Plen
Sittings of the Chamber of Deputies of February 1, 2016
Abstract of the sittings
Full-text of the sittings
Published in Monitorul Oficial no.3/04-02-2016
Video in format Flash/IOSVideo - Flash & IOS

Parliamentary debates
Calendar
- Chamber of Deputies:
2024 2023 2022
2021 2020 2019
2018 2017 2016
2015 2014 2013
2012 2011 2010
2009 2008 2007
2006 2005 2004
2003 2002 2001
2000 1999 1998
1997 1996
Query debates
for legislature: 2020-present
2016-2020
2012-2016
2008-2012
2004-2008
2000-2004
1996-2000
1992-1996

Meetings broadcast

format Real Media
Last meetings
09-06-2021 (joint)
11-05-2021
Video archive:2024 2023 2022
2021 2020 2019
2018 2017 2016
2015 2014 2013
2012 2011 2010
2009 2008 2007
2006 2005 2004
2003
You are here: Home page > Parliamentary Business > Debates > Calendar 2016 > 01-02-2016 Printable version

Sittings of the Chamber of Deputies of February 1, 2016

2. Aprobarea repartizării locurilor pentru funcțiile din Biroul permanent.

   

După pauză

Video in format Flash/IOS

Domnul Valeriu Ștefan Zgonea:

Secretarii de ședință, liderii grupurilor parlamentare să invite colegii în sală. Să-și invite, scuzați-mă.

Avem semnătura grupurilor parlamentare ale minorităților naționale, ale PNL, UNPR, PSD și ALDE pe acest protocol.

PSD are președinte, trei vicepreședinți, doi secretari, doi chestori.

PNL - un vicepreședinte, un secretar, doi chestori.

UNPR - un secretar.

Dacă sunt obiecții, comentarii la această...

Domnul deputat Márton Arpád.

Video in format Flash/IOS

Domnul Márton Árpád-Francisc:

Domnule președinte,

Doamnelor și domnilor deputați,

La începutul acestei legislaturi, la negocierile dintre liderii grupurilor parlamentare, după ce s-a constatat faptul că grupul nostru parlamentar are o pondere la momentul respectiv, s-a constatat totodată că am avea dreptul, pentru un număr de sesiuni, la funcția de vicepreședinte, respectiv de secretar, cam același număr, și un număr de funcții pentru chestori.

La negocieri, ne-am înțeles ca grupul nostru parlamentar, în cele opt sesiuni, să aibă doar funcția de chestor, dar pe șapte sesiuni. Sesiunea trecută noi n-am avut nicio funcție în Biroul permanent, ca atare ne-am fi așteptat ca acum iarăși să avem această funcție de chestor. Calculat, considerând că ar fi la același nivel funcția de vicepreședinte cu funcția de chestor, într-adevăr, se poate calcula că avem, că am fi avut 1,54 pentru fiecare funcție și, adunate toate, împreună dau cifra 5. Numai că rotunjirile acestea ar fi trebuit să se facă pentru toate funcțiile. Deci 1,54 la doi și la doi și astea dau 6. Și, în plus, e adevărat că s-au făcut mari mișcări dintr-un grup în altul. Sunt foarte mulți deputați care au părăsit sau au renunțat la mandat, dar de la noi doar o singură persoană nu mai este membru în grupul nostru, pentru că a demisionat. Deci n-ar fi trebuit să aibă o astfel de influență asupra prezenței sau neprezenței noastre în Biroul permanent.

Ca atare, noi nu putem fi de acord cu o astfel de socotire a dreptului de a fi membru în Biroul permanent, n-am semnat și nici nu vom vota această propunere.

Video in format Flash/IOS

Domnul Valeriu Ștefan Zgonea:

Domnule Neacșu, dacă vreți să luați cuvântul?

Video in format Flash/IOS

Domnul Marian Neacșu:

Da, mulțumesc, domnule președinte.

Doar câteva vorbe referitor la ceea ce a prezentat, de altminteri, corect, colegul meu, ceva mai devreme. Numai că - din nefericire poate, sau din fericire, acum depinde cum interpretăm, determinat de faptul că am votat aproape în unanimitate Regulamentul, cred că din fericire - s-a decis ca ponderea pe care o are, ponderea politică de reprezentare a fiecărui grup parlamentar să se stabilească la începutul fiecărei sesiuni parlamentare. Algoritmul de calcul, așa cum l-a prezentat colegul meu, domnul Márton Árpád, și pe care eu, cu titlu personal, îl consider, dacă vreți, mai apropiat de ceea ce înseamnă esența parlamentarismului, ar fi fost menținut, dacă n-am fi modificat Regulamentul în spiritul acelor lucruri, asta determinat de faptul că, de-a lungul timpului, în istoria recentă, să spun, a parlamentarismului, și nu în istoria mai veche, domnul coleg, care a vorbit ceva mai devreme, este parlamentar de la începuturile Parlamentului și a trăit, cred, și vremuri mai bune aici, a determinat o astfel de abordare, pentru că s-a întâmplat să dispară grupuri întregi, să migreze majorități de grupuri dintr-o parte în alta.

Ponderile au fost extrem de volatile și asta a determinat aceste modificări de regulament și abordarea pe care noi astăzi strict matematic am venit și am prezentat-o în ședința Comitetului liderilor.

Din aceste motive și nu din altele, evident, cele care țin de reprezentarea foarte bună parlamentară pe care o au sub această cupolă colegii noștri de la Grupul UDMR, ar fi fost justificat s-o aibă și în Biroul permanent.

O să căutăm o soluție pentru ca dumnealor să rămână reprezentați și în Biroul permanent, dar posturile, așa cum sunt negociate pe algoritmul strict matematic și cu reprezentarea articolelor 24 și 25 din regulament, sunt cele pe care vi le-a prezentat președintele Camerei.

Video in format Flash/IOS

Domnul Valeriu Ștefan Zgonea:

Mulțumesc foarte mult.

Domnule Orban, vreți să luați cuvântul? Păi, ați apăsat pe microfon. La mine, da, da ați apăsat, la mine vreți să luați cuvântul. Vorbesc serios.

Bun. Deci revin. Trei posturi de vicepreședinți la PSD, unul la PNL, două posturi de secretari la PSD, unul la UNPR, unul la PNL.

Chestori: două PSD, două PNL.

Dacă sunteți de acord în legătură cu aceste chestiuni?

Vă rog frumos să vă pregătiți cartelele de vot.

Să înceapă votul.

Vă mulțumesc.

141 de voturi - da, 16 împotrivă și o singură abținere. Aprobat.

Doamnă deputat Cătăniciu, vă rog frumos, aveți cuvântul.

Video in format Flash/IOS

Doamna Steluța-Gustica Cătăniciu:

Mulțumesc, domnule președinte.

Stimați colegi,

Am apăsat pe microfon înainte pentru obiecții și am ridicat și mâna, dar probabil că dumneavoastră nu vă uitați în stânga, deși normal ar fi să vă uitați mai degrabă în partea stângă a Camerei.

Vreau să vă spun, nici nu știu cum s-o iau, s-o iau ca să vorbesc la obiecții înaintea votului, pentru că nu mi-ați dat cuvântul, sau să mă exprim, având în vedere că regulamentul permite explicarea votului?

Video in format Flash/IOS

Domnul Valeriu Ștefan Zgonea:

Doamnă deputat, îmi cer scuze, domnul Orban era singurul care a apăsat pe microfon, în rest, domnul Fenechiu a apăsat pe microfon și l-am văzut. Am doi secretari de ședință care nu v-au sesizat niciunul că ați ridicat mâna.

Video in format Flash/IOS

Doamna Steluța-Gustica Cătăniciu:

Nu-i nicio problemă, atunci o să încerc un...

Video in format Flash/IOS

Domnul Valeriu Ștefan Zgonea:

Mai aveți și un lider de grup care poate să...

Video in format Flash/IOS

Doamna Steluța-Gustica Cătăniciu:

O să încerc un doi în unu, știți.

Sunt perfect de acord cu ceea ce spunea colegul de la UDMR că avea obiecții și că nu era de acord cu modul în care s-a constituit, să spunem așa, Biroul permanent, în cadrul... la începutul acestei sesiuni ordinare. Noi, Grupul ALDE, am rămas fără funcția de chestor. Aș vrea să vă spun că în mod absolut nelegal - și când spun în mod absolut nelegal mă refer la dispozițiile Regulamentului Camerei Deputaților - și fac o paranteză, îmi pare rău că sunt doar jurist și nu sunt electrician și interpretez dispozițiile art. 20 alin. (3) ca un jurist și nu cum le-ar fi interpretat, probabil, doamna Gușet.

Dispozițiile art. 20 alin. (3) spun că: "Structura Biroului permanent al Camerei Deputaților se stabilește în funcție de configurația politică a Camerei Deputaților".

La această oră, în Biroul permanent al Camerei Deputaților, Grupul PSD, luând funcția de chestor de la Grupul ALDE, are opt reprezentanți în Biroul permanent al Camerei Deputaților, ceea ce înseamnă din 13 membri, cu mult mai mult decât 50 la sută.

Există un singur reprezentant care nu este din partea PNL-ului și PSD-ului, un reprezentant din partea Grupului parlamentar al UNPR. Uitându-mă foarte atent la ceea ce spune art. 20 alin. (3) spune că: "Biroul permanent se constituie prin negocieri, respectându-se configurația politică..". Sigur că noi am negociat, Grupul ALDE, sau cel puțin am încercat să negociem. N-aș vrea să vă supăr, că la cât de mulți sunteți... știți cum este, ești ca în fața tancului sovietic. Nu poți cu un pistol de apă să... ce să negociezi, când dumneavoastră veniți și spuneți că este postul dumneavoastră acest post de chestor.

Aș vrea să vă mai spun un singur lucru. Știam a doua zi, după Comisia juridică de disciplină și imunități din 16 noiembrie, știam că am deranjat foarte mult și că voi fi schimbată. Se vorbea și printre șoferii noștri la garaj și printre cei din stafful tehnic. Sigur, problema era că acest post trebuia să revină Grupului ALDE, nu subsemnatei, pentru că, revenind Grupului ALDE, Grupul ALDE urma ulterior să își aleagă un reprezentant în acest Birou permanent al Camerei Deputaților.

Aș vrea să vă anunț că eu personal voi ataca această hotărâre a Parlamentului, pentru că nu mi se pare absolut deloc normal ceea ce faceți. Din punctul meu de vedere, vă spun că este un abuz de drept, faptul că ați luat Grupului ALDE această funcție de chestor și faptul că PSD are în grup 8 oameni la această oră.

Vă mulțumesc.

Video in format Flash/IOS

Domnul Valeriu Ștefan Zgonea:

Vă mulțumesc, doamnă deputat.

Domnul deputat Tinel Gheorghe, aveți cuvântul.

O să-l rog pe domnul Orban să scoată cartela și s-o reintroducă, bănuiesc că e o problemă la dumneavoastră acolo. Mulțumesc foarte mult.

Video in format Flash/IOS

Domnul Tinel Gheorghe:

Domnule președinte,

Stimați colegi,

O sesiune bună vă doresc și eu. Dar să revin la chestiune, eu nu cred că e corect să ne manifestăm nemulțumirile la această tribună. Să știți că și grupul nostru parlamentar a avut de-a lungul timpului foarte multe nemulțumiri, dar nu ne-ați văzut niciodată venind la tribuna Parlamentului și plângând sau cerând posturi suplimentare. Eu cred că negocierile care s-au făcut între liderii grupurilor parlamentare sunt corecte și haideți să le respectăm.

Mulțumesc. (Aplauze.)

Video in format Flash/IOS

Domnul Valeriu Ștefan Zgonea:

Mulțumesc. (Aplauze.)

Domnule Neacșu... Doamnă deputat, numai cu o singură corecție, art. 20 alin. (3) se referă la obligativitatea sau responsabilitatea fiecărui parlamentar de a-și anunța schimbarea dintr-un grup politic în altul. Citez, art. 20, deci nu se ocupă de altceva, alin. (3): "Orice deputat are dreptul să aducă la cunoștința plenului Camerei Deputaților orice modificare privind apartenența sa la grupul parlamentar...", deci ați invocat în numele Regulamentului Camerei Deputaților, pe care și dumneavoastră l-ați votat, un articol, în baza căruia eu v-am dreptul la cuvânt și ați vorbit aproape 4 minute. Și am vrut să vă spun, să știți pentru dumneavoastră.

Domnul deputat Marian Neacșu.

Video in format Flash/IOS

Domnul Marian Neacșu:

Am să fiu extrem de scurt, domnule președinte.

Prin natura activităților parlamentare, un număr destul de restrâns de colegi de-ai noștri știu ceea ce înseamnă negocierile între liderii sau conducerile grupurilor politice parlamentare. Procedura pe care colega noastră a amintit-o ceva mai devreme nu poate să fie scoasă din context.

Noi nu ne aflăm acum la prima ședință de constituire a Biroului permanent. Avem un istoric. Este a șaptea sesiune. Mai avem doar una singură și încheiem mandatul. Or, toată această negociere despre care v-am spus ceva mai devreme că este matematică pură și nimic altceva, a condus strict la aceste rezultate.

Am avut în vedere și posturile care au fost ocupate de-a lungul timpului de grupurile parlamentare. Cred că această afirmație pe care am făcut-o este absolut necesară, asta în condițiile în care nu cred că această problemă trebuie să fie dusă într-o tentă personală. Noi o apreciem profesional în mod deosebit pe doamna deputat Cătăniciu, dar acum se face trimitere la răzbunarea te miri cui asupra Domniei Sale, cred că este deja mult prea mult și vă asigur că noi, niciunul dintre noi nu am avut în intenție acest lucru.

Video in format Flash/IOS

Domnul Valeriu Ștefan Zgonea:

Puteați să-i spuneți, domnule deputat, că, de exemplu, domnul Niculae Mircovici, aparținând Grupului minorităților naționale - întotdeauna Grupul minorităților are un membru în Biroul permanent, cu susținerea grupului care are majoritatea în Parlamentul României sau grupul cel mai numeros. Dar, poate așa, doamna Cătăniciu sau liderul grupului parlamentar din care face parte explică membrilor Grupului parlamentar ALDE cum se fac negocierile între grupuri. Ne trezim că mâine, poimâine avem alte povești pe care nu le înțelegem. Dar asta este. Fiecare face cum crede de cuviință.

Postal address: Palatul Parlamentului, str.Izvor nr.2-4, sect.5, Bucharest, Romania friday, 12 july 2024, 12:54
Telephone: +40213160300, +40214141111 Utilizator:
E-mail: webmaster@cdep.ro