Sunteți în secțiunea: Prima pagină > Proceduri parlamentare > Dezbateri > Calendar 2019 > 05-06-2019

Ședința Camerei Deputaților din 5 iunie 2019

 Fragmente relevante pentru următoarea interogare: 
Vorbitor: Găvrilă Ghilea

  1. Declarații politice și intervenții ale deputaților:
  1.35 Găvrilă Ghilea - declarație politică cu titlul "Guvernul a ajuns la fundul sacului cu ajutoare de urgență";

Intervenție consemnată conform materialului depus la secretariatul de sedință

Domnul Găvrilă Ghilea:

"Guvernul a ajuns la fundul sacului cu ajutoare de urgență"

Deși asigurarea locuinței împotriva dezastrelor naturale este obligatorie, numărul românilor care apelează la acest instrument este încă extrem de redus, cu toate că modificările climatice din ultimii ani au generat fenomene tectonice și meteorologice imprevizibile, cu consecințe dramatice asupra unor cetățeni și agoniselii lor de-o viață.

Conform informațiilor diseminate de mass-media, mai puțin de 20% din cele aproximativ 9 milioane de locuințe construite în România beneficiază în prezent de o poliță de asigurare obligatorie valabilă, ceea ce face ca țara noastră să rămână deosebit de vulnerabilă în fața unor evenimente catastrofale.

Există zone geografice pe teritoriul național, unde riscul inundațiilor și alunecărilor de teren este atât de mare, încât astfel de dezastre naturale sunt înregistrate constant și sunt soldate, din nefericire, cu importante pierderi de bunuri și chiar de vieți omenești.

În cele mai multe dintre cazuri, însă, gospodăriile afectate nu sunt asigurate împotriva dezastrelor, urmând ca familiile disperate, rămase fără un acoperiș deasupra capului, să ajungă la cheremul Guvernului care le va distribui așa numitele ajutoare de urgență.

Chiar în ședința sa din această săptămână, Executivul a aprobat alocarea, cu acest titlu, a 5 milioane de lei din bugetul Ministerului Muncii și Justiției Sociale, pentru a fi acordați familiilor sau persoanele singure, ale căror bunuri de folosință îndelungată au fost afectate de inundațiile produse pe parcursul anului 2019.

Sumele de bani care se vor acorda păgubiților variază între 3.000 și 1.500 de lei și vor fi direct proporționale cu prejudiciile suferite, iar în situația în care, în urma inundațiilor, alunecărilor de teren și fenomenelor meteorologice deosebite s-au înregistrat pierderi de vieți omenești, familiile aparținătoare vor beneficia suplimentar de suma de 5.000 lei.

O hotărâre similară de Guvern a fost adoptată și în vara anului trecut, pentru acordarea de ajutoare de urgență în valoare de până la 6 milioane de lei pentru susținerea familiilor afectate de inundațiile din perioada iunie - iulie 2018. Numai că sumele acordate atunci au fost de la trei până la cinci ori mai mari decât în prezent, respectiv de 10.000 de lei pentru familiile și persoanele singure ale căror gospodării au fost afectate în proporție de peste 50%, câte 5.000 de lei pentru familiile și persoanele singure ale căror gospodării au fost afectate în proporție de până la 50% și de 25.000 de lei pentru familiile persoanelor care au decedat.

Cu siguranță, nicio sumă de bani nu poate înlocui viața unui om, iar o gospodărie afectată grav de furia apelor sau a pământului care a luat-o la vale nu ai cum s-o reconstruiești cu 10.000 de lei.

Dar aruncarea în derizoriu a acestei solidarități sociale, prin reducerea drastică, din acest an, a plafoanelor ajutoarelor de urgență, este revoltătoare și umilitoare pentru familiile și persoanele singure aflate în situații de necesitate.