Sunteți în secțiunea: Prima pagină > Proceduri parlamentare > Dezbateri > Calendar 2019 > 11-09-2019

Ședința Camerei Deputaților din 11 septembrie 2019

  1. Declarații politice și intervenții ale deputaților:
  1.6 Oana-Mioara Bîzgan-Gayral - declarație politică cu referire la importanța modificării Legii adopției;

 

Doamna Carmen-Ileana Mihălcescu:

  ................................................

Doamna Oana Bîzgan, vă rog.

Doamna Oana-Mioara Bîzgan-Gayral:

Mulțumesc, doamnă președinte.

Dragi colege,

Dragi colegi,

Munca noastră de zi cu zi presupune asumarea responsabilității pentru modul cum funcționează și, poate, cum va funcționa România.

Așa cum probabil știți, în luna iunie a apărut în spațiul public un caz, cel puțin controversat, legat de adopția unei fetițe de către o familie de români care trăiește în Statele Unite. Fetița fusese îngrijită de un asistent maternal. Întregul tăvălug de evenimente care au urmat ne-a adus aminte, dacă mai era nevoie, că sistemul de protecție din România este unul de o importanță extraordinară, tocmai pentru că vorbim de destinele unor copii.

Ultimele date publicate de Ministerul Muncii și Justiției Sociale arată că 52.608 copii sunt încă înscriși în sistemul de protecție al statului - 16.961 sunt în sistemul rezidențial, adică în orfelinate, și 35.647 în cel familial. Toți acești copii sunt, teoretic, doar temporar în grija statului, până când este identificată o familie definitivă potrivită pentru ei, fie că vorbim de reintegrarea în familia biologică sau de adopție. În practică, mulți copii ajung adolescenți, iar apoi ating vârsta majoratului fără să fi avut vreodată o familie a lor. Asta în cazul în care nu sunt răpuși de lipsa condițiilor, de neglijență sau din cauza privării de afecțiunea de care au atât de multă nevoie.

Din păcate, doar un mic procent dintre copiii din sistem sunt declarați adoptabili. Declararea adoptabilității este un proces greoi, care poate dura până la 2 ani, la care se mai adaugă alte luni și chiar ani de așteptare. Perioada medie pe care un copil o petrece în sistemul de protecție, astăzi, este de 7 ani și jumătate, conform datelor colectate de Banca Mondială împreună cu UNICEF și Guvernul României.

Ne dorim cu toții îmbunătățirea sistemului de protecție. Această schimbare poate și trebuie să se realizeze. Este nevoie de colaborare și de dialog constructiv, nu doar la nivel central, ci și cu structurile locale. Procesul de dezinstituționalizare a început deja, o parte dintre centrele de plasament urmează să fie închise în următoarea perioadă. Copiii din centre vor beneficia de alte servicii de protecție, pe care să sperăm că le vor aprecia și care îi vor ajuta să se dezvolte. Dar să nu uităm, toți acești copii au dreptul de a avea o familie.

Avem în mâinile noastre una dintre cele mai importante decizii pe care le putem lua cu privire la viitorul acestor copii și, prin urmare, la viitorul acestei țări - Legea adopției.

Vă invit, dragi colege și colegi, să lăsăm disensiunile la o parte și să facem posibil ca modificările Legii adopției, modificări pe care atât copiii din centre, cât și părinții care își doresc să adopte copii le așteaptă de mult timp, să se transforme în realitate cât mai curând, să ne asigurăm că fiecare copil nu numai că are un prezent, dar are cu siguranță un viitor.

Vă mulțumesc.

Oana Bîzgan, deputat independent.

Doamna Carmen-Ileana Mihălcescu:

Mulțumesc și eu.