Plen
Joint sittings of the Chamber of Deputies and the Senate of November 7, 2017
Abstract of the sittings
Full-text of the sittings
Published in Monitorul Oficial no.162/17-11-2017

Parliamentary debates
Calendar
- Chamber of Deputies:
2024 2023 2022
2021 2020 2019
2018 2017 2016
2015 2014 2013
2012 2011 2010
2009 2008 2007
2006 2005 2004
2003 2002 2001
2000 1999 1998
1997 1996
Query debates
for legislature: 2020-present
2016-2020
2012-2016
2008-2012
2004-2008
2000-2004
1996-2000
1992-1996

Meetings broadcast

format Real Media
Last meetings
15-07-2024
09-06-2021 (joint)
11-05-2021
Video archive:2024 2023 2022
2021 2020 2019
2018 2017 2016
2015 2014 2013
2012 2011 2010
2009 2008 2007
2006 2005 2004
2003
You are here: Home page > Parliamentary Business > Debates > Calendar 2017 > 07-11-2017 Printable version

Joint sittings of the Chamber of Deputies and the Senate of November 7, 2017

8. Numirea în funcția de președinte al Autorității Naționale pentru Administrare și Reglementare în Comunicații (ANCOM).

 

Domnul Petru Gabriel Vlase:

  ................................................

Doamnelor și domnilor deputați, având în vedere că avem numiri în funcție și avem vot secret cu buletin de vot, v-aș propune să facem separat cele două puncte de pe ordinea de zi: numirea în funcția de președinte al Autorității Naționale pentru Administrare și Reglementare în Comunicații și numirea unor consilieri de conturi, urmând ca votul să-l facem simultan, la finalul dezbaterilor.

Dacă sunteți de acord cu această chestiune.

Cine este pentru?

Mulțumesc.

Împotrivă?

Abțineri?

Colegi care nu votează?

Mulțumesc.

La punctul 6, deci, avem numirea președintelui..., numirea în funcția de președinte al Autorității Naționale pentru Administrare și Reglementare în Comunicații (ANCOM).

Raport comun și proiect de hotărâre la comisiile pentru IT.

Domnul Zamfir?

Domnul Drulă?

Cineva de la comisii. Este domnul Zamfir în sală, dar nu vrea. (Discuții la prezidiu.)

Domnul Daniel-Cătălin Zamfir:

Dau citire raportului comun cu privire la audierea candidaților în vederea numirii în funcția de președinte al Autorității Naționale pentru Administrare și Reglementare în Comunicații.

Urmare a sesizării Birourilor permanente reunite în ședința din 23 octombrie 2017, înregistrată la Senat cu nr. 1738 din 23 octombrie 2017 și la Camera Deputaților cu nr. 1583 BP din 23.10.2017, Comisia pentru tehnologia informației și comunicațiilor din cadrul Camerei Deputaților și Comisia economică, industrii și servicii din cadrul Senatului, întrunite în ședință comună în data de 24 octombrie 2017, au procedat la audierea candidatului propus pentru a fi numit în funcția de președinte al Autorității Naționale pentru Administrare și Reglementare în Comunicații, domnul Sorin Mihai Grindeanu.

În urma audierilor, comisiile reunite au hotărât, cu majoritate de voturi, să propună plenului Parlamentului numirea în funcția de președinte al Autorității Naționale pentru Administrare și Reglementare în Comunicații pe domnul Sorin Mihai Grindeanu, pentru perioada rămasă a mandatului de șase ani, început la data de 11 mai 2017.

Dau citire și proiectului de hotărâre pentru numirea președintelui...

Domnul Petru Gabriel Vlase:

Vă rog. Vă rog.

Domnul Daniel-Cătălin Zamfir: Hotărâre privind numirea președintelui Autorității Naționale pentru Administrare și Reglementare în Comunicații.

În temeiul prevederilor art. 11 alin. (1) și (6) din Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 22/2009 privind înființarea Autorității Naționale pentru Administrare și Reglementare în Comunicații, aprobată prin Legea nr. 113/2010, cu modificările și completările ulterioare, Parlamentul României adoptă prezenta hotărâre:

Articol unic. - Se numește domnul Sorin Mihai Grindeanu în funcția de președinte al Autorității Naționale pentru Administrare și Reglementare în Comunicații pentru perioada rămasă a mandatului de șase ani, început în data de 11 mai 2017.

Mulțumesc.

Domnul Petru Gabriel Vlase:

Mulțumesc.

Dezbateri.

Domnul Dinu.

Domnule Dinu, doriți să interveniți la dezbateri generale?

(Intervenție neinteligibilă din sală.)

Nu doriți.

 

Domnul Ion Marcel Vela ( de la prezidiu):

Doamna Turcan. Și domnul Ponta.

Domnul Petru Gabriel Vlase:

Doamna Turcan, vă rog.

Doamna Raluca Turcan:

Domnule președinte de ședință,

Stimați colegi,

Permiteți-mi la începutul considerațiilor pe dezbaterile generale să fac un mic remember de ce am ajuns astăzi în situația să se supună votului propunerea ca domnul Grindeanu să devină președintele ANCOM.

După cum bine cunoașteți, odată câștigate alegerile cu un vot majoritar de către coaliția de guvernare PSD - ALDE, prima măsură a fost Ordonanța nr. 13. Următoarele măsuri au fost: scoaterea președintelui din procedura de numire a președintelui ANCOM și a conducerii acestei instituții și trecerea acestei instituții în subordinea prim-ministrului, astfel încât primul ministru este astăzi, pe legea votată de PSD - ALDE, persoana și instituția care propune conducerea ANCOM-ului.

A fost propus un domn Diță, votat de majoritatea PSD - ALDE în Parlament. După care, domnul Diță a fost criticat de majoritatea PSD - ALDE în Parlament și propus spre demitere și forțat să-și dea demisia. După ce și-a dat demisia domnul Diță, astăzi suntem chemați să-l votăm pe domnul Grindeanu în funcția de președinte al ANCOM. Ciudat, dacă nu ar fi vorba despre România și despre o instituție importantă, care reglementează o piață de 6 miliarde de euro în industria comunicațiilor. Ciudat, dacă personajele principale în tot acest joc nu ar fi președintele Camerei Deputaților și președintele principalului partid aflat la guvernare, prim-ministrul României și fostul ministru... prim-ministru al României, demis prin moțiune de cenzură în Parlament pentru incompetență crasă.

Cu alte cuvinte, astăzi nu votăm nici pentru Liviu Dragnea, pe fond, nu votăm nici pentru Sorin Grindeanu, pe fond, votăm pentru conducerea unei instituții care reglementează o piață importantă și foarte bogată.

În Parlamentul României se va da un vot și nu mă îndoiesc că veți vota pentru liniștea domnului Liviu Dragnea, pentru a calma problemele din PSD, cu toate că avem convingerea că această numire nu va aduce liniștea domnului Liviu Dragnea. Dar totuși, Sorin Grindeanu a fost demis pentru incompetență, demis de această majoritate parlamentară, care astăzi îl va vota, pentru incompetență în actul guvernării. Cum puteți dumneavoastră garanta românilor că domnul Sorin Grindeanu va performa în fruntea unei instituții atât de importante?

Vă aduceți aminte că acum câteva săptămâni, luni, chiar, domnul Sorin Grindeanu îl acuza pe Liviu Dragnea de minciună, de abordări dictatoriale, de pact cu așa-numitul "Sistem" pentru a scăpa de dosare și îi solicita demisia din funcția de președinte al Camerei Deputaților și președinte al PSD. La rândul lui, Liviu Dragnea îl acuza pe Sorin Grindeanu că ar fi o unealtă folosită de forțe obscure și asistam la un război de declarații extrem de belicoase între membrii aceluiași partid și chiar în interiorul coaliției de guvernare.

Întrebarea noastră - și cred că este justificată -: astăzi, pe cine ascultați dumneavoastră? Cui îi dați crezare? Unui om care spunea că cel care urmează să vă primească votul este incompetent? Sau unui om care spunea că demiterea sa e un gest abuziv, total incorect, făcut doar pentru a asigura dominația și frica în partidul de guvernare?

Partidul Național Liberal va vota împotriva acestei candidaturi din motivele de analiză politică deja invocate, dar și pentru că... și în primul rând pentru că nu ne putem bate joc de o piață atât de importantă, de consumatorii români...

Domnul Petru Gabriel Vlase:

Vă rog să concluzionați.

Doamna Raluca Turcan:

... și că nu putem fi parte la subordonarea acestei instituții atât de importante și, rând pe rând, a multor instituții ale statului român de către alianța de guvernare PSD-ALDE.

Vă mulțumim.

Domnul Petru Gabriel Vlase:

Mulțumesc și eu.

Domnul Ponta.

(Intervenție neinteligibilă a domnului deputat Victor-Viorel Ponta.)

Ați renunțat. Am înțeles.

Domnul Viziteu.

Domnul Lucian-Daniel Stanciu-Viziteu:

Mulțumesc.

O să încep cu un citat: "Discutăm de un grup ilegitim, în opinia noastră, care a ocupat Palatul Victoria. Încă o dată PSD-ul este sub asediu. Sorin Grindeanu este o unealtă. Nu-mi dau seama cine stă în spatele acestei operațiuni, dar este o coordonare profesionistă.", vorbele domnului președinte al PSD, Liviu Dragnea, înainte de moțiunea de cenzură.

Ciudat, ce se întâmplă de atunci până acum. Aș fi de acord cu doamna Turcan, despre lipsa de competență a domnului Grindeanu, dar cred că este vorba de lipsa de competență în a urma, la literă, instrucțiunile de partid. Altfel, cred că ar fi rămas în post.

Eu la acest lucru aș adăuga doar un lucru: bănuiesc că acest post este un mod de a-l atrage pe domnul Grindeanu înapoi în PSD și a-l depărta de domnul Ponta și facțiunea care se desprinde. Orice ar fi, nu cred că este un proces democratic, prin care ajungem ca un fost ministru demis să ajungă președintele ANCOM. Un salariu de invidiat de toți bancherii din România.

Vă mulțumesc.

Domnul Petru Gabriel Vlase:

Domnule Bichineț, v-ați înscris la cuvânt?

Poftiți.

Domnul Corneliu Bichineț:

Stimați colegi,

Domnule prim-ministru,

Domnule președinte al Camerei Deputaților,

Când PSD-ul îl dădea jos pe domnul Grindeanu, PMP-ul, cu toată forța lui numerică și cu toată puterea lui, îl susținea.

Acum, când dumneavoastră vreți să-l așezați pe o poziție bună pe domnul Grindeanu, PMP-ul, în mod paradoxal și firesc, ca să nu ne suspecteze nimeni că am avea vreo înțelegere, o să voteze împotrivă.

Dar nu are importanță ce face PMP-ul care este partid de opoziție, important..., și vreau astăzi, mi-aș dori foarte mult să-l aud pe domnul fost prim-ministru Ponta cum se exprimă aici, și nu pe holurile Parlamentului.

Mulțumesc. (Discuții în sală.)

Domnul Petru Gabriel Vlase:

Mulțumesc și eu.

Vă rog, domnul Ponta.

Drept la replică sau dezbateri generale?

Domnul Victor-Viorel Ponta:

Ambele.

Mulțumesc, domnule președinte de ședință.

Inițial am vrut să iau cuvântul, dar dacă domnul Bichineț vrea neapărat să audă poziția mea... Eu am votat în luna ianuarie pentru învestirea domnului Grindeanu în funcția de prim-ministru, am votat în luna iunie împotriva moțiunii de cenzură și astăzi votez pentru învestirea Domniei Sale. Sunt consecvent.

Am foarte mulți colegi care..., aici, în frunte, care ziceau că e un trădător, o slugă și așa mai departe. Nu este nici trădător, nici slugă, cred că va fi un foarte bun președinte al ANCOM.

Mulțumesc.

Domnul Petru Gabriel Vlase:

Mulțumesc.

Încheiem aici dezbaterile generale.

  ................................................

Domnul Petru Gabriel Vlase:

Îl invit pe secretarul Senatului Marcel Vela pentru prezentarea proceselor-verbale referitoare la rezultatul voturilor de astăzi.

Domnul Ion Marcel Vela:

Mulțumesc, domnule președinte de ședință.

Proces-verbal

Referitor la rezultatul votului exprimat de către deputați și senatori cu privire la numirea președintelui Autorității Naționale pentru Administrare și Reglementare în Comunicații

Birourile permanente ale celor două Camere ale Parlamentului, în temeiul art. 44 alin. (4) din Regulamentul activităților comune ale Camerei Deputaților și Senatului, republicat, au procedat la verificarea și numărarea voturilor exprimate, prin vot secret cu buletine, de către deputați și senatori asupra propunerii de numire a domnului Grindeanu Sorin Mihai în funcția de președinte al Autorității Naționale pentru Administrare și Reglementare în Comunicații și au constatat următoarele:

Numărul total al deputaților și senatorilor: 465;

Numărul deputaților și senatorilor prezenți:387;

Numărul total de voturi exprimate:387;

Numărul de voturi anulate: 0;

Numărul total de voturi valabil exprimate:387, din care:

  • voturi pentru 270;
  • voturi contra117.

Ca urmare a faptului că din totalul de 465 de parlamentari au fost prezenți 387, din care au votat pentru numire 270, Birourile permanente au constatat că este întrunită majoritatea de voturi necesară pentru numirea domnului Grindeanu Sorin Mihai în funcția de președinte al Autorității Naționale pentru Administrare și Reglementare în Comunicații, pentru perioada rămasă a mandatului de 6 ani început în data de 11 mai 2017.

Postal address: Palatul Parlamentului, str.Izvor nr.2-4, sect.5, Bucharest, Romania tuesday, 16 july 2024, 6:30
Telephone: +40213160300, +40214141111 Utilizator:
E-mail: webmaster@cdep.ro