Sunteți în secțiunea: Prima pagină > Proceduri parlamentare > Dezbateri > Calendar 2019 > 26-06-2019

Ședința Camerei Deputaților din 26 iunie 2019

 Fragmente relevante pentru următoarea interogare: 
Vorbitor: Georgeta-Carmen Holban

  Declarații politice și intervenții ale deputaților: Georgeta-Carmen Holban - declarație politică având ca temă Noua lege a pensiilor, o reparație morală pentru persoanele vârstnice;

Doamna Georgeta-Carmen Holban:

"Noua lege a pensiilor, o reparație morală pentru persoanele vârstnice"

În calitate de for decizional, Camera Deputaților a votat astăzi proiectul privind sistemul public de pensii, după reexaminarea efectuată ca urmare a deciziei Curții Constituționale. Acest act normativ, extrem de important pentru îmbunătățirea vieții pensionarilor noștri, a fost adoptat cu 197 voturi pentru și 70 de abțineri.

Prin noua lege vor fi majorate pensiile pentru toate categoriile de pensionari, în mod etapizat. În consecință, valoarea punctului de pensie va fi actualizată la 1.265 de lei începând cu 1 septembrie 2019, urmând să ajungă la 1.775 de lei în 2020 și la 1.875 de lei în 2021. Noua valoare a punctului de referință a pensiei va fi de 75 de lei, urmând ca din anul 2022 acesta să se indexeze anual cu rata inflației.

Actul normativ votat astăzi reformează fundamental sistemul public de pensii din temelii și elimină disfuncționalitățile existente până acum în ceea ce privește retribuirea pensionarilor noștri.

Legea privind sistemul public de pensii prevede în mod explicit că nicio pensie aflată în prezent în plată nu va putea să fie diminuată. În cazul în care în urma recalculărilor vor fi cazuri de pensii cu sume mai mici, vor fi păstrate pensiile inițiale.

Sunt încrezătoare că noua lege a pensiilor va fi promulgată cât mai repede de președintele României, astfel încât pensionarii români să poată beneficia de majorările prevăzute în actul normativ.