Plen
Sittings of the Chamber of Deputies of September 23, 2013
Abstract of the sittings
Full-text of the sittings
Published in Monitorul Oficial no.109/01-10-2013
Video in format Flash/IOSVideo - Flash & IOS

Parliamentary debates
Calendar
- Chamber of Deputies:
2024 2023 2022
2021 2020 2019
2018 2017 2016
2015 2014 2013
2012 2011 2010
2009 2008 2007
2006 2005 2004
2003 2002 2001
2000 1999 1998
1997 1996
Query debates
for legislature: 2020-present
2016-2020
2012-2016
2008-2012
2004-2008
2000-2004
1996-2000
1992-1996

Meetings broadcast

format Real Media
Last meetings
11-06-2024
09-06-2021 (joint)
11-05-2021
Video archive:2024 2023 2022
2021 2020 2019
2018 2017 2016
2015 2014 2013
2012 2011 2010
2009 2008 2007
2006 2005 2004
2003
You are here: Home page > Parliamentary Business > Debates > Calendar 2013 > 23-09-2013 Printable version

Sittings of the Chamber of Deputies of September 23, 2013

8. Dezbaterea Proiectului de Lege privind aprobarea Ordonanței de urgență a Guvernului nr.40/2013 pentru finanțarea Institutului Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Microbiologie și Imunologie "Cantacuzino" în vederea realizării Planului național de intervenție pentru prevenirea îmbolnăvirii în masă a populației, generată de epidemii și pandemii (PL-x 266/2013). (rămas pentru votul final)
 
see bill no. 266/2013

   

Domnul Viorel Hrebenciuc:

    ................................................
Video in format Flash/IOS

La punctul 9 al ordinii de zi avem Proiectul de Lege privind aprobarea Ordonanței de urgență a Guvernului nr.40/2013 pentru finanțarea Institutului Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Microbiologie și Imunologie "Cantacuzino" în vederea realizării Planului național de intervenție pentru prevenirea îmbolnăvirii în masă a populației, generată de epidemii și pandemii.

Domnule secretar de stat, aveți cuvântul.

Video in format Flash/IOS

Domnul Răzvan Teohari Vulcănescu (subsecretar de stat, Ministerul Sănătății):

Mulțumesc, domnule președinte.

Doamnelor și domnilor deputați,

Prin proiectul de act normativ se creează baza legislativă pentru acordarea din bugetul Ministerului Sănătății a fondurilor necesare pentru implementarea planului național de intervenție pentru prevenirea îmbolnăvirilor, efectelor generate de epidemii și pandemii prin intermediul Institutului "Cantacuzino".

În cadrul dezbaterilor din Senat, proiectului de lege i-au fost aduse amendamente cu care Ministerul Sănătății este de acord.

Tot la fel, Guvernul este de acord cu raportul celor două comisii de specialitate și vă adresează rugămintea de a adopta prezentul proiect de lege.

Vă mulțumesc.

Video in format Flash/IOS

Domnul Viorel Hrebenciuc:

Vă mulțumesc.

Din partea Comisiei pentru buget, finanțe și bănci, doamna deputat Hărău, vă rog.

Video in format Flash/IOS

Doamna Rodica Nassar (din bancă):

E de sănătate, ține de sănătate.

Video in format Flash/IOS

Domnul Viorel Hrebenciuc:

Vă dau cuvântul și dumneavoastră.

Video in format Flash/IOS

Doamna Eleonora-Carmen Hărău:

Din partea Comisiei pentru buget, finanțe și bănci.

În conformitate cu prevederile art.95, 115 din Regulamentul Camerei Deputaților, Comisia pentru buget, finanțe și bănci și Comisia pentru sănătate și familie au fost sesizate în procedură de urgență și spre dezbatere în fond cu proiectul cu obiect de reglementare anterior menționat de către inițiator, conform prevederilor art.75 din Constituția României, republicată, și a art.92 din Regulamentul Camerei Deputaților, Camera Deputaților fiind Cameră decizională.

Senatul, ca primă Cameră sesizată, a adoptat proiectul de lege, de asemenea, Consiliul Legislativ, Comisia juridică, de disciplină și imunități.

În raport cu obiectul și conținutul său, inițiativa legislativă este lege ordinară.

Inițiativa legislativă supusă dezbaterii a fost luată în analiză în conformitate cu art.61 și 63 din Regulamentul Camerei Deputaților, republicat, de către Comisia pentru buget, finanțe și bănci și Comisia pentru sănătate și familie și a fost examinată în ședințe separate.

Astfel, Comisia pentru sănătate și familie a examinat proiectul de lege în ședința din 10 septembrie 2013, iar Comisia pentru buget, finanțe și bănci în ședința din 19 septembrie 2013.

În cursul dezbaterilor, a fost formulat un amendament respins cu majoritate de voturi, care se găsește în anexă la prezentul raport și face referire la faptul că Ministerul Sănătății poate asigura fonduri pentru realizarea de către Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare, introducând noțiunea "poate", deci nu obligativitatea respectivă.

În urma dezbaterilor, aceste comisii au hotărât cu majoritate de voturi supunerea spre dezbatere și adoptare a plenului Camerei Deputaților a proiectului de lege în forma adoptată de Senat.

Fac mențiunea că Senatul a modificat titlul ordonanței, deoarece din eroare materială în titlu apare sintagma "a unor activități", care este în plus și trebuie eliminată.

Vă mulțumesc frumos.

Video in format Flash/IOS

Domnul Viorel Hrebenciuc:

Vă mulțumesc.

Dacă din partea grupurilor parlamentare dorește cineva? Domnul Ciuhodaru. Dar dumneavoastră aveți amendament respins. Nu amendamentul vreți să-l susțineți acum.

Domnul Ciuhodaru, la dezbateri generale, da?

Video in format Flash/IOS

Domnul Tudor Ciuhodaru:

Da, domnule președinte. Mulțumesc.

Doamnelor și domnilor deputați,

Acest proiect de lege nu rezolvă nimic.

Este doar o mare cacealma. Un proiect de lege în care se vorbește despre "poate" nu rezolvă niciun fel de problemă.

Vă reamintesc că am fost cel mai mare susținător al Institutului "Cantacuzino" și am propus la proiectul de buget din 2013 alocarea sumelor bugetare necesare pentru repornirea producției.

Considerăm totodată că, Institutul "Cantacuzino" este un institut de importanță strategică în caz de dezastru epidemiologic și că eforturile Statului român trebuie făcute în sensul dezvoltării, conservării acestui institut.

Din păcate, pentru că nu s-au alocat sumele necesare la buget la începutul anului 2013, vom constata că și în acest an nu vom avea vaccinuri antitetanice produse în România, nu vom avea vaccinuri BCG și vor fi mari probleme în ceea ce privește și vaccinarea antigripală.

Este un important obiectiv național și am propus, la un moment dat, ca Institutul "Cantacuzino" să treacă în subordinea Consiliului Suprem de Apărare a Țării, pentru că nu vorbim despre o singură fabrică sau despre o simplă fabrică, vorbim despre un institut strategic în ceea ce privește securitatea epidemiologică.

Din punctul meu de vedere, în momentul în care ne asumăm o astfel de răspundere - și vă reamintesc că Franța a luat Pasteur din nou în gestiunea statului și l-a dezvoltat - acest lucru ar trebui să fie făcut și în România.

Vă mulțumesc, domnule președinte.

Video in format Flash/IOS

Domnul Viorel Hrebenciuc:

Vă mulțumesc.

Doamna Gavrilescu, vă rog.

Video in format Flash/IOS

Doamna Grațiela Leocadia Gavrilescu:

Mulțumesc, domnule președinte.

Și într-adevăr Institutul "Cantacuzino" nu este o poantă și nici susținerea reluării activității Institutului "Cantacuzino", domnule deputat.

Pot să vă spun că vorbesc în numele Grupului Partidului Național Liberal, care a susținut și susține în continuare reluarea activității Institutului "Cantacuzino", nu pentru că este al românilor, ci pentru că poate să devină un institut cu adresabilitate regională.

După cum știți foarte bine, în 2010, Agenția Națională a Medicamentelor a retras autorizația de punere pe piață a produselor injectabile, inclusiv a vaccinurilor, întrucât expirase standardul de bune practici și de fabricație, activitatea institutului intrând în declin, acesta fiind chiar în pericol de a-și închide activitatea.

Unele programe naționale de imunizare au fost blocate timp de mai multe luni și am fost obligați să importăm vaccinuri mult mai scumpe și să ne confruntăm cu crize, cum sunt uneori chiar cea al vaccinului antirabic, de care amintea și domnul doctor, dar nu numai acesta, ci și vaccinul antitetanos și așa mai departe.

Stimați colegi,

Multe guri rele au spus că zidurile și terenul acestui Institut "Cantacuzino" ar fi, de fapt, puse în spatele nedeschiderii sau închiderii activității acestui institut.

Grupul parlamentar al Partidului Național Liberal susține și vă rugăm să votați pentru reluarea acestei activități, ținând cont că inclusiv Organizația Mondială a Sănătății a apreciat activitatea Institutului "Cantacuzino", iar specialiștii care funcționează în această instituție sunt de marcă internațională.

Vă mulțumesc.

Video in format Flash/IOS

Domnul Viorel Hrebenciuc:

Vă mulțumesc și eu.

Dacă mai dorește cineva? Nu.

Trecem la amendamente.

Există un amendament respins.

Domnule Ciuhodaru, vă susțineți amendamentul? Vă rog.

Video in format Flash/IOS

Domnul Tudor Ciuhodaru:

Doamnelor și domnilor deputați,

Vă rog să fiți atenți un singur minut. La art.2, în forma inițială a proiectului de lege, este precizat că: "Ministerul Sănătății poate asigura fonduri pentru realizarea de către Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare..."; poate că azi, poate că mâine, poate că plouă, poate că ninge, sau poate că treceți pe roșu, dacă tot nu există nicio reglementare care să pedepsească sau să reglementeze acest lucru.

Așa că amendamentul meu prevede că: "Ministerul Sănătății asigură fonduri pentru realizarea de către Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Microbiologie și Imunologie "Cantacuzino" a Planului național de intervenție pentru prevenirea îmbolnăvirii în masă a populației, generată de epidemii și pandemii.

Planul național de intervenție, condițiile și termenele de realizarea a acestuia se aprobă prin hotărârea Guvernului".

Argumentul este foarte clar. Institutul "Cantacuzino" reprezintă o instituție de interes național strategic, iar că dacă-l lăsăm la formularea cu "poate", s-ar putea ca Institutul "Cantacuzino" să moară.

Eu o să vă rog să nu lăsați să moară Institutul "Cantacuzino" și să votați acest amendament.

Vă mulțumesc.

Video in format Flash/IOS

Domnul Viorel Hrebenciuc:

Vă mulțumesc. Doamna Nassar, președintele Comisiei pentru sănătate și familie. Vă rog.

Video in format Flash/IOS

Doamna Rodica Nassar:

Vă mulțumesc, domnule președinte.

Sunt total de acord cu colegul nostru, domnul doctor Ciuhodaru. Institutul "Cantacuzino" reprezintă o instituție de interes național strategic.

Ceea ce a făcut Guvernul actual este ceea ce nu s-a întâmplat până acum și nu au făcut alte guverne. A deblocat fonduri din bugetul Ministerului Sănătății pentru a se relua activitatea Institutului "Cantacuzino". Însă Ministerul Sănătății nu dispune de fondurile necesare pentru a finanța în permanență aceste activități.

Așa că, prin această ordonanță de urgență, actualul Guvern a oferit posibilitatea deblocării fondurilor pentru reluarea lucrărilor producției Institutului "Cantacuzino".

Prin urmare, nu poate să fie o regulă generală. Ordonanța oferă posibilitatea și, din acest motiv, în textul articolului se spune că "Ministerul poate să asigure fondul pentru realizarea de către Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Microbiologie și Imunologie "Cantacuzino" a Planului național de intervenție pentru prevenirea îmbolnăvirii în masă a populației".

Este motivul pentru care, în urma dezbaterilor care au avut loc în comisia noastră, amendamentul propus de colegul nostru a fost respins.

Vorbesc în numele Grupului parlamentar al PSD, care nu va susține acest amendament.

Video in format Flash/IOS

Domnul Viorel Hrebenciuc:

Vă mulțumesc. Domnul Ciuhodaru. Vă rog.

Video in format Flash/IOS

Domnul Tudor Ciuhodaru:

Vă mulțumesc, domnule președinte.

Atât voiam să precizez și să vă reamintesc: că la proiectul de buget a existat amendamentul grupului nostru parlamentar, prin care se alocau cele 10 milioane de euro necesare funcționării Cantacuzinoului. Ca să fim mai exacți.

Vă mulțumesc. Și ca să fim și mai exacți, l-ați respins.

Video in format Flash/IOS

Domnul Viorel Hrebenciuc:

Vă mulțumesc.

Dacă mai dorește cineva să mai ia cuvântul? Nu.

Supun votului dumneavoastră amendamentul domnului Cihodaru.

Vă rog să votați.

Video in format Flash/IOS

Amendamentul a fost respins cu 39 de voturi pentru, șapte abțineri și 97 de voturi împotrivă.

Proiectul de lege trece la votul final.

Postal address: Palatul Parlamentului, str.Izvor nr.2-4, sect.5, Bucharest, Romania saturday, 15 june 2024, 9:57
Telephone: +40213160300, +40214141111 Utilizator:
E-mail: webmaster@cdep.ro