deputat Mircea Costache, din partea Grupului parlamentar al PRM.

Aveți cuvântul.

Domnul Costache Mircea:

Mulțumesc, domnule președinte.

Grupurile parlamentare ale PRM sunt de acord cu înființarea acestei comisii de anchetă, dar atrag atenția Parlamentului României ca această comisie nu cumva să aibă destinul celorlalte comisii de anchetă, și aș da un singur exemplu: a fost inițiată, cu votul plenului, Comisia de anchetă în Dosarul "Energia", a celor care "căpușează" energia, a "băieților deștepți", cum i-a numit cineva.

După două luni de activitate intensă, după zeci de ore de audieri, după zeci și zeci de persoane audiate, când s-a ajuns spre finalizare, când trebuia să se vină în fața plenului cu un raport, s-a aplicat o măsură, zice-se legală, de încetare a activității comisiei, care nu-l mai avea de audiat decât pe domnul Stolojan, din câte îmi aduc aminte, și încheia lucrările comisiei.

S-a spus că această comisie trebuie să-și înceteze activitatea întrucât s-a sesizat justiția.

Există această procedură: se sesizează justiția, face un dosar pe care-l ține undeva, pe sub "posteriorul" unui șef de la DNA, ascuns cu grijă, care nu va ieși niciodată la iveală și nu se va da niciodată publicității în ce stadiu este și ce finalitate are, iar comisia de anchetă, stabilită cu votul plenului, a muncit luni de zile degeaba.

Să nu se întâmple la fel și cu Comisia de anchetă în problema "Afacerii Bordei", căreia unii îi spun "Afacerea Bordel", pentru că este vorba de caractere compromise total, care mai dau și lecții de moralitate publică în fiecare zi națiunii, și atunci, dacă tot avem puterea de a înființa comisii, să avem și puterea de a le face să fie eficiente și să ajungă la o finalitate, să nu ne trezim că se sesizează din nou cineva de la justiție, face un dosar și comisia noastră a lucrat degeaba.

Domnul Doru Ioan Tărăcilă:

Vă mulțumesc.

Mai sunt intervenții?

Domnul deputat Dragoș Dumitriu, vă rog.

Domnul Dragoș Petre Dumitriu:

Stimați colegi,

Ați vorbit foarte frumos.

Discursurile dumneavoastră ne-au umplut inimile de bucurie, iar noi, conservatorii, ca inițiatori ai acestui proiect de hotărâre, vă rugăm un singur lucru: să nu uitați ceea ce ați spus astăzi!

În privința acestui proiect de hotărâre, vreau să vă aduc aminte că, în fapt, este, pentru început, bătălia unui singur om care a plătit politic pentru această luptă, fiind exclus din partid, în condițiile în care a avut curajul "să dea în fapt" persoane importante din propria grupare politică.

Vă mulțumesc. (Aplauze.)

Domnul Doru Ioan Tărăcilă:

Vă mulțumesc.

Domnule senator Szabó Károly, vă rog.

Domnul Szabó Károly Ferenc:

Domnule președinte,

Onorați colegi,

Menționez din capul locului că nu vorbesc în numele Grupului parlamentar al UDMR, dar nu mi-am putut reține o intenție de a face un comentariu pe marginea discursului introductiv de la acest punct din ordinea de zi.

Cred că ați putut observa și Domniile Voastre anumite accente care vin din trecutul de dinainte de 1989, în care trebuia neapărat înfierat ceva.

Sună tot atât de fals, în afară de buna intenție de a face lumină într-o chestiune, într-adevăr, destul de complicată.

Nu cumva să se creadă că, dacă nu ne aliniem neapărat oricărui fel de discurs, suntem împotriva cauzei nobile a luptei împotriva corupției.

Altminteri, fără a mă opune înființării acestei comisii, vreau să-mi exprim anumite rezerve în legătură cu eficacitatea pe care o poate avea și să aduc anumite argumente împotriva ideii de a înlocui, de a substitui competențele și activitatea unor autorități ale statului care au responsabilitate primordială în domeniul înfăptuirii justiției în toate fazele ei.

Parlamentul nu este una dintre aceste autorități.

Parlamentul, într-adevăr, creează cadrul legislativ, dar nu aplică legile și nu trimite pe nimeni la închisoare.

Cu atât mai grav mi se pare atunci când cineva aruncă acuzații destul de ușor în legătură cu membrii Parlamentului, care ar putea fi, pasă-mi-te, colaboratori sau membri ai mafiei.

Vă rog foarte frumos să nu ne lăsăm purtați de elemente ale discursului din trecut, în care trebuia să înfierezi, repet, cu mânie, anumite lucruri.

Atunci vorbeam despre lupta de clasă, acum vorbim despre lupta împotriva corupției.

Justiția trebuie să-și facă datoria și Parlamentul nu are, în niciun caz, rolul de a se substitui justiției.

Mulțumesc.

Domnul Doru Ioan Tărăcilă:

Mulțumesc.

Vă consult dacă mai sunt alte intervenții pe fond.

Nu mai sunt alte intervenții.

Vă rog, domnule vicepreședinte Lucian Bolcaș, o chestiune de procedură.

Aveți cuvântul, domnule vicepreședinte.

Domnul Lucian Augustin Bolcaș:

Am două precizări, de data aceasta, aproape procedurale.

În primul rând, vreau să precizez rolul și locul Parlamentului.

Este bizar ca, după trei ani de legislatură și după 18 ani de regim democratic și funcționare democratică, să se vorbească aici de substituirea competențelor Parlamentului cu celelalte organe ale statului, atunci când se constituie o comisie de anchetă.

Este absolut jenant dacă aceasta este o concepție despre rolul și funcțiile Parlamentului și a unei comisii parlamentare sau, poate, este o părere personală, strecurată cu o anume intenție.

Nu sunt prezumțios, nu fac procese de intenție, dar nu doresc ca de la această tribună, din diverse interese de grup, de grupuri sau de colectivități etnice, să se submineze rolul și funcția Parlamentului.

În al doilea rând, consider regretabilă intervenția colegului nostru, domnul deputat Dragoș Dumitriu, care, de la înălțimea inițiatorului acestui proiect de hotărâre, evident că alături de PSD - dați-mi voie să-l completez -, califică: "Dragi colegi, ați vorbit foarte frumos!"

Nu, domnule coleg, atunci când rezultatul, chiar al propunerii dumneavoastră, depinde de votul și asentimentul celorlalți, colegii nu vorbesc frumos, cred doar că votează cum trebuie! Nu vrem să fim ironizați chiar în interiorul dezbaterilor noastre.

Vă mulțumesc.

Domnul Doru Ioan Tărăcilă:

Mulțumesc, domnule vicepreședinte.

Ofer dreptul la replică domnului senator Marius Marinescu.

Un minut, vă rog.

Vă rog să nu înveninați relațiile între noi.

Domnul Marius Marinescu:

Da. Știm cu toții că "Afacerea Bordei" înseamnă un șir nesfârșit de ilegalități.

Parlamentul României va avea menirea, împreună cu instituțiile statului, să limpezească aceste lucruri - sigur, nu o să se amestece Parlamentul în autoritatea judecătorească, sub nicio formă -, dar să nu uităm că autoritățile statului au fost la cheremul acestui mafiot, Constanda, până în momentul de față.

Asta vrem să facem: instituțiile statului să-și facă datoria, nimic mai mult.

Vă mulțumesc.

Domnul Doru Ioan Tărăcilă:

Vă mulțumesc.

Stimați colegi,

Practic, toți vorbitorii au susținut necesitatea constituirii acestei comisii de anchetă.

Vreau doar să vă informez că, prin semnătură, o susțin 51 de colegi senatori și un număr de 69 de colegi deputați.

În felul acesta, chestiunile de procedură sunt îndeplinite.

Vă consult dacă aveți observații cu privire la articolul 1 al Proiectului de hotărâre privind înființarea Comisiei comune de anchetă a Camerei Deputaților și Senatului privind cazul "Parcul Bordei".

Nu sunt intervenții.

Aveți intervenții la articolul 2?

Stimați colegi,

Articolul 2 al acestui proiect de hotărâre stabilește câteva chestiuni: prima, comisia să fie formată din 15 membri, senatori și deputați, având un birou condus de: președinte, vicepreședinte și un senator ales prin vot deschis de către membrii comisiei.

Aici cred că ar trebui să adăugăm acea prevedere din regulamentele noastre, precum și din Constituție, pentru a da posibilitatea constituirii biroului comisiei, și v-aș propune să adăugăm, în partea finală a alineatului (1) al articolului 2: "respectându-se, pe cât posibil, componența politică rezultată din alegeri".

Sunteți de acord cu această completare, da?

Vă mulțumesc.

Alineatul 2 vorbește de componența nominală a comisiei de anchetă.

Poate este cazul să o și citesc.

Grupurile parlamentare au propus următorii colegi: din partea Grupurilor parlamentare ale PSD din Camera Deputaților și Senatul României, domnii deputați Adam Ion, Rodica Nasar, Aurelia Vasile și domnii senatori Șerban Nicolae și Niculae Mărășescu; din partea Grupurilor parlamentare ale PRM din Camera Deputaților și Senatul României, domnul deputat Ilie Merce și domnul senator Petru Stan; din partea Grupului parlamentar al PD-L din Camera Deputaților, domnii deputați Costică Canacheu și Sorin Paveliu.

Grupul parlamentar al PD-L din Senatul României susține cele două nominalizări și nu face nominalizări proprii; din partea Grupului parlamentar al UDMR din Camera Deputaților, domnul deputat Becsek-Garda Dezsö Kálmán; din partea Grupului parlamentar al PNL din Camera Deputaților, domnii deputați Bogdan Olteanu, Rareș Mănescu, Mircea Ciopraga; din partea Grupului parlamentar al PC din Senatul României, domnul senator Marius Marinescu.

Aceasta ar fi componența nominală.

Revin la proiectul de hotărâre.

Vă consult dacă aveți observații la articolul 3.

Nu sunt observații.

La articolul 4 sunt observații?

Nu sunt observații.

La articolul 5 sunt observații?

Vă rog, domnule deputat Rădulescu, aveți cuvântul.

Domnul Cristian Rădulescu:

Domnule președinte, strict procedural.

La articolul 2, paragraful 2 spune așa: "Componența nominală a comisiei de anchetă și cea a biroului său sunt cele prevăzute în anexă." Au fost citite propunerile grupurilor parlamentare și, în felul acesta, prin totalizarea lor, avem componența nominală a comisiei, dar nu avem componența nominală a biroului comisiei de anchetă și, strict procedural, ar trebui să ne decidem foarte repede sau printr-o scurtă consultare între liderii grupurilor care sunt președintele, vicepreședintele și secretarul comisiei, pentru că, altminteri, la sfârșit, votăm ceva ce nu a fost, de fapt, prevăzut aici.

Domnul Doru Ioan Tărăcilă:

De acord cu dumneavoastră, dar sunt convins că ați ascultat că am făcut o propunere care viza acea chestiune de principiu, să adăugăm la alineatul (1), "respectându-se, pe cât posibil, componența politică rezultată din alegeri", în felul acesta, conducerea biroului să fie stabilită de comisie.

Aveți dreptate în sensul că, la alineatul (2), trebuie să eliminăm acea parte care arăta că această componență este prevăzută în anexă.

Suntem de acord cu intervenția dumneavoastră.

Apreciați că trebuie supusă votului?

Intervenția domnului deputat este corectă, în sensul eliminării alineatului (2) referitor la biroul comisiei, componența este prevăzută în anexă.

Observații la articolul 6? Nu sunt.

Observații la articolul 7? Nu sunt.

Observații la articolul 8?

La articolul 8, domnul senator Gheorghe Funar, Grupul parlamentar al PRM.

Aveți cuvântul.

Domnul Gheorghe Funar:

Vă mulțumesc, domnule președinte de ședință.

Onorat prezidiu,

Doamnelor și doamnelor senatori și deputați,

Aș propune la articolul 8 ca alineatul (2) să fie completat cu "raportul Comisiei de anchetă se va supune dezbaterii Parlamentului, într-o ședință comună specială dedicată acestui scop, în luna iunie 2008".

Dacă nu prevedem niciun termen, riscăm să se ajungă ca în viitorul Parlament să se constate că se mai află în sertar un raport al unei comisii speciale de anchetă.

Mulțumesc.

Domnul Doru Ioan Tărăcilă:

Putem accepta acest amendament, dar vă rog să observați că la articolul 8 alineatul (1) noi dăm sarcină comisiei să finalizeze raportul până la data de 31 mai 2008.

Este firesc ca, după această dată, Birourile permanente să organizeze o ședință comună a celor două Camere pentru a o lua în dezbatere.

Aceasta este o precizare care nici nu strică, nici nu creează probleme delicate.

Dacă nu sunt alte observații, supun votului dumneavoastră proiectul de hotărâre așa cum v-a fost distribuit, cu observația domnului senator Gheorghe Funar la alineatul (2) al articolului 8 și cu componența nominală a comisiei, care face parte din anexă, cea care v-a fost prezentată, respectiv senatorii și deputații nominalizați de grupurile parlamentare.

Cine este pentru? Mulțumesc.

Cine este contra? Mulțumesc.

Se abține cineva?

Vă mulțumim, stimați colegi.

În unanimitate, cu 290 de voturi, plenul Parlamentului a aprobat constituirea Comisiei comune de anchetă a Camerei Deputaților și Senatului privind cazul "Parcul Bordei".

(Domnul senator Marius Marinescu, de la microfonul central, mulțumește domnilor senatori și deputați pentru votul dat.)

Vă rog frumos, nu v-am oferit cuvântul.

Nu vă permit, vă rog să luați loc în bancă.

Este timp la televizor să discutăm mult.

Postal address: Palatul Parlamentului, str.Izvor nr.2-4, sect.5, Bucharest, Romania sunday, 21 july 2024, 6:17
Telephone: +40213160300, +40214141111 Utilizator:
E-mail: webmaster@cdep.ro