Sunteți în secțiunea: Prima pagină > Proceduri parlamentare > Dezbateri > Calendar 2019 > 04-09-2019

Ședința Camerei Deputaților din 4 septembrie 2019

 Fragmente relevante pentru următoarea interogare: 
Vorbitor: Oana-Mioara Bîzgan-Gayral

  Declarații politice și intervenții ale deputaților: Oana-Mioara Bîzgan-Gayral - declarație politică despre Ziua Internațională a Carității;

Doamna Oana-Mioara Bîzgan-Gayral:

Bine v-am regăsit într-o nouă sesiune parlamentară! Știu că perioada care urmează este una foarte aglomerată din punct de vedere politic, dar am încredere că indiferent de ce alegeri urmează sau de ce lupte politice ducem, nu vom uita că suntem aici pentru un singur scop - să îmbunătățim viața românilor în mod concret, nu doar prin vorbe.

Ziua de 5 septembrie marchează, la nivel internațional, caritatea. Este un prilej foarte bun să ne uităm în jur și să înțelegem că există situații în care cei de lângă noi nu se pot bucura de lucruri pe care noi le considerăm vitale. În 2019, încă mai avem școli care au toaleta în fundul curții, sate care nu au apă curentă sau canalizare sau chiar localități izolate unde accesul în situații de urgență poate fi un adevărat test al determinării.

În România, conform unor studii ale Institutului Național de Statistică, două din 5 familii au probleme cu plata la timp a cheltuielilor destinate întreținerii locuinței, iar 8 din 10 familii, dintre cei pentru care venitul net nu este suficient pentru a face față cheltuielilor, nu pot cumpăra alimente suficiente pentru asigurarea hranei. Mai mult, o altă cercetare, realizată de World Vision România, a arătat că 9% dintre copiii României merg la culcare flămânzi, iar în cazul altor opt procente mâncarea pe care o au la dispoziție nu este decât ocazională sau chiar insuficientă.

Deși veniturile românilor au crescut, acest lucru nu se reflectă direct în bunăstarea lor materială, iar în condițiile în care ceea ce câștigă nu le poate asigura strictul necesar, cu greu poate fi vorba de accesarea unor alte servicii care să le asigure calitatea vieții, cum ar fi vizite regulate la medic, acces la educație pentru copii ș.a.m.d.

Ziua pe care o marcăm mâine are menirea de a ne aminti de toate aceste situații. O parte dintre ele nu pot fi rezolvate direct de noi, ci soluția în cazurile respective este implicarea la nivel local, la nivelul comunității și intervenția punctuală pentru remedierea respectivelor situații. Există însă și cazuri care pot fi ameliorate prin politici economice și sociale sustenabile care să fie implementate și să aibă continuitate, astfel încât efectele lor să fie resimțite pe termen lung.

Injustiția socială este la fiecare pas în jurul nostru. Putem însă, împreună, dragi colege și dragi colegi, să ne unim forțele și să începem să facem schimbările care țin de noi, astfel încât, exercitându-ne atribuțiile și coagulând în jurul nostru și alți actori implicați, să acționăm împreună pentru a rezolva aceste situații.