Sunteți în secțiunea: Prima pagină > Proceduri parlamentare > Dezbateri > Calendar 2019 > 27-11-2019

Ședința Camerei Deputaților din 27 noiembrie 2019

 Fragmente relevante pentru următoarea interogare: 
Vorbitor: Găvrilă Ghilea

  Declarații politice și intervenții ale deputaților: Găvrilă Ghilea - declarație politică intitulată Min(ci)unile PSD au picioare scurte!;

Domnul Găvrilă Ghilea:

"Min(ci)unile PSD au picioare scurte!"

Haosul lăsat de PSD în vistieria țării a ieșit la iveală. Bugetul anului 2019, cârpit pe bani falși, inexistenți, a produs efecte dramatice în economie, mii de companii private fiind în imposibilitatea recuperării TVA și a decontării concediilor medicale.

Rostogolite după un calendar nerealist, care nu avea nimic de-a face cu predictibilitatea și productivitatea muncii, salariile bugetarilor și pensiile milioanelor de români au ajuns să fie plătite pe datorie, la dobânzi cămătărești, adâncind prăpastia deficitelor și mărind riscul de țară.

Așa puține cum erau, investițiile publice s-au blocat prin neplata antreprenorilor, iar sute de edili sunt gata să stingă lumina în primării, pentru că nu mai sunt bani pentru salarii, utilități și cheltuieli de asistență socială.

Dar veștile proaste nu se opresc aici. După ultimele estimări, creșterea economică va fi de cel mult 3%, față de 5,5% din PIB cât trâmbița PSD, investițiile străine în primele trei trimestre sunt mai reduse decât în aceeași perioadă a precedentului exercițiu financiar, iar sectorul industrial cel mult bate pasul pe loc, când nu-l face în spate, alunecând spre recesiune.

Acesta este tabloul sumbru al economiei unui stat membru al Uniunii Europene, în anul de grație 2019, după o iresponsabilă guvernare social-democrată care era cât p-aci să-l pună pe butuci.

Adevărul a ieșit la iveală în primele zile după preluarea guvernării de către PNL, iar rectificarea bugetară care se pregătește în aceste zile va fi de natură să repare ceea ce mai poate fi reparat.

Pe de altă parte, colectarea deficitară a taxelor și impozitelor datorate bugetelor de stat și de asigurări sociale a contribuit decisiv la actuala stare de fapt.

Când veniturile bugetare atrase se cantonează la doar 25% din PIB, deși aparatul birocratic al administrațiilor financiare județene este supradimensionat, iar evaziunea fiscală a devenit regulă, și nu excepție, nu te poți aștepta la minuni.

Din aceste considerente, misiunea PNL este să pună economia în mișcare, să eficientizeze cheltuielile administrative prin debirocratizarea instituțională, să îmbunătățească gradul de colectare a veniturilor statului și să echilibreze deficitele existente.

Depășirea țintei de deficit prin cea de-a doua rectificare bugetară din acest an nu mai sperie pe nimeni, există proceduri internaționale de monitorizare și supraveghere a evoluției acestui indicator până la temperarea sa.

Trebuie însă să sperie faptul că fostul premier și ministrul său de finanțe știau încă din primăvara anului 2019 că acest indicator va fi depășit, dar au ascuns românilor și organismelor internaționale acest lucru.

Dar, după cum se vede, min(ci)unile PSD au picioare scurte!