Sunteți în secțiunea: Prima pagină > Proceduri parlamentare > Dezbateri > Calendar 2015 > 04-06-2015

Ședința Camerei Deputaților din 4 iunie 2015

 Fragmente relevante pentru următoarea interogare: 
Vorbitor: Ion Bălan

  1. Declarații politice și intervenții ale deputaților:  
  1.14 Ion Bălan - declarație politică: "Copiii României, prioritate zero";

Video in format Flash/IOS

Domnul Ion Bălan:

Mulțumesc, domnule președinte.

Doamnelor și domnilor deputați,

Declarația mea politică se intitulează "Copiii României, prioritate zero".

Dublarea alocațiilor pentru copii a fost un subiect de dezbateri interminabile zilele acestea, însă mă bucură că am susținut cu toții același adevăr: copiii noștri merită orice efort și statul este dator să le asigure un climat favorabil creșterii sănătoase. Mă bucură mult faptul că Guvernul Ponta a reușit ceea ce altele au tot promis de-a lungul timpului: mărirea alocațiilor acordate lunar copiilor până la vârsta de 18 ani. Era și timpul, după ani de amânări și neputințe. Este încă o dovadă că România se înscrie în rândul economiilor funcționale, în stare să-și respecte angajamentele față de cetățeni și că actualul Guvern înțelege prioritățile României.

Ca reprezentant al unui colegiu preponderent rural, vă confirm faptul că măsura dublării alocațiilor este un sprijin real pentru familiile care au copii în întreținere și care fac față cu greu provocărilor fiecărei zile. Cu atât mai mult înțeleg preocuparea Guvernului pentru familiile nevoiașe, care trăiesc la limita subzistenței și care cresc copii fără alimente de bază, în condiții precare și sub amenințarea diferitelor boli cauzate de sărăcie. Și acești copii au dreptul la viață, au drepturi egale cu ceilalți și trebuie să ținem cont de ele.

În același timp, alocația actuală este un semnal important pentru familiile din România, un semnal că se poate intra în normalitate, că statul este preocupat de creșterea natalității și că semnalul de alarmă tras în urmă cu puțin timp, legat de îmbătrânirea rapidă a populației, nu a rămas fără ecou. Știu, este doar un pas în această direcție, dar important este că acest pas a fost făcut și că vom merge mai departe pe acest drum, al regândirii politicii publice față de familie, copii și drepturile acestora, și mai important este să găsim reconciliere politică pe aceste subiecte majore în fața cărora nu trebuie să primeze culoarea politică, ci interesul celor pe care îi reprezentăm, al cetățenilor.

Și pentru că am abordat acest subiect astăzi, la puțin timp după Ziua internațională a copilului, vreau să le urez copiilor din România să se bucure de atenția, dragostea și șansa la o viață împlinită aici, în țară. Vreau să cred că nu mai creștem generații pentru export. De noi depinde acest lucru.

Vă mulțumesc.

Deputat Ion Bălan, PSD Tulcea.