Sunteți în secțiunea: Prima pagină > Proceduri parlamentare > Dezbateri > Calendar 2019 > 12-11-2019

Ședința Camerei Deputaților din 12 noiembrie 2019

 Fragmente relevante pentru următoarea interogare: 
Vorbitor: Oana-Mioara Bîzgan-Gayral

  1. Declarații politice și intervenții ale deputaților:  
  1.30 Oana-Mioara Bîzgan-Gayral - declarație politică cu referire la Ziua internațională a toleranței;

Intervenție consemnată conform materialului depus la secretariatul de sedință

Doamna Oana-Mioara Bîzgan-Gayral:

Ziua Internațională a Toleranței este marcată anual în data de 16 noiembrie. Această zi ne amintește de unul dintre principiile de bază ale progresismului, ca mișcare politică și socială menită să ne aducă mai aproape unii de ceilalți. Toleranța este mai mult decât a accepta existența unei persoane care are preferințe sau valori diferite decât ale noastre. Toleranța înseamnă să poți înțelege și respecta acea persoană, împreună cu punctele sale de vedere, să-i respecți demnitatea și dreptul la libera exprimare, atât timp cât acest drept nu încalcă limitele legii, fără a aduce jigniri sau injurii la adresa respectivei persoane.

Recentul scrutin electoral ne-a pus, din nou, în fața unor situații care ne-au divizat ca societate și au repornit un val de discuții în care principalul subiect nu este, cu siguranță, toleranța. Dincolo de opțiuni și de rezultate, de campania electorală fără dezbateri reale și fără propuneri concrete, s-a stârnit și acest val de mesaje ale căror țintă sunt, de cele mai multe ori, persoane care nu au făcut altceva decât să își exprime un drept fundamental, conferit prin Constituție.

România este o țară cu o populație diversă, iar fiecare cetățean care trăiește în România trebuie să beneficieze de aceleași drepturi ca toți ceilalți cetățeni. Nu există cetățeni de mâna a doua, cel puțin în teorie. În practică însă, avem numeroase situații în care românilor le sunt încălcate drepturi fundamentale. Gândiți-vă doar la miile de copii fără CNP care nu puteau merge până acum la medic sau la școală pentru că nu existau din punct de vedere birocratic. Am reușit, prin eforturi susținute și prin dialog, să rezolvăm aceste situații, și de aceea vă mulțumesc pentru susținere și mai ales pentru că am demonstrat că justiția socială primează în fața culorii politice. Avem multe alte lupte de dus, iar cetățenii au nevoie de sprijinul nostru acum, nu peste cinci sau peste zece ani. Nu le putem oferi un sprijin real dacă alegem să rămânem divizați, dacă nu respectăm și dacă nu înțelegem, la modul cel mai sincer, punctul de vedere al celuilalt, chiar dacă este diferit de al nostru. Am avut un referendum al urii, chiar ne dorim ca toate exercițiile democratice care urmează să fie pe aceeași retorică a urii?

România a aderat și a transpus cele 17 Obiective de Dezvoltare Durabilă propuse de Organizația Națiunilor Unite pentru anul 2030, obiective printre care se numără și cauzele pentru care vă invit să luptăm împreună - accesul la educație, egalitatea de șanse și eradicarea sărăciei. Dar avem nevoie de înțelegere, respect și, mai ales, toleranță.

Vă invit să ne gândim la acest aspect de fiecare dată când lansăm mesaje în spațiul public, indiferent că vorbim în calitate de oameni politici sau de "persoane fizice".