Plen
Joint sittings of the Chamber of Deputies and the Senate of June 21, 2017
Abstract of the sittings
Full-text of the sittings
Published in Monitorul Oficial no.105/29-06-2017
Video in format Flash/IOSVideo - Flash & IOS

Parliamentary debates
Calendar
- Chamber of Deputies:
2024 2023 2022
2021 2020 2019
2018 2017 2016
2015 2014 2013
2012 2011 2010
2009 2008 2007
2006 2005 2004
2003 2002 2001
2000 1999 1998
1997 1996
Query debates
for legislature: 2020-present
2016-2020
2012-2016
2008-2012
2004-2008
2000-2004
1996-2000
1992-1996

Meetings broadcast

format Real Media
Last meetings
15-07-2024
09-06-2021 (joint)
11-05-2021
Video archive:2024 2023 2022
2021 2020 2019
2018 2017 2016
2015 2014 2013
2012 2011 2010
2009 2008 2007
2006 2005 2004
2003
You are here: Home page > Parliamentary Business > Debates > Calendar 2017 > 21-06-2017 Printable version

Joint sittings of the Chamber of Deputies and the Senate of June 21, 2017

2. Prezentarea, dezbaterea și adoptarea moțiunii de cenzură intitulate "România nu poate fi confiscată! Apărăm democrația și votul românilor!", inițiată de 222 de senatori și deputați.  

   

Domnul Călin-Constantin-Anton Popescu-Tăriceanu:

    ................................................
Video in format Flash/IOS

Pe ordinea de zi avem dezbaterea și votul asupra moțiunii de cenzură cu tema "România nu poate fi confiscată! Apărăm democrația și votul românilor!", inițiată de 222 de senatori și deputați.

În conformitate cu prevederile articolului 113 din Constituție și ale articolului 92 din Regulamentul activităților comune ale Camerei Deputaților și Senatului, procedăm la derularea ședinței.

Reamintesc faptul că, în conformitate cu prevederile articolului 92 alin. (1) din Regulamentul activităților comune, moțiunea de cenzură a fost prezentată în ședința comună a Senatului și Camerei Deputaților din 18 iunie 2017.

Nu au fost înregistrate...

(Aplauze. Intră în sală un deputat purtând costum popular.)

Vă rog foarte mult... domnul...

Chestorii, vă rog să-l poftiți pe domnul să-și vadă de treabă. Nu știu cum a intrat în sală. Vă rog.

Nu au fost înregistrate cereri de retragere a semnăturii din partea inițiatorilor.

Întreb, în plenul celor două Camere, dacă există astfel de cereri. Nu sunt.

Potrivit articolului 93 alin. (1) din Regulamentul activităților comune ale Camerei Deputaților și Senatului, în ședința de astăzi are loc o nouă prezentare a moțiunii, după care urmează prezentarea poziției Guvernului, dezbateri asupra moțiunii, răspunsuri ale Guvernului și, în final, votul asupra moțiunii de cenzură.

În legătură cu dezbaterea moțiunii de cenzură, Birourile permanente ale celor două Camere ale Parlamentului au hotărât să propună timpul maxim alocat pentru dezbateri după cum urmează:

I. Guvernului i se rezervă 30 de minute, pe care le utilizează la începutul și la încheierea dezbaterilor;

II. Timpul maxim alocat grupurilor parlamentare pentru dezbateri, potrivit numărului membrilor lor, calculat la 5 secunde pentru fiecare parlamentar, la care se adaugă același calcul pentru parlamentarii neafiliați, se prezintă astfel:

 • Grupurile parlamentare ale PSD - 18 minute;
 • Grupurile parlamentare ale PNL - 8 minute;
 • Grupurile parlamentare ale USR - 4 minute;
 • Grupurile parlamentare ale UDMR - 3 minute;
 • Grupurile parlamentare ale ALDE - 2 minute;
 • Grupurile parlamentare ale PMP - 2 minute;
 • Grupul parlamentar al minorităților naționale - 2 minute;
 • parlamentari neafiliați - 1 minut.

În total, 40 de minute.

Dacă sunt obiecții. Nu sunt obiecții.

Atunci, supun votului aceste propuneri.

Cine este pentru? Mulțumesc.

Voturi împotrivă? (Discuții în sală și la prezidiu.)

Nu sunt voturi împotrivă.

Abțineri? Nu sunt. (Discuții în sală.)

Cu unanimitate de voturi, propunerea a fost aprobată. (Discuții în sală, rumoare.)

Rog liderii grupurilor parlamentare să depună la secretarii de ședință lista cu numele senatorilor și deputaților înscriși la cuvânt pentru dezbaterea moțiunii de cenzură.

Domnul senator Cseke Attila are cuvântul.

Video in format Flash/IOS

Domnul Cseke Attila-Zoltan:

Mulțumesc, domnule președinte.

Stimați colegi,

Un anunț - Grupurile parlamentare ale UDMR nu vor participa la dezbaterile și procedura de vot legate de această moțiune de cenzură.

Vă mulțumesc.

Video in format Flash/IOS

Domnul Călin-Constantin-Anton Popescu-Tăriceanu:

Mulțumesc.

Dau cuvântul domnului senator Mihai Fifor pentru prezentarea moțiunii de cenzură. Îl invit la microfon.

Video in format Flash/IOS

Domnul Mihai-Viorel Fifor:

Domnilor președinți ai Senatului și Camerei Deputaților,

Domnule prim-ministru,

Stimați colegi,

Permiteți-mi să dau citire moțiunii de cenzură cu titlul "România nu poate fi confiscată! Apărăm democrația și votul românilor!".

"Suveranitatea națională aparține poporului român, care o exercită prin organele sale reprezentative, constituite prin alegeri libere, periodice și corecte, precum și prin referendum. Niciun grup și nicio persoană nu pot exercita suveranitatea în nume propriu."

"Candidatul pentru funcția de prim-ministru va cere, în termen de 10 zile de la desemnare, votul de încredere al Parlamentului asupra programului și a întregii liste a Guvernului. Parlamentul acordă încredere Guvernului cu votul majorității deputaților și senatorilor."

"Guvernul este demis la data retragerii de către Parlament a încrederii acordate".

Am citat din Constituția României.

Parlamentul României a acordat încredere programului și celor 27 de membri ai Guvernului la 4 ianuarie 2017, cu votul majorității deputaților și senatorilor aleși în urma scrutinului din 11 decembrie 2016.

Funcționarea democratică a statului român depinde, în mod esențial, de respectarea principiilor constituționale ale autorității de stat, de domnia legii și exercitarea cu bună-credință și responsabilitate a funcției publice. Coaliția formată din Partidul Social Democrat și Partidul Alianța Liberalilor și Democraților, cu sprijinul Uniunii Democrate Maghiare din România și al Grupului parlamentar al minorităților naționale, și-a asumat răspunderea guvernării României pentru următorii patru ani, respectând promisiunile electorale și votul liber exprimat de cetățenii români.

Programul de guvernare, aprobat de Parlament, a statuat măsuri concrete, legislative și administrative, economice și sociale, precum și termene de punere în aplicare a acestora, esențiale pentru a atinge obiectivele strategice de dezvoltare a României, de creștere a veniturilor populației, de așezare pe baze corecte și temeinice a aparatului administrativ central și local, de funcționare coerentă și constructivă a instituțiilor publice.

Responsabilitatea asumată a guvernării a impus evaluarea periodică a respectării angajamentelor, analiza funcționării echipei învestite cu încrederea politică a Parlamentului, precum și angajarea corecțiilor necesare în cazul unor disfuncționalități, al unor întârzieri sau al unor performanțe guvernamentale nesatisfăcătoare.

La cinci luni de la instalarea Guvernului condus de domnul Sorin Grindeanu, partidele coaliției majoritare, în cadrul forurilor statutare de conducere, au analizat, au dezbătut și au evaluat stadiul îndeplinirii măsurilor programate pentru perioada de referință scursă de la învestirea Guvernului și au decis retragerea sprijinului politic acordat prim-ministrului Sorin Grindeanu și echipei guvernamentale. În urma deciziei de retragere a sprijinului politic, 25 din cei 27 de membri ai Guvernului și-au prezentat demisiile din funcții, înțelegând corect responsabilitatea politică ce le revine în cadrul unei democrații constituționale.

Dovedind dispreț față de regulile democratice ale funcționării instituțiilor statului, imaturitate și iresponsabilitate politică, prim-ministrul și unul dintre miniștri, în loc să respecte votul de învestitură și încrederea acordată de Parlament, au înțeles că guvernarea se poate exercita și în nume personal, că dispozițiile constituționale și legale sunt facultative și că pot sfida votul acordat de cetățeni și democrația. Doi dintre cei 27 de membri ai Guvernului, trecuți voluntar sub comanda unui deputat/înalt funcționar public, își împart posturi ministeriale și lansează atacuri ridicole în toate direcțiile, oferind o nedorită și halucinantă caricaturizare a actului de guvernare.

"Guvernul" Ponta-Grindeanu-Jianu nu reușește altceva decât să demonstreze că există politicieni care și-au pierdut iremediabil busola bunului-simț, onoarea și demnitatea, confirmând, o dată în plus, justețea deciziilor de retragere a sprijinului politic luate de conducerile PSD și ALDE.

Întrebări de bun-simț elementar sunt rostite astăzi de orice cetățean onest, de orice persoană de bună-credință din România:

 • Este "guvernul" Ponta-Grindeanu-Jianu guvernul legitim învestit de Parlamentul României în 4 ianuarie 2017?
 • Poate "guvernul" Ponta-Grindeanu-Jianu să pună în aplicare programul de guvernare aprobat de Parlament la 4 ianuarie 2017?
 • Există susținere în parlamentul României pentru "guvernul" Ponta-Grindeanu-Jianu?
 • Este constituțional "guvernul" Ponta-Grindeanu-Jianu?
 • Reprezintă "guvernul" Ponta-Grindeanu-Jianu votul exprimat de cetățenii români la alegerile din 11 decembrie 2016?

Evident, răspunsul pentru toate aceste întrebări legitime este "Nu!".

Aceasta nu este o moțiune de cenzură împotriva unui guvern PSD-ALDE. Este un act de responsabilitate politică pe care trebuie să-l facă Parlamentul României pentru a prezerva constituționalitatea funcționării democratice a statului, respectarea legii și a votului cetățenilor României.

Pentru orice om onest, politician sau nu, retragerea încrederii înseamnă încetarea mandatului primit, respectarea regulilor specifice și asumarea consecințelor. Demisia domnului Sorin Grindeanu din funcția de prim-ministru era gestul firesc și responsabil al oricărui politician demn și matur politic. Criza politică putea fi evitată și se putea proceda de îndată la formarea noii echipe guvernamentale. Până la votul de încredere pentru noul Guvern, echipa domnului Grindeanu ar fi exercitat actele guvernamentale de administrare a treburilor publice, în deplina respectare a Constituției României, a legilor și a principiilor democratice ale unui stat de drept.

Și domnul Grindeanu, și domnul Jianu au jurat, la numirea ca membri ai Guvernului, să respecte Constituția și legile țării și să apere democrația. Sub comanda unui deputat/înalt funcționar public au ales să-și încalce acest jurământ, să exercite suveranitatea națională în numele unui grup ocult și ilegitim, să prezinte opiniei publice din țară și din afară imaginea unor politicieni imaturi și iresponsabili, care cred că pot confisca Guvernul României. În fața unei asemenea absurdități, remediul constituțional îl reprezintă moțiunea de cenzură. Un act de responsabilitate politică împotriva unui pseudoguvern, care nu aparține cetățenilor, nu aparține coaliției PSD-ALDE, care nu are sprijinul UDMR ori al minorităților naționale și care nu poate reprezenta o autoritate legitimă în stat.

Parlamentul are obligația de a interveni cu maximă celeritate, cu fermitate și intransigență pentru apărarea valorilor democratice, a funcționării constituționale a statului și pentru asigurarea exercitării responsabile a autorității publice. Aprobarea acestei moțiuni de cenzură restabilește ordinea de drept și deschide calea procedurilor pentru instalarea unui guvern legitim care să respecte votul cetățenilor țării și care să pună în aplicare angajamentele asumate.

Pentru toate aceste motive, coaliția de guvernare PSD-ALDE a optat să utilizeze mijloacele legale și constituționale pe care le are la dispoziție pentru a pune capăt acestei situații critice, fără precedent, create de premierul nimănui.

Partidele care compun majoritatea parlamentară au datoria de a interveni rapid pentru restabilirea ordinii constituționale și pentru a pune în funcțiune cât mai rapid un guvern capabil să recupereze întârzierile provocate de actualul prim-ministru.

Votarea acestei moțiuni este un act de responsabilitate și reprezintă singura opțiune viabilă pentru a pune povara guvernării în sarcina unei persoane care să aibă și competența, și responsabilitatea, și puterea de muncă necesare pentru a recupera cât mai grabnic întârzierile și a reintra în parcursul ambițios, dar corect al acestui adevărat proiect de țară.

Vă mulțumesc. (Aplauze.)

Video in format Flash/IOS

Domnul Călin-Constantin-Anton Popescu-Tăriceanu:

Mulțumesc.

Îl invit acum la tribună pe domnul prim-ministru Sorin Grindeanu pentru prezentarea poziției Domniei Sale față de moțiunea de cenzură.

Video in format Flash/IOS

Domnul Sorin Mihai Grindeanu - prim-ministrul Guvernului României:

Domnule președinte al Senatului,

Domnule președinte al Camerei Deputaților,

Doamnelor și domnilor,

Stimați colegi,

În decembrie 2016, chiar și după ce PSD a câștigat alegerile cu un scor istoric, urmăream cu toții, cu sufletul la gură, cum Klaus Iohannis, Președintele României, conform Constituției, numește sau nu un premier de la PSD.

Prima opțiune a PSD, doamna Sevil Shhaideh, a fost respinsă și acest lucru a durat două săptămâni, timp în care România a stat fără buget și în incertitudine.

În ianuarie 2017, domnul Liviu Dragnea m-a rugat să accept funcția de premier. Și știți câțiva dintre colegi, aici de față, care a fost primul meu răspuns: "Nu!" Câștigasem alegerile în Timiș, pentru prima dată, eram președinte de consiliu județean, aveam niște planuri clare, iar familia mea stă în Timișoara. După care, prietenii mei din PSD, colegi de-ai noștri care se află astăzi aici, în fața mea - și vă văd în bănci -, ați insistat că ar fi bine să accept, pentru stabilitatea României, pentru PSD, că am experiență în administrația locală, că am fost ministru într-un guvern care a performat, că sunt un om onest și muncitor, că sunt bănățean care își vede de treabă. Și am spus "Da".

Și am mai spus "Da" pentru că Liviu Dragnea mi-a promis că este prietenul meu, că mă va susține, că facem un guvern din miniștri competenți, pe care partidul îi susține, îi acceptă și care o să-și facă treaba. Și am acceptat miniștrii pe care mi i-a propus Liviu Dragnea.

Apoi, la nici șase luni după acel moment, aflu brusc, împreună cu toți colegii mei din PSD care fac parte din CEx, că Guvernul nu prea își face treaba, că miniștrii sunt buni, dar nu prea, că țara, deși are performanță economică foarte bună, totuși nu e brusc în Vest. Și totul se baza pe o analiză pe care n-a văzut-o nimeni înainte la partid, o analiză despre care tot mai mulți colegi spun că nu e corectă, că e făcută de un singur om și că nu a trecut prin nicio structură a PSD.

Era cu atât mai ciudat cu cât, până în ultima clipă, undeva la sfârșitul lunii mai, domnul președinte Liviu Dragnea spunea: "Mă mulțumesc toate ministerele, și ca cetățean, și ca președinte, și ca președinte al Camerei Deputaților."

Și, în același timp, auzeam tot de acolo că trebuie să facem o analiză aprofundată, o analiză temeinică în interiorul structurilor de partid și trebuie să facem remaniere și iar analiză și iar remaniere. O parte dintre colegii miniștri au venit și mi-au spus că resimt această presiune și că toți oamenii din ministere nu mai înțeleg ce să creadă.

Institutul Național de Statistică și Eurostat ne spuneau că în timpul acesta economia merge foarte bine, că avem cea mai mare creștere economică din Europa, că avem peste 100 000 de noi locuri de muncă create. Și, cu toate acestea, Guvernul trebuia analizat și remaniat.

Dragi colegi,

Vă spun cât se poate de deschis: eu nu înțeleg de ce suntem azi aici, în Parlament. Și vă spun la fel de clar că nici românii cred că nu înțeleg asta. Nu înțeleg de ce atât scandal în interiorul PSD, la nici șase luni după ce am câștigat alegerile cu un scor zdrobitor și lucrurile și guvernarea merg foarte bine. Și mă uit la dumneavoastră și-mi dau seama că foarte mare parte dintre dumneavoastră nu prea înțelegeți.

Da, este loc de mai bine. Da, putem să vorbim în interior, să vedem ce putem schimba.

După șase luni de când PSD a câștigat alegerile cu un scor extraordinar, vrem să dăm jos Guvernul cu o moțiune a noastră, a PSD-ului, fără să ne ceară opoziția, și apoi să ajungem iarăși la mâna domnului președinte Klaus Iohannis. De ce vrem asta?

O să vă întrebați de ce premierul României dă aceste explicații legate de viața internă a PSD în Parlament, la o moțiune de cenzură. Pentru că după 21 de ani, de când sunt membru PSD, mă aflu împreună cu dumneavoastră în cel mai de neînțeles moment, când Liviu Dragnea depune o moțiune de cenzură împotriva propriului Guvern PSD. Repet, nu înțeleg de ce.

Vă rog să vă gândiți bine, foarte bine, de ce ne aflăm astăzi cu toții aici, cu toată România uitându-se la noi, cu toată Europa uitându-se la noi.

Și mai există un lucru pe care nu-l înțeleg. Am făcut multe campanii electorale în 21 de ani împotriva adversarilor politici, dar niciodată nu am avut parte de o campanie negativă cum a fost aceea pe care unele colege și colegi din partidul meu, PSD, au făcut-o împotriva mea. Mă întreb: oare cine i-a împins să facă toate aceste lucruri? Păcat!

Am luat decizia să nu demisionez pentru că făceam două greșeli uriașe. A fost o decizie și este o decizie foarte grea, extrem de grea, dar am convingerea că derularea ulterioară a evenimentelor îmi va da dreptate.

În primul rând, nu am demisionat pentru că PSD riscă să piardă guvernarea și să ajungă iarăși la decizia domnului președinte Klaus Iohannis.

În decembrie 2015, când PSD avea o mare majoritate parlamentară, Liviu Dragnea s-a dus la Klaus Iohannis cu un premier PSD, în noiembrie 2015, și a fost respins. Și am avut guvernare tehnocrată. Și am văzut ce s-a întâmplat. Apoi, în decembrie 2016, a vrut domnul președinte Liviu Dragnea să fie dânsul premier. Și avea dreptate să fie premier, PSD câștigase alegerile în mod detașat, dar nu s-a putut. A propus-o atunci pe doamna Sevil Shhaideh, fără să consulte partidul, iar președintele a spus iarăși "Nu".

Același lucru se va întâmpla și acum dacă moțiunea va trece. Președintele va spune "Nu" și atunci am pierdut guvernarea și, odată cu ea, munca sutelor de mii de membri. Cine ne garantează că, dacă această moțiune de autocenzură va trece, Klaus Iohannis va numi premier de la PSD?

Am vrut să aud acest lucru de la președintele partidului meu, de la domnul Liviu Dragnea, că ne dă garanții. Și nu ne-a dat niciuna.

În al doilea rând, nu mi-am dat demisia pentru că am considerat că România se afla săptămâna trecută la o răscruce: ne puteam întoarce înapoi în epoca de dinainte de '89 sau să ne apărăm fără frică viitorul nostru și al copiilor noștri. Nu mă țin de scaun. Nu mă cred nici salvatorul României. Dar cred că am datoria să atrag atenția asupra acestui risc major: că ne putem întoarce în trecut. Eu nu-mi doresc lucrul ăsta.

Văd în sală, atât în PSD, cât și în PNL, parlamentari care erau și în 2007. Atunci PSD a depus o moțiune de cenzură împotriva guvernului condus de domnul Călin Popescu-Tăriceanu, la dorința președintelui de atunci al PSD, domnul Mircea Geoană. Și atunci au fost voci în PSD care au spus că acest lucru este o mare greșeală, pentru că asta ar fi dat toată puterea în mâna președintelui de atunci, domnul Traian Băsescu. Și sunt convins că ar fi pus domnul președinte Traian Băsescu ce premier voia Domnia Sa. Dar și atunci - și atunci! - în PSD vocea rațiunii a avut de câștigat și moțiunea nu a trecut. Și cred că a fost un gest politic corect.

Doamnelor și domnilor parlamentari,

Dragi români,

Mi-aș fi dorit ca astăzi să fi vorbit cu totul și cu totul alte lucruri, să fi invitat opoziția să ne critice politicile publice, proiectele pe care le avem, programul de guvernare, nu să ne certăm unii cu alții în interiorul aceluiași partid. Nu mi-am dorit sub nicio formă asta. Ca premier al acestei țări, îmi cer scuze că trecem prin asta.

România traversează, așa cum am spus, astăzi o perioadă plină de oportunități, atât în plan politic, cât și economic. Avem o economie care înregistrează cel mai mare ritm de creștere din Uniunea Europeană și ne bucurăm de deschidere în marile cancelarii occidentale. Partenerii noștri strategici se uită la noi cu încredere.

Au fost eforturi imense să punem din nou România pe hartă și să începem să contăm iarăși cu adevărat în marile discuții la nivel european și transatlantic. Așadar, această criză artificială vine în cel mai prost moment posibil pentru România, când lucrurile mergeau clar într-o direcție foarte bună.

Împreună - împreună! - am reușit în aceste luni, așa cum am spus și mai devreme, să creăm peste 110 000 de noi locuri de muncă. Avem printre cele mai scăzute rate ale șomajului din Europa, 5,3%. Avem cea mai mică inflație din Uniunea Europeană, 0,4%. S-au atras investiții directe de 1,3 miliarde de euro. S-au crescut salarii, pensii, astfel încât puterea de cumpărare a românilor a crescut cu peste 15% față de anul trecut, adică cea mai consistentă creștere din ultimii 10 ani.

Sunt lucruri bune toate, dar pentru a continua mai departe la fel avem nevoie de stabilitate și predictibilitate. Asta veți auzi din gura oricărui investitor în aceste zile. Nu există formulă magică pentru a genera încredere mediului de afaceri decât stabilitatea politică.

Dezvoltarea economică nu prinde rădăcini în conflict și instabilitate. Am luat măsuri în aceste zile pentru a transmite un mesaj clar către mediul de afaceri să privească în continuare cu încredere către România, pentru că au de ce. S-a reușit în aceste luni să fim una dintre cele mai prietenoase economice țări din regiune, prin reducerea fiscalității, taxele mici pe forța de muncă, ajutoarele de stat pentru deschiderea de noi unități industriale sau prin reducerea birocrației.

Furtunile vin și trec, la fel ca oamenii care le provoacă, dar România are nevoie în continuare de dezvoltare și încrederea oamenilor de afaceri.

Dragi prieteni,

În ultimele zile m-am întâlnit cu foarte mulți colegi de partid și mi-au spus că am procedat corect. Și vreau să-i felicit pe toți colegii noștri din PSD, în special pe cei din Ardeal, care au avut curajul să spună clar... (Discuții, rumoare în sală.)... care au avut curajul să spună clar ce s-a întâmplat în ultimele zile și că nu trebuia procedat așa.

Dacă nu veți face asta, în această seară, PSD se va duce la Cotroceni sa-l roage frumos pe domnul președinte Klaus Iohannis să pună premier pesedist.

Vreau să știți că pe mine, ca român, ca pesedist de 21 de ani, acest lucru mă deranjează foarte tare. În loc să-mi fac treaba pentru care m-ați trimis la Guvern, împreună cu colegii noștri miniștri, astăzi, dezbatem în Parlament dacă vrem să dăm, singuri, jos propriul Guvern. Sunt convins că după votul de astăzi PSD nu se va rupe, iar Sorin Grindeanu rămâne în PSD.

Dragi colegi pesediști,

Trebuie să fiți pe deplin conștienți că fiecare bilă pe care o veți introduce în urnă poate să facă PSD să piardă guvernarea și să-l lase pe Klaus Iohannis să decidă iar și să declanșeze o criză politică fără precedent.

Să nu vă fie frică!

Ce credeți că se poate întâmpla dacă veți vota, așa cum este normal, împotriva moțiunii de cenzură? O să vă dea pe toți cei 50 afară din partid? Nu cred. Cred că jocul acesta cu excluderile din partid trebuie să înceteze. De ce facem asta? Doar ca să adunăm 233 de voturi să ne dăm jos propriul Guvern? Nu cred că ajută România în niciun fel să facem 233 de concesii pe care este posibil să le plătim noi toți, ca români.

Vă mulțumesc. (Aplauze.)

Video in format Flash/IOS

Domnul Călin-Constantin-Anton Popescu-Tăriceanu:

Începem dezbaterile, așadar, și, conform listei cu senatorii și deputații înscriși la cuvânt și în ordinea ponderii grupurilor parlamentare, dau cuvântul domnului deputat Liviu Dragnea, din partea PSD. (Rumoare în sală.)

Am impresia că în sală sunt mulți din cei care au nostalgia Epocii de Aur și a festivalului "Cântarea României". (Vociferări în sală.) Numai că la "Cântarea României" sincronizarea era mai bună.

Video in format Flash/IOS

Domnul Nicolae-Liviu Dragnea:

Doamnelor și domnilor,

Stimați colegi,

Astăzi nu este o zi fericită pentru mine, mai ales după ce l-am ascultat pe domnul Sorin Grindeanu. Și cred că nici pentru dumneavoastră.

Nu am dorit - și cred că niciunul dintre dumneavoastră și mă refer la cei din această zonă - să ajungem vreodată aici, în această situație. Și știm cu toții asta.

Cu toată încărcătura zilei de azi, cu toate discuțiile, toate sugestiile, lucrurile sunt foarte simple. Adoptarea moțiunii înseamnă continuarea guvernării PSD plus ALDE, așa cum au vrut românii în decembrie. (Aplauze.)

Au fost criticate deciziile statutare ale celor două partide care formează majoritatea în Parlament. De ce? Pentru că vrem să oprim o guvernare care nu și-a asumat programul de guvernare și promisiunile noastre, ale tuturor, în această campanie electorală.

În loc să ne prefacem că lucrurile merg foarte bine, am ales să fim sinceri și cu partidul, dar mai ales cu românii, cu cei care ne-au ales, cu cei cărora le-am promis aceste lucruri în campanie. Și am ales asta, în loc să pretindem că totul este în regulă. Și n-a fost o decizie ușoară. Și o știm cu toții.

Ei bine, nu a fost totul în regulă. Premierul și Guvernul căruia i-am încredințat, împreună, cel mai ambițios program de guvernare de după 1989 n-au performat așa cum am sperat. N-a mers rău, a mers binișor, dar pentru ceea ce am promis noi binișorul nu este de ajuns. Și asta am stabilit de la început. Nici ritmul, nici determinarea și nici energia premierului n-au fost așa cum am sperat și așa cum ne-am angajat cu toții și în campanie, și după alegeri. Pentru că noi nu obțineam, ca partid, 48,5% din locurile din Parlament dacă în campanie prezentam un program să o ducă România mai binișor. Oamenii au votat cu atât de multă încredere pentru că vor să ardem niște etape în această țară.

Să lăsăm lucrurile așa ar fi însemnat să eșuăm cu bună știință, să ne păcălim și pe noi, și pe cetățeni. Chiar și pe Sorin Grindeanu să-l păcălim. Așa că am preferat să luăm această decizie grea pentru a pune lucrurile la punct.

Nu se aștepta nimeni ca fostul nostru coleg să reacționeze cu atâta îndărătnicie, chiar cu atâta rea-credință și, câteodată, cu lipsă de rațiune.

Nu m-am așteptat, în același timp, ca un alt fost coleg să susțină o asemenea manevră împotriva partidului, situație care ne-a adus în ziua de azi.

Eu nu cred că există vreun membru cinstit și onest care să oscileze între interesul unui grup privat destul de greu de definit și interesul acestei țări, și chiar interesul partidului. Și este vorba de binele pentru această țară.

Dar, iată-ne aici. Suntem cel mai mare și cel mai susținut partid din România. Și asta deranjează de 20 de ani. Iar unii zic: "Să stăm pe gânduri dacă vrem să mai fim." Unii credeau că prin câteva voturi - unde sunt cele 50? Ar însemna să fim toți -, că prin câteva voturi ne vor transforma dintr-o putere politică națională într-un grup politic dezorientat, frământat de patimi personale și de răzbunări mărunte. Nu se va întâmpla așa ceva!

Dragi colegi,

Am devenit președinte al PSD-ului într-un moment dificil, practic, la sfârșitul unui ciclu politic, după eșecul USL, după eșecul la alegerile prezidențiale din 2014 - și nu din vina lui Victor Ponta - , după demisia președintelui PSD de la conducerea partidului și, în sfârșit, după demisia Guvernului. Partidul nostru era demoralizat, iar perspectiva de a pierde alegerile din 2016, și locale, și parlamentare, era cât se poate de reală.

Eșecurile repetate au avut niște cauze pe care majoritatea dintre noi le știm, dar cele mai importante fiind trădarea și intervenția brutală și continuă a unui sistem care nu concepe, nu se poate obișnui cu ideea, împăca cu ideea că România este și trebuie să fie o țară democratică. Ele au făcut inutile, în 2012, voturile a 8,4 milioane de români și au condus și la ruptura din USL.

În al doilea rând, alianțele dăunătoare care au erodat încrederea românilor. Noi toți am hotărât că nu vom repeta greșelile trecutului și prima condiție era ca partidul să încheie seria de eșecuri. Am decis împreună că nu vom mai intra în jocuri politice complicate, ciudate și obscure, nici cu alte partide, dar nici cu alte instituții. Am renunțat la alianța toxică cu UNPR. Am decis că vom urma o direcție clară și că vom merge înainte pe cont propriu, că vom câștiga alegerile pe propriile noastre puteri. Și așa s-a întâmplat.

Am câștigat alegerile de anul trecut cu cel mai important scor obținut după 1992, pentru că am ieșit din marasmul înțelegerilor pe sub masă. Am jucat corect și românii au simțit asta. (Aplauze.)

Vă reamintesc... Vă reamintesc că în perioada campaniei electorale, unii care aruncaseră PSD pe tobogan au jucat împotriva partidului, luptând în campanii pentru alt partid, pentru PRU, și luând în final PSD-ului tot atâtea voturi cât ar fi fost necesare pentru ca noi, pentru prima dată, să deținem majoritatea absolută în Parlament. Sigur, guvernarea PSD din 2012 - 2015 a fost foarte bună. Am spus-o de nenumărate ori. Din păcate, ea nu scuză greșelile politice ulterioare, care au costat partidul, practic, tot ceea ce câștigase în luptă.

Nu doresc să repetăm greșelile din trecut, nu doresc ca lucrurile să meargă înainte oricum. Puteam să stăm liniștiți și să ne facem că supraveghem premierul, Guvernul și premierul, și Guvernul să se facă și el că guvernează. Dar eu nu pot accepta să facem asta după ce în timpul campaniei electorale noi toți, toți, am fost la televiziuni și am bătut țara ca să prezentăm românilor programul câștigător pentru România. Tocmai datorită acestui fapt am câștigat alegerile cu acel scor, cel mai mare din istoria partidului.

Azi, cei care au confiscat sau vor să confiște rezultatul acestor alegeri și care s-au încuiat pe dinăuntru în clădirea Guvernului spun că Liviu Dragnea este prea autoritar. Probabil sunt autoritar, pentru că, presupun, PSD-ul a câștigat și alegerile locale, și parlamentare, când toată lumea se aștepta să le pierdem. Sunt autoritar, poate, pentru că am spus că trebuie să separăm politica de servicii? Sunt autoritar, poate, pentru că am cerut să redăm justiției independența?

Și, apropo de independența justiției, nu putem să ne prefacem că ce s-a întâmplat luni și marți cu trei colegi de ai noștri reprezintă doar o coincidență. Luni și marți, președintele executiv al PSD și președintele de control SRI, sigur, o comisie neimportantă, au fost chemați la DNA, așa, ca martori, pentru imagine. Ieri, un coleg de al nostru - înțeleg astăzi că a deranjat foarte mult că a prezentat o evaluare - a fost luat cu mascații de acasă.

Asta este calea pe care trebuie să mergem în continuare!

La nesfârșit?

Și această țară să rămână captivă unor forțe care nu participă în alegeri?

(Intervenție neinteligibilă din sală.)

Lăsați-o cu tenisul! Luați-vă după alții care spun lucrurile adevărate!

Sunt autoritar, pentru că am cerut să fie respectat programul de guvernare, adică angajamentele noastre în fața românilor, spuse cu sinceritate și cu toată forța?

Mi s-a obiectat că la Guvern, domnule, vrem să facem și alte lucruri. Iertare. Când din programul de guvernare este realizat mai puțin de 20%, cine poate crede că se poate ocupa și de alte lucruri, când cele importante din program și obligatorii nu sunt realizate?

Am crezut mult în Sorin Grindeanu. Nu... Și îmi asum asta. N-am făcut-o în glumă, n-am făcut-o în mod neserios, am crezut că este cea mai bună soluție din acel moment pentru noi.

Din păcate, acum - și o spun, din păcate, nu o spun cu niciun fel de bucurie -, se agață de scaun în cel mai nelegitim mod. Nu a ajuns premier datorită celor baricadați în Palatul Victoria, nici celor cu care s-a mai întâlnit în nopțile astea pe la Vila Lac 1. A ajuns acolo pentru că cele două partide, într-un mod statutar, au decis să-i acorde un vot de încredere. Aceleași structuri statutare care i-au retras sprijinul politic. Va fi acuzat, probabil, mai târziu, de o atitudine lipsită de onoare, de responsabilitate și, bineînțeles, responsabilitate, în primul rând, față de români și față de noi, partidele care l-au susținut.

La toate întâlnirile nocturne la care ați fost cei câțiva colegi, nu 50, despre ce s-a discutat? Că suntem curioși. Despre funcții? Despre dregătorii? Despre ministere? Și despre câteva afaceri, poate. S-a discutat cumva acolo despre România? Despre români? (Discuții în sală.) Despre sănătate? Despre educație? Despre agricultură? Despre infrastructură? Despre pensii? Și despre salarii? Categoric, nu. Nimeni n-a spus asta din cei care au fost acolo. La toate întâlnirile...

(Intervenție neinteligibilă din sală. Aplauze.)

Ați reacționat cam târziu, mă așteptam să vă activeze mai devreme.

La toate întâlnirile nocturne respective s-au promis lucruri irealizabile. Am vorbit cu un coleg aseară, azi-noapte târziu, și l-am întrebat: "Tu ce spui mâine acasă? Joi, de exemplu. Că ai votat împotriva României sau împotriva propriului partid pentru o funcție? Sau pentru o afacere? O să te umpli de rușine."

Dragi colegi,

În încheiere, sub conducerea mea, Partidul Social Democrat nu va accepta nicio alianță subterană toxică. Am promis că vom face alianțe doar cu românii. Așa facem. PSD cere miniștrilor săi și primului ministru să lucreze pentru români. Nu știu dacă asta este prea mult sau prea puțin, dar este ceea ce am dorit cu toții cu adevărat.

Programul nostru de guvernare, programul care aduce prosperitate românilor, programul care împinge România înainte cu o ambiție nemaivăzută până azi este lucrul în care cred și credem cu toții. Pentru continuarea acestui program și pentru schimbarea în bine pe care urmează să o aducă în viața românilor, vă cer azi să votați moțiunea, moțiunea aceasta care ne doare pe toți, dar care trebuie să treacă, pentru ca lucrurile să revină la normalitate, la legalitate, la constituționalitate și pentru ca țara să primească un guvern mai devotat misiunii lui.

Vă mulțumesc. (Aplauze.)

Video in format Flash/IOS

Domnul Călin-Constantin-Anton Popescu-Tăriceanu:

Din partea PNL, doamna deputat Raluca Turcan.

Video in format Flash/IOS

Doamna Raluca Turcan:

Doamnelor și domnilor senatori și deputați,

Trăim un moment unic în istoria noastră politică, din foarte multe puncte de vedere. Dialogul dintre fostul premier și fostul președinte al PSD putea părea amuzant, dar, pe fond, este revoltător. Este revoltător pentru că din tot acest dialog lipsesc oamenii, lipsesc exact gândurile și prioritățile pentru cei mulți, care, în campania electorală, au votat PSD. Acest moment developează foarte clar nu doar frauda de încredere a PSD din campania electorală sau incompetența acestui guvern, ci mai ales disponibilitatea domnilor Dragnea și Tăriceanu de a negocia orice, de a vinde interesul public pentru a-și rezolva problemele în interior. Rar a fost mai clară disponibilitatea unor lideri politici de a negocia lucruri de nenegociat. Și lucrul acesta nu se face. Și, de aceea, oamenii vă vor taxa.

Problema de fond este că PSD este incapabil de o guvernare de tip european, modernă, bazată pe politici de dezvoltare pentru crearea de locuri de muncă, atragerea de investiții. Nu a cerut poporul demiterea acestui guvern PSD, o cer domnii Liviu Dragnea și Călin Popescu-Tăriceanu pentru a-și pune o altă garnitură de lideri obedienți și servili, mai obedienți decât cei pe care ei înșiși i-au pus în Guvernul Grindeanu.

Liviu Dragnea și Călin Popescu-Tăriceanu, PSD și ALDE, au împins România în trei crize majore în ultimele șase luni.

Prima a fost propunerea ca prim-ministru a unui interpus, scos din pălărie, fără consultarea partidului.

A doua a fost Ordonanța nr. 13, care a scos în stradă peste 600 000 de oameni.

Cea de a treia este subminarea propriului guvern în aceste zile, cu consecințe negative atât pentru funcționarea instituțiilor statului, pentru predictibilitatea României, atât de necesare pentru crearea de locuri de muncă și pentru bunăstare...

Domnilor Dragnea și Tăriceanu,

Spuneți în moțiunea dumneavoastră de cenzură împotriva propriului Guvern că acest Guvern este incompetent. Dar nu sunt miniștrii puși de dumneavoastră?

Spuneți în textul moțiunii că domnul Grindeanu este premierul nimănui. Nu este totuși premierul PSD și ALDE, condus chiar de dumneavoastră în prima ședință de Guvern și pentru care ați strâns 1,5 milioane de semnături de la pesediști în momentul Ordonanței nr. 13?

Îl acuzați pe domnul Grindeanu că exercită guvernarea în nume personal. Dar, domnilor Dragnea și Tăriceanu, prima propunere ca prim-ministru ce a fost? Ordonanța nr. 13 ce a fost? Dar afirmația "doar eu știu numele primului ministru" sau afirmația "doar eu știu programul de guvernare din scoarță în scoarță" din ce categorie se afla? Nu cumva tot din categoria guvernării în interes personal?

Noi, Partidul Național Liberal, am mai spus-o: "Trebuie să ne uităm la Teleorman, dacă vrem să vedem ce poate da bun României domnul Dragnea". Sărăcirea acestui județ este legată direct de numele lui Liviu Dragnea. Poate Liviu Dragnea să aducă ceva mai bun României decât ceea ce a oferit la Teleorman? Cifrele mandatului domnului Liviu Dragnea la Teleorman sunt grăitoare: cea mai mare rată a plecărilor în străinătate, cele mai mici investiții străine din România, județul cu cel mai mare șomaj. Și pot să continue.

Concluzia este că orice implicare a lui Liviu Dragnea în procesul de guvernare este toxică, indiferent de votul la moțiunea de astăzi.

Dumneavoastră, domnule Grindeanu, ați sugerat că domnul Dragnea v-a cerut lucruri incorecte. Faceți un bine acestei țări și interesului public și clarificați aceste lucruri incorecte de aici, de la tribuna Parlamentului. Acesta este momentul să arătați țării că nu ați fost complice la Ordonanța nr. 13, la arbitrariul alocării de fonduri publice prin Ministerul Dezvoltării, la atacurile sau șantajele la adresa instituțiilor statului, persoanelor, companiilor exercitate de domnul Liviu Dragnea.

Mi-e greu să cred că veți avea curajul să spuneți lucrurile acestea aici, asumat și deschis.

Domnilor Dragnea, Tăriceanu, Ponta și Grindeanu,

Din cauza dumneavoastră, România nu poate capitaliza un context favorabil. Ce a reușit președintele Klaus Iohannis în plan extern prin ultimele vizite distrugeți dumneavoastră, piromanii de la PSD. Este iresponsabil că PSD poartă războaie pentru control politic, pentru răfuieli politice prin instituțiile statului. Doi s-au baricadat la Guvern și o altă parte a acaparat Parlamentul.

Gruparea Grindeanu afectează teribil proiectele de dezvoltare ale primarilor, menține stagnarea în ceea ce privește atragerea fondurilor europene, amână creșterea punctului de pensie pentru pensionari, tergiversează Legea salarizării neunitare sau finanțarea start up-urilor. Din nefericire, este foarte posibil ca anul acesta inclusiv subvențiile să ajungă cu întârziere din cauza acestor războaie pe care dumneavoastră le-ați generat.

Una peste alta, toată această criză apare ca o reglare de conturi în stil mafiot, cu consecințe grave pentru România, pentru proiecte de dezvoltare, pentru investitorii potențiali care stau și se uită, și se întreabă: "Oare ce urmează?". De altfel, leul se devalorizează accelerat.

Partidul Național Liberal nu poate fi părtaș la așa ceva. Nu putem fi părtași la reevaluarea lui Victor Ponta, la albirea autorului practic al Ordonanței nr. 13. Și nici la obsesia de control absolut a domnului Liviu Dragnea.

Așadar, nu vom vota această moțiune. Tot ce ați făcut în ultimele șase luni reprezintă, pe fond, o bătaie de joc la adresa românilor. Este atâta ură, incompetență, comportament de tip mafiot în această coaliție aflată la guvernare, încât ea nu poate produce...

Video in format Flash/IOS

Domnul Călin-Constantin-Anton Popescu-Tăriceanu:

Mai aveți 10 secunde.

Video in format Flash/IOS

Doamna Raluca Turcan:

... nimic bun pentru români.

Mâine să se termine totul, și PSD-ALDE nu au autoritatea de a guverna această țară. Vă vom sancționa în continuare abuzurile și, cel mai probabil, în câteva luni, ne veți da dumneavoastră dreptate, din interior...

Video in format Flash/IOS

Domnul Călin-Constantin-Anton Popescu-Tăriceanu:

V-a expirat timpul, doamna Turcan.

Video in format Flash/IOS

Doamna Raluca Turcan:

... printr-o nouă confruntare internă.

Așteptăm demisiile dumneavoastră și să ne întoarcem la români, să simțiți pe pielea dumneavoastră ce înseamnă dezgustul și ...

Video in format Flash/IOS

Domnul Călin-Constantin-Anton Popescu-Tăriceanu:

Vă rog să tăiați microfonul doamnei Turcan. (Aplauze.)

Din partea USR, domnul deputat Dan Barna.

Video in format Flash/IOS

Domnul Ilie Dan Barna:

Doamnelor și domnilor,

Așa cum am anunțat public, Uniunea Salvați România nu va lua parte la votul pentru moțiunea de cenzură inițiată de PSD - ALDE împotriva propriului Guvern. Considerăm că ceea ce se întâmplă astăzi, în Parlamentul României, este mai degrabă o reglare de conturi între două găști din cartierul politicii românești și noi nu vrem să girăm, prin votul nostru, niciuna din aceste grupări într-o moțiune care nu are nicio legătură cu cetățenii României. Această moțiune este expresia neechivocă a eșecului guvernării PSD - ALDE, nu doar a Guvernului Grindeanu. ?inem minte cu toții acele imagini în care Liviu Dragnea și Călin Popescu-Tăriceanu îl duceau de mânuță pe Sorin Grindeanu pe holurile Guvernului, așa cum duc părinții copiii în prima zi de școală. Atunci, Liviu Dragnea și Călin Popescu-Tăriceanu au ținut să arate națiunii cine este responsabil sau, să zic, iresponsabil de guvernarea și de ceea ce s-a întâmplat în lunile următoare.

Astăzi, considerăm că trebuie să-și asume singuri acest eșec, în aceeași măsură cu Sorin Grindeanu.

Realitatea este că PSD și ALDE au câștigat alegerile cu un program de guvernare mincinos, care s-a dovedit mincinos după doar șase luni. Și spun asta, pentru că este rezultatul la care s-a ajuns prin exact celebra analiză pe care domnul Liviu Dragnea ne-a prezentat-o, din care a rezultat că, în șase luni, s-a realizat doar 13% din programul de guvernare. Asta este tot ce au putut să facă cei mai buni oameni din PSD și ALDE, pe care chiar dumneavoastră i-ați propus cetățenilor.

Realitatea este mult mai simplă, fie acesta a fost cel mai bun guvern pe care PSD și ALDE l-au avut de oferit României și doar a putut... doar atât a putut să facă, 13%, fie PSD și ALDE și-au bătut joc de milioanele de voturi pe care le-au primit de la oameni și au numit un guvern de incompetenți și nevolnici pe care să-l poată da jos atunci când Liviu Dragnea și-ar dori.

Indiferent care este varianta corectă, rezultatul este că după șase luni avem doar 13% din program realizat.

Ați promis în primele șase luni că veți face, în primele luni de guvernare, o magie economică nemaivăzută: și majorări de salarii, și reduceri de taxe. Ce a urmat a fost o listă lungă de erori, bâlbâieli, hotărâri de guvern luate pe picior, fără nicio fundamentare, afectând grav echilibrele economice și bugetare. În loc de reduceri de taxe, ați început printr-o taxare mai mare exact a celor care munceau și câștigau mai mult prin eliminarea plafonării contribuțiilor sociale și de sănătate, lovind în angajații performanți și onești din industriile creative.

Știm, PSD nu a iubit niciodată competența, profesionalismul și performanța la locul de muncă. Sunt atribute pe care nu le cunoașteți și nu le înțelegeți.

A urmat apoi bâlbâiala inimaginabilă a salarizării unitare în sistemul public, s-a realizat performanța ca această lege neunitară să nemulțumească pe toată lumea. Promisele inegalități au rămas în continuare acolo, iar majorările salariale promise au fost amânate pentru anul viitor. În... Toate acestea demonstrează mai mult decât inconsecvența și incompetența acestui Guvern, demonstrează pierderea controlului asupra finanțelor publice și degringolada bugetară.

După ce ați constatat că realitatea economică are prostul obicei să nu se schimbe, dincolo de telefoanele dinspre sediul din bulevardul Kiseleff, domnilor Dragnea și Grindeanu, ați început să-i căutați pe români de bani, să luați cu două mâini ceea ce ați promis că veți da cu una. Mamele și tații în concediu de creștere a copilului au aflat că indemnizațiile vor fi plafonate...

Video in format Flash/IOS

Domnul Călin-Constantin-Anton Popescu-Tăriceanu:

Mai aveți 30 de secunde...

Video in format Flash/IOS

Domnul Ilie Dan Barna:

...ONG-urile au aflat că cea mai funcțională modalitate de finanțare din ultimii doi ani, finanțarea cu 2%, va fi eliminată. Se propune și total nefundamentatul impozit pe gospodărie.

Și pentru a putea să închei... Da, pentru toate aceste erori și slăbiciuni, Guvernul Grindeanu ar trebui să plece! Dar nu pentru aceste probleme reale ale României vrea Liviu Dragnea să-l dea jos pe Sorin Grindeanu. Aceasta este, din păcate, o moțiune despre ... aceasta nu este o moțiune despre ignorarea epidemiei de rujeolă sau o moțiune dublată de lipsa investițiilor...

Video in format Flash/IOS

Domnul Călin-Constantin-Anton Popescu-Tăriceanu:

Timpul dumneavoastră a expirat.

Video in format Flash/IOS

Domnul Ilie Dan Barna:

Haide...

(Intervenție neinteligibilă din sală.)

Video in format Flash/IOS

Domnul Călin-Constantin-Anton Popescu-Tăriceanu:

Vă mulțumesc. (Aplauze.)

Urmează la cuvânt - vă rog să poftiți în bancă - urmează la cuvânt, din partea ALDE, domnul deputat Varujan Vosganian.

Video in format Flash/IOS

De la prezidiu: Domnul Ciolacu.

Video in format Flash/IOS

Domnul Călin-Constantin-Anton Popescu-Tăriceanu:

Da, domnule deputat Ciolacu.

Video in format Flash/IOS

Domnul Ion-Marcel Ciolacu:

Din partea Grupului Partidului Social Democrat, vreau să anunț că minutele rămase le punem la dispoziție Grupului ALDE.

Video in format Flash/IOS

Domnul Călin-Constantin-Anton Popescu-Tăriceanu:

Mulțumesc.

Domnul deputat Vosganian.

Video in format Flash/IOS

Domnul Varujan Vosganian:

Domnilor președinți,

Mulțumesc foarte mult și mulțumesc și colegilor pentru cele patru minute și jumătate pe care mi le-au acordat.

În primul rând, aș vrea să înlăturăm o anumită suspiciune. S-a spus că această dorință de a schimba Guvernul, retragerea sprijinului politic pentru domnul Grindeanu este rezultatul unor capricii personale, este rezultatul unei temeri că elanul, volubilitatea și puterea de convingere ale domnului Grindeanu îl vor transforma, în viitor, într-un protagonist al scenei politice la vârful ei. Eu cred că evoluția prim-ministrului din ultimele luni a făcut în așa fel încât argumentele pentru o astfel de suspiciune să fie înlăturate.

S-a spus că e bizar că o coaliție majoritară dorește să schimbe Guvernul și depune o moțiune de cenzură împotriva propriului Guvern. Interesant este că acei oameni n-au spus că e cel puțin la fel de bizar că opoziția nu votează o moțiune de cenzură îndreptată împotriva Guvernului. (Vociferări în sală.)

Am văzut aici că, în numele poporului român, reprezentanții PNL iau apărarea prim-ministrului. Îmi aduc aminte, nu mai demult decât la Legea salarizării, dar și în luna mai, atunci când s-a discutat despre Legea grațierii, dar și în lunile februarie și martie, liderii opoziției țipau ca din gură de șarpe cerând demisia lui Sorin Grindeanu.

Chestiunea este însă că noi, în România, trăim astăzi într-o stare de imponderabilitate morală. Imponderabilitatea morală spune că un principiu nu se judecă dacă e bun sau rău, ci se judecă după dacă ne folosește sau nu.

Plutarh, în "Viețile paralele", vorbind despre Iulius Cezar, spunea că el ar fi spus: "Iubesc trădarea, dar urăsc pe trădători!" și această sintagmă a fost preluată și de Caragiale. La noi se schimbă: urăsc trădarea, dar iubesc pe trădători, atunci când ne aduc foloase.

În opinia mea, ar trebui ca partidele opoziției să aibă aceeași atitudine principială în legătură cu Guvernul, indiferent dacă, indiferent dacă argumentele sunt prezentate de o parte sau de alta.

Și acum, stimați colegi, trecem la tema de fond. Vedeți dumneavoastră, între Parlament și Guvern e o diferență, pe lângă toate celelalte, și anume aceea că, în timp ce președintele Senatului și președintele Camerei Deputaților sunt egali prin vot cu ceilalți colegi din Parlament, nu același lucru se întâmplă și la Guvern. La Guvern, cel care decide este prim-ministrul. În Guvern nu se votează. Prim-ministrul este cel care dă agenda publică, este cel care dă ritmul guvernării și este cel care decide. Din această perspectivă, trebuie să observăm totuși, cu regret, că, în marile teme pe care le-am avut în ultima vreme, prim-ministrul a fost absent. Prim-ministrul a fost absent la Legea salarizării, prim-ministrul a fost absent la tematica privind reforma în justiție, prim-ministrul a fost complet absent în ce privește crearea mecanismelor pentru stimularea investițiilor.

Am și un reproș personal. Am discutat cu domnul prim-ministru privind prezența sa la Iași pentru a discuta de programul de dezvoltare economică și socială a Moldovei. I-am trimis, în luna mai, acum o lună și ceva, o scrisoare la care n-am primit răspuns nici până astăzi.

Noi avem nevoie în Guvern de un interlocutor. Vedeți dumneavoastră, atunci când în locul prim-ministrului vorbesc miniștrii, atunci când la inițiativele guvernamentale și din programul de guvernare noi, Parlamentul, trebuie să suplinim prezența Guvernului, înseamnă că în mecanismul de funcționare a coaliției e o maladie. Această maladie, ca să fie rezolvată, e nevoie de un tratament. Cum spune românul: "Boală lungă, moarte sigură!". Ceea ce facem noi astăzi nu este un gest de iresponsabilitate, ci, dimpotrivă, un gest de responsabilitate.

Și, încă ceva: domnule Liviu Dragnea, eu zic să nu fiți așa de supărat pe PRU pentru că v-a luat niște parlamentari sau niște voturi, bucurați-vă că asta v-a dat șansa să colaborați cu ALDE în guvernare. (Râsete, aplauze în sală.)

Și, ca să vedeți că ALDE e o mare șansă pentru această coaliție, vă încredințez că toți parlamentarii ALDE sunt în sală și ei vor vota moțiunea de cenzură. (Aplauze.)

Și un singur lucru aș vrea să mai adaug. Sunt de multă vreme în Parlament. Eu credeam că Parlamentul va deveni un model de conduită pentru români. De aceea, fac apel la dumneavoastră să nu mai utilizăm mijloace din acestea extrem de explicite, cum sunt pancartele și declarațiile necontrolate și, de asemenea, stimați colegi, nu dezinformați pe români. Eu îi încredințez de la această tribună că toate angajamentele, începând chiar cu punctul de pensie și cu celelalte măsuri din legislația salarizării, vor fi aplicate la timp și în folosul românilor.

Vă mulțumesc. (Aplauze.)

Video in format Flash/IOS

Domnul Călin-Constantin-Anton Popescu-Tăriceanu:

Urmează la cuvânt reprezentantul Partidului Mișcarea Populară, domnul senator Băsescu.

Video in format Flash/IOS

Domnul Traian Băsescu:

Înainte să pornim cronometrul, Liviule, ceva minute în plus?!

   

(Râsete în sală. Intervenție neinteligibilă a domnului deputat Liviu Nicolae Dragnea.)

Video in format Flash/IOS

Domnul Călin-Constantin-Anton Popescu-Tăriceanu:

Aveți două minute la dispoziție, domnule senator.

Video in format Flash/IOS

Domnul Traian Băsescu:

Vă mulțumesc, domnule președinte.

Domnilor președinți ai celor două Camere,

Doamnelor și domnilor senatori și deputați,

Stimați invitați,

În două minute, n-aș face decât o singură observație: Partidul Social Democrat, împreună cu ALDE, se dovedesc inapți pentru guvernare.

De aceea, indiferent care va fi rezultatul votului de astăzi, drumul pe care trebuie să-l luați, dragi majoritari, este în opoziție!

Vă mulțumesc. (Aplauze, discuții în sală.)

Video in format Flash/IOS

Domnul Călin-Constantin-Anton Popescu-Tăriceanu:

Din partea Partidului Național Liberal, are cuvântul domnul deputat Fenechiu, care beneficiază de două minute cedate de UDMR. (Aplauze.)

Video in format Flash/IOS

Domnul Cătălin-Daniel Fenechiu:

Mulțumesc, domnule președinte.

Doamnelor și domnilor deputați și senatori,

Aș începe printr-o întrebare, că văd că n-ați înțeles nimic din poziția Partidului Național Liberal. Nu credeți că era mai onest și mai moral ca Liviu Dragnea să accepte propunerea lui Sorin Grindeanu, să facă amândoi pasul înapoi, scutindu-ne de circul ăsta de astăzi? (Aplauze.)

Suntem, astăzi, în fața unui moment unic în istoria României, momentul în care Parlamentul este chemat să arbitreze o luptă personală între doi indivizi care nu se mai înțeleg în legătură cu modul în care să împartă puterea.

Suntem în situația inedită în care un președinte de partid a scăpat de sub control un membru și, ca să-l pedepsească, dorește să-i tragă scaunul de prim-ministru și să instaleze un alt interpus în care crede că poate avea mai multă încredere.

Suntem, astăzi, în situația inedită în care un prim-ministru renegat de partidul care-l învestise se agață de scaun și, sfidând regulile democrației, nu mai vrea să plece.

Suntem în situația în care instituțiile României au ajuns, spre exasperarea românilor, teatru de război între Liviu și Sorin, între Călin și Daniel, și între alții.

Când vă spuneam în campania electorală că "Victor copiază temele unora.", iar "Liviu fură sandvișul colegilor.", ați râs. A fost o glumă pe care ați considerat-o nereușită. Din păcate însă, s-a demonstrat că avem dreptate. Liviu și Sorin nu s-au certat pentru Ordonanța de urgență 13 sau pentru fantasmagoricul și populistul program de guvernare PSD - ALDE, s-au certat pentru "sandvișul guvernării", pe care Liviu i l-a dat lui Sorin și acum vrea să i-l ia înapoi, ca să-l dea altcuiva. Nu știm când o să vrea să i-l mai ia încă o dată.

Din păcate, românii s-au convins, dacă mai era nevoie, că PSD - ALDE nu are capacitatea de a guverna România. Pot copia temele unora, pot să se răfuiască între ei pentru un sandviș, dar nu pot veni cu o soluție solidă și de încredere pentru români.

Pentru aceste motive, Partidul Național Liberal nu votează această moțiune, nu face jocul nimănui, nici al domnului Sorin, nici al domnului Liviu.

Vă mulțumesc. (Aplauze.)

Video in format Flash/IOS

Domnul Călin-Constantin-Anton Popescu-Tăriceanu:

Din partea Grupului minorităților naționale, are cuvântul domnul Varujan Pambuccian.

Domnule deputat, aveți cuvântul.

Și-mi cer scuze pentru greșeala de ordonare!

Video in format Flash/IOS

Domnul Varujan Pambuccian:

Mulțumesc, domnule președinte.

Stimați colegi,

Nu este războiul nostru. Deloc! Nu l-am pornit noi, n-am avut nicio contribuție la el, nu ne interesează. Reacția firească pe care am fi avut-o - și ăsta a fost primul impuls - a fost să nu participăm la vot, dar, după aia, ne-am dat seama că neparticiparea înseamnă să fii automat într-una dintre taberele care s-au creat prin generalizarea războiului, așa că nu vom face nici asta.

Și atunci, singura soluție la care am ajuns este următoarea - pe care v-o anunț acum și v-o explic în puținul timp care îmi mai rămâne -, și anume vom vota fiecare cum crede de cuviință, fără ca niciunul dintre noi, nici eu, nici nimeni, să știe cum a votat celălalt coleg. Este singura soluție prin care trecem - un grup - prin baricadele pe care le-ați creat și le-ați dus dincolo de un partid, fără să fim în nicio baricadă și neinteresându-ne absolut deloc niciuna dintre baricade. Noi nu am negociat nimic, nu vrem să negociem nimic, nu ne interesează acest război.

Și am să vă spun de ce. În teoria jocurilor sunt două feluri de jocuri: finite și infinite. Într-un joc finit, ai regulile jocului, numărul de jucători și obiectivele cunoscute de la început. Scopul e să învingi. Într-un joc infinit, regulile, numărul de jucători și obiectivele se schimbă în timpul jocului. Scopul e să rămâi în joc.

Noi am jucat întotdeauna un joc infinit. Știm că asta, de fiecare dată când sunt confruntări, creează frustrări celor care joacă joc finit. Așa se întâmplă. Asta spune și cartea.

Ne pare rău că vă creăm frustrări, dar nu vom intra în jocurile de tipul acesta!

Vă mulțumesc.

Video in format Flash/IOS

Domnul Călin-Constantin-Anton Popescu-Tăriceanu:

Mulțumesc.

Lista vorbitorilor s-a încheiat...

(Intervenție neinteligibilă a domnului deputat Eugen Tomac.)

A, PMP-ul, da. Mai aveți un minut și 18 secunde, dar nu erați înscris la cuvânt.

Video in format Flash/IOS

Domnul Eugen Tomac:

Domnule președinte,

Este suficient timp pentru a transmite încă o dată foarte clar mesajul nostru: Grupurile Partidului Mișcarea Populară nu vor vota astăzi, nu participăm la această mascaradă creată de două găști din PSD!

Astăzi este o zi foarte importantă și vă felicităm pentru că aveți suficientă înțelepciune pentru a vota trecerea dumneavoastră în opoziție.

Felicitări, dragi pesediști! (Aplauze.)

Video in format Flash/IOS

Domnul Călin-Constantin-Anton Popescu-Tăriceanu:

Lista vorbitorilor s-a încheiat.

Așadar, îmi rămâne să dau cuvântul, în final, domnului Sorin Grindeanu, prim-ministru. Dacă dorește să ia cuvântul, mai are 12 minute și 39 de secunde la dispoziție.

Aveți cuvântul.

Video in format Flash/IOS

Domnul Sorin Mihai Grindeanu:

Foarte scurt.

Am urmărit foarte atent discursul domnului președinte Liviu Dragnea și, prin acest discurs, mi-am dat seama că oricine ar fi fost sau ar putea să devină viitor prim-ministru, nu are nicio șansă să-și exercite funcția de prim-ministru! Niciuna!

Am auzit aluzii, acuze nefondate și insinuări.

(Intervenție neinteligibilă a domnului deputat Gheorghe Șimon.)

Domnul Șimon are o gură foarte mare, pentru că i s-a promis post de ministru! (Râsete, vociferări în sală.)

Am auzit tot felul de aluzii, de acuze nefondate și insinuări. Să știți că singurele lucruri clare, singurele lucruri clare sunt promisiunile făcute mie, și lui Victor Ponta, și altora de către domnul președinte în ultimele zile. Alea sunt lucruri clare.

Al doilea lucru, cel legat de sistem. Ce luptă a avut domnul Liviu Dragnea cu sistemul în aceste luni, în afară de celebra Ordonanță 13? A jucat cineva de aici tenis, din sală, cu ei? A mângâiat cineva ghipsul sistemului, ca să-l scape de dosare?

Vă rog să vă răspundeți fiecare dintre dumneavoastră la aceste întrebări.

Nu am negociat cu absolut nimeni, cu absolut nimeni și, mai ales, n-am intrat în negocieri care erau împotriva interesului național al României. Și asta n-are legătură cu PSD, ALDE și altceva. Este vorba de interesul României, dincolo de un guvern sau altul.

Acum câteva zile, domnul Varujan Vosganian spunea: "Este o idioțenie! Cum adică să se voteze o moțiune?" Vă dau citatul exact, dacă vreți. Eu cred că toți colegii au spus lucrul ăsta...

(Intervenție neinteligibilă a domnului deputat Varujan Vosganian.)

N-are importanță, vă schimbați de la o zi la alta.

Mai am două lucruri și am încheiat. Să știți că în sală, aici, sunteți vreo 5 prim-miniștri, vreo 50 de miniștri... Asta s-a discutat în ultimele zile, da?! (Aplauze.)

Doi. Dacă există, dacă există încredere, încredere și ceea ce s-a vorbit până acum, păi, de ce n-aveți încredere de vot secret? Ia să faceți vot secret, dacă există așa o mare încredere!

Și vă mai spun ceva. Sper să se încheie cu bine toată această aventură și PSD-ul să rămână la guvernare.

Vă mulțumesc. (Aplauze.)

Video in format Flash/IOS

Domnul Călin-Constantin-Anton Popescu-Tăriceanu:

Doamnelor și domnilor senatori și deputați,

Urmează să ne exprimăm votul asupra moțiunii de cenzură și vă reamintesc că, potrivit art. 113 din Constituție, moțiunea de cenzură se adoptă cu votul majorității senatorilor și deputaților, minimum 233 de voturi.

Votul este secret și se exprimă prin bile, potrivit dispozițiilor art. 95, coroborat cu prevederile art. 88 din Regulamentul activităților comune.

În conformitate cu prevederile art. 48 din regulament, fiecare parlamentar primește o bilă albă și una neagră. Bila albă introdusă în urna albă și bila neagră introdusă în urna neagră înseamnă vot "pentru" moțiunea de cenzură. Bila albă introdusă în urna neagră și bila neagră introdusă în urna albă înseamnă vot "contra" moțiunii.

Domnii chestori sunt rugați să-și ocupe locurile destinate pentru înmânarea bilelor.

Începem votarea. (Discuții la prezidiu.)

Dau cuvântul domnului senator... secretarul Senatului.

Începem cu votul de la Senat.

(Discuții, vociferări în sală. Domnul senator Remus Mihai Goțiu verifică urnele de vot.)

Vezi că ai ceva în rucsac, domnu’ Goțiu! (Aplauze.)

Domnul Vela, secretar al Senatului, începe citirea listei senatorilor. (Discuții la prezidiu și în sală.)

Video in format Flash/IOS

Domnul Ion Marcel Vela:

Rog și comisia de numărare să vină aici, în față și chestorul Senatului, la bile.

Alexandrescu Vlad-Tudor

Video in format Flash/IOS

Domnul Vlad-Tudor Alexandrescu (din sală):

Sunt prezent, dar nu votez!

Video in format Flash/IOS

Domnul Ion Marcel Vela:

Prezent, nu votează

Andronescu Ecaterina prezentă

Vă rog, vă rog, vă rog să eliberați scena!

Votează câte un coleg, coboară și urcă următorul.

Mulțumesc.

Arcan Emilia
Arcaș Viorel prezent
Avram Nicolae prezent
Baciu Gheorghe absent

(Intervenție neinteligibilă din sală.)

Video in format Flash/IOS

Doamna Ioana Bran (din sală):

E Senatul!

Video in format Flash/IOS

Domnul Ion Marcel Vela:

Stimate coleg, așteptați un pic, aveți răbdare! Urmează și Camera Deputaților.

Badea Viorel-Riceard

Video in format Flash/IOS

Domnul Viorel-Riceard Badea (din sală):

Prezent, nu votează!

Video in format Flash/IOS

Domnul Ion Marcel Vela:

Prezent, nu votează.

Bădălău Niculae prezent

Votul este cu bile și este secret. (Discuții, râsete în sală.)

Bădulescu Dorin-Valeriu absent
Băsescu Traian

Video in format Flash/IOS

Domnul Traian Băsescu (din sală):

Absent! (Râsete.)

Video in format Flash/IOS

Domnul Ion Marcel Vela:

Prezent, nu votează.

Video in format Flash/IOS

Domnul Traian Băsescu (din sală):

Absent, nu votează!

Video in format Flash/IOS

Domnul Ion Marcel Vela:

Erați în sală, domnule președinte.

Absent.

Benea Adrian-Dragoș prezent
Bodog Florian-Dorel prezent
Botnariu Emanuel-Gabriel prezent
Brăiloiu Tit-Liviu prezent
Breaz Valer-Daniel prezent
Bulacu Romulus prezent, nu votează
Butunoi Ionel-Daniel prezent
Cadariu Constantin-Daniel prezent, nu votează
Caracota Iancu prezent, nu votează
Cazan Mircea-Vasile prezent, nu votează
Cazanciuc Robert-Marius prezent, votează
Cârciumaru Florin prezent
Chirteș Ioan-Cristian prezent, nu votează
Chisăliță Ioan-Narcis prezent, votează la final
Chițac Vergil prezent, nu votează
Cîțu Florin-Vasile prezent, nu votează
Coliban Allen prezent, nu votează
Corlățean Titus prezent
Costoiu Mihnea-Cosmin prezent, poftiți!
Covaciu Severica-Rodica absentă
Craioveanu Elena-Lavinia prezentă
Crețu Gabriela prezentă
Cristina Ioan prezent, nu votează
Császár Károly Zsolt absent
Cseke Attila-Zoltan absent
Dan Carmen Daniela prezentă
Dănăilă Leon prezent, nu votează
Deneș Ioan prezent, votează
Derzsi Ákos absent
Diaconescu Renică prezent, votează
Diaconu Adrian-Nicolae absent
Dinică Silvia-Monica prezentă, nu votează
Dinu Nicoleta-Ramona prezentă, nu votează
Dircă George-Edward absent
Dogariu Eugen absent
Dumitrescu Cristian-Sorin prezent, votează
Dumitrescu Iulian prezent, nu votează
Dunca Marius-Alexandru prezent, votează
Fălcoi Nicu prezent, nu votează
Federovici Doina-Elena prezentă, votează
Fejér László-Ődőn absent
Fenechiu Cătălin-Daniel prezent, nu votează
Fifor Mihai-Viorel prezent, votează
Filipescu Răducu-George prezent, nu votează
Ganea Ion absent
Ghica Cristian prezent, nu votează
Gorghiu Alina-Ștefania prezentă, nu votează
Goțiu Remus Mihai

Video in format Flash/IOS

Domnul Remus Mihai Goțiu (din sală):

Prezent, nu votează!

Video in format Flash/IOS

Domnul Ion Marcel Vela:

Prezent, nu votează.

Hadârcă Ion prezent, votează
Hărău Eleonora-Carmen prezentă, nu votează
Ilea Vasile prezent, votează
Ilie Viorel prezent, votează
Ionașcu Gabi absent
Iordache Virginel prezent, votează
Iriza Scarlat prezent, votează
László Attila absent
Leș Gabriel-Beniamin prezent, votează
Lungu Dan prezent, nu votează
Lungu Vasile-Cristian absent
Lupu Victorel prezent, votează
Manda Iulian-Claudiu prezent, votează
Manoliu Dan prezent, votează
Mirciu Ovidiu-Cristian-Dan

Marciu, mă scuzați, domnule senator!

Prezent, votează.

Marin Gheorghe prezent, votează
Marin Nicolae prezent, votează
Marussi George-Nicolae prezent, nu votează
Matei Constantin-Bogdan prezent, votează
Mazilu Liviu-Lucian prezent, votează
Meleșcanu Teodor-Viorel prezent, votează
Mihail Radu-Mihai prezent, nu votează
Mihu Ștefan prezent
Mirea Siminica prezentă, nu votează
Moga Nicolae prezent, votează
Nicoară Marius-Petre prezent, nu votează
Nicolae Șerban prezent, votează
Niță Ilie prezent, votează
Novák Csaba-Zoltán absent
Oprea Mario-Ovidiu prezent, nu votează
Oprea Ștefan-Radu prezent, votează
Orțan Ovidiu-Florin prezent, votează
Pavel Marian prezent, votează
Pațurcă Roxana-Natalia prezentă, votează
Pauliuc Nicoleta absentă
Pănescu Doru-Adrian prezent, votează
Pereș Alexandru prezent, nu votează
Pîrvulescu Eugen prezent, nu votează
Pop Gheorghe prezent, votează
Pop Liviu-Marian prezent, votează
Popa Cornel prezent, nu votează
Popa Ion prezent, nu votează
Popescu-Tăriceanu Călin-Constantin-Anton prezent, votează
Preda Radu-Cosmin prezent
Presadă Florina-Raluca prezentă, nu votează
Resmeriță Cornel-Cristian prezent, votează
Romașcanu Lucian prezent, votează
Rotaru Ion prezent, votează
Ruse Mihai prezent
Salan Viorel prezent
Savin Emanoil prezent
Sbîrnea Liliana prezentă
Scântei Laura-Iuliana prezentă, nu votează
Sibinescu Ionuț prezent, votează
Silistru Doina prezentă, votează
Simionca Ioan prezent
Smarandache Miron-Alexandru prezent
Soporan Aurel-Horea prezent
Stan Ioan prezent
Stănescu Paul prezent
Stângă George-Cătălin prezent, nu votează
Stocheci Cristina-Mariana prezentă
Șoptică Costel prezent, nu votează
Talpoș Ioan-Iustin absent
Tánczos Barna absent
Teodorovici Eugen-Orlando prezent
Toma Cătălin Dumitru prezent, nu votează
Toma Vasilică prezent
Trufin Lucian prezent
Turos Lóránd absent
Țapu Nazare Eugen prezent, nu votează
Țuțuianu Adrian prezent, votează
Valeca Șerban-Constantin prezent, votează
Vela Ion Marcel prezent, nu votează
Verestóy Attila absent
Vulpescu Ioan prezent, votează
Wiener Adrian prezent, nu votează
Zamfir Daniel-Cătălin prezent, nu votează

Vă mulțumesc.

Urmează Camera Deputaților. ( Discuții în sală.)

Video in format Flash/IOS

Doamna Ioana Bran:

Abu-Amra Lavinia-Corina prezentă, nu votează
Achiței Vasile-Cristian prezent, nu votează
Adnagi Slavoliub prezent, votează
Alexe Costel prezent, nu votează
Ambrus Izabella-Agnes absentă
Anastase Roberta Alma prezentă, nu votează
Andrei Alexandru-Ioan prezent
Andronache Gabriel prezent, nu votează
Andrușcă Dănuț prezent
Antal István-János absent
Anton Anton prezent
Apjok Norbert absent
Ardelean Ben-Oni absent
Avram Constantin prezent
Axinte Vasile prezent
Babuș Radu prezent
Badea Leonardo prezent
Balan Ioan prezent, nu votează
Balint Liviu-Ioan prezent
Banias Mircea Marius prezent, nu votează
Barna Ilie Dan prezent, nu votează
Băișanu Ștefan-Alexandru prezent
Bălănescu Alexandru prezent, votează
Bănicioiu Nicolae prezent, nu votează
Bârlădeanu Dragoș-Petruț prezent
Bejinariu Eugen prezent
Bende Sándor absent
Benedek Zacharie absent
Benga Tudor-Vlad prezent, nu votează
Benkő Erika absentă
Bica Dănuț prezent, nu votează
Bichineț Corneliu absent
Birchall Ana prezentă
Biró Rozália-Ibolya absentă
Biro Zsolt-Istvan absent
Bîzgan-Gayral Oana-Mioara prezentă, nu votează
Boboc Tudorița-Rodica prezentă
Boboc Valentin Gabriel prezent
Bode Lucian Nicolae prezent, nu votează
Bodea Marius prezent, nu votează
Bogaciu Alexandra-Corina prezentă
Bogdan Gheorghe-Dănuț prezent
Bontea Vlad prezent
Boroianu Aurel-Robert prezent, nu votează
Borza Remus-Adrian prezent
Bota Marius Sorin-Ovidiu prezent
Botez Mihai-Cătălin prezent, nu votează
Bozianu Nicoleta-Cătălina absentă
Bran Ioana prezentă
Bucura-Oprescu Simona prezentă
Budăi Marius-Constantin prezent
Buican Cristian prezent, nu votează
Buicu Corneliu-Florin prezent
Bulai Iulian prezent, nu votează
Bumb Sorin-Ioan prezent, nu votează
Burciu Cristina prezentă
Calista Mara-Daniela prezentă, nu votează
Calotă Florică Ică prezent
Căciulă Aurel prezent
Călin Ion prezent
Căprar Dorel-Gheorghe prezent
Căruceru Aida-Cristina prezentă
Cătăniciu Steluța-Gustica prezentă
Cherecheș Florica prezentă, nu votează
Cherecheș Viorica prezentă, nu votează
Chichirău Cosette-Paula prezentă, nu votează
Chiriac Viorel prezent
Chiriță Dumitru prezent
Ciocan Dan prezent
Ciofu Tamara-Dorina prezentă
Ciolacu Ion-Marcel prezent
Ciuhodaru Tudor prezent
Cîmpeanu Sorin Mihai absent
Cîtea Vasile absent... prezent
Cobuz Maricela prezentă
Cocoș Vasile prezent
Codreanu Constantin absent
Coliu Doru-Petrișor absent
Constantin Daniel prezent, nu votează
Cosma Andreea prezentă
Coste Marina-Adelina absentă
Cozmanciuc Corneliu-Mugurel prezent, nu votează
Cristache Cătălin absent
Csép Éva-Andrea absentă
Csokany Petronela-Mihaela absentă... prezentă
Csoma Botond absent
Cuc Alexandru-Răzvan prezent
Cucșa Marian-Gheorghe prezent
Culeafă Mihai prezent, nu votează
Cupă Ion prezent
Cupșa Ioan prezent, nu votează
Dan Nicușor Daniel prezent, nu votează
Dehelean Silviu prezent, nu votează
Dinu Cristina-Elena prezentă
Dîrzu Ioan prezent
Dobre Mircea-Titus prezent
Dobre Victor Paul prezent, nu votează
Dobrică Ionela Viorela prezentă
Dobrovici-Bacalbașa Nicolae prezent
Dobrovie Matei-Adrian prezent, nu votează
Dohotaru Adrian-Octavian prezent, nu votează
Dragnea Nicolae-Liviu prezent
Drăghici Mircea-Gheorghe prezent
Drulă Cătălin prezent, nu votează
Dumitrache Ileana Cristina prezentă
Dunava Costel Neculai prezent
Durbacă Eugen prezent, nu votează
Duruș Vlad-Emanuel prezent, nu votează
Erdei Dolóczki István absent
Farago Petru absent
Fădor Angelica prezentă, nu votează
Firczak Iulius Marian prezent
Florea Damian absent
Florea Oana-Consuela prezentă
Floroiu Ionel prezent
Furic Iarco prezent
Furtună Mirela prezentă
Ganț Ovidiu Victor absent
Gavrilă Camelia prezentă
Gavrilescu Grațiela Leocadia prezentă
Gavriliță Bianca-Miruna prezentă
Gavriliță e absentă? Absentă.
Găină Mihăiță prezent
Georgescu Nicolae prezent
Gerea Andrei Dominic prezent
Gheorghe Andrei Daniel prezent, nu votează
Gheorghe Tinel prezent, nu votează
Gheorghiu Bogdan prezent, nu votează
Ghera Giureci-Slobodan prezent
Ghilea Găvrilă prezent, nu votează
Ghinea Cristian prezent, nu votează

Din sală: Eu nu m-am auzit pe mine. Am auzit ceva, un Gherea Adrian Daniel.

Video in format Flash/IOS

Doamna Ioana Bran:

Da... Nu.

Giugea Nicolae prezent, nu votează
Goga Octavian prezent
Grosaru Andi-Gabriel prezent
Gudu Vasile prezent, nu votează
Halici Nicușor prezent
Havrici Emanuel-Iuliu prezent
Heiuș Lucian-Ovidiu prezent, nu votează
Holban Georgeta-Carmen prezentă
Huncă Mihaela prezentă
Huțucă Bogdan-Iulian prezent, nu votează
Iacomi Iulian prezent
Iancu Iulian prezent
Iancu Marius-Ionel prezent
Ibram Iusein prezent
Iftimie Neculai prezent
Ignat Miron prezent
Ilișanu Claudiu-Augustin prezent
Intotero Natalia-Elena prezentă
Ion Stelian-Cristian prezent, nu votează
Ionescu George prezent, nu votează
Ioniță Antoneta prezentă, nu votează
Iordache Florin prezent
Itu Cornel prezent
Iurișniți Cristina-Ionela prezentă, nu votează
Jivan Luminița-Maria absentă
Kelemen Hunor absent
Korodi Attila absent
Kulcsár-Terza József-György absent
Lazăr Sorin prezent
Leoreanu Laurențiu-Dan prezent, nu votează
Longher Victoria absentă
Lovin Dumitru prezent
Lungu Tudorița prezentă, nu votează
Lupașcu Costel prezent
Lupescu Dumitru prezent, nu votează
Macovei Silviu Nicu prezent
Magyar Loránd-Bálint absent
Manole Petre-Florin prezent
Mareș Mara prezentă, nu votează
Marica Petru-Sorin prezent
Márton Árpád-Francisc absent
Matei Călin-Vasile-Andrei prezent
Mărgărit Mitică-Marius prezent
Meiroșu Marilena-Emilia prezentă
Mihalescul Dumitru prezent, nu votează
Mihălcescu Carmen-Ileana prezentă
Mînzatu Roxana prezentă
Moagher Laura-Mihaela prezentă
Mocanu Adrian absent
Mocioalcă Ion absent
Mohaci Mihai prezent
Moldovan Sorin-Dan prezent, nu votează
Moșteanu Liviu-Ionuț prezent, nu votează
Movilă Petru absent
Munteanu Ioan prezent

Te-am strigat.

Mușoiu Ștefan prezent
Nasra Gabriel-Horia prezent
Năsui Claudiu-Iulius-Gavril prezent, nu votează
Neagu Nicolae prezent, nu votează
Neață Eugen prezent
Nechifor Cătălin-Ioan prezent
Nicoară Romeo Florin prezent, nu votează
Nicolae Andrei prezent
Nicolicea Eugen prezent
Nistor Laurențiu prezent
Niță Mihai prezent
Niță Nicu prezent
Nosa Iuliu prezent
Olar Corneliu prezent, nu votează
Olteanu Daniel prezent, nu votează
Oprea Dumitru prezent, nu poate vota
Oprișcan Mihai Doru prezent, nu votează
Oros Nechita-Adrian prezent, nu votează
Oteșanu Daniela prezentă
Palăr Ionel prezent, nu votează
Pambuccian Varujan prezent
Pană Adriana-Doina prezentă
Paraschiv Rodica prezentă
Pașcan Emil-Marius absent
Pau Radu-Adrian prezent, nu votează
Păle Dănuț prezent
Petcu Toma-Florin prezent
Petrea Gabriel prezent
Petrețchi Nicolae-Miroslav prezent
Petric Octavian prezent
Peța Eliza-Mădălina prezentă
Pirtea Marilen-Gabriel prezent, nu votează
Pistru-Popa Eusebiu-Manea absent
Pleșoianu Liviu Ioan Adrian prezent
Plumb Rovana prezentă

Din sală: Am votat. Am votat.

Video in format Flash/IOS

Doamna Ioana Bran:

Ponta Victor-Viorel a votat, prezent
Pop Andrei prezent
Pop Georgian prezent
Pop Rareș-Tudor prezent, nu votează
Popa Florin prezent
Popa Mihai Valentin prezent
Popa Ștefan-Ovidiu prezent
Popescu Mariana-Venera prezentă
Popescu Nicolae-Daniel prezent, nu votează
Popescu Pavel prezent, nu votează
Popescu Virgil-Daniel prezent, nu votează
Preda Cezar-Florin prezent, nu votează
Predoiu Marian-Cătălin prezent, nu votează
Presură Alexandra prezentă
Prisnel Adrian-Claudiu prezent, nu votează
Prișcă Răzvan Sorin prezent, nu votează
Prună Cristina-Mădălina prezentă, nu votează
Radu Anișoara prezentă
Radu Nicolaie-Sebastian-Valentin prezent
Raețchi Ovidiu Alexandru prezent, nu votează
Răcuci Claudiu-Vasile prezent, nu votează
Rădulescu Alexandru prezent
Rădulescu Cătălin-Marian prezent
Rădulescu - absent.
Rădulescu Dan-Răzvan prezent, nu votează
Răduț Violeta prezentă
Rodeanu Bogdan-Ionel prezent, nu votează
Roman Florin-Claudiu prezent, nu votează
Roman Ioan Sorin prezent
Romanescu Cristinel prezent, nu votează
Roșca Lucreția prezentă
Rotaru Alexandru prezent
Rotaru Răzvan-Ilie prezent
Săftoiu Ana Adriana prezentă, nu votează
Sămărtinean Cornel-Mircea absent
Schelean-Șomfelean Valeria-Diana prezentă, nu votează
Sebestyén Csaba-István absent
Sefer Cristian-George absent
Seidler Cristian-Gabriel prezent, nu votează
Seres Dénes absent
Sighiartău Robert-Ionatan prezent, nu votează
Simion Lucian-Eduard prezent
Simionca Ionuț absent
Simonis Alfred-Robert prezent, nu votează
Sitterli Ovidiu-Ioan prezent
Socotar Gheorghe-Dinu prezent
Solomon Adrian prezent
Spânu Ion absent
Stamatian Vasile-Florin prezent, nu votează
Stanciu-Viziteu Lucian-Daniel prezent, nu votează
Stancu Florinel prezent
Stativă Irinel Ioan prezent
Stănescu Alexandru prezent
Steriu Valeriu-Andrei absent
Stoica Bogdan-Alin prezent
Stroe Ionuț-Marian prezent, nu votează
Suciu Matei prezent
Suciu Vasile-Daniel prezent
Surgent Marius-Gheorghe prezent
Szabó Ödön absent
Șarapatin Elvira prezentă
Șerban Ciprian-Constantin prezent
Șimon Gheorghe prezent
Șișcu George prezent, nu votează
Șotcan Theodora prezentă
Șova Lucian prezent
Șovăială Constantin prezent, nu votează
Ștefan Corneliu prezent
Ștefan Ion prezent, nu votează
Ștefan Viorel prezent
Știrbu Gigel-Sorinel absent
Tabugan Ion absent
Tănăsescu Alina-Elena prezentă
Terea Ioan prezent
Tîlvăr Angel prezent
Todor Adrian prezent
Todoran Adrian-Mihăiță absent
Toma Ilie prezent
Tomac Eugen absent
Tripa Florin-Dan prezent
Trușcă Constantin prezent
Tudor Beatrice prezentă
Tudose Mihai prezent
Turcan Raluca prezentă, nu votează
Turcescu Robert-Nicolae absent
Tușa Adriana Diana prezentă
Ungureanu Emanuel-Dumitru prezent, nu votează
Ursu Răzvan-Ioan prezent
Varga Glad-Aurel prezent, nu votează
Varga Vasile prezent, nu votează
Vasile Daniel prezent
Vasilescu Lia Olguța prezentă
Vasilică Radu Costin prezent
Vass Levente absent
Văcaru Alin Vasile prezent, nu votează
Velcea Nicolae prezent
Vexler Silviu prezent
Vișan George-Gabriel prezent
Vîlceanu Dan prezent, nu votează
Vîrză Mihăiță prezent
Vlad Sergiu Cosmin prezent, nu votează
Vlase Petru Gabriel prezent
Vlăducă Oana-Silvia prezentă
Voicu Mihai Alexandru prezent, nu votează
Vosganian Varujan prezent
Weber Mihai prezent
Zainea Cornel prezent, nu votează
Zamfira Constantin-Cătălin prezent
Zisopol Dragoș Gabriel prezent

Video in format Flash/IOS

Domnul Ion Marcel Vela:

Am eu o precizare, o rectificare. Un coleg senator care urma să voteze ultimul, domnul Chisăliță Ioan-Narcis, nu a luat bilele.

Repet apelul: Chisăliță Ioan-Narcis.

(Intervenție neinteligibilă din sală.)

Păi, să vină cineva... (Discuții în sală.)

Chisăliță Ioan-Narcis, absent.

Video in format Flash/IOS

Domnul Călin-Constantin-Anton Popescu-Tăriceanu:

Doamnelor și domnilor senatori și deputați,

Îi invit pe membrii Birourilor permanente ale celor două Camere să se întrunească la sala de ședințe a Biroului permanent al Camerei Deputaților pentru constatarea rezultatului votului.

Vom relua lucrările în plen după constatarea votului.

   

PAUZĂ

Video in format Flash/IOS

Domnul Călin-Constantin-Anton Popescu-Tăriceanu:

Stimați colegi,

Vă rog să luați loc în bănci pentru a putea relua lucrările și a putea da citire procesului-verbal referitor la rezultatul votului.

Vă rog să luați loc în bănci!

Video in format Flash/IOS

Doamna Ioana Bran:

Proces-verbal...

Video in format Flash/IOS

Domnul Călin-Constantin-Anton Popescu-Tăriceanu:

Invit pe doamna deputat Ioana Bran pentru prezentarea procesului-verbal referitor la rezultatul votului asupra moțiunii de cenzură.

Video in format Flash/IOS

Doamna Ioana Bran:

Proces-verbal

referitor la rezultatul votului exprimat de către deputați și senatori asupra moțiunii de cenzură inițiate de 222 de deputați și senatori

Birourile permanente ale celor două Camere ale Parlamentului, în temeiul art. 44 alin. (4) din Regulamentul activităților comune ale Camerei Deputaților și Senatului, procedând la verificarea și numărarea voturilor exprimate de către deputați și senatori, prin vot secret cu bile, asupra moțiunii de cenzură inițiate de 222 de deputați și senatori, au constatat următoarele:

 • numărul total al deputaților și senatorilor: 464;
 • numărul deputaților și senatorilor prezenți: 397;
 • numărul total de voturi exprimate: 251;
 • numărul de voturi anulate: 0;
 • numărul total de voturi valabil exprimate: 251,

din care:

 • voturi pentru adoptarea moțiunii de cenzură: 241;

  (Aplauze, urale în sală.)

 • voturi contra moțiunii de cenzură: 10.

Potrivit prevederilor art. 113 alin. (1) din Constituția României, moțiunea de cenzură se adoptă cu votul majorității deputaților și senatorilor, ceea ce reprezintă, în prezent, minimum 233 de voturi "pentru".

Ca urmare a faptului că, din totalul de 464 de parlamentari, au fost prezenți 397, din care 241 au votat pentru moțiunea de cenzură, se constată că a fost întrunită majoritatea voturilor cerută de Constituție pentru adoptare.

Vă mulțumesc. (Aplauze în sală.)

Video in format Flash/IOS

Domnul Călin-Constantin-Anton Popescu-Tăriceanu:

Vă mulțumesc și eu.

Doamnelor și domnilor senatori și deputați,

Potrivit rezultatului constatat de Birourile permanente, prin procesul-verbal prezentat, moțiunea de cenzură a fost adoptată.

Moțiunea de cenzură fiind adoptată, potrivit art. 113 din Constituție, Guvernul este demis și, în conformitate cu prevederile art. 91 din Regulamentul activităților comune, Parlamentul, sub semnătura președinților celor două Camere, aduce de îndată această situație la cunoștința Președintelui în vederea desemnării unui alt candidat pentru funcția de prim-ministru.

Ordinea de zi a fost epuizată.

Declar ședința comună închisă și vă mulțumesc.

   

Ședința s-a încheiat la ora 13.55.

Postal address: Palatul Parlamentului, str.Izvor nr.2-4, sect.5, Bucharest, Romania monday, 22 july 2024, 13:07
Telephone: +40213160300, +40214141111 Utilizator:
E-mail: webmaster@cdep.ro