Sunteți în secțiunea: Prima pagină > Proceduri parlamentare > Dezbateri > Calendar 2020 > 27-05-2020

Ședința Camerei Deputaților din 27 mai 2020

 Fragmente relevante pentru următoarea interogare: 
Vorbitor: Oana-Mioara Bîzgan-Gayral

27. Declarații politice și intervenții ale deputaților:  
  27.34 Oana-Mioara Bîzgan-Gayral - declarație politică având ca subiect viața copiilor instituționalizați în forme de tip rezidențial în sistemul de protecție din România;

Intervenție consemnată conform materialului depus la secretariatul de sedință

Doamna Oana-Mioara Bîzgan-Gayral:

Astăzi vă invit să vedem pandemia prin alți ochi - ai lui Bogdan. Bogdan este un băiat de aproximativ 11 ani, cu dizabilitate medie, care trăiește într-un apartament de tip familial din București, alături de alți 4 băieți de vârste apropiate. Înainte de începutul pandemiei, Bogdan mergea la școală, unde se întâlnea cu ceilalți copii, putea ieși în parc și primea cam de două ori pe săptămână vizite din partea unor voluntari care îl ajutau la teme sau cu care se putea juca. De mai bine de două luni, el stă doar în apartamentul în care locuiește, cu cei patru "frați" ai săi. Nu-i o situație diferită de a celorlalți copii, am putea spune. Cu toții au stat în casă și au fost restricționați din multe puncte de vedere, doar că aici situația stă puțin diferit.

În timp ce copiii din familii au petrecut mai mult timp alături de părinții lor, Bogdan și colegii lui din apartament au putut petrece timp doar cu personalul care are grijă de ei. De cele mai multe ori, în apartament există un singur adult care trebuie să se ocupe de îngrijirea tuturor copiilor - să gătească, să spele, să facă curat, să îi ajute la teme, iar dacă îi mai rămâne timp, să le acorde fiecăruia atenția de care are nevoie.

Bogdan este reprezentarea tuturor copiilor instituționalizați în forme de tip rezidențial în sistemul de protecție din România, care de mai bine de două luni stau izolați, în centre mai mici sau mai mari, în diverse colțuri de țară. El trăiește zi de zi într-un sistem care ar trebui să fie o soluție temporară pentru situația în care se află, până când autoritățile vor putea identifica o familie pentru el - fie familia biologică, fie una adoptivă.

În aproximativ 7 ani, Bogdan va părăsi sistemul de protecție, devenind adultul în care ne punem speranța că va lupta pentru a contribui la schimbare, în timp ce știe, din experiența proprie, că statul român nu a făcut tot ce i-a stat în putință ca să îi dea șansa de a avea o familie.

E adevărat, am făcut progrese în îmbunătățirea legislației cu privire la protecția copilului - am crescut vârsta la care sunt instituționalizați copiii, au fost închise o parte din centrele mari, dar încă mai avem de lucrat. Avem în continuare nevoie de îmbunătățirile legislative despre care vorbim de ani de zile în Parlament și pe care încă nu am reușit să le adoptăm. Acești copii au nevoie de ele astăzi!

Stă în puterea noastră să ne asigurăm că facem tot ce putem pentru a găsi cele mai bune soluții la situația copiilor aflați în sistemul de protecție. Pentru că, așa cum am spus, copiii de astăzi sunt tinerii pe care ne vom baza mâine, iar fiecare dintre ei merită să aibă toate condițiile pentru a se putea dezvolta corect, atât din punct de vedere psihic, cât și fizic. Dacă noi, parlamentarii, nu reușim să schimbăm, în mod real, spre bine, viața lui Bogdan și a altor peste 52.000 de copii din sistemul de protecție, vă întreb, dragi colege și dragi colegi, cine ar putea face asta?