Plen
Joint sittings of the Chamber of Deputies and the Senate of June 28, 2017
Abstract of the sittings
Full-text of the sittings
Published in Monitorul Oficial no.109/12-07-2017

Parliamentary debates
Calendar
- Chamber of Deputies:
2024 2023 2022
2021 2020 2019
2018 2017 2016
2015 2014 2013
2012 2011 2010
2009 2008 2007
2006 2005 2004
2003 2002 2001
2000 1999 1998
1997 1996
Query debates
for legislature: 2020-present
2016-2020
2012-2016
2008-2012
2004-2008
2000-2004
1996-2000
1992-1996

Meetings broadcast

format Real Media
Last meetings
15-07-2024
09-06-2021 (joint)
11-05-2021
Video archive:2024 2023 2022
2021 2020 2019
2018 2017 2016
2015 2014 2013
2012 2011 2010
2009 2008 2007
2006 2005 2004
2003
You are here: Home page > Parliamentary Business > Debates > Calendar 2017 > 28-06-2017 Printable version

Joint sittings of the Chamber of Deputies and the Senate of June 28, 2017

  Aprobarea ordinii de zi.  

Ședința a început la ora 9,50.

Lucrările ședinței au fost conduse de domnul deputat Petru Gabriel Vlase, vicepreședinte al Camerei Deputaților, și de doamna deputat Carmen-Ileana Mihălcescu, vicepreședinte al Camerei Deputaților, asistați de doamna deputat Ioana Bran, secretar al Camerei Deputaților, și de domnul senator Ion Marcel Vela, secretar al Senatului.

Din prezidiu a făcut parte și domnul senator Iulian-Claudiu Manda, vicepreședinte al Senatului.

   

Domnul Petru Gabriel Vlase:

Rog liderii de grup să-și invite colegii în sala de ședință.

Stimați colegi,

Declar deschisă ședința.

Vă rog să luați loc în bănci.

Și-au înregistrat prezența, până în acest moment, 310 colegi.

Proiectul ordinii de zi și proiectul programului de lucru pentru ședința comună, stabilite de Birourile permanente reunite, cu participarea liderilor grupurilor parlamentare, au fost distribuite.

Dacă aveți comentarii sau obiecții în legătură cu proiectul ordinii de zi?

Domnul Vela.

 
   

Domnul Ion Marcel Vela:

Domnule președinte de ședință,

Stimați colegi,

Astăzi este o zi foarte lungă, sunt mai multe metode de a vota și, în consecință, pentru operativitate, vă rog să fiți de acord cu următoarele propuneri:

 • Punctul 7 de pe ordinea de zi - Numirea unui membru al Colegiului Consiliului Național pentru Studierea Arhivelor Securității - să îl mutăm la punctul 3 pe ordinea de zi;
 • A doua propunere pe care v-o fac este să votăm, atunci când facem apelul pentru votul privind CNSAS, să votăm și cele trei instituții care pot fi cumulate la vot, adică - Proiectul de Hotărâre pentru modificarea Hotărârii Parlamentului României nr. 3/2017 privind alegerea membrilor și Biroului Comisiei comune permanente a Camerei Deputaților și Senatului pentru exercitarea controlului parlamentar asupra activității Serviciului Român de Informații.
 
   

Domnul Petru Gabriel Vlase:

Nu...

Domnule Vela, primele proiecte sunt cu vot deschis!

Fostul punct 3 - Numirea președintelui ASF - ar fi.

 
   

Domnul Ion Marcel Vela:

...ASF-ul, da, și să lăsăm la urmă - aceasta era ideea - Numirea unor membri în Colegiul Director al Consiliului Național pentru Combaterea Discriminării.

Și atunci avem două rânduri de apel, un apel pentru vot nominal, prin prezentarea opiniei dumneavoastră, cumulat cu respectivele buletine.

Mulțumesc.

 
   

Domnul Petru Gabriel Vlase:

Bun.

În concluzie, avem prima propunere de schimbare a ordinii de zi - aducerea de pe poziția 7 pe poziția 3 a numirii unui membru în Colegiul CNSAS.

Vă rog să votați.

Împotrivă? Nu.

Abțineri?

Colegi care nu votează? Nu.

Unanimitate.

Și a doua propunere, ca modalitate de vot, vă mai explic eu încă o dată, ce am înțeles eu.

La numirea membrului în Colegiul CNSAS va fi apel nominal. Votul va fi cu apel nominal și cu vot prin strigare, voce.

După ce veți îndeplini această procedură de vot, trecem și luăm buletinele de vot pentru cele trei puncte - 3, 4 și 5 -, după care vom mai avea încă un vot cu buletine pentru punctul 6. Punctele 1 și 2 sunt cu vot deschis.

Vă mulțumesc.

Vot.

Pentru?

Împotrivă?

Abțineri?

Colegi care nu votează?

Unanimitate.

 
Dezbaterea Proiectului de Hotărâre pentru modificarea și completarea Hotărârii Parlamentului României nr.39/2017 pentru constituirea Comisiei speciale de anchetă a Senatului și Camerei Deputaților pentru verificarea aspectelor ce țin de organizarea alegerilor din 2009 și de rezultatul scrutinului prezidențial. (adoptat)  

1. La primul punct al ordinii de zi avem dezbaterea Proiectului de Hotărâre pentru modificarea și completarea Hotărârii Parlamentului României nr. 39/2017 pentru constituirea Comisiei speciale de anchetă a Senatului și a Camerei Deputaților pentru verificarea aspectelor ce țin de organizarea alegerilor din 2009 și de rezultatul scrutinului prezidențial.

Proiectul de Hotărâre a fost distribuit.

Dacă aveți intervenții de ordin general?

Vă rog.

Domnul senator Băsescu.

   

Domnul Traian Băsescu:

Vă mulțumesc, domnule președinte.

Stimați colegi,

Având în vedere că Parchetul General a constatat legalitatea acestor alegeri, vă propun ca în Proiectul de Hotărâre care va fi votat, să mai adăugăm trei puncte, pentru a da sens existenței acestei comisii.

Și vă rog să supuneți votului cele trei propuneri pe care le fac.

Prima propunere este să anchetăm corectitudinea alegerii lui Alexandru Ioan Cuza, ca Domn al Principatelor Române, în 1859. (Vociferări.)(Aplauze.)

A doua propunere este să anchetăm corectitudinea alegerilor prezidențiale din 2014, în diaspora.

Și a treia propunere pe care v-o fac este ca această comisie să-și asume și anchetarea corectitudinii alegerii, de președintele Iohannis, a domnului Mihai Tudose, ca prim-ministru desemnat, având în vedere că nu corespunde portretului robot anunțat de președinte anterior desemnării.

Înțeleg că domnul Tudose a plagiat și cred că ar trebui să punem un al treilea punct, legat de desemnarea pe care a făcut-o domnul președinte Iohannis.

Vă mulțumesc mult, domnule președinte.

Vă rog să supuneți votului toate cele trei propuneri. (Vociferări.)(Aplauze.)

 
   

Domnul Petru Gabriel Vlase:

Vă rog, liderii de grup la prezidiu.

(Consultări.)

Stimați colegi,

Voi supune aprobării plenului modificarea Proiectului de Hotărâre cu cele trei, mai mult sau mai puțin importante, articole.

Deci vă supun votului modificarea Proiectului de Hotărâre?

Cine este pentru?

Numărați.

20 de voturi pentru.

239 de voturi împotrivă.

Abțineri? O abținere.

Colegi care nu votează? 25 de voturi... 39 cu minoritățile.

Propunerile dumneavoastră au fost respinse.

Continuăm.

Dacă mai sunt intervenții de ordin general?

Doamna Turcan.

 
   

Doamna Raluca Turcan:

Ca intervenție de ordin general...

Această Hotărâre a Parlamentului presupune sau prevede prelungirea termenului de depunere a raportului din partea Comisiei de anchetă și, de asemenea, ca membrii titulari să poată fi înlocuiți și de alți colegi parlamentari.

Nu în ultimul rând, doresc să menționez că, în urmă cu câteva zile, a fost modificat Regulamentul de funcționare al acestei Comisii de anchetă și tot printr-o majoritate parlamentară s-a decis ca cei care participă la această... așa-zisa anchetă a comisiei speciale, să aibă cheltuielile de transport și de cazare decontate din banii publici.

Partidul Național Liberal nu susține în continuare prelungirea termenului de funcționare a acestei pseudocomisii de anchetă.

Parchetul General a clasat acest dosar, alegerile au fost încheiate, au produs efect, au fost validate de Curtea Constituțională.

Am spus de la bun început că această Comisie de anchetă nu are niciun fel de necesitate și este doar o fumigenă pentru a mai distrage atenția opiniei publice de la lucruri importante.

Mă uit la colegii care au în momentul de față majoritatea parlamentară și vreau să spun câteva lucruri.

România a trecut în ultimele două săptămâni printr-o criză total nejustificată. Un Guvern PSD a fost dat jos de o majoritate a PSD. Au avut loc niște răfuieli politice prin instituții ale statului. Această Comisie de anchetă continuă această logică politică, prin care, prin instituția Parlamentului, practic se urmăresc diverse răfuieli politice, fără niciun rezultat. Nu poate exista un rezultat al acestei Comisii de anchetă, atât timp cât alegerile prezidențiale au fost validate, au produs efect și suntem în anul 2017.

În plus față de aceasta, este absolut sfidător față de cetățeanul de rând, care așteaptă din partea Parlamentului legi bune, seriozitate, eficiență, să cheltuim bani pentru funcționarea unei Comisii de anchetă iluzorii.

Așadar, haideți să încercăm să intrăm într-o nouă etapă.

A fost desemnat un premier. Urmează să învestim un Guvern, probabil mâine. Sper ca majoritatea parlamentară să-și susțină propriul Guvern, să-l îndemne la mai multă competență, să susțină miniștrii competenți în această guvernare și noi să facem legi pentru cei care așteaptă legi de la Parlamentul României.

Pur și simplu nu putem, în continuare, să folosim diverse tertipuri care, în loc de o dezbatere fundamentată pe probleme vitale pentru români - cum ar fi creditele, investițiile, locurile de muncă, banii europeni, investițiile publice pentru primării - toate acestea să fie puse în umbră de tot felul de lucruri care n-au nicio legătură cu realitatea în care trăiesc milioane de oameni.

Fac un apel la responsabilitate din partea dumneavoastră, să încetăm acest circ, să nu prelungim...

 
   

Domnul Petru Gabriel Vlase:

Vă rog...

 
   

Doamna Raluca Turcan:

... termenul de depunere a raportului, și această comisie să-și înceteze activitatea.

Vă mulțumesc.

 
   

Domnul Petru Gabriel Vlase:

Mulțumesc și eu.

Domnul Márton Árpád.

 
   

Domnul Márton Árpád-Francisc:

Domnilor vicepreședinți,

Doamnelor și domnilor senatori și deputați,

N-am venit aici să susțin sau să combat această hotărâre. Deci propunerea va avea un termen, încă, de lucru. Nici să combat unele dintre așa-zisele cheltuieli... oricum se regăsesc pentru întreaga activitate... deci cazarea nu are nicio legătură cu activitatea comisiei.

Am venit pentru o altă problemă majoră, din punctul meu de vedere.

Activitatea parlamentarului, activitatea Parlamentului României, conform, slavă Domnului, Deciziei Curții Constituționale, nu poate fi legată de niciun fel de acțiune a Ministerului Public, deci nici oprită și nici dacă Ministerul Public a clasat problema nu trebuie atunci oprită, atunci când acesta o clasează.

Deci urmărirea penală este, conform Constituției acestei țări, o treabă independentă, paralelă cu activitatea parlamentară, iar activitatea parlamentară nu se supune unor astfel de acțiuni din justiție. Sunt două lucruri distincte, două puteri distincte, și are fiecare rolul ei.

Vă mulțumesc. (Aplauze.)

 
   

Domnul Petru Gabriel Vlase:

Domnul Mihai Fifor.

 
   

Domnul Mihai-Viorel Fifor:

Domnilor vicepreședinți,

Doamnelor și domnilor,

Sincer să fiu, sunt siderat. N-am văzut în viața mea o asemenea pledoarie împotriva democrației unui stat.

Și țin să-i amintesc doamnei deputat Raluca Turcan, aici, că activitatea unei comisii parlamentare de anchetă este un lucru perfect legal, un lucru pe care îl întâlnim în regulamentele Camerei Deputaților și Senatului, un lucru care nu face altceva, stimată doamnă deputat, decât să vină și să facă lumină într-o anumită speță.

Și eu cred că asta trebuie să se întâmple într-un stat democratic, cu un Parlament așezat, așa cum este Parlamentul României.

Vreau să vă spun că regret că cei doi colegi pe care îi aveți în această comisie au uitat să vă informeze cu privire la ceea ce se discută în comisie și n-ar fi rău dacă ar face lucrul acesta. Poate în felul acesta ați afla că la această comisie se depun mărturii extrem de interesante și extrem de importante pentru a face lumină într-un caz, zic eu, interesant cel puțin, din istoria recentă a României.

Legătura pe care o faceți cu o anchetă penală este o legătură falsă. De la bun început, această comisie a avut cu totul alte obiective, cu totul și cu totul alte obiective. Înțeleg că n-ați votat-o și înțeleg și încrâncenarea cu care vă opuneți ca această comisie să-și desfășoare în continuare lucrările.

Mă întreb, este ceva de ascuns, doamnă deputat? Aveți ceva de ascuns? Este ceva ce deranjează în așa mare măsură încât această comisie nu trebuie să-și continue activitatea?

Eu vă spun - și, repet, colegii dumneavoastră ar fi trebuit să vă informeze - că lucrurile sunt foarte interesante și că această comisie trebuie să continue să funcționeze, pentru că așa este corect într-un stat democratic și într-un stat de drept, ca lucrurile să fie desfășurate într-o perfectă transparență.

Cât privește cheltuielile, eu cred că aceste cheltuieli sunt importante, de asemenea. Nu putem vorbi de democrație și de un Parlament fără să suportăm și cheltuielile celor care fac activități aici.

Haideți să lăsăm comisia să meargă mai departe și haideți să vedem ce se întâmplă până în septembrie, pentru că, în opinia mea, lucrurile vor fi foarte, foarte interesante. Nu mă antepronunț, pentru că nu e cazul să fac lucrul acesta, dar activitatea comisiei trebuie să continue.

Și, domnilor vicepreședinți, vă rog să supuneți votului continuarea activității acestei comisii, așa cum a solicitat comisia.

Vă mulțumesc.

 
   

Domnul Petru Gabriel Vlase:

Aș fi făcut-o, domnule senator, dacă nu îi acordați un drept la replică doamnei deputat.

 
   

Doamna Raluca Turcan:

Mi-a aduc aminte că atunci când a fost învestit Guvernul dumneavoastră, domnul Grindeanu făcea un apel la normalitate.

Intervenția mea a fost un semnal de normalitate, pe care dumneavoastră puteți să-l acceptați sau puteți să nu-l acceptați.

Încrâncenarea nu a fost câtuși de puțin legată de continuarea funcționării acestei Comisii de anchetă, ci pur și simplu pentru că mi-aș dori ca parlamentarii să urmărească activitatea parlamentară, să meargă la activitățile în comisii. În plen să dezbată soluții pentru oameni, și nu răfuieli politice.

Poate că ați ratat un moment să tăceți. Nu e nicio problemă. Însă aș vrea să răspund la câteva lucruri pe care mi le-ați imputat, să spun, în mod direct.

Am condus o comisie de anchetă, care a funcționat pe Regulamentul și statutul actual de funcționare al Camerei Deputaților și Senatului. Nu a trebuit să cer modificarea Regulamentului și a statutului pentru a răspunde unor interese nu foarte transparente, și finalitatea activității acestei comisii a fost să sesizez Parchetul pentru anumite nereguli constatate în funcționarea instituțiilor pe care le-am anchetat în comisie, cu vot în unanimitate.

Așadar, finalitatea pe care ar putea să o aibă această Comisie de anchetă ar fi să sesizeze anumite instituții ale statului cu privire la lucruri pe care dumneavoastră le constatați.

Și eu vă întreb: cât de absurdă poate să fie această logică politică...

 
   

Domnul Petru Gabriel Vlase:

Concluzionați, doamnă, vă rog!

 
   

Doamna Raluca Turcan:

Nu, permiteți-mi să-mi închei ideea că, totuși, pledoaria domnului Fifor a fost mai lungă.

 
   

Domnul Petru Gabriel Vlase:

Aveți drept la replică un minut!

 
   

Doamna Raluca Turcan:

... să continuăm activitatea acestei Comisii de anchetă, dar să nu mai poți sesiza o instituție a statului, întrucât ele, aceste instituții au clasat dosarul respectiv.

În plus, activitatea spuneți că a fost interesantă. Am asistat la ore întregi de dezbatere, mulțumesc presei că a transmis în direct aceste dezbateri, în care puneați întrebări către anumite persoane aflate sub anchetă penală, despre mobila din sufrageria diferitelor persoane, despre ce au mâncat și ce au vorbit. Dumneavoastră chiar considerați că cetățenii acestei țări...

 
   

Domnul Petru Gabriel Vlase:

Mulțumesc, doamnă!

 
   

Doamna Raluca Turcan:

...sunt interesați de lucrurile acestea?!

 
   

Domnul Petru Gabriel Vlase:

Vă mulțumesc.

Domnul Bacalbașa, un minut.

 
   

Domnul Nicolae Dobrovici-Bacalbașa:

Vreau să-l citez aici pe Terențiu - "2000 de ani de înțelepciune" -"Adevărul naște ură. Șerpăria politică a ocultei a intrat în panică".

La bătrânețe văd și eu că în țara asta se mișcă ceva!

Doamne ajută! (Aplauze.)

 
   

Domnul Petru Gabriel Vlase:

Mulțumesc.

Domnul Turcescu, un minut.

 
   

Domnul Robert-Nicolae Turcescu:

Bună ziua, dragi colegi.

Din păcate, nu despre adevăr este vorba în această Comisie de anchetă... (Vociferări.)

 
   

Domnul Petru Gabriel Vlase:

Vă rog, stimați colegi!

Vă rog.

 
   

Domnul Robert-Nicolae Turcescu:

Ca membru al acestei Comisii de anchetă vă pot spune că nu despre adevăr vorbim atunci când participăm la aceste ședințe. Adeseori ședințele acestei comisii de anchetă sunt încărcate de penibil. Am văzut mirări în legătură cu tabelul Excel, am văzut întrebări despre chestiuni pe care le poate afla toată lumea, numai dacă face o simplă căutare pe Google.

Prin urmare, Grupul Partidului Mișcarea Populară nu va vota pentru prelungirea termenului de funcționare pentru această comisie, pentru că am ascultat SF-urile domnului Cătălin Voicu, am aflat cum arată, cum spunea și Raluca Turcan, mobila din sufrageria domnului Oprea, n-am aflat însă nimic în plus despre ce s-a întâmplat în 2009, mai ales că rezultatul a fost foarte clar: Traian Băsescu a câștigat alegerile prezidențiale din anul 2009 și asta știu că v-a enervat pe foarte mulți dintre dumneavoastră!

 
   

Domnul Petru Gabriel Vlase:

Mulțumesc.

Vă rog.

Sistăm aici dezbaterile generale.

Urmează dezbaterea pe articole.

Dacă la titlul proiectului de hotărâre sunt obiecții? Nu.

Adoptat.

La preambul? Nu.

Adoptat.

La articolul 1? Nu.

Adoptat.

La articolul 2?

Adoptat.

Vă supun votului proiectul de hotărâre, în ansamblul său.

Cine este pentru? 207.

Împotrivă? 101.

Abțineri?

Colegi care nu votează? 12.

Proiectul de hotărâre, cu majoritate de voturi a fost adoptat.

 
Dezbaterea Proiectului de Hotărâre privind constituirea Comisiei speciale comune a Camerei Deputaților și Senatului pentru celebrarea Centenarului Marii Uniri și a Războiului pentru Întregirea Neamului. (adoptat)  

Punctul 2 al ordinii de zi.

2. Proiectul de Hotărâre privind constituirea Comisiei speciale comune a Camerei Deputaților și Senatului pentru celebrarea Centenarului Marii Uniri și a Războiului pentru Întregirea Neamului.

Aveți proiectul de hotărâre distribuit.

Invit liderii grupurilor parlamentare pentru a face nominalizări pentru componența nominală a Comisiei speciale, inclusiv cele pentru componența biroului acestei comisii, conform negocierilor.

Vă rog, în ordinea mărimii grupurilor.

Grupul PSD, deputați și senatori.

   

Domnul Mihai-Viorel Fifor:

Partidul Social Democrat nominalizează următorii colegi: pe domnul Lucian Romașcanu, senator, pentru președinte, doamna Ecaterina Andronescu, senator, domnul Liviu-Marian Pop, senator, domnul Mihnea Costoiu, senator, domnul Doru Pănescu, senator, domnul Nicușor Halici, deputat, domnul Ioan Dîrzu, deputat.

Mulțumesc.

 
   

Domnul Petru Gabriel Vlase:

Grupul PNL.

 
   

Doamna Raluca Turcan:

Din partea Camerei Deputaților, domnul deputat Florin Roman și domnul deputat Dumitru Oprea.

Și, de asemenea, din partea Senatului, doamna senator Iuliana Scântei.

 
   

Domnul Petru Gabriel Vlase:

Mulțumesc.

Grupul USR.

 
   

Domnul Cristian-Gabriel Seidler:

Din partea Grupului USR, îl nominalizăm pe domnul deputat Dan Barna.

Mulțumesc.

 
   

Domnul Petru Gabriel Vlase:

UDMR?

 
   

Domnul Szabó Ödön:

Din partea UDMR, Novák Csaba-Zoltán.

Mulțumesc.

 
   

Domnul Petru Gabriel Vlase:

ALDE?

 
   

Domnul Ionuț Sibinescu:

Din partea Grupurilor ALDE, îl nominalizăm pe domnul Simionca Ioan, pentru funcția de secretar.

 
   

Domnul Petru Gabriel Vlase:

PMP?

 
   

Domnul Valeriu-Andrei Steriu:

Propunerea PMP pentru această comisie este domnul deputat Marius Pașcan.

 
   

Domnul Petru Gabriel Vlase:

Minoritățile naționale?

Domnul Pambuccian.

 
   

Domnul Varujan Pambuccian:

Vă mulțumesc, domnule președinte.

Din partea Grupului nostru parlamentar, domnul Iulius Firczak și, pentru că pentru noi este o comisie deosebit de importantă, am nominalizat și un supleant care, atunci când nu va putea participa domnul Firczak, să participe numai dânsul, în persoana domnului deputat Daniel Vasile.

Vă mulțumesc.

 
   

Domnul Petru Gabriel Vlase:

Mulțumesc.

Nominalizările au fost făcute.

Trecem la dezbateri.

Dacă sunt comentarii de ordin general? Nu sunt.

Trecem la articole și la anexă.

La titlu? Adoptat.

La preambul? Adoptat.

La articolul 1? Adoptat.

Articolul 2 alin. (1) - (4)? Adoptat.

Articolul 3 lit. a) - c)? Adoptat.

Articolul 4? Adoptat.

Articolul 5? Adoptat.

Articolul 6 alin. (1) și (2)? Adoptat.

Articolul 7? Adoptat.

Articolul 8? Adoptat.

Articolul 9? Adoptat.

Articolul 10? Adoptat.

La anexă, unde e componența nominală și componența biroului comisiei, dacă sunt obiecții, comentarii? Nu.

Vă supun votului proiectul de hotărâre în ansamblul său.

Cine este pentru? 321.

Împotrivă?

Sunteți împotrivă? Ne scuzați, domnule deputat!

Abțineri?

Colegi care nu votează?

În unanimitate, hotărârea a fost adoptată.

 
Numiri:  

Mai am o rugăminte la liderii de grup, să mai veniți o dată până la prezidiu.

Doamna Turcan, puteți să-l rugați pe domnul Ciolacu să veniți împreună până aici?

(Consultări.)

Mulțumesc, domnilor.

În urma consultării... Mai avem până la chestori!

În urma consultărilor cu liderii, facem modificarea modificării.

Facem un singur vot, cu rugămintea să fim foarte atenți la buletine.

Primul vot, repet, este pentru CNSAS, cu apel nominal, cu strigare "pentru" sau "contra", fiecare, da? Pentru colegii mai noi... Vă auziți numele, vă ridicați în picioare, spunem "prezent, pentru" sau "prezent, contra" sau "prezent, mă abțin" sau "prezent, nu votez" și secretarii vor consemna.

Sunt cinci buletine, din câte știu eu: ASF, Comisia SRI, Comisia SIE și CNCD-ul, da? Fiecare lider de grup... voi acorda o pauză de consultări cu grupul fiecăruia, să explice detalii, eventual, dacă au nevoie pentru fiecare grup.

Imediat după vot, domnule lider!

Da?

Vă supun votului noua propunere; e propunerea mea.

Vot.

Cine este pentru?

Unanimitate.

Abțineri?

Colegi care nu votează?

Împotrivă? Nu.

Unanimitate.

E-n regulă.

Domnul Ciolacu.

   

Domnul Ion-Marcel Ciolacu:

Tot pentru lămurire.

La CNSAS este un singur candidat, doamna Sulfina Barbu, la ASF sunt doar doi candidați, exact câte locuri sunt libere, la SRI și SIE sunt exact câte locuri sunt libere, iar la CNCD sunt două buletine, deoarece unul este pentru un rest de mandat, unde trebuie să rămână un singur candidat, iar pentru mandatul complet sunt două mandate în discuție.

Deci la mandat complet sunt șase și trebuie să rămână doi, la rest de mandat trebuie să rămână unul și sunt în momentul acesta tot șase.

 
   

Domnul Petru Gabriel Vlase:

Mulțumesc.

Voi începe procedurile de dezbatere a raporturilor. Avem trei, patru, cinci, nu știu câte sunt. În timpul acesta liderii își pot sfătui grupurile în ceea ce privește votul.

 
  Numirea unui membru al Colegiului Consiliului Național pentru Studierea Arhivelor Securității și depunerea jurământului de către acesta.

La punctul 3, noul 3.

3. Numirea unui membru al Colegiului Consiliului Național pentru Studierea Arhivelor Securității.

Raportul comun al Comisiilor juridice.

Dau cuvântul domnului președinte Varga, pentru citirea raportului.

   

Domnul Vasile Varga:

Mulțumesc, domnule președinte.

Doamnelor și domnilor colegi,

Prin Adresa nr. 734 a Birourilor permanente din 13 iunie 2017, Birourile permanente ale celor două Camere ale Parlamentului au înaintat propunerea Grupurilor parlamentare ale Partidului Național Liberal din Camera Deputaților și Senat pentru funcția de membru al Colegiului Național pentru Studierea Arhivelor Securității.

Birourile permanente reunite au decis să transmită această candidatură la Comisia juridică, de disciplină și imunități din Camera Deputaților pentru ca împreună cu Comisia juridică, de numiri, disciplină, imunități și validări din Senat să întocmească un raport comun.

Birourile permanente ale celor două Camere ale Parlamentului au înaintat candidatura doamnei Sulfina Barbu, propusă să facă parte din Colegiul Consiliului Național pentru Studierea Arhivelor Securității.

În conformitate cu prevederile Regulamentului activităților comune ale celor două Camere, precum și cu art. 17 din Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 24/2008 privind accesul la propriul dosar și deconspirarea Securității, cu modificările și completările ulterioare, comisiile s-au întrunit în ședință comună, în vederea dezbaterii și întocmirii raportului comun.

Membrii celor două comisii au analizat documentele prezentate pentru candidatul propus. În acest sens, au examinat următoarele documente: curriculum vitae, certificat de cazier judiciar, declarația pe propria răspundere a candidatului că nu a fost lucrător sau colaborator al Securității.

În urma constatării respectării condițiilor prevăzute de Ordonanța de urgență nr. 24/2008 privind accesul la propriul dosar și deconspirarea Securității, cu modificările și completările ulterioare, membrii comisiilor au hotărât, cu majoritate de voturi, să acorde aviz favorabil pentru doamna Sulfina Barbu.

În anexă avem și CV-ul acesteia.

 
   

Domnul Petru Gabriel Vlase:

Mulțumesc.

Comentarii de ordin general?

Dezbateri generale la raport?

Domnul Ungureanu.

 
   

Domnul Emanuel-Dumitru Ungureanu:

Domnule președinte,

Stimați colegi,

Stimată doamnă Sulfina Barbu,

Sunt ușor confuz, n-am găsit pe site-ul Camerei Deputaților atașat curriculum vitae, dar se găsește oricum pe Google - Universitatea din București, Facultatea de geologie și geofizică, Universitatea tehnică de construcții, Facultatea de hidrotehnică, diplomă inginer...

Sunt un pic confuz! Îmi poate explica cineva, ce din acest CV o recomandă pe doamna Sulfina Barbu?

 
   

Domnul Ion-Marcel Ciolacu (din sală):

Comisia unde a fost validată!

 
   

Domnul Emanuel-Dumitru Ungureanu:

Bun, aici este o chestiune de seriozitate. Am studiat, din întâmplare, aproape șase ani în arhivele Securității, știu ce bube, mucegaiuri și noroaie sunt acolo, e nevoie de oameni pregătiți. Sunt sigur că PNL-ul are asemenea oameni, apropo de ce spunea doamna Turcan, în zona de responsabilitate a Parlamentului.

Ce anume o recomandă pe doamna Sulfina Barbu să fie membru în Arhivele CNSAS?

 
   

Domnul Petru Gabriel Vlase:

Vă mulțumesc.

Alte intervenții, dacă mai sunt? Nu sunt.

Conform prevederilor art. 7 alin. ... (Rumoare.)

Stimați colegi,

Vă informez respectuos că suntem încă în ședința de plen. Eu nu mai aud nimic și nici măcar ce zic eu nu aud!

Conform prevederilor art. 7 alin. (7) din Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 24/2008 privind accesul la propriul dosar și deconspirarea Securității, votul se va exprima prin apel nominal.

 
  Numirea președintelui - membru executiv și a prim-vicepreședintelui - membru executiv ai Consiliului Autorității de Supraveghere Financiară.

Continuăm cu punctul 4.

4. Numirea președintelui - membru executiv și a prim-vicepreședintelui - membru executiv ai Consiliului Autorității de Supraveghere Financiară. Cu aviz comun al Comisiilor pentru politică economică și buget ale celor două Camere.

Dau cuvântul domnului Nistor, președintele Comisiei pentru politică economică din Camera Deputaților să dea citire raportului, avizului comun și proiectului de hotărâre.

   

Domnul Laurențiu Nistor:

Domnule președinte,

Stimați colegi,

Vă prezint avizul comun cu privire la audierea candidaților pentru ocuparea funcțiilor de președinte - membru executiv și prim-vicepreședinte - membru executiv în Consiliul Autorității de Supraveghere Financiară.

Având în vedere hotărârea Birourilor permanente reunite din data de 13 iunie 2017, prin care s-a aprobat declanșarea procedurii privind numirea președintelui - membru executiv și a prim-vicepreședintelui - membru executiv în Consiliul Autorității de Supraveghere Financiară, și în conformitate cu prevederile art. 8 alin. (2) și (3), art. 12 alin. (1) lit. b) și c) și alin. (3) din Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 93/2012 privind înființarea, organizarea și funcționarea Autorității de Supraveghere Financiară, aprobată cu modificări și completări prin Legea nr. 113/2013, cu modificările și completările ulterioare, Comisia pentru buget, finanțe, activitate bancară și piață de capital și Comisia economică, industrii și servicii din Senatul României, împreună cu Comisia pentru buget, finanțe și bănci și Comisia pentru politică economică, reformă și privatizare din Camera Deputaților, întrunite în ședință comună la data de 26 iunie 2017 au procedat la audierea candidaților pentru ocuparea funcțiilor de președinte - membru executiv și prim-vicepreședinte - membru executiv în Consiliul Autorității de Supraveghere Financiară, pentru durata rămasă a mandatului început la data de 5 noiembrie 2013, potrivit Hotărârii Parlamentului României nr. 60/2013 privind numirea membrilor Consiliului Autorității de Supraveghere Financiară, pe locurile devenite vacante ca urmare a revocării domnului Mișu Negrițoiu din funcția de președinte - membru executiv, respectiv ca urmare a demisiei domnului Cornel Coca Constantinescu din funcția de prim-vicepreședinte - membru executiv.

Menționăm că domnul Marius Sorin-Ovidiu Bota nu s-a prezentat la audieri.

Candidații audiați au făcut o prezentare a activității și a competențelor lor profesionale și au răspuns întrebărilor adresate de membrii celor patru comisii.

Comisiile reunite au verificat îndeplinirea condițiilor prevăzute la art. 9 din Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 93/2012, aprobată cu modificări și completări prin Legea nr. 113/2013, cu modificările și completările ulterioare și, în urma audierilor, au supus la vot candidaturile prezente.

Lista candidaților care au primit aviz favorabil, cu nominalizarea funcției deținute de fiecare dintre aceștia, este cuprinsă în Anexa nr. 2.

Proiectul de Hotărâre privind numirea președintelui - membru executiv și a prim-vicepreședintelui - membru executiv este prezentat în Anexa nr. 3, care face parte integrantă din avizul comun.

Alăturat, vă înaintăm și CV-urile candidaților.

Anexa nr. 2 - Lista cuprinzând candidații propuși de Comisiile reunite pentru ocuparea funcțiilor de președinte - membru executiv și prim-vicepreședinte - membru executiv în Consiliul Autorității de Supraveghere Financiară.

1. Leonardo Badea - președinte - votat cu majoritate de voturi (4 abțineri);

2. Ovidiu Răzvan Wlassopol - prim-vicepreședinte - majoritate de voturi (5 voturi împotrivă, 6 abțineri).

Anexa nr. 1, cu candidații care și-au depus CV-ul.

1. Leonardo Badea - candidat pentru funcția de președinte;

2. Marius Sorin-Ovidiu Bota - candidat pentru funcția de prim-vicepreședinte, care nu s-a prezentat la audieri;

Și 3. Ovidiu Răzvan Wlassopol - candidat pentru funcția de prim-vicepreședinte.

Proiectul de Hotărâre privind numirea președintelui - membru executiv și a prim-vicepreședintelui - membru executiv în Consiliul Autorității de Supraveghere Financiară.

În temeiul prevederilor art. 67 din Constituția României, republicată, și ale art. 12 alin. (1) lit. b) și c) și alin. (3) din Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 93/2012 privind înființarea, organizarea și funcționarea Autorități de Supraveghere Financiară, aprobată cu modificări și completări prin Legea nr. 113/2013, cu modificările și completările ulterioare, Parlamentul României adoptă prezenta hotărâre.

Articol unic - Se numește domnul Badea Leonardo în funcția de președinte - membru executiv și domnul Wlassopol Ovidiu Răzvan în funcția de prim-vicepreședinte - membru executiv în Consiliul Autorității de Supraveghere financiară, pentru durata rămasă a mandatului început la data de 5 noiembrie 2013, potrivit Hotărârii Parlamentului României nr. 60/2013 privind numirea membrilor Consiliului Autorității de Supraveghere Financiară, pe locurile devenite vacante prin revocare, respectiv prin demisie.

Această hotărâre a fost adoptată de Camera Deputaților și de Senat, în ședința comună din data de ...

Mulțumesc, domnule președinte.

 
   

Domnul Petru Gabriel Vlase:

Mulțumesc.

Intervenții din partea grupurilor? Nu sunt.

Potrivit art. 98 din Regulamentul activităților comune, votul este secret și se va exprima prin buletine de vot, la momentul cu pricina.

 
  Numirea unor membri în Colegiul director al Consiliului Național pentru Combaterea Discriminării.

5. Numirea unor membri în Colegiul director al Consiliului Național pentru Combaterea Discriminării. Avize de la Comisiile pentru drepturile omului, Comisiile juridice, Comisiile pentru egalitate de șanse, ale celor două Camere ale Parlamentului.

Vă rog, domnule Varga, Comisia juridică.

   

Domnul Vasile Varga:

Mulțumesc, domnule președinte.

Sunt, de fapt, două avize ale celor trei comisii.

Prin Adresa nr. 130 a Biroului permanent din data de 1 martie 2017, Birourile permanente ale celor două Camere ale Parlamentului au înaintat scrisoarea președintelui Consiliului Național pentru Combaterea Discriminării, prin care se solicită declanșarea procedurii de numire a unui noi membru în cadrul Colegiului director.

În ședința comună din data de 14 martie 2017, Birourile permanente reunite au stabilit ca propunerile pentru ocuparea postului vacant de membru în Consiliul director al Consiliului Național pentru Combaterea Discriminării să fie înaintate Birourilor permanente reunite, pentru ca ulterior să fie afișate pe paginile de Internet ale celor două Camere, în vederea prezentării de eventuale obiecțiuni.

Cu Adresele nr. 762, 763, 764, 765, 766, 767, 768 ale Birourilor permanente din data de 9 mai 2017, Birourile permanente ale celor două Camere ale Parlamentului au transmis candidaturile depuse pentru postul vacant în Colegiul director al Consiliului Național pentru Combaterea Discriminării, și anume, au înaintat următoarele candidaturi: Moisă Denis Eduard, Niță Dragoș Tiberiu, Priboi Florin Bogdănel, Sandu Veronica Tatiana, Szelmenczi Adrian, Stoica Sonia Andreea și Tudor Adrian Eugen.

Potrivit prevederilor aceleiași ordonanțe, Ordonanța Guvernului nr. 137/2000, republicată, membrii celor șase comisii au analizat aceste documente prezentate pentru fiecare candidat propus.

Prin Notificarea depusă în data de 26 iunie 2017, domnul Moisă Denis Eduard își retrage candidatura pentru calitatea de membru în Colegiul director din cadrul Consiliului Național pentru Combaterea Discriminării.

În urma verificării dosarelor candidaților, s-a constatat că toate candidaturile depuse întrunesc condițiile prevăzute de prevederile art. 23 alin. (3) din Ordonanța Guvernului nr. 137/2000, și anume, au dat aviz favorabil pentru următorii candidați: Niță Dragoș Tiberiu, Priboi Florin Bogdănel, Sandu Veronica Tatiana, Szelmenczi Adrian, Stoica Sonia Andreea și Tudor Adrian Eugen.

Prin Adresa nr. 710 BP din data de 9 mai 2017, Birourile permanente ale celor două Camere ale Parlamentului au înaintat scrisoarea Consiliului Național pentru Combaterea Discriminării, prin care solicită demararea procedurilor, ca urmare a vacantării unor mandate de membri în cadrul Colegiului director.

În ședința comună a Birourilor permanente ale celor două Camere ale Parlamentului au fost prezentate candidaturile depuse pentru Colegiul Director al Consiliului Național pentru Combaterea Discriminării.

Birourile permanente ale celor două Camere au înaintat următoarele candidaturi: Coste Marius, Haller István, Ionescu Gloria-Elena, Lazăr Maria, Mândrea-Muraru Mihaela, Tănasă Dan.

În urma verificării dosarelor candidaților, s-a constatat că toate candidaturile depuse întrunesc condițiile prevăzute de prevederile art. 23 alin. (3) din Ordonanța Guvernului nr. 137/2000, republicată.

Față de aceste considerente, membrii comisiei au hotărât în unanimitate, cu majoritate de voturi, să acorde aviz favorabil pentru următorii candidați: Coste Marius, Haller István, Ionescu Gloria-Elena, Lazăr Maria, Mândrea-Muraru Mihaela, Tănasă Dan.

Anexăm, alăturat, documentele pentru ocuparea celor două posturi vacante.

 
   

Domnul Petru Gabriel Vlase:

Mulțumesc.

Comentarii? Fără comentarii...

Vă rog. Domnul Duruș?

 
   

Domnul Vlad-Emanuel Duruș:

Mulțumesc, domnule președinte.

Stimați colegi,

Noi înțelegem foarte bine că este vorba de o numire politică. Sigur că noi am fi preferat să fie o numire bazată pe meritocrație și vom lupta pentru aceasta, dar, în această speță, vorbim despre o numire politică.

Cu toate acestea, ceea ce ar fi fost normal, decent și nu se poate afirma că este o pretenție exagerată, este ca acești candidați să fie efectiv audiați în acea ședință a celor șase comisii comune, la care am participat și eu. Noi nu avem nici cea mai vagă idee despre acești candidați, cu toate că, într-adevăr, multora li s-au prezentat CV-urile, dar, oricât de impresionant ar fi un CV, una este observarea datelor prezentate în format scris ale unor candidați, și alta este audierea efectivă a acestora, pentru a vedea modul cum aceștia gândesc, în momentul în care sunt puși față în față cu o speță concretă.

În același timp, vreau să punctez și faptul că s-a afirmat de la această tribună, de colegii din majoritatea parlamentară, s-a susținut redarea încrederii Parlamentului, repunerea Parlamentului pe locul primordial în democrația noastră.

Să știți că și acestea sunt mici detalii care ajută în acest demers. Așadar, haideți să nu mai sărim peste pași normali și să procedăm într-adevăr la punerea Parlamentului pe locul său legitim în cadrul statului de drept. Din acest demers, face parte și audierea, atunci când se impune, a acestor candidați.

Vă mulțumesc. (Aplauze.)

(Domnul deputat Vasile Varga solicită să ia cuvântul.)

 
   

Domnul Vasile Varga:

Strict ce s-a întâmplat în Comisia juridică, ce s-a hotărât.

Încă de la data de 14 martie 2017 s-a înaintat Birourilor permanente reunite solicitarea afișării pe paginile de Internet ale celor două Camere, în vederea prezentării eventualelor obiecții pentru fiecare candidat.

Nu am examinat decât următoarele documente: curriculum vitae; declarația pe propria răspundere a candidatului că nu a fost agent sau colaborator al poliției politice comuniste; declarația pe propria răspundere că nu a colaborat cu organele de securitate sau nu a aparținut acestora; diploma de studii; precum și certificatul de cazier judiciar.

Am constatat ulterior că toate candidaturile au fost publicate pe paginile de Internet ale Camerei Deputaților și Senatului.

Deci condițiile pentru acești candidați au fost cele pe care noi le-am avizat în Comisia juridică.

 
   

Domnul Petru Gabriel Vlase:

Am înțeles, domnule președinte.

Eram convins că ați făcut tot ceea ce trebuie la comisie.

Dacă nu mai sunt intervenții, vă informez că și acest vot se exprimă prin buletine, potrivit art. 98 din Regulament. Vom avea două buletine aici, așa cum am explicat. O să mai explicăm încă o dată, la sfârșit - unul pentru numirea unui membru pentru un rest de mandat și respectiv unul pentru numirea a doi membri, pentru un mandat de 5 ani.

Cele două buletine vor fi completate conform avizelor comisiilor, pentru a fi aprobat la vot.

 
  Dezbaterea Proiectului de Hotărâre pentru modificarea Hotărârii Parlamentului României nr.3/2017 privind alegerea membrilor și a biroului Comisiei comune permanente a Camerei Deputaților și Senatului pentru exercitarea controlului parlamentar asupra activității Serviciului Român de Informații. (adoptat)

6. Proiectul de Hotărâre pentru modificarea Hotărârii Parlamentului României nr. 3/2017 privind alegerea membrilor și a Biroului Comisiei comune permanente a Camerei Deputaților și Senatului pentru exercitarea controlului parlamentar asupra activității Serviciului Român de Informații.

Conform aceluiași art. 98 din Regulament, votul va fi secret și se va exprima prin buletine de vot. Grupurile parlamentare ale USR din camera Deputaților și Senat propun numirea domnului deputat Stanciu-Viziteu Lucian-Daniel, în calitatea de membru al Comisiei comune permanente pentru exercitarea controlului parlamentar asupra activității Serviciului Român de Informații, în locul domnului Costescu Manuel. Numele domnului deputat Stanciu-Viziteu va fi trecut pe buletinul de vot.

Vă reamintesc că după votarea și prezentarea procesului- verbal va trebui să depună jurământul.

Dacă aici sunt intervenții? Bănuiesc că nu.

  Dezbaterea Proiectului de Hotărâre pentru modificarea Hotărârii Parlamentului României nr.21/2017 privind alegerea membrilor și a biroului Comisiei parlamentare speciale pentru controlul activității Serviciului de Informații Externe. (adoptat)

7. Proiectul de Hotărâre pentru modificarea Hotărârii Parlamentului României nr. 21/2017 privind alegerea membrilor și a biroului Comisiei speciale a Camerei Deputaților și Senatului pentru exercitarea controlului parlamentar asupra activității Serviciului de Informații Externe.

Buletine de vot, vot secret...

Avem două propuneri de completare a componenței comisiei. Grupurile parlamentare ale PSD din Camera Deputaților și Senat propun numirea domnului deputat Căprar Dorel-Gheorghe. Grupurile parlamentare ale PMP din Camera Deputaților și Senat propun numirea domnului senator Bădulescu Dorin-Valeriu.

Aceste propuneri vor fi trecute pe buletinul de vot.

La fel, vom avea depunerea jurământului, după vot.

În acest moment avem toate rapoartele dezbătute, putem să intrăm în procedura de vot.

Dezbaterea Proiectului de Hotărâre pentru modificarea și completarea Hotărârii Parlamentului României nr.39/2017 pentru constituirea Comisiei speciale de anchetă a Senatului și Camerei Deputaților pentru verificarea aspectelor ce țin de organizarea alegerilor din 2009 și de rezultatul scrutinului prezidențial. (adoptat)  

A fost o eroare la o propunere, de la punctul 2.

Vă rog, domnule lider...înțeleg că la componența comisiei...

   

Domnul Mihai-Viorel Fifor:

Da, s-a strecurat o eroare la componența Comisiei pentru patrimoniu. Din partea Grupului parlamentar al PSD din Senat, în locul domnului senator Liviu Pop, este domnul senator Robert Cazanciuc.

Mulțumim.

Cea pentru Centenar...

 
   

Domnul Petru Gabriel Vlase:

Am înțeles eroarea, domnule senator.

Vă rog să faceți modificările.

 
Numiri:  

Stimați colegi,

Intrăm în procedură de vot. Reiau.

Veți fi strigați de cei doi secretari, pe rând.

Astăzi începem cu Camera Deputaților, că așa este rândul.

Apel nominal, fiecare coleg își va auzi numele, se va ridica și va vota "pentru", "contra", "abținere" sau "nu votez" - prin exprimare vocală. Apoi mergem la chestori și luăm cele 5 buletine de vot, așa cum ați primit primele instrucțiuni, inclusiv cele din partea liderilor noștri de grup.

Pentru rigoare și pentru eficiență, vă rog din suflet, ținând cont că astăzi nu avem un vot foarte spumos, să ne păstrăm locurile în bănci, să venim exact în momentul când ne auzim strigați, să putem să mergem mai repede.

Vă rugăm respectuos, să ținem conta de regula aceasta!

Începem cu Camera Deputaților.

Vă rog, secretarii, chestorii!

Chestor? Domnul... al doilea chestor?

   

Doamna Ioana Bran:

Abu-Amra Lavinia-Corina prezentă, abținere

 
   

Domnul Petru Gabriel Vlase:

Stai un pic Ioana...

Al doilea chestor... domnul Steriu sau domnul Dénes? Hotărâți-vă! Păi avem nevoie!

Domnul Seres Dénes.

Vă rog, doamnă și domnule secretari, începeți cu Camera Deputaților!

 
   

Doamna Ioana Bran:

Achiței Vasile-Cristian prezent, pentru
Adnagi Slavoliub prezent, pentru
Alexe Costel absent
Ambrus Izabella-Agnes prezentă, pentru
Anastase Roberta-Alma absentă
Andrei Alexandru-Ioan prezent, pentru
Andronache Gabriel prezent, pentru
Andrușcă Dănuț prezent, pentru
Antal István-János prezent, pentru
Anton Anton prezent, pentru

 
   

Domnul Petru Gabriel Vlase:

Vă rog să întrerupeți un pic, că avem o situație.

Vă rog, mă ascultați un pic cu atenție?

Pe holul de la P1 cineva a uitat o borsetă. N-ar fi un mare păcat, dar din punctul de vedere al securității clădirii, în 10-15 minute se va declara suspectă.

Așa că vă rugăm să vă faceți un inventar!

Cine a uitat o borsetă... înțeleg că a fost un grup de senatori acolo...

Tratați cu seriozitate! În 10-15 minute SPP-ul va declara chestiunea suspectă!

Continuați, doamnă secretar!

 
   

Doamna Ioana Bran:

Apjok Norbert prezent, pentru
Ardelean Ben-Oni prezent, pentru
Avram Constantin prezent, pentru
Axinte Vasile prezent, pentru
Babuș Radu prezent, pentru
Badea Leonardo prezent, pentru
Balan Ioan absent
Balint Liviu-Ioan prezent, pentru
Banias Mircea Marius absent
Barna Ilie Dan absent
Băișanu Ștefan-Alexandru absent
Bălănescu Alexandru absent
Bănicioiu Nicolae absent
Bârlădeanu Dragoș-Petruț prezent, pentru
Bejinariu Eugen prezent, pentru
Bende Sándor prezent, pentru
Benedek Zacharie prezent, pentru
Benga Tudor-Vlad prezent, abținere
Benkő Erika absentă
Bica Dănuț prezent, pentru
Bichineț Corneliu prezent, pentru
Birchall Ana absentă
Biró Rozália-Ibolya prezentă, pentru
Biro Zsolt-Istvan absent
Anastase Roberta-Alma prezentă, pentru
Bîzgan-Gayral Oana-Mioara absentă
Boboc Tudorița-Rodica prezentă, pentru
Boboc Valentin Gabriel prezent, pentru
Bode Lucian Nicolae prezent, pentru
Bodea Marius prezent, pentru
Bogaciu Alexandra-Corina prezentă, pentru
Bogdan Gheorghe-Dănuț prezent, pentru
Bontea Vlad prezent, pentru
Boroianu Aurel-Robert absent
Borza Remus-Adrian absent
Bota Marius Sorin-Ovidiu prezent, pentru
Botez Mihai-Cătălin prezent, abținere
Bălănescu Alexandru prezent, pentru
Bozianu Nicoleta-Cătălina prezentă, pentru
Bran Ioana prezentă, pentru
Bucura-Oprescu Simona prezentă, pentru
Budăi Marius-Constantin prezent, pentru
Buican Cristian absent
Buicu Corneliu-Florin prezent, pentru
Bulai Iulian absent
Bumb Sorin-Ioan prezent, pentru
Burciu Cristina prezentă, pentru
Calista Mara-Daniela prezentă, pentru
Calotă Florică Ică prezent, pentru
Căciulă Aurel prezent, pentru
Călin Ion prezent, pentru
Căprar Dorel-Gheorghe prezent, pentru
Căruceru Aida-Cristina prezentă, pentru
Cătăniciu Steluța-Gustica prezentă, pentru
Cherecheș Florica prezentă, pentru
Cherecheș Viorica absentă
Chichirău Cosette-Paula prezentă, pentru
Chiriac Viorel prezent, pentru
Chiriță Dumitru prezent, pentru

 
   

Domnul Petru Gabriel Vlase:

Faceți o pauză de un minut, doamnă!

 
   

Doamna Ioana Bran:

Ciocan Dan prezent, pentru
Ciofu Tamara-Dorina prezentă, pentru
Ciolacu Ion-Marcel prezent, pentru
Ciuhodaru Tudor absent
Cîmpeanu Sorin Mihai absent
Cîtea Vasile prezent, pentru
Cobuz Maricela prezentă, pentru
Cocoș Vasile prezent, pentru
Codreanu Constantin prezent, pentru
Băișanu Ștefan-Alexandru prezent, pentru
Coliu Doru-Petrișor prezent, pentru
Constantin Daniel absent
Cosma Andreea prezent, pentru
Coste Marina-Adelina absent
Cozmanciuc Corneliu-Mugurel absent
Cristache Cătălin prezent, pentru
Csép Éva-Andrea prezentă, pentru
Csokany Petronela-Mihaela absentă
Csoma Botond prezent, pentru
Cuc Alexandru-Răzvan prezent, pentru
Cucșa Marian-Gheorghe prezent, pentru
Culeafă Mihai absent
Cupă Ion prezent, pentru
Cupșa Ioan absent
Dan Nicușor Daniel prezent, pentru
Dehelean Silviu absent
Dinu Cristina-Elena prezentă, pentru
Dîrzu Ioan prezent, pentru
Dobre Mircea-Titus prezent, pentru
Dobre Victor Paul prezent, pentru
Dobrică Ionela Viorela prezentă, pentru
Dobrovici-Bacalbașa Nicolae prezent, pentru
Dobrovie Matei-Adrian absent
Dohotaru Adrian-Octavian absent
Dragnea Nicolae-Liviu absent
Drăghici Mircea-Gheorghe prezent, pentru
Drulă Cătălin prezent, pentru
Dumitrache Ileana Cristina prezentă, pentru
Dunava Costel Neculai prezent, pentru
Durbacă Eugen absent
Duruș Vlad-Emanuel prezent, pentru
Erdei Dolóczki István prezent, pentru
Farago Petru prezent, pentru
Fădor Angelica prezentă, pentru
Firczak Iulius Marian prezent, pentru
Florea Damian absent
Florea Oana-Consuela prezentă, pentru
Floroiu Ionel absent
Furic Iarco prezent, pentru
Furtună Mirela prezentă, pentru
Ganț Ovidiu Victor absent
Gavrilă Camelia absentă
Gavrilescu Grațiela Leocadia prezentă, pentru
Gavriliță Bianca-Miruna prezentă, pentru
Găină Mihăiță prezent, pentru
Georgescu Nicolae prezent, pentru
Gerea Andrei Dominic prezent, pentru
Gheorghe Andrei Daniel prezent, pentru
Gheorghe Tinel absent
Gheorghiu Bogdan prezent, pentru
Ghera Giureci-Slobodan prezent, pentru
Ghilea Găvrilă prezent, pentru
Ghinea Cristian absent
Giugea Nicolae prezent, pentru
Goga Octavian prezent, pentru
Grosaru Andi-Gabriel absent
Gudu Vasile absent
Halici Nicușor absent
Havrici Emanuel-Iuliu prezent, pentru
Heiuș Lucian-Ovidiu prezent, pentru
Holban Georgeta-Carmen prezentă, pentru
Huncă Mihaela absentă
Huțucă Bogdan-Iulian prezent, pentru
Iacomi Iulian prezent, pentru
Iancu Iulian prezent, pentru
Iancu Marius-Ionel prezent, pentru
Ibram Iusein prezent, pentru
Iftimie Neculai prezent, pentru
Ignat Miron absent
Ilișanu Claudiu-Augustin prezent, pentru
Intotero Natalia-Elena prezentă, pentru
Ion Stelian-Cristian absent
Ionescu George prezent, pentru
Ioniță Antoneta absentă
Iordache Florin prezent, pentru
Itu Cornel prezent, pentru
Iurișniți Cristina-Ionela prezentă, pentru
Jivan Luminița-Maria prezentă, pentru
Kelemen Hunor prezent, pentru
Korodi Attila absent
Kulcsár-Terza József-György prezent, pentru
Lazăr Sorin prezent, pentru
Leoreanu Laurențiu-Dan prezent, pentru
Longher Victoria prezentă, pentru
Lovin Dumitru prezent, pentru
Lungu Tudorița prezentă, pentru
Lupașcu Costel prezent, pentru
Lupescu Dumitru prezent, pentru
Macovei Silviu Nicu prezent, pentru
Magyar Loránd-Bálint prezent, pentru
Manole Petre-Florin prezent, pentru
Mareș Mara prezentă, pentru
Marica Petru-Sorin prezent, pentru
Márton Árpád-Francisc prezent, pentru
Matei Călin-Vasile-Andrei prezent, pentru
Mărgărit Mitică-Marius prezent, pentru
Meiroșu Marilena-Emilia prezentă, pentru
Mihalescul Dumitru prezent, pentru
Mihălcescu Carmen-Ileana prezentă, pentru
Mînzatu Roxana prezentă, pentru
Moagher Laura-Mihaela prezentă, pentru
Mocanu Adrian absent
Mocioalcă Ion prezent, pentru
Mohaci Mihai prezent, pentru
Moldovan Sorin-Dan prezent, pentru
Moșteanu Liviu-Ionuț prezent, pentru
Movilă Petru absent
Munteanu Ioan prezent, pentru
Mușoiu Ștefan prezent, pentru
Nasra Gabriel-Horia prezent, pentru
Năsui Claudiu-Iulius-Gavril prezent, pentru
Neagu Nicolae absent
Neață Eugen prezent, pentru
Nechifor Cătălin-Ioan prezent, pentru
Nicoară Romeo Florin absent
Nicolae Andrei prezent, pentru
Nicolicea Eugen prezent, pentru
Nistor Laurențiu prezent, pentru
Niță Mihai prezent, pentru
Niță Nicu prezent, pentru
Nosa Iuliu prezent, pentru
Olar Corneliu prezent, pentru
Olteanu Daniel absent
Oprea Dumitru prezent, pentru
Oprișcan Mihai Doru prezent, pentru
Oros Nechita-Adrian prezent, pentru
Oteșanu Daniela prezentă, pentru
Palăr Ionel prezent, pentru
Pambuccian Varujan prezent, pentru
Pană Adriana-Doina prezentă, pentru
Paraschiv Rodica prezentă, pentru
Pașcan Emil-Marius prezent, pentru
Pau Radu-Adrian absent
Păle Dănuț prezent, pentru
Petcu Toma-Florin prezent, pentru
Petrea Gabriel prezent, pentru
Petrețchi Nicolae-Miroslav prezent, pentru
Petric Octavian prezent, pentru
Peța Eliza-Mădălina prezentă, pentru
Pirtea Marilen-Gabriel absent
Pistru-Popa Eusebiu-Manea prezent, pentru
Pleșoianu Liviu Ioan Adrian absent
Plumb Rovana prezentă, pentru
Ponta Victor-Viorel absent
Pop Andrei prezent, pentru
Pop Georgian prezent, pentru
Pop Rareș-Tudor prezent, pentru
Popa Florin prezent, pentru
Popa Mihai Valentin prezent, pentru
Popa Ștefan-Ovidiu prezent, pentru
Popescu Mariana-Venera prezentă, pentru
Popescu Nicolae-Daniel prezent, pentru
Popescu Pavel prezent, pentru
Popescu Virgil-Daniel prezent, pentru
Preda Cezar-Florin absent
Predoiu Marian-Cătălin prezent, pentru
Presură Alexandra prezentă, pentru
Prisnel Adrian-Claudiu prezent, pentru
Prișcă Răzvan Sorin prezent, pentru
Prună Cristina-Mădălina prezentă, pentru
Radu Anișoara prezentă, pentru
Radu Nicolaie-Sebastian-Valentin prezent, pentru
Raețchi Ovidiu Alexandru absent
Răcuci Claudiu-Vasile absent
Rădulescu Alexandru prezent, pentru
Rădulescu Cătălin-Marian prezent, pentru
Rădulescu Dan-Răzvan prezent, pentru
Răduț Violeta prezentă, pentru
Rodeanu Bogdan-Ionel prezent, pentru
Roman Florin-Claudiu absent
Roman Ioan Sorin prezent, pentru
Romanescu Cristinel prezent, pentru
Roșca Lucreția prezentă, pentru
Rotaru Alexandru prezent, pentru
Rotaru Răzvan-Ilie absent
Săftoiu Ana Adriana prezentă, pentru
Sămărtinean Cornel-Mircea absent
Schelean-Șomfelean Valeria-Diana absentă
Sebestyén Csaba-István prezent, pentru
Sefer Cristian-George prezent, pentru
Seidler Cristian-Gabriel prezent, pentru
Seres Dénes prezent, pentru
Sighiartău Robert-Ionatan prezent, pentru
Simion Lucian-Eduard prezent, pentru
Simionca Ionuț prezent, pentru
Simonis Alfred-Robert prezent, pentru
Sitterli Ovidiu-Ioan prezent, pentru
Socotar Gheorghe-Dinu prezent, pentru
Solomon Adrian prezent, pentru
Spânu Ion prezent, pentru
Stamatian Vasile-Florin absent
Stanciu-Viziteu Lucian-Daniel prezent, pentru
Stancu Florinel prezent, pentru
Stativă Irinel Ioan prezent, pentru
Stănescu Alexandru prezent, pentru
Steriu Valeriu-Andrei prezent, pentru
Stoica Bogdan-Alin absent
Stroe Ionuț-Marian absent
Suciu Matei prezent, pentru
Suciu Vasile-Daniel prezent, pentru
Surgent Marius-Gheorghe absent
Szabó Ödön prezent, pentru
Șarapatin Elvira prezentă, pentru
Șerban Ciprian-Constantin prezent, pentru
Șimon Gheorghe prezent, pentru
Șișcu George prezent, pentru
Șotcan Theodora prezentă, pentru
Șova Lucian prezent, pentru
Șovăială Constantin prezent, pentru
Ștefan Corneliu prezent, pentru
Ștefan Ion prezent, pentru
Ștefan Viorel absent
Știrbu Gigel-Sorinel absent
Tabugan Ion prezent, pentru
Tănăsescu Alina-Elena prezentă, pentru
Terea Ioan prezent, pentru
Tîlvăr Angel prezent, pentru
Todor Adrian prezent, pentru
Todoran Adrian-Mihăiță prezent, pentru
Toma Ilie prezent, pentru
Tomac Eugen prezent, pentru
Trăilă Cristina prezentă, pentru
Tripa Florin-Dan prezent, pentru
Trușcă Constantin absent
Tudor Beatrice prezentă, pentru
Tudose Mihai absent
Turcan Raluca prezentă, pentru
Turcescu Robert-Nicolae prezent, pentru
Tușa Adriana-Diana absent
Ungureanu Emanuel-Dumitru prezent, abținere
Ursu Răzvan-Ion prezent, pentru
Varga Glad-Aurel prezent, pentru
Varga Vasile prezent, pentru
Vasile Daniel prezent, pentru
Vasilescu Lia Olguța absentă
Vasilică Radu Costin absent
Vass Levente prezent, pentru
Văcaru Alin Vasile prezent, pentru
Velcea Nicolae prezent, pentru
Vexler Silviu prezent, pentru
Vișan George-Gabriel prezent, pentru
Vîlceanu Dan absent
Vîrză Mihăiță prezent, pentru
Vlad Sergiu Cosmin prezent, pentru
Vlase Petru Gabriel prezent, pentru
Vlăducă Oana-Silvia prezentă, pentru
Voicu Mihai Alexandru prezent, pentru
Vosganian Varujan prezent, pentru
Weber Mihai prezent, pentru
Zainea Cornel prezent, pentru
Zamfira Constantin-Cătălin prezent, pentru
Zisopol Dragoș Gabriel prezent, pentru

 
   

Domnul Iulian-Claudiu Manda:

Îl invit la microfon pe domnul senator Vela pentru a da citire listei senatorilor pentru vot.

Vă rog, domnule senator, aveți cuvântul.

 
   

Domnul Ion Marcel Vela:

Alexandrescu Vlad-Tudor prezent, pentru
Andronescu Ecaterina prezentă, pentru
Arcan Emilia prezentă, pentru
Arcaș Viorel prezent, pentru
Avram Nicolae prezent, pentru
Baciu Gheorghe prezent, pentru
Badea Viorel-Riceard absent
Bădălău Niculae prezent, pentru
Bădulescu Dorin-Valeriu prezent, pentru
Băsescu Traian absent
Benea Adrian-Dragoș prezent, pentru
Bodog Florian-Dorel prezent, pentru
Botnariu Emanuel-Gabriel prezent, pentru
Brăiloiu Tit-Liviu absent
Breaz Valer-Daniel prezent, pentru
Bulacu Romulus absent
Butunoi Ionel-Daniel prezent, pentru
Cadariu Constantin-Daniel absent
Caracota Iancu prezent, pentru
Cazan Mircea-Vasile absent
Cazanciuc Robert-Marius prezent, pentru
Cârciumaru Florin prezent, pentru
Chirteș Ioan-Cristian absent
Chisăliță Ioan-Narcis prezent, pentru
Chițac Vergil prezent, pentru
Cîțu Florin-Vasile absent
Coliban Allen prezent, pentru
Corlățean Titus absent
Costoiu Mihnea-Cosmin prezent, pentru
Covaciu Severica-Rodica prezentă, pentru

Păi, răspundeți doamnă, vă rog frumos!

Vă rog frumos, pentru a fi riguroși, meticuloși și pentru a nu mai avea discuții la finalul acestui vot, când spuneți prezent, să spuneți și dacă sunteți pentru, împotrivă sau vă abțineți!

Vă mulțumesc.

Este apel nominal pentru votul la CNSAS și se exprimă prin vot... cum votați.

Craioveanu Elena-Lavinia prezentă, pentru
Crețu Gabriela prezentă, pentru
Cristina Ioan prezentă, pentru
Császár Károly Zsolt absent
Cseke Attila-Zoltan prezent, pentru
Dan Carmen Daniela prezentă, pentru
Dănăilă Leon absent
Deneș Ioan prezent, pentru
Derzsi Ákos prezent, pentru
Diaconescu Renică prezent, pentru
Diaconu Adrian-Nicolae absent
Dinică Silvia-Monica prezentă, pentru
Dinu Nicoleta-Ramona absentă
Dircă George-Edward prezent, pentru
Dogariu Eugen prezent, pentru
Dumitrescu Cristian-Sorin absent
Dumitrescu Iulian absent
Dunca Marius-Alexandru prezent, pentru
Fălcoi Nicu prezent, pentru
Federovici Doina-Elena prezentă, pentru
Fejér László-Ődőn absent
Fenechiu Cătălin-Daniel absent
Fifor Mihai-Viorel prezent, pentru
Filipescu Răducu-George absent
Ganea Ion prezent, pentru
Ghica Cristian prezent, pentru
Gorghiu Alina-Ștefania absentă
Goțiu Remus Mihai prezent, pentru
Hadârcă Ion prezent, pentru
Hărău Eleonora-Carmen prezentă, pentru
Ilea Vasile prezent, pentru
Ilie Viorel prezent, pentru
Ionașcu Gabi prezent, pentru
Iordache Virginel prezent, pentru
Iriza Scarlat prezent, pentru
László Attila absent
Leș Gabriel-Beniamin absent
Stângă George-Cătălin prezent, pentru
Lungu Dan prezent, pentru
Lungu Vasile-Cristian absent
Lupu Victorel prezent, pentru
Manda Iulian-Claudiu prezent, pentru
Manoliu Dan prezent, pentru
Marciu Ovidiu-Cristian-Dan prezent, pentru
Marin Gheorghe prezent, pentru
Marin Nicolae prezent, pentru
Marussi George-Nicolae absent
Matei Constantin-Bogdan prezent, pentru
Mazilu Liviu-Lucian prezent, pentru
Meleșcanu Teodor-Viorel prezent, pentru
Mihail Radu-Mihai prezent, pentru
Mihu Ștefan prezent, pentru
Mirea Siminica absentă
Moga Nicolae prezent, pentru
Nicoară Marius-Petre prezent, pentru
Scântei Laura-Iuliana prezentă, pentru
Nicolae Șerban prezent, pentru
Niță Ilie prezent, pentru
Novák Csaba-Zoltán absent
Oprea Mario-Ovidiu prezent, pentru
Oprea Ștefan-Radu prezent, pentru
Orțan Ovidiu-Florin prezent, pentru
Pavel Marian prezent, pentru
Pațurcă Roxana-Natalia prezentă, pentru
Pauliuc Nicoleta absentă
Pănescu Doru-Adrian prezent, pentru
Pereș Alexandru prezent, pentru
Pîrvulescu Eugen absent
Pop Gheorghe prezent, pentru
Pop Liviu-Marian prezent, pentru
Popa Cornel prezent, pentru
Popa Ion absent
Popescu-Tăriceanu Călin-Constantin-Anton absent
Preda Radu-Cosmin prezent, pentru
Presadă Florina-Raluca prezentă, pentru
Resmeriță Cornel-Cristian prezent, pentru
Mulțumesc, domnule senator!
Romașcanu Lucian prezent, pentru
Rotaru Ion prezent, pentru
Ruse Mihai prezent, pentru
Salan Viorel prezent, pentru
Luăm o pauză pentru a avea loc suficient.
Sibinescu Ionuț prezent, pentru
Silistru Doina prezentă, pentru
Savin Emanoil prezent, pentru
Sbîrnea Liliana absentă
Simionca Ioan prezent, pentru
Smarandache Miron Alexandru prezent, pentru
Soporan Aurel-Horea prezent, pentru
Stan Ioan prezent, pentru
Stănescu Paul prezent, pentru
Stocheci Cristina-Mariana prezentă, pentru
Șoptică Costel prezent, pentru
Talpoș Ioan-Iustin prezent, pentru
Tánczos Barna absent
Teodorovici Eugen Orlando absent
Toma Cătălin Dumitru prezent, pentru
Toma Vasilică prezent, pentru
Trufin Lucian prezent, pentru
Turos Lóránd absent
Țapu Nazare Eugen prezent, pentru
Țuțuianu Adrian prezent, pentru
Valeca Șerban Constantin absent
Verestóy Attila absent
Vulpescu Ioan absent
Wiener Adrian prezent, pentru
Zamfir Daniel-Cătălin prezent, pentru
Vela Ion-Marcel prezent, pentru

Vă mulțumesc pentru răbdare.

Reluăm apelul.

Un coleg absent a revenit în sală.

László Attila - prezent, pentru.

 
   

Doamna Ioana Bran:

Reluăm apelul la Camera Deputaților.

Halici Nicușor - prezent, pentru.

 
   

Domnul Petru Gabriel Vlase:

Membrii Birourilor permanente ale celor două Camere vor merge la sala Biroului de la Cameră, să numărăm.

Intimații?

Doamna Sulfina? Sărut mâna!

Domnul Viziteu, Domnul Căprar, Domnul Bădulescu, rămâneți vă rog în sală, pentru jurământ.

 
Informare privind depunerea la secretarii generali ai Camerei Deputaților și Senatului, în vederea exercitării de către deputați și senatori a dreptului de sesizare a Curții Constituționale, a următoarelor legi:  

Vă informez că, în conformitate cu prevederile art. 15 alin. (2) și (3) din Legea nr. 47/1992 privind organizarea și funcționarea Curții Constituționale, republicată, astăzi, 28 iunie 2017, s-au depus la secretarii generali ai Camerei Deputaților și Senatului, în vedere exercitării de către deputați și senatori a dreptului de sesizare a Curții Constituționale, următoarele legi, adoptate de ambele Camere ale Parlamentului:

 1. Legea pentru ratificarea Acordului dintre România și Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare privind cooperarea și activitățile Reprezentanței Băncii Europene pentru Reconstrucție și Dezvoltare în România, semnat la Londra la 11 noiembrie 2016 și respectiv la București la 29 noiembrie 2016;
 2. Legea pentru modificarea și completarea Legii nr. 346/2006 privind organizarea și funcționarea Ministerului Apărării;
 3. Legea pentru respingerea Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 73/2010 pentru modificarea Legii învățământului nr. 84/1995.
 4. Legea pentru ratificarea Acordului între Guvernul României și Guvernul Statelor Unite ale Americii privind intensificarea cooperării în prevenirea și combaterea infracțiunilor grave, semnat la 5 octombrie 2015 la Washington D.C.;
 5. Legea pentru modificarea și completarea Legii nr. 35/1997 privind organizarea și funcționarea instituției Avocatul Poporului, precum și pentru modificarea art. 16 alin. (3) din Legea nr. 8/2016 privind înființarea mecanismelor prevăzute de Convenția privind drepturile persoanelor cu dizabilități;
 6. Legea pentru completarea Legii educației naționale nr. 1/2011.
 7. Legea privind aprobarea Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 96/2016 pentru modificarea și completarea unor acte normative în domeniile educației, cercetării, formării profesionale și sănătății;
 8. Legea privind abilitarea Guvernului de a emite ordonanțe;
 9. Legea pentru aprobarea Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 18/2017 privind asistența medicală comunitară;
 10. Legea pentru aprobarea Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 28/2017 privind plata cotizațiilor restante ale României pentru participarea la lucrările unor comitete din cadrul Organizației pentru Cooperare și Dezvoltare Economică și pentru completarea anexei nr. 1 la Ordonanța Guvernului nr. 41/1994 privind autorizarea plății cotizațiilor la organizațiile internaționale interguvernamentale la care România este parte;
 11. Legea pentru aprobarea Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 41/2016 privind stabilirea unor măsuri de simplificare la nivelul administrației publice centrale și pentru modificarea și completarea unor acte normative;
 12. Legea pentru aprobarea Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 30/2015 privind unele măsuri pentru implementarea mecanismului de alocare tranzitorie cu titlu gratuit a certificatelor de emisii de gaze cu efect de seră producătorilor de energie electrică, pentru perioada 2013-2020, inclusiv Planul național de investiții;
 13. Legea privind aprobarea Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 27/2017 pentru adoptarea unor măsuri fiscal-bugetare;
 14. Legea pentru modificarea Legii nr. 88/2016 privind stabilirea unor măsuri suplimentare obligatorii pentru etichetarea laptelui proaspăt pentru consum și a produselor lactate;
 15. Legea pentru modificarea alineatelor (3) și (4) ale articolului 221 din Ordonanța Guvernului nr. 18/2009 privind organizarea și finanțarea rezidențiatului;
 16. Legea pentru modificarea art. 8 din Legea drepturilor pacientului nr. 46/2003;
 17. Legea pentru modificarea și completarea Legii nr. 46/2008 Codul silvic, precum și pentru modificarea art. 5 alin. (2) din Legea nr. 192/2010 privind trecerea unor drumuri forestiere din domeniul public al statului și din administrarea Regiei Naționale a Pădurilor - "Romsilva" în domeniul public al unor unități administrativ-teritoriale și în administrarea consiliilor locale ale acestora.
  Numiri: Numirea unui membru al Colegiului Consiliului Național pentru Studierea Arhivelor Securității și depunerea jurământului de către acesta.

După o scurtă pauză

   

Domnul Petru Gabriel Vlase:

Reluăm lucrările.

Domnul senator Vela, secretarul de ședință, prezintă procesul-verbal referitor la rezultatul votului cu privire la numirea unui membru al Colegiului CNSAS.

 
   

Domnul Ion Marcel Vela:

Domnule președinte,

Doamnelor și domnilor parlamentari,

Vă prezint rezultatul votului exprimat de către deputați și senatori, prin apel nominal, cu privire la numirea unui membru al Colegiului CNSAS.

La apelul nominal au răspuns și au votat pentru alegerea unui membru al Colegiului Consiliului Național pentru Studierea Arhivelor Securității un număr de 257 de deputați și 100 de senatori, așadar, un număr total de 357 de senatori și deputați.

Ca urmare a faptului că, din totalul de 465 de deputați și senatori, au fost prezenți 361, din care 357 au votat pentru, se constată că a fost întrunită majoritatea necesară pentru numirea în funcția de membru al Colegiului Consiliului Național pentru Studierea Arhivelor Securității, pentru un mandat de șase ani, doamna Barbu Sulfina.

 
   

Domnul Petru Gabriel Vlase:

Mulțumesc.

Felicitări! (Aplauze.)

O invit pe doamna Sulfina Barbu la microfon, pentru depunerea jurământului.

Vă rog.

 
   

Doamna Sulfina Barbu:

(Cu mâna pe Constituție și Biblie rostește jurământul scris.)

Domnule președinte,

Doamnelor și domnilor senatori și deputați,

Eu, Barbu Sulfina,

Jur să respect Constituția și legile țării, drepturile și libertățile fundamentale ale omului, să-mi îndeplinesc cu conștiinciozitate, onoare și fără părtinire îndatoririle ce îmi revin în calitate de membru al Colegiului Consiliului Național pentru Studierea Arhivelor Securității.

Jur să păstrez secretul informațiilor care privesc securitatea națională, atât pe perioada exercitării mandatului, cât și după încetarea acestuia.

Așa să îmi ajute Dumnezeu!

(Semnează jurământul și îl depune la președintele de ședință.) (Aplauze.)

 
   

Domnul Petru Gabriel Vlase:

Mulțumesc.

 
    Numirea președintelui - membru executiv și a prim-vicepreședintelui - membru executiv ai Consiliului Autorității de Supraveghere Financiară.

După pauză

     

(În continuare, lucrările ședinței au fost conduse de doamna deputat Carmen-Ileana Mihălcescu, vicepreședinte al Camerei Deputaților, asistată de doamna deputat Ioana Bran, secretar al Camerei Deputaților, și de domnul senator Ion Marcel Vela, secretar al Senatului.)

 
   

Doamna Carmen-Ileana Mihălcescu:

Doamnelor și domnilor deputați,

Reluăm lucrările.

Doamna secretar Ioana Bran vă va prezenta procesele-verbale referitoare la rezultatul voturilor cu privire la numirea unui membru al Colegiului CNSAS și inclusiv rezultatul votului prin apel nominal.

Vă rog.

 
   

Doamna Ioana Bran:

Am să citesc toate cele cinci procese-verbale.

 
   

Doamna Carmen-Ileana Mihălcescu:

La CNSAS s-a citit!

Vă rog.

 
   

Doamna Ioana Bran:

Proces-verbal referitor la rezultatul votului exprimat de către deputați și senatori cu privire la numirea președintelui - membru executiv și a prim-vicepreședintelui - membru executiv al Consiliului Autorității de Supraveghere Financiară.

Birourile permanente ale celor două Camere ale Parlamentului, în temeiul art. 44 alin. (4) din Regulamentul activităților comune ale Camerei Deputaților și Senatului, procedând la verificarea și numărarea voturilor exprimate de către deputați și senatori, prin vot secret cu buletine de vot, cu privire la numirea președintelui membru - executiv și a prim-vicepreședintelui membru - executiv al Consiliului Autorității de Supraveghere Financiară, au constatat următoarele:

 • numărul total al deputaților și senatorilor - 465;
 • numărul deputaților și senatorilor prezenți - 361;
 • numărul total de voturi exprimate - 359;
 • numărul de voturi anulate - 0;
 • numărul total de voturi valabil exprimate - 359.

După verificarea și numărarea voturilor, au rezultat următoarele:

Domnul Badea Leonardo:

 • voturi pentru - 321;
 • voturi contra - 38.

Domnul Wlassopol Ovidiu Răzvan:

 • voturi pentru - 338;
 • voturi contra - 21.

Având în vedere rezultatul votului, Birourile permanente au constatat că a fost întrunită majoritatea de voturi necesară pentru numirea în funcții, după cum urmează:

Domnul Badea Leonardo, președinte - membru executiv al Consiliului Autorității de Supraveghere Financiară, pe locul devenit vacant, prin revocarea domnului Negrițoiu Mișu, pentru durata rămasă a mandatului, începând cu data de 5 noiembrie 2013, potrivit Hotărârii Parlamentului României nr. 60/2013;

Domnul Wlassopol Ovidiu Răzvan, prim-vicepreședinte - membru executiv al Consiliului Autorității de Supraveghere Financiară, pe locul devenit vacant, ca urmare a demisiei domnului Coca Constantin Gheorghe Cornel, pentru durata rămasă a mandatului, începând cu data de 5 noiembrie 2013, potrivit Hotărârii Parlamentului României nr. 60/2013.

Prezentul proces-verbal a fost semnat de toți membrii Biroului permanent reunit.

 
  Numirea unor membri în Colegiul director al Consiliului Național pentru Combaterea Discriminării.

Următorul.

Proces-verbal referitor la rezultatul votului exprimat de către deputați și senatori cu privire la numirea unui membru al Colegiului Director al Consiliului Național pentru Combaterea Discriminării.

În temeiul prevederilor art. 44 alin. (4) din Regulamentul activităților comune ale Camerei Deputaților și Senatului, republicat, Birourile permanente ale celor două Camere ale Parlamentului au procedat la verificarea și numărarea voturilor exprimate, prin vot secret, cu buletine, de către deputați și senatori, asupra propunerilor de numire în funcția de membru al Colegiului Director al Consiliului Național pentru Combaterea Discriminării, pentru un rest de mandat, ca urmare a demisiei domnului Manole Petre-Florin și au constatat următoarele:

 • numărul total al deputaților și senatorilor - 465;
 • numărul deputaților și senatorilor prezenți - 361;
 • numărul total de voturi exprimate - 355;
 • numărul de voturi anulate - 52;
 • numărul total de voturi valabil exprimate - 303.

După verificarea și numărarea voturilor, au rezultat următoarele:

Doamna Sandu Veronica Tatiana:

 • voturi pentru - 243;
 • voturi contra - 60.

Domnul Niță Dragoș Tiberiu:

 • voturi pentru - 0;
 • voturi contra - 303.

Domnul Priboi Florin Bogdănel:

 • voturi pentru - 12;
 • voturi contra - 291.

Domnul Szelmenczi Adrian Iulius:

 • voturi pentru - 27;
 • voturi contra - 276.

Doamna Stoica Sonia Andreea:

 • voturi pentru - 16;
 • voturi contra - 287.

Domnul Tudor Adrian Eugen:

 • voturi pentru - 5;
 • voturi contra - 298.

Având în vedere rezultatul votului, Birourile permanente au constatat că a fost întrunită majoritatea de voturi necesară pentru desemnarea în funcția de membru al Colegiului Director al Consiliului Național pentru Combaterea Discriminării, rest de mandat, ca urmare a demisiei domnului Manole Petre-Florin, a doamnei Sandu Veronica Tatiana.

Proces-verbal referitor la rezultatul votului exprimat de către deputați și senatori cu privire la numirea unor membri ai Colegiului Director al Consiliului Național pentru Combaterea Discriminării.

În temeiul prevederilor art. 44 alin. (4) din Regulamentul activităților comune ale Camerei Deputaților și Senatului, republicat, Birourile permanente ale celor două Camere ale Parlamentului au procedat la verificarea și numărarea voturilor exprimate, prin vot secret, cu buletine, de către deputați și senatori, asupra propunerii de numire în funcția de membru al Colegiului Director al Consiliului Național pentru Combaterea Discriminării și au constatat următoarele:

 • numărul total al deputaților și senatorilor - 465;
 • numărul deputaților și senatorilor prezenți - 361;
 • numărul total de voturi exprimate - 313;
 • numărul de voturi anulate - 34;
 • numărul total de voturi valabil exprimate - 279.

După verificarea și numărarea voturilor, au rezultat următoarele:

Domnul Haller István:

 • voturi pentru - 210;
 • voturi contra - 69.

Doamna Lazăr Maria:

 • voturi pentru - 202;
 • voturi contra - 77.

Domnul Coste Marius:

 • voturi pentru - 26;
 • voturi contra - 253.

Doamna Ionescu Gloria-Elena:

 • voturi pentru - 9;
 • voturi contra - 270.

Doamna Mândrea-Muraru Mihaela:

 • voturi pentru - 4;
 • voturi contra - 275.

Domnul Tănasă Dan:

 • voturi pentru - 30;
 • voturi contra - 249.

Având în vedere rezultatul votului, Birourile permanente au constatat că a fost întrunită majoritatea de voturi necesară pentru desemnarea în funcția de membru al Colegiului Director al Consiliului Național pentru Combaterea Discriminării, pentru un mandat de cinci ani, după cum urmează: domnul Haller István și doamna Lazăr Maria.

  Dezbaterea Proiectului de Hotărâre pentru modificarea Hotărârii Parlamentului României nr.3/2017 privind alegerea membrilor și a biroului Comisiei comune permanente a Camerei Deputaților și Senatului pentru exercitarea controlului parlamentar asupra activității Serviciului Român de Informații. (adoptat)

Proces-verbal referitor la rezultatul votului exprimat de către deputați și senatori cu privire la alegerea unui membru al Comisiei comune permanente a Camerei Deputaților și Senatului pentru exercitarea controlului parlamentar asupra activității Serviciului Român de Informații.

Birourile permanente ale celor două Camere ale Parlamentului, în temeiul art. 44 alin. (4) din Regulamentul activităților comune ale Camerei Deputaților și Senatului, procedând la verificarea și numărarea voturilor exprimate de către deputați și senatori, prin vot secret cu buletine de vot, asupra propunerii de alegere a domnului deputat Stanciu-Viziteu Lucian-Daniel, în calitate de membru al Comisiei comune permanente a Camerei Deputaților și Senatului pentru exercitarea controlului parlamentar asupra activității Serviciului Român de Informații, au constatat următoarele:

 • numărul total al deputaților și senatorilor - 465;
 • numărul deputaților și senatorilor prezenți - 361;
 • numărul total de voturi exprimate - 361;
 • numărul de voturi anulate - 0;
 • numărul total de voturi valabil exprimate - 361, din care:
 • voturi pentru - 349;
 • voturi contra - 12.

Urmare a faptului că din totalul de 465 de deputați și senatori au fost prezenți 361, din care 349 au votat pentru numire, Birourile permanente au constatat că a fost întrunită majoritatea necesară pentru numirea domnului deputat Stanciu-Viziteu Lucian-Daniel, în calitatea de membru al Comisiei comune permanente a Camerei Deputaților și Senatului pentru exercitarea controlului parlamentar asupra activității Serviciului Român de Informații.

  Dezbaterea Proiectului de Hotărâre pentru modificarea Hotărârii Parlamentului României nr.21/2017 privind alegerea membrilor și a biroului Comisiei parlamentare speciale pentru controlul activității Serviciului de Informații Externe. (adoptat)

Proces-verbal referitor la rezultatul votului exprimat de către deputați și senatori cu privire la alegerea unor membri ai Comisiei speciale a Camerei Deputaților și Senatului pentru exercitarea controlului parlamentar asupra activității Serviciului de Informații Externe.

Birourile permanente ale celor două Camere ale Parlamentului, în temeiul art. 44 alin. (4) din Regulamentul activităților comune ale Camerei Deputaților și Senatului, procedând la verificarea și numărarea voturilor exprimate de către deputați și senatori, prin vot secret cu buletine, asupra candidaților propuși pentru funcția de membri ai Comisiei speciale a Camerei Deputaților și Senatului pentru exercitarea controlului parlamentar asupra activității Serviciului de Informații Externe, au constatat următoarele:

 • numărul total al deputaților și senatorilor - 465;
 • numărul deputaților și senatorilor prezenți - 361;
 • numărul total de voturi exprimate - 358;
 • numărul de voturi anulate - 0;
 • numărul total de voturi valabil exprimate - 358.

Din verificarea și numărarea voturilor rezultă următoarele.

Domnul deputat Căprar Dorel-Gheorghe, Grupul parlamentar al PSD:

 • voturi pentru - 343;
 • voturi contra - 15.

Domnul senator Bădulescu Dorin Valeriu, Grupul parlamentar al PMP:

 • voturi pentru - 337;
 • voturi contra - 21.

Ca urmare a faptului că a fost întrunită majoritatea necesară, Birourile permanente au constatat că cei doi candidați au întrunit majoritatea de voturi necesară pentru desemnarea în funcția pentru care au fost propuși.

Prezentele procese-verbale au fost semnate de membrii Birourilor permanente reunite.

   

Doamna Carmen-Ileana Mihălcescu:

Continuăm cu depunerea jurământului.

Potrivit rezultatelor voturilor, Parlamentul României a hotărât numirea domnului Stanciu-Viziteu Lucian-Daniel, în calitate de membru al Comisiei SRI, numirea domnului deputat Căprar Dorel- Gheorghe și a domnului senator Bădulescu Dorin-Valeriu, în calitate de membri ai Comisiei SIE.

 
Depunerea jurământului de către un membru al Comisiei comune permanente a Camerei Deputaților și Senatului pentru exercitarea controlului parlamentar asupra activității Serviciului Român de Informații.  

Urmează depunerea jurământului de către cei nominalizați care, cu mâna pe Constituție și Biblie, vor rosti textul jurământului, îl vor semna și îl vor depune la președintele de ședință.

Îl invit la tribună pe domnul deputat Stanciu-Viziteu Lucian-Daniel.

Vă rog.

   

Domnul Lucian-Daniel Stanciu-Viziteu:

(Cu mâna pe Constituție și Biblie rostește jurământul scris.)

Mulțumesc, doamnă președinte.

Eu, Stanciu-Viziteu Lucian-Daniel,

Jur să păstrez secretul asupra documentelor, datelor și informațiilor de care voi lua cunoștință în exercitarea atribuțiilor, atât pe timpul mandatului, cât și după încetarea acestuia.

Jur pe propria răspundere că nu am făcut parte din structurile fostei Securități și că nu fac parte din cadrele Serviciului Român de Informații sau ale altor servicii secrete de informații.

(Semnează jurământul și îl depune la președintele de ședință.)

 
Depunerea jurământului de către doi membri ai Comisiei parlamentare speciale pentru controlul activității Serviciului de Informații Externe.  

Doamna Carmen-Ileana Mihălcescu:

Îl invit la tribună pe domnul deputat Căprar Dorel-Gheorghe.

   

Domnul Dorel-Gheorghe Căprar:

(Cu mâna pe Constituție și Biblie rostește jurământul scris.)

Jurământ.

Eu, Căprar Dorel-Gheorghe, membru al Comisiei parlamentare speciale pentru controlul activității Serviciului de Informații Externe,

Jur să apăr interesele României și să respect Constituția și legile țării.

Jur ca, atât pentru timpul mandatului, cât și după încetarea acestuia, voi păstra secretul asupra documentelor, datelor și informațiilor considerate ca atare de lege, de care voi lua cunoștință în exercitarea atribuțiilor.

Jur pe propria răspundere că nu am colaborat cu structurile fostei Securități și că nu fac parte din cadrele Serviciului de Informații Externe sau ale altor servicii secrete de informații.

(Semnează jurământul și îl depune la președintele de ședință.)

 
   

Doamna Carmen-Ileana Mihălcescu:

Vă mulțumesc.

Și îl invit la tribună pe domnul senator Bădulescu Dorin- Valeriu.

Vă rog.

Deschideți microfonul, vă rog frumos.

 
   

Domnul Dorin-Valeriu Bădulescu:

(Cu mâna pe Constituție și Biblie rostește jurământul scris.)

Eu, Bădulescu Dorin-Valeriu, membru al Comisiei parlamentare speciale pentru controlul activității Serviciului de Informații Externe,

Jur să apăr interesele României și să respect Constituția și legile țării.

Jur ca, atât pentru timpul mandatului, cât și după încetarea acestuia, voi păstra secretul asupra documentelor, datelor și informațiilor considerate ca atare de lege, de care voi lua cunoștință în exercitarea atribuțiilor.

Jur pe propria răspundere că nu am colaborat cu structurile vechii Securități și că nu fac parte din cadrele Serviciului de Informații Externe sau ale altor servicii secrete de informații.

(Semnează jurământul și îl depune la președintele de ședință.)

 
   

Doamna Carmen-Ileana Mihălcescu:

Vă mulțumesc tuturor.

Declar închisă ședința comună a Camerei Deputaților și Senatului de astăzi.

 
     

Ședința s-a încheiat la ora 13,28.

 
       

Postal address: Palatul Parlamentului, str.Izvor nr.2-4, sect.5, Bucharest, Romania thursday, 25 july 2024, 0:54
Telephone: +40213160300, +40214141111 Utilizator:
E-mail: webmaster@cdep.ro