Plen
Sittings of the Chamber of Deputies of September 1, 2017
Abstract of the sittings
Full-text of the sittings
Published in Monitorul Oficial no.115/06-09-2017

Parliamentary debates
Calendar
- Chamber of Deputies:
2024 2023 2022
2021 2020 2019
2018 2017 2016
2015 2014 2013
2012 2011 2010
2009 2008 2007
2006 2005 2004
2003 2002 2001
2000 1999 1998
1997 1996
Query debates
for legislature: 2020-present
2016-2020
2012-2016
2008-2012
2004-2008
2000-2004
1996-2000
1992-1996

Meetings broadcast

format Real Media
Last meetings
15-07-2024
09-06-2021 (joint)
11-05-2021
Video archive:2024 2023 2022
2021 2020 2019
2018 2017 2016
2015 2014 2013
2012 2011 2010
2009 2008 2007
2006 2005 2004
2003
You are here: Home page > Parliamentary Business > Debates > Calendar 2017 > 01-09-2017 Printable version

Sittings of the Chamber of Deputies of September 1, 2017

8. Aprobarea repartizării locurilor pentru funcțiile din Biroul permanent.

 

Domnul Nicolae-Liviu Dragnea:

  ................................................

În continuare, la următorul punct al ordinii de zi avem alegerea vicepreședinților, secretarilor și chestorilor Camerei Deputaților.

Vă reamintesc faptul că, potrivit prevederilor regulamentare, cei 4 vicepreședinți, 4 secretari și 4 chestori, care fac parte din Biroul permanent, se aleg la începutul fiecărei sesiuni ordinare.

Repartizarea locurilor în Biroul permanent pentru grupurile parlamentare se aprobă de plenul Camerei Deputaților, la propunerea liderilor grupurilor parlamentare, în urma negocierilor dintre aceștia.

Potrivit acestui document, rezultat în urma negocierii liderilor, propunerile de repartizare a locurilor de vicepreședinți, secretari și chestori ai Camerei Deputaților se prezintă astfel:

Vicepreședinți: Grupul parlamentar al PSD - 3 locuri; Grupul parlamentar al PNL - un loc.

Secretari: Grupul PSD - două locuri; Grupul PNL - un loc; Grupul USR - un loc.

Chestori: Grupul PSD - un loc; Grupul UDMR - un loc; Grupul ALDE - un loc; Grupul minorităților naționale - un loc.

Dacă sunt comentarii în legătură cu această repartizare a locurilor pe funcții în Biroul permanent?

Domnul deputat Tomac.

Vă rog.

Domnul Eugen Tomac:

Domnule președinte,

Stimați colegi,

Sunt un tânăr politician care a intrat în viața politică din convingere și astăzi am trăit o experiență care m-a marcat, recunosc, foarte mult, o experiență nefericită care mă determină să rămân în viața politică cât mai activ și cât mai mult timp.

Am fost informat în această dimineață de liderii celorlalte grupuri parlamentare că partidul pe care îl reprezint, un partid parlamentar cu aproape 400.000 de voturi nu va avea un membru în Biroul permanent al Camerei Deputaților.

Mai mult decât atât, atunci când am ridicat această problemă, la ședința din această dimineață, a Biroului permanent al Camerei Deputaților, domnul vicepreședinte Iordache m-a informat că Grupul minorităților naționale a cerut funcția pe care Partidul Mișcarea Populară o avea, conform algoritmului, în Camera Deputaților.

Regret că domnul Pambuccian n-a fost prezent la această dezbatere, în această dimineață, însă mi se pare inexplicabil acest lucru, în condițiile în care Grupul ALDE are mai puțini parlamentari decât Partidul Mișcarea Populară.

Cred că este o nedreptate ceea ce se întâmplă astăzi, când un partid parlamentar de opoziție este lăsat fără un membru în Biroul permanent al Camerei Deputaților, în condițiile în care noi suntem un partid de opoziție, nou intrat în Parlament.

Nu suntem de acord cu acest comportament și îl condamnăm ferm, pentru că nu putem credibiliza această instituție, atât timp cât se fac trocuri murdare în spatele ușilor închise.

Domnul Nicolae-Liviu Dragnea:

Domnul deputat Munteanu.

Domnul Ioan Munteanu:

Domnule președinte,

Stimați colegi,

Sigur că e neplăcut să ai o intervenție în astfel de momente. Vreau să vă spun că, potrivit Regulamentului nostru, la fiecare început de sesiune parlamentară - mă refer la cele două, anuale - se face din nou algoritmul. În această situație, Grupul minorităților, care a fost la întâlnirea grupului liderilor, a solicitat ca, în această sesiune, un post din Biroul permanent al Camerei Deputaților să le revină, având în vedere că cifra lor este 0,87, iar la PMP în acest moment este de 0,25.

Am considerat că solicitarea este întemeiată și am procedat ca atare. Asta e tot ce pot să comunic astăzi.

Domnul Nicolae-Liviu Dragnea:

Domnul deputat Varujan Pambuccian.

Domnul Varujan Pambuccian:

Domnule președinte,

Stimați colegi,

Nu am luat locul nimănui. Există un algoritm pe grupurile parlamentare, de când e Camera Deputaților Camera Deputaților, în care toate funcțiile acestea țin de o numărătoare simplă, e aritmetică, nu e nimic altceva, țin de numărul de membri ai fiecărui grup parlamentar.

Să nu uităm că, în Camera Deputaților și în Senat, entitățile politice sunt grupurile parlamentare și la nivelul lor se fac calculele acestea. Noi avem procentul acesta, cel mai mare din procentele mici, e adevărat, și atunci ne-am adjudecat un loc care era absolut, de drept, al nostru. Nu este nici prima oară când se întâmplă lucrul acesta, nici nu va fi ultima oară. Noi avem chestori...

Îl întrebam pe primul lider de grup, al Grupului minorităților, care e aici, în sală - tot lider de grup a rămas, dar nu e la minorități - și care uitase că a fost lider de grup la minorități, dar nu uitase cum îl chema pe primul chestor al grupului, care era domnul Suhov, în legislatura 1992-1996. Și de atunci, sigur, cu întreruperile de rigoare, pentru că nu avem atât de mulți membri, încât să avem în permanență, pe tot parcursul legislaturii, reprezentanți în Biroul permanent, avem reprezentanți în Biroul permanent, cum bine știți, i-ați văzut, îi știți pe toți cei care au fost.

Mai mult decât atât, întotdeauna am primit acești reprezentanți în partea a doua a legislaturii. Adică la noi locurile acestea s-au ocupat pe la sfârșitul legislaturii, spre început. Asta e o mică șmecherie pe care am acceptat-o, făcută de grupurile mari. Am acceptat-o, e în ordine. Întotdeauna și-au dorit ca la începutul legislaturii ele să fie mai bine reprezentate, un lucru absolut de înțeles, pe care niciodată nu l-am reclamat în vreun fel.

Deci ce facem noi acum nu este nimic altceva decât, ca de fiecare dată, în fiecare legislatură, să preluăm o funcție în Biroul permanent, la care avem dreptul, conform numărului membrilor în grupul parlamentar, asta e tot. Nu l-am luat de la nimeni, nu... Nu, ce să facem...?

Vă mulțumesc!

Domnul Nicolae-Liviu Dragnea:

Domnul deputat Steriu, vă rog.

Domnul Valeriu-Andrei Steriu:

Domnule președinte,

Știam că domnul Pambuccian Varujan are expertiză în matematică și tocmai de aceea aș vrea să-mi explice cum poate să fie mai mare 15 decât 16 - despre asta vorbim aici - 15, în dreptul lui ALDE, 16, în dreptul PMP-ului. Cu 15, ALDE îl are pe domnul Gerea chestor, cu 16, care de fapt este 17, pentru că un coleg de-al nostru, racolat la moțiune, încă nu a anunțat în plen ieșirea din grup...

Mai degrabă, concluzia este alta. Votezi moțiunea pusă de putere, primești loc în Biroul permanent. Nu votezi și critici, la momentele de sesiuni extraordinare fantomatice, ești eliminat din Biroul permanent. Cam așa vedem noi lucrurile. Opoziția trebuie să aibă mai puțină voce în Biroul permanent.

Cred că și domnul Munteanu a făcut o greșeală, domnul deputat Munteanu. A spus 0,25, care nu are cum să fie mai mare. Deci cred că cifrele menționate, dacă vă uitați în stenogramă, nu sunt corecte. Bănuiesc că a fost o eroare de exprimare, nu altceva.

Mulțumesc.

Domnul Nicolae-Liviu Dragnea:

Vă mulțumesc.

Dacă mai dorește cineva să ia cuvântul?

Domnul Varujan Vosganian.

Domnul Varujan Vosganian:

Mulțumesc, domnule președinte.

Eu nu am vrut să iau cuvântul, că m-am gândit că un Varujan e prea puțin, dar doi Varujani e deja mult, dar... mai ales, că am făcut amândoi Facultatea de Matematică..., însă îmi pare rău că argumentele pe care noi le-am prezentat la întâlnirea liderilor grupurilor, din Biroul permanent, au fost complet ignorate de colegii noștri de la PMP. Și îmi pare rău că se fac aceste trimiteri nemeritate la ALDE.

Stimați colegi,

ALDE și PMP, în acest moment, la ora asta, nu știu peste 5 minute ce va fi, avem fiecare câte 24 de parlamentari, Cameră-Senat. Pentru că trebuie să vă spun că înțelegerile și algoritmul se fac pe ambele Camere deodată. Deci avem câte... (Vociferări. Rumoare.) Avem câte 24 de parlamentari.

Grupul parlamentar al PMP din Senat are un membru acolo. Grupul parlamentar al ALDE are un membru la Camera Deputaților. Deci avem amândoi câte 24 de parlamentari. Dânșii au la Senat, noi, la Cameră.

Dânșii, în virtutea unei corectitudini pe care eu n-o înțeleg, destul de neeuclidiană, ar fi vrut ca la 24 de parlamentari să aibă 2 reprezentanți și ALDE niciunul.

Ei bine, noi nu suntem atât de neeuclidieni și mie mi se pare că formula găsită este cea mai corectă, și din punct de vedere matematic, și din punct de vedere politic, și cred că și din punct de vedere moral.

Mulțumesc.

Domnul Nicolae-Liviu Dragnea:

Există o solicitare din partea domnului deputat Liviu Balint, pentru a face un anunț.

Domnul Eugen Tomac (din sală):

Trădătorule! ... Dă-ți demisia acum!

  ................................................

Domnul Nicolae-Liviu Dragnea:

Înțeleg că nu mai sunt solicitări pentru a...

Din partea USR, domnul Seidler Cristian.

Domnul Cristian-Gabriel Seidler:

Stimați colegi,

În ciuda rumorii din sală, n-o să schimb vreodată partidul politic pe listele căruia am intrat în Parlament, dar vă propun o soluție consensuală. Pentru că, într-adevăr, în spiritul democrației, orice partid parlamentar care a intrat în Parlamentul României, în urma alegerilor libere, ar trebui să aibă un reprezentant în Biroul permanent, vă propun ca, printr-un acord al liderilor de grup, să procedăm, dacă e nevoie, chiar la schimbarea Regulamentului, astfel încât un loc să revină cel puțin fiecărui partid parlamentar și inclusiv Grupului minorităților naționale. Încă o dată, în spirit democratic.

Mulțumesc. (Aplauze.)

Domnul Nicolae-Liviu Dragnea:

Domnule Tomac, doriți din nou?

Vă rog.

Domnul Eugen Tomac:

Domnule președinte,

E o situație comică, pentru că asistăm la un teatru al absurdului. Domnul Munteanu ne-a spus că partidul nostru, conform algoritmului, nu merita să aibă un membru în Biroul permanent, deși știm că ALDE are mai puțini parlamentari. (Rumoare.)

Domnul lider al Grupului minorităților naționale ne-a spus că n-a luat de la nimeni nimic, dar domnul Iordache astăzi ne-a spus că liderul Grupului parlamentar al minorităților a cerut expres postul pe care îl avea Partidul Mișcarea Populară în Biroul permanent. Unde este realitatea? Domnul Iordache asta ne-a spus astăzi. Deci este un abuz fără seamăn, este condamnabil acest comportament pe care îl aveți în clipa de față.

Nu este de iertat acest fapt, pentru că, stimați colegi de la PNL și USR, este regretabil că ați fost de acord cu această cârdășie în care v-a băgat PSD-ul, pentru că mâine vor face la fel și cu celelalte partide, vor să fie o singură voce în Parlament. Or, este de neacceptat acest lucru!

Partidul Mișcarea Populară rămâne un partid de opoziție. Chiar dacă ne-ați dat afară din conducerea Camerei Deputaților, vom face opoziție aici! (Aplauze.)

Domnul Nicolae-Liviu Dragnea:

Se pare că... continuă intervențiile pe acest subiect.

Domnule Tomac, domnule deputat Tomac, despre ce singură voce vorbiți în Parlament? Pentru că ați vorbit de cele mai multe ori până acum, aici. Și ați vorbit foarte clar și chiar foarte tare, spun colegii. Cam prea tare...

În Biroul permanent al Camerei sunteți reprezentați. Liderul de grup de la PMP este în Biroul permanent și participă la lucrări.

Trei. Eu nu cred că am intervenit când ați vorbit dumneavoastră, nu-mi aduc aminte. Eram obișnuit când era Băsescu, la Camerele reunite. Liderii de grup s-au întâlnit și au negociat. Nu știu de ce aduceți argumente cu PSD-ul, cu PNL-ul, cu USR-ul. A fost o negociere, am înțeles argumentele tuturor părților. În urma negocierilor care au avut loc între lideri, urmează să supunem votului acel document rezultat azi dimineață.

Ultima intervenție, din partea domnului Varujan Pambuccian, după care o să trecem la vot.

Domnul Varujan Pambuccian:

Vă mulțumesc, domnule președinte.

Eu n-am cerut nimic de la nimeni. Eu am știut că am un procent pe care pot să obțin un loc. Și mi-am cerut locul, așa e normal să facă orice lider de grup. Chiar ar fi fost absurd să spun: "Știți, noi avem un loc, dar nu-l vrem". Că despre asta e vorba. Adică aveam un loc, conform procentului. Nici nu m-a interesat cine mai e în jur, de la cine, cine pierde, cine câștigă. Și mi-am fructificat un loc al grupului parlamentar din care fac parte. Asta este tot!

Îmi pare rău, dar asta e, așa arată procentele, ce să facem...?

Domnul Nicolae-Liviu Dragnea:

Din partea Grupului PNL, doamna deputat Raluca Turcan.

Doamna Raluca Turcan:

Domnule președinte,

Dragi colegi,

Vă doresc tuturor o sesiune bună și sper, cu toții, să activăm în interes public!

Evident că ne pare rău că PMP-ul a pierdut acest loc de reprezentare în Biroul permanent al Camerei Deputaților, însă vrem să facem o remarcă și ar fi bine să rămână în imaginile dezbaterii Parlamentului României. Ați acceptat foarte multe intervenții - și e bine-venit că ați acceptat aceste intervenții -, însă într-o dezbatere pe o funcție și, din nefericire, la dezbateri pe moțiuni simple sau pe moțiuni de cenzură restricționând foarte tare intervenția parlamentară și dezbaterea parlamentară.

Poate că în urma votului de astăzi vom accepta cu toții ca, atunci când avem moțiuni simple, moțiuni de cenzură, când într-adevăr dezbatem direcții strategice de dezvoltare a României, direcții care să favorizeze cetățenii acestei țări, să putem vorbi mai mult, să avem intervenții, evident, în litera Regulamentului, dar, astfel încât, în urma dezbaterilor, să rămână cu ceva și cei din afara Parlamentului, care într-adevăr se uită spre Parlament și așteaptă să fie un for de dezbatere, dar pe idei și pe proiecte, poate mai puțin pe funcții.

Vă mulțumesc. (Aplauze.)

Domnul Nicolae-Liviu Dragnea:

Vă mulțumesc. Sunt de acord cu dumneavoastră. Eu nu cred că am restricționat ba, dimpotrivă, am fost mereu...

Sfatul meu este ca, atunci când vă întâlniți în Comitetul liderilor, să stabiliți timpii de intervenție, să-i faceți mai mari, să existe loc pentru fiecare.

Stimați colegi,

Urmează votul asupra propunerilor prezentate.

Vă rog să pregătiți cartelele de vot.

Să înceapă votul.

Cu 191 de voturi pentru, 10 voturi contra, 44 de abțineri, 2 colegi care nu și-au exprimat votul, repartizarea locurilor de vicepreședinți, secretari și chestori a fost aprobată.

Postal address: Palatul Parlamentului, str.Izvor nr.2-4, sect.5, Bucharest, Romania thursday, 25 july 2024, 0:42
Telephone: +40213160300, +40214141111 Utilizator:
E-mail: webmaster@cdep.ro