Plen
Sittings of the Chamber of Deputies of June 10, 2020
Abstract of the sittings
Full-text of the sittings
Published in Monitorul Oficial no.57/26-06-2020

Parliamentary debates
Calendar
- Chamber of Deputies:
2024 2023 2022
2021 2020 2019
2018 2017 2016
2015 2014 2013
2012 2011 2010
2009 2008 2007
2006 2005 2004
2003 2002 2001
2000 1999 1998
1997 1996
Query debates
for legislature: 2020-present
2016-2020
2012-2016
2008-2012
2004-2008
2000-2004
1996-2000
1992-1996

Meetings broadcast

format Real Media
Last meetings
17-06-2024
11-06-2024
09-06-2021 (joint)
11-05-2021
Video archive:2024 2023 2022
2021 2020 2019
2018 2017 2016
2015 2014 2013
2012 2011 2010
2009 2008 2007
2006 2005 2004
2003
You are here: Home page > Parliamentary Business > Debates > Calendar 2020 > 10-06-2020 Printable version

Sittings of the Chamber of Deputies of June 10, 2020

21. Declarații politice și intervenții ale deputaților:  

   

După pauză

 
   

(În continuare, ședința a fost condusă de domnul deputat Marilen-Gabriel Pirtea, vicepreședinte al Camerei Deputaților.)

 
 

Domnul Marilen-Gabriel Pirtea:

Doamnelor și domnilor deputați,

Continuăm lucrările de astăzi, 10 iunie 2020, ale ședinței dedicate declarațiilor politice și intervențiilor.

Pentru început, vă reamintesc dispozițiile regulamentare cu privire la declarațiile politice.

Declarațiile politice sau alte intervenții se prezintă în scris sau verbal. Dacă declarațiile sau intervențiile se prezintă verbal, acestea nu pot depăși 3 minute. Dacă deputatul depășește timpul alocat, președintele de ședință are dreptul să îi retragă cuvântul. Niciun deputat nu poate prezenta verbal sau depune în scris mai mult de o declarație sau o intervenție în aceeași ședință.

Ordinea luărilor de cuvânt se va desfășura conform listei deputaților înscriși pentru susținerea declarațiilor politice.

 
Oana-Mioara Bîzgan-Gayral - declarație politică având ca temă noua normalitate;

În continuare, dau cuvântul doamnei deputat Bîzgan-Gayral Oana-Mioara, de la neafiliați.

 

Doamna Oana-Mioara Bîzgan-Gayral (prin audioconferință):

Mulțumesc, domnule președinte.

Dragii colege,

Dragi colegi,

George Floyd, cetățean american de culoare, și-a pierdut viața după ce un polițist i-a ținut piciorul pe gât, la propriu, timp de mai bine de 8 minute. Imaginile cu intervenția brutală sunt greu de privit. Numeroase persoane au ieșit în stradă, în Statele Unite sau în alte colțuri ale lumii, pentru a trage un semnal de alarmă asupra unei probleme sistemice care ne afectează pe toți, indiferent că ne dăm sau nu seama de acest fapt.

Trecem printr-o pandemie... de ură și discriminare, care durează de ani de zile și care are efecte asupra fiecăruia dintre noi. Asistăm frecvent, inclusiv în România, la astfel de episoade îndreptate asupra unor persoane sau a unor comunități doar pentru că au altă etnie, au valori și credințe diferite de ale noastre sau pur și simplu pentru că vin din alte țări. Este momentul acum ca toți să înțelegem că suntem egali și că fiecare dintre noi are dreptul la demnitate. Nimeni nu are dreptul să trateze altă persoană altfel decât și-ar dori să fie tratat el însuși, indiferent de circumstanțe. Trebuie să intervenim și să condamnăm astfel de gesturi, pentru a ne asigura că niciun om nu mai are de suferit de pe urma unor acțiuni care au la bază doar ura.

Momentul la care ne aflăm acum este unul crucial. Am vorbit cu toții despre noua realitate, despre noul normal, despre ceea ce se va schimba după pandemie. Noul normal nu este doar despre servicii de sănătate mai bune și despre mai multă pregătire în ce privește răspunsul la situațiile de criză. Noua normalitate trebuie să ne facă mai empatici, mai solidari, mai atenți la ceilalți și mai responsabili pentru propriile acțiuni. A venit momentul să învățăm să apreciem tot ce avem în comun cu ceilalți, dar și să respectăm lucrurile care ne fac să fim diferiți.

Nu mai putem rămâne indiferenți la ceea ce se întâmplă în jurul nostru, nu ne mai putem preface că nu am văzut, că nu ne interesează sau că nu e treaba noastră. E și treaba noastră! E treaba noastră să învățăm că diferit nu este egal cu rău. Diferit, atunci când ne deschidem ochii și, mai ales, inima, poate să ne îmbogățească spiritual, chiar dacă nu aderăm la convingerile celorlalți și ne păstrăm propriile valori.

Și să nu uităm, dragi colege și dragi colegi, că dincolo de orice convingeri, dincolo de înfățișare, de etnie, de modul în care ne îmbrăcăm, de credințe și de modul cum gândește, omul de lângă noi simte, trăiește și iubește, iar asta este tot ce contează.

Vă mulțumesc.

Oana Bîzgan, deputat independent.

 
 

Domnul Marilen-Gabriel Pirtea:

Mulțumim frumos.

 
Nicolae Georgescu - declarație politică intitulată PNL-ul și traficul de influență;

Domnul Georgescu Nicolae, PSD.

Se pregătește domnul Petrețchi Nicolae-Miroslav, de la minorități.

 

Domnul Nicolae Georgescu (de la tribună):

Domnule președinte,

Doamnelor și domnilor deputați,

Declarația mea politică de astăzi se intitulează cum altfel decât "PNL-ul și traficul de influență".

Pentru Partidul Național Liberal, deținerea guvernării este sinonimă cu numirile politice, numiri politice care se fac în special prin trafic de influență pe față, indiferent de pregătirea profesională a celor impuși în posturi-cheie.

În acest fel, în toate domeniile de activitate Partidul Național Liberal încearcă să își aducă oamenii. Liberalii nu țin cont de rezultatele profesionale ale oamenilor pe care îi înlocuiesc prin trafic de influență, un trafic de influență făcut în public, fără nicio temere, în conferințele de presă ale partidului.

Cel mai recent exemplu vine din Argeș, aici unde Adrian Miuțescu, liderul PNL, a făcut trafic de influență în conferința de presă a partidului. Acest lucru este public, fiind filmat și difuzat.

Traficul de influență făcut de liderul PNL Argeș i-a șocat chiar și reprezentanții mass-mediei locale, toată lumea taxându-l pe liderul PNL pentru faptul că pune interesele personale, interesele de partid, orgoliile mai presus de profesionalism, de muncă, de rezultate și de bunul mers al unei activități de interes major pentru Argeș și pentru România, și anume domeniul nuclear.

Adrian Miuțescu a șocat așadar cu declarația legată de înlocuirea domnului Cristian Gentea din funcția de director general al RATEN.

"Avem oameni și în locul dânsului!", spunea Adrian Miuțescu. "Când va fi numită persoana, vă rog să verificați propunerea PNL pentru această funcție. Avem pe tun această numire". Am încheiat declarația liderului PNL Argeș.

În calitate de reprezentat al Argeșului în Parlamentul României, îl întreb pe domnul Miuțescu:

Ce ați dorit să faceți cu această declarație?

Faptul că indiferent de pregătirea unei persoane, de rezultatele și de meritele acesteia, o înlocuiți doar pentru că așa doriți dumneavoastră?!

Domnule Miuțescu,

Domnilor de la PNL,

Vedeți că de data aceasta vorbim despre un domeniu de maximă importanță pentru România! RATEN este o instituție strategică de interes național, nu o direcție județeană deconcentrată.

E clar că dumneavoastră, cei de la PNL, sunteți obișnuiți cu traficul de influență, iar tot din Argeș vine un alt exemplu recent, așa cum și mass-media locală a notat foarte bine. Conducerea PNL Argeș le-a cerut primarilor să prezinte la sediul partidului toate proiectele depuse la ministere pentru aprobare, în vederea rezolvării pe linie politică a acestora. Însă trebuie să înțelegeți faptul că partidul nu are nicio legătură cu proiectele depuse de primari, proiecte care se depun la ministere, la agenții și trebuie să-și urmeze drumul lor spre aprobare și avizare, fără posibilitatea de a fi influențate politic.

Acesta a fost doar un alt exemplu, însă vreau să revin la declarațiile liderului PNL Argeș și la dorința acestuia de a-l schimba pe Cristian Gentea de la conducerea RATEN.

Domnilor de la PNL,

Lăsați numirile politice și traficul de influență! Interesul vostru trebuie să fie acela ca România să aibă oamenii cei mai buni în funcțiile importante. Iar RATEN chiar este pe mâini bune. În cazul domnului Cristian Gentea, vorbim despre un fizician recunoscut, un absolvent al Facultății de Fizică din cadrul Universității București, ca șef de promoție. Vorbim despre un om care a lucrat permanent în domeniu, urcând treaptă cu treaptă până la funcția de Director Securitate Nucleară al ICN Mioveni și, ulterior, de Director General RATEN. Recent, acesta a fost premiat pentru întreaga activitate de 33 de ani. Cristian Gentea a primit medalia pentru merite deosebite în creșterea prestigiului și afirmarea în țară și în străinătate a Asociației Comitetului Național Român al Consiliului Mondial al Energiei.

Așadar, "numirea pe tun", la care făcea referire domnul Miuțescu, prin trafic de influență, nu își are rostul și poate fi chiar periculoasă, dacă instituțiile abilitate se autosesizează.

În plus, dumneavoastră nu aveți nici măcar vreun drept să vorbiți despre așa ceva. Directorul general RATEN este ales de către Consiliul de administrație. Așadar, aceste lucruri nu au legătură cu numirile politice, numiri de care dumneavoastră spuneți public că veți avea grijă și le veți face.

În încheiere, vă cer public să lăsați traficul de influență, să lăsați numirile politice!

Profesioniștii trebuie să rămână în funcțiile pe care le merită și din care au adus rezultate domeniilor respective.

Vă mulțumesc.

Nicolae Georgescu, deputat ales în Circumscripția electorală nr. 3 Argeș. (Aplauze.)

 
 

Domnul Marilen-Gabriel Pirtea:

Mulțumim frumos, domnule deputat.

 
Nicolae-Miroslav Petrețchi - declarație politică avânda ca temă Necesitatea continuării unității între națiuni;

Domnul Petrețchi Nicolae-Miroslav, de la minorități.

Se pregătește domnul Simionca Ionuț.

 

Domnul Nicolae-Miroslav Petrețchi (de la tribună):

Vă mulțumesc, domnule președinte de ședință.

Tema declarației politice: "Necesitatea continuării unității între națiuni".

Stimate colege și stimați colegi,

Făcând o retrospectivă în istoria Europei, nu a existat o perioadă de pace la fel de lungă ca cea de după cel de-al Doilea Război Mondial, în momentul de față disputele fiind soluționate în mod diferit.

Toate acestea au dus la promovarea păcii, democrației și reconcilierii, transformând Europa într-un continent al păcii, un model de schimbare și transformare care trebuie mereu reamintit și reîmprospătat în memoria cetățenilor acesteia.

Perioada pandemiei a reprezentat un real test pentru locuitorii tuturor continentelor, fiind evidentă necesitatea continuării unității între națiuni.

O ramură a garantării continuării respectivei unități o reprezintă recunoașterea identității etnice, ceea ce a format, de-a lungul timpului, o gândire europeană, întemeiată pe aplicarea drepturilor omului și recunoașterea minorităților naționale, o gândire care este îmbrățișată, în zilele noastre, de tot mai multe state ale lumii.

Sloganul "unitate în diversitate" este edificator pentru filosofia abordată, prin apariția unei identități comune, acceptată conștient și motivată politic de toate părțile constituente privind asumarea identității europene.

Aproape că suntem siguri că aici nu există pericole însă, din nefericire, chiar și aici găsim numeroase amenințări curente îndreptate împotriva multiculturalismului.

Neacordând atenția cuvenită acestui aspect important, inclusiv în această perioadă de distanțare socială, putem să ne trezim cu ascensiunea unor ideologii cu scopuri primejdioase de mult uitate, care tocmai acum caută noi metode de dezbinare, prin politici populiste sau atacuri individuale.

Momentan, asemenea provocări sunt restrânse ca număr și reduse ca intensitate, însă tratându-le cu lejeritate acestea pot avansa, sfidând adevărul, istoria sau însăși gândirea proeuropeană.

Vă mulțumesc.

Deputat Nicolae-Miroslav Petrețchi.

 
 

Domnul Marilen-Gabriel Pirtea:

Mulțumim frumos.

 
Ionuț Simionca - declarație politică intitulată Autostrada Nordului - un obiectiv care poate contribui la relansarea economică a Ardealului și a României;

Domnul deputat Simionca Ionuț, PMP.

Se pregătește domnul deputat Codreanu Constantin, PMP.

 

Domnul Ionuț Simionca (de la tribună):

Domnule președinte,

Stimați colegi,

Declarația mea politică de astăzi se intitulează: "Autostrada Nordului - un obiectiv care poate contribui la relansarea economică a Ardealului și a României".

La aproape o lună după starea de urgență, în pragul unei crize economice fără precedent, mă simt obligat să readuc în actualitate o temă de maxim interes pentru peste 2,5 milioane de români care trăiesc în nordul țării, în particular pentru bistrițenii pe care îi reprezint în Parlament, și este vorba despre Autostrada Nordului.

În 2018 am inițiat Proiectul de Lege privind construcția Autostrăzii Nordului, iar acesta a fost adoptat de Senat, în martie anul trecut. De atunci, nimic! Liniște! Proiectul zace pierdut în sertarele comisiei de specialitate din Camera Deputaților.

În noiembrie anul trecut, PMP a semnat un protocol cu Partidul Național Liberal, de colaborare politică, în vederea susținerii învestiturii Guvernului Orban. În respectivul document, PMP a condiționat votul de demararea mai multor proiecte de infrastructură rutieră majoră, printre care și Autostrada Nordului. De atunci, nimic! Niciun semn pe această temă de la guvernanți, care dorm liniștiți.

Unii dintre dumneavoastră ar putea spune să-mi văd de treabă. De unde să aibă România bani pentru susținerea unui asemenea proiect în vremuri de criză? Dar eu vă spun cu fermitate că România poate ieși din criză cu proiecte de infrastructură majore.

În contextul suspendării la nivelul Uniunii Europene a Pactului de stabilitate și de creștere care ne permite depășirea deficitului bugetar, Guvernul poate relansa economia prin investiții în Infrastructura Mare, cum ar fi Autostrada Nordului, proiecte care nu pot fi finanțate prin fonduri europene.

În consecință,

1. Cer PSD să deblocheze în comisiile de specialitate din Camera Deputaților și să supună la vot de urgență Proiectul de Lege privind construcția Autostrăzii Nordului, care s-a pierdut de mai bine de un an pe circuitul parlamentar;

2. Cer PNL să finanțeze, în primă instanță, prin Ministerul Transporturilor, studiul de prefezabilitate pentru Autostrada Nordului și apoi să identifice surse și modalități de finanțare a acestui obiectiv de investiții.

Vă reamintesc că sunt peste două milioane și jumătate de cetățeni în Ardeal care au nevoie de o infrastructură modernă, pe care noi vrem s-o conectăm cu Occidentul, să poată să ajungă mai repede în Ungaria, în Austria sau în Germania.

Vă rog, stimați colegi, gândiți-vă și la ziua de mâine, la nevoia și dorința comunităților noastre de a se dezvolta, pentru a ține pasul cu vremurile în care trăim.

Mai mult, în perioada de criză economică generată de pandemia de COVID-19, Autostrada Nordului poate contribui la relansarea economică a Ardealului și a întregii Românii.

Vă mulțumesc.

Ionuț Simionca, deputat al PMP de Bistrița-Năsăud.

 
 

Domnul Marilen-Gabriel Pirtea:

Mulțumim frumos.

 
Constantin Codreanu - apel pentru gestionarea cu succes a stării de alertă valabile pe întreg teritoriul României;

Domnul deputat Codreanu Constantin, PMP.

Se pregătește domnul deputat Gheorghe Andrei Daniel, PNL.

 

Domnul Constantin Codreanu (de la tribună):

Mulțumesc, domnule președinte de ședință.

În câteva zile, starea de alertă instituită pe teritoriul României va expira.

Sper că autoritățile publice centrale nu uită că aceste prevederi valabile pe teritoriul României afectează și cetățenii români din afara granițelor țării.

Sper că și președintele, și premierul, și celelalte autorități publice centrale țin cont de modul în care gestionează această situație autoritățile din celelalte state.

Pe 5 iunie a avut loc o ședință a miniștrilor de interne ai statelor membre ale Uniunii Europene. La această ședință s-a anunțat faptul că o parte dintre statele respective fie au ridicat deja restricțiile de călătorie, fie o vor face pe 15 iunie, fie o vor face la sfârșitul acestei luni.

În acest context, este absolut necesar să cerem o comunicare clară, asumată, din partea autorităților române, în relația lor cu cetățenii români din afara granițelor țării.

Este absolut firesc ca cetățenii respectivi să-și declare nemulțumirea și să-și pună, respectiv, să ne pună nouă, întrebări, atunci când vorbim de următoarele situații.

De ce este posibilă organizarea curselor charter cu destinația România sau dinspre România în zonele roșii, mai bine zis foste roșii de coronavirus, și nu putem avea curse normale, cu un anumit orar, impus de autorități, pentru ca cetățenii respectivi, afectați de această epidemie, să nu fie nevoiți să scoată sume pe care unii nu și le permit să le plătească pentru biletele respective?

De ce continuăm să creăm situația inacceptabilă de la frontiera de vest a țării, cu cozi interminabile, cu ore în șir de stat în soare, în aglomerație, și nu ne gândim ca prin ridicarea acestor restricții să le oferim cadrul necesar pentru a evita astfel de situații, care, multe dintre ele, sunt mult mai periculoase decât ridicarea restricțiilor în sine?

Altfel spus, în încheiere, vreau să fac un apel clar și să precizez că nu vorbesc eu, persoană fizică, ci vorbesc în numele mai multor cetățeni români, vorbesc în numele organizațiilor nonguvernamentale reprezentative ale cetățenilor români din afara granițelor țării și să îi îndemn pe cei care vor decide în viitorul apropiat - mă refer în primul rând la Președinție și la Guvern - cu privire la menținerea stării de alertă, că poate ar fi cazul să invocăm și să utilizăm alte exemple de succes pentru gestionarea stării valabile pe întreg teritoriul României.

Vă mulțumesc.

Deputat al PMP, Diaspora, Constantin Codreanu.

 
 

Domnul Marilen-Gabriel Pirtea:

Mulțumesc frumos, domnule deputat.

 
Andrei Daniel Gheorghe - declarație politică intitulată Rolul învățământului în contextul postmodernității;

Domnul deputat Gheorghe Andrei Daniel, PNL.

Se pregătește domnul deputat Vasile Daniel, de la minorități.

 

Domnul Andrei Daniel Gheorghe (de la tribună):

Vă mulțumesc, domnule președinte.

Declarația mea politică de astăzi se numește "Rolul învățământului în contextul postmodernității".

Acum 1600 de ani, Sfântul Antonie cel Mare al Egiptului spunea că vor veni timpuri în care lumea va fi atât de cuprinsă de nebunie, încât nebunii îi vor crede că sunt nebuni de fapt pe cei care sunt întregi la minte, iar ei se vor considera pe ei înșiși unicii raționali.

Trăim poate astfel de vremuri. Trăim niște timpuri foarte tulburi. Și vedem care este rolul educației.

Iar ceea ce se întâmplă acum în Statele Unite, acele manifestații cu caracter anarho-marxist, foarte multe dintre ele, fac parte dintr-un tablou mult mai larg, care ține de degradarea calității școlii, creșterea rolului, să spunem așa, al unui egalitarism prost înțeles în sistemul de învățământ, cât și de tot felul de chestiuni de ideologie care, pe baza corectitudinii politice și a discriminării pozitive, au ajuns să devină adevărate dogme în marile universități ale lumii și au ajuns să dea ora exactă în sistemul de învățământ.

Sistemul de învățământ pornește de la cunoaștere, pornește de la știință și este un sistem axiologic în care elementul de cultură, elementul de identitate, la fel ca și elementul de uz al intelectului în vederea evoluției persoanei umane sunt borne fundamentale și reprezintă acele lucruri fără de care nu putem gândi.

Dar iată ce s-a întâmplat în 50 de ani de propagandă, în 50 de ani în care lumea a fost învățată că nu este bine să spui adevărul în față, lumea a fost învățată că a fi mai bun, a fi mai competent, a fi mai drept, a fi mai muncitor sau a fi mai educat reprezintă o discriminare față de cei care nu sunt așa. S-a ajuns practic la modificarea paradigmei sociale. Și ceea ce este foarte grav - iar aici sistemul de învățământ joacă un rol esențial și trebuie să intervină prin limitarea intruziunilor ideologice de orice tip și alungarea tuturor experimentelor sociale, experimente de natură psihologică sau experimente de natură pseudoidentitară, care se încearcă a se introduce pe ușa din dos în școli - îl reprezintă fix scăderea calității educaționale a mediei populației, fapt pe care îl întâlnim în foarte multe societăți occidentale. Aici a dus delăsarea. Aici a dus obsesia discriminării pozitive.

De asemenea, este esențial de spus un alt aspect. Cei care au propovăduit ideologii totalitare, cei care vin și se cred posesorii adevărului absolut întotdeauna au căutat practic să alunge adevărul, să alunge cunoașterea și să alunge adevărata performanță, bazată pe întrecerea liberă de valori.

Sunt chestiuni absolut vizibile. Și cred că este esențial pentru noi toți să acordăm mai mare atenție domeniului educațional, să înțelegem că vremea oamenilor făcuți doctori pe puncte și vremea - hai să dăm diplome tuturor, precum în comunism, să-i trecem pe toți clasa, ar trebui să înceteze. Pentru că asta duce la un dezastru social, duce la o populație care nu mai are capacitatea de a exersa meserii de bază și de a acoperi necesitatea profesională existentă în câmpul muncii, dar duce și la un dezastru moral, la un dezastru identitar.

O societate nu o controlezi cu banul, nu o controlezi cu arma. O societate nu este determinată nici de creșterea economică, nu este determinată nici de puterea serviciilor speciale și nici de dinamica ei colectivă de bunăstare. O societate este determinată de mentalități, de model cultural și de felul în care omul gândește, simte și cum este el împins să gândească și să simtă. Iar aici sistemul de educație are rolul esențial să păzească omul de ispite, să-l păzească de rău, să-l ajute să discearnă între bine și rău, iar omul să fie capabil să iasă din școală nu doar ca un copil răsfățat căruia i se cuvine tot și care are pretenții absolute și vine și încearcă să dărâme lumea doar pentru că a dormit întors pe dos noaptea trecută, ci sistemul de educație trebuie să pregătească caractere, trebuie să pregătească cetățeni care înțeleg democrația, care înțeleg drepturile și libertățile fundamentale și care înțeleg că într-o societate democratică, unde există libertate, există și responsabilitate și nu orice abuz, orice aberație sau orice ideologie stearpă și lipsită de sens poate fi transpusă în act doar pentru că îți vine ție să faci acest lucru.

Așadar, libertatea presupune educație, presupune conștiință și presupune morală.

Vă mulțumesc.

 
 

Domnul Marilen-Gabriel Pirtea:

Mulțumim frumos, domnule deputat.

 
Daniel Vasile - declarație politică intitulată Cetățeanul turmentat ori turbat;

Domnul deputat Vasile Daniel, de la minorități.

 

Domnul Daniel Vasile (de la tribună):

Mulțumesc, domnule președinte.

Doamnelor, domnilor deputați,

Declarația mea politică de astăzi se intitulează "Cetățeanul turmentat ori turbat".

Despre Petrov - planeta arde, coronavirus, manifestări antirasiste și Petrov se piaptănă.

Tovarășe Petrov,

Noi, romii, credem că puteți înțelege ce se întâmplă azi în Statele Unite ale Americii și nu numai.

Dragă tovarășe,

Rasismul, manifestațiile civice și declarațiile politice instigatoare la ură, crimele rasiale amenință democrația și produc insecuritate.

Asemenea manifestări generează, într-o conjunctură politico-socială, haos, instabilitate și afectează sănătatea politică, economică și socială a națiunilor.

Din păcate, asemenea fenomene lasă urmări grave și asupra sănătății mintale a unor oameni politici care incită la ură rasială.

Tovarășe Petrov,

Unii romi v-au votat!

Altora le-ați mulțumit, public, pentru sprijin și votul acordat - Regele Cioabă, Partida Romilor.

Alți romi v-au oferit ducați de aur.

Unora le-ați botezat - în famiglia. E adevărat, și nașul și cumătrul au ajuns la pușcărie, pentru un morman de bani sau o sacoșă de bani.

Unele doamne de etnie, vopsite blonde, au fost promovate - la Cotroceni, la Guvern, la Ministerul Dezvoltării. Mai mult, le-ați trimis chiar și în Costa Rica.

Unii domni de etnie au stat cu dumneavoastră la masă, împreună cu familia. Au devenit, pentru o scurtă perioadă de timp, gineri.

Dragă tovarășe,

Având în vedere întreaga istorie, dar și starea de recidivă - vă citez, "țigancă împuțită", noi, romii, nu înțelegem care vă sunt problemele? Cinismul politic, educația profund rasistă ori sănătatea mintală?

Oricum, noi, reprezentanții romilor, nu încurajăm săvârșirea de infracțiuni.

Clanurile infracționale trebuie eradicate, chiar și clanurile infracționale economice sau clanurile infracționale politice și guvernamentale - Flota, Microsoft, Fondul Proprietatea, campaniile prezidențiale ori referendumul.

Dragă tovarășe Petrov,

Noi, Partida Romilor, necunoscând gradul - locotenent, general sau colonel - vă anunțăm pe această cale că am introdus o plângere penală împotriva dumneavoastră.

Cred că nu v-ați speriat. Nu v-a speriat nici "Flota", dragă tovarășe.

Plângere penală pentru săvârșirea infracțiunii de incitare la ură și discriminare și o plângere la Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării. Recidivist, nu?

A, în încheiere, era să uit. "Vă pupă Nuți, un cetățean român de etnie!".

Fac precizarea că prezenta declarație politică reprezintă un pamflet. Orice asemănare cu un animal politic poate fi doar o întâmplare.

Vă mulțumesc.

Daniel Vasile, deputat, reprezentantul minorității romilor în Parlament.

 
 

Domnul Marilen-Gabriel Pirtea:

Mulțumim frumos, domnule deputat.

 
Tamara-Dorina Ciofu - declarație politică având tema Primul pas a fost realizat, elevii cu cerințe educaționale speciale vor avea locuri dedicate în licee și școli profesionale. E nevoie de pasul doi, facilitarea accesului la învățământ vocațional adaptat copiilor cu dizabilități?;

Mai este cineva în sală care are declarație?

Atunci vom trece la preluarea apelurilor telefonice, conform listei.

Budăi Marius-Constantin, PSD.

Da.

Vă rog, domnule deputat. (Probleme tehnice.)

Doamna deputat Ciofu Tamara, PSD.

 

Doamna Tamara-Dorina Ciofu (prin audioconferință):

Vă mulțumesc, domnule președinte.

Declarația mea politică - "Primul pas a fost realizat, elevii cu cerințe educaționale speciale vor avea locuri dedicate în licee și școli profesionale. E nevoie de pasul doi, facilitarea accesului la învățământ vocațional adaptat copiilor cu dizabilități?".

Stimate colege,

Stimați colegi,

Vă anunț că în urma deciziei Consiliului Național pentru Combaterea Discriminării, din următorul an școlar, elevii cu cerințe educaționale speciale vor avea locuri dedicate pentru admiterea în licee și școli profesionale.

În toamna anului trecut am transmis o solicitare către Ministerul Educației Naționale pentru creșterea gradului de integrare și adaptare a copiilor cu cerințe educaționale speciale în cadrul învățământului vocațional. Acum, la mai mult de jumătate de an, pot să constat că lucrurile încep să se miște.

Cu toate că avem programe dedicate și instrumente de monitorizare a situației copiilor și tinerilor cu CES, aceste persoane trebuie încurajate să participe la piața muncii în funcție de capacitatea lor funcțională, astfel încât să nu fie considerate o problemă de asistență socială, ci un segment special al forței de muncă.

De aceea consider că este nevoie de facilitarea accesului la educație adaptat tinerilor cu dizabilități, cu focalizare pe învățământul vocațional și profesional. Astfel, apreciez că se poate asigura angajarea tuturor acelor persoane cu nevoi speciale care pot munci, oferindu-le resurse suficiente pentru o viață independentă, demnă, care stimulează participarea socială a tinerilor cu CES.

În acest sens, am cerut ministrului educației nu doar să asigure locuri pentru copii cu CES în învățământul de masă, ci să meargă mai departe către nevoile concrete ale acestora. De aceea, am propus ministerului să... (Probleme tehnice.)

Alo!

 
 

Domnul Marilen-Gabriel Pirtea:

Da, vă auzim, doamnă deputat, vă rugăm.

 
 

Doamna Tamara-Dorina Ciofu (prin audioconferință):

Da.

În același timp, consider că trebuie asigurată profesionalizarea facilitatorilor școlari, astfel încât aceștia să aibă un statut profesional și să beneficieze de o pregătire formală completă și dedicată fiecărei deficiențe, nu toți la grămadă, fără nicio diferențiere în funcție de problemele identificate la fiecare copil.

O dată cu aceste modificări este obligatoriu să se adapteze programa școlară și instrumentele de lucru specifice fiecărei dizabilități pentru elevii cu CES din școlile speciale și cele de masă.

În vederea realizării tuturor acestor modificări, apreciez ca fiind esențială introducerea cursurilor gratuite de pregătire pentru stimularea cadrelor didactice care integrează în învățământul de masă copii cu dizabilități încadrați în grad de handicap.

În paralel cu toate aceste măsuri, pentru a crește gradul de integrare al copiilor cu CES, se impune dezvoltarea de programe antistigmatizare în școli, astfel încât elevii cu cerințe educative speciale și cei cu dizabilități să nu mai fie discriminați nici de colegi și nici de cadrele didactice.

Angajarea personalului de sprijin din unitățile de învățământ vocațional și profesional trebuie realizată în funcție de numărul copiilor cu CES care învață în aceste unități de învățământ. De aceea este importantă adaptarea infrastructurii școlare specifice pentru elevii cu deficiențe în care aceștia sunt școlarizați - căi de acces, cabinete, facilități de recuperare. În același timp și în aceeași măsură este obligatorie integrarea în curriculum, la decizia școlii, a unor activități special destinate sprijinirii progresului elevilor cu nevoi educaționale speciale, cum ar fi educație remedială, programe după ore, educație incluzivă.

Vă mulțumesc.

Deputat al PSD de Botoșani, Tamara Ciofu.

 
 

Domnul Marilen-Gabriel Pirtea:

Mulțumim frumos, doamnă deputat.

 
Marius-Constantin Budăi - declarație politică intitulată PSD s-a ținut de cuvânt și a dublat din nou alocațiile după ce PNL le-a blocat!;

Urmează domnul deputat, ministru, Budăi Marius-Constantin.

Sunați-l! Sau e pe tabletă, am înțeles.

Da.

Vă rugăm.

Vă rugăm, domnule ministru.

Alo, mă auziți?

Domnul Budăi?

Domnule Budăi, mă auziți?

Noi nu vă auzim.

Domnule Budăi, ne auziți?

 

Domnul Marius-Constantin Budăi (prin audioconferință):

Mă auziți?

 
 

Domnul Marilen-Gabriel Pirtea:

Acum vă auzim.

Vă rugăm.

 
 

Domnul Marius-Constantin Budăi (prin audioconferință):

Bună ziua!

 
   

Domnul Marilen-Gabriel Pirtea:

Bună ziua!

 
 

Domnul Marius-Constantin Budăi (prin audioconferință):

Mulțumesc frumos, domnule președinte.

"PSD s-a ținut de cuvânt și a dublat din nou alocațiile după ce PNL le-a blocat!"

Stimate colege și stimați colegi,

PSD nu abandonează nicio familie și niciun copil din România!

PSD a votat din nou în Parlament pentru dublarea imediată a alocațiilor pentru toți copiii din România!

Alături de colegii mei am pus capăt austerității PNL și am respins definitiv ordonanța de urgență prin care Guvernul Orban a amânat până la 1 august dublarea alocațiilor.

Copiii României nu au nicio vină! Drepturile lor legale trebuie respectate și acordate, nu trebuie tranzacționate ca la piață de domnul Orban și compania!

Dublarea alocațiilor copiilor reprezintă un stimulent pentru economie, nu o povară! Banii în plus vor fi cheltuiți pe bunuri și servicii pentru educația copiilor, care se vor reîntoarce la stat prin venituri mai consistente din taxe și impozite.

Mai mulți bani pentru educația copiilor, mai puțini bani pentru pușculițele firmelor de casă ale PNL!

PSD a identificat și a indicat Guvernului sursele financiare pentru dublarea alocațiilor copiilor de la 1 iulie, pentru care este necesară suma de 7,5 miliarde de lei anual - 13 miliarde de lei sunt în plus pe anul acesta, pe care Guvernul PNL vrea să-i cheltuiască pe bunuri și servicii, și 11 miliarde de lei sunt în plus la bugetul de stat față de anul trecut!

Dacă colegilor liberali le pasă cu adevărat de soarta copiilor și a familiilor acestora vor opri risipa de bani pe care o fac pentru propriile privilegii și vor tăia fondurile alocate sponsorilor de partid!

PSD va fi întotdeauna pentru creșterea alocărilor financiare pentru familiile și copiii din România! PSD susține accesul la educație pentru fiecare copil!

Știm că pentru PNL educația nu este o prioritate. Ne-a spus-o chiar domnul prim-ministru dezertor Cîțu.

Guvernarea liberală reinstaurează în România epoca austerității din 2010-2011, când aceeași gașcă de liberali portocalii era la putere și tăia tot ce putea - salarii, pensii, alocații!

Abandonarea sutelor de mii de români care au rămas fără loc de muncă și a IMM-urilor românești care nu au supraviețuit pandemiei reprezintă principalele realizări ale PNL în ultimele 7 luni!

Șomaj! Austeritate! Tăiere! Aceasta este deviza prin care PNL guvernează România!

Creșterea punctului de pensie, majorarea salariilor profesorilor la nivelul din 2022 de la 1 septembrie și dublarea alocațiilor de la 1 iulie sunt nu doar măsuri sociale necesare, ci și măsuri care pot reporni economia prin stimularea consumului!

Dragi colegi liberali,

O țară nu se trece prin criză doar cu amenzi!

PNL refuză cu obstinație să crească nivelul de trai al românilor! De aceea, după ieșirea din starea de alertă, PSD va iniția o moțiune de cenzură pentru îndepărtarea celui mai catastrofal Guvern din istoria României.

Vă mulțumesc.

Deputat de Botoșani, Marius-Constantin Budăi.

Mulțumesc, domnule președinte.

 
 

Domnul Marilen-Gabriel Pirtea:

Mulțumim frumos, domnule deputat.

 
Cristina Burciu - declarație politică având titlul Programe active de sprijin ale Executivului, destinate angajaților și angajatorilor;

Urmează doamna deputat Burciu Cristina, PNL.

 

Doamna Cristina Burciu (prin audioconferință):

Vă mulțumesc frumos, domnule președinte de ședință.

Stimați colegi,

Declarația mea politică de astăzi se intitulează "Programe active de sprijin ale Executivului, destinate angajaților și angajatorilor".

La 3 luni de la izbucnirea epidemiei coronavirusului în România, este un fapt demonstrat că autoritățile statului au adoptat și implementat măsuri prompte, eficiente și corecte. Numeroase vieți au fost salvate, sănătatea românilor a fost protejată, iar barierele puse de guvernanți în calea extinderii pandemiei i-au ajutat pe oamenii aflați în dificultate.

De asemenea, a fost susținută activ economia națională, prin sprijinul concludent acordat atât angajatorilor, cât și salariaților trimiși în șomaj tehnic. În acest fel, România a fost mai puțin afectată de criza sanitară, în raport cu multe alte țări din Europa și din lume.

Majoritatea covârșitoare a românilor au susținut și susțin aceste măsuri, iar prin solidaritatea masivă a cetățenilor am reușit până acum să depășim șocul inițial al impactului pandemiei. Pericolul însă nu a trecut, iar acum trebuie să luptăm împreună pentru stoparea flagelului și pentru reîntoarcerea treptată la o viață normală.

De la 1 iunie au intrat în vigoare, odată cu noua fază a măsurilor de relaxare, ultimele programe active de sprijin ale Executivului, destinate angajaților și angajatorilor în contextul stării de alertă. S-au lansat inițiative pragmatice, scopul fiind salvarea locurilor de muncă existente în prezent, precum și de susținere a sectorului privat, în așa fel încât economia să repornească și să genereze crearea de noi oportunități de angajare.

Totodată, din această lună, Guvernul a prelungit instituirea măsurilor de sprijin pentru românii aflați în dificultate, mai exact pentru angajații și angajatorii din sectoarele care, fiind încă sub restricțiile impuse de evoluția pandemiei, nu își pot relua deocamdată activitatea.

Astfel, de la 1 iunie, statul va plăti o parte a salariilor angajaților întorși la muncă după perioada de șomaj tehnic, respectiv 41,5% din salariul de bază, pentru o perioadă de trei luni, dar nu mai mult de 41,5% din câștigul salarial mediu brut.

O altă hotărâre este achitarea de către Guvern a jumătate din salariu, în cuantum de 2.500 de lei lunar, pentru o perioadă de un an, pentru angajatorii care încadrează cu normă întreagă persoane de peste 50 de ani și tineri cu vârsta cuprinsă între 16 și 29 de ani. Măsura plății a jumătate din salariu, pe o perioadă de un an, se va aplica și la angajarea cetățenilor români cărora le-au încetat raporturile de muncă cu angajatorii străini.

În perioada următoare vor fi inițiate și alte decizii de ajutorare a populației și firmelor, astfel încât România să își însănătoșească economia și să o reconstruiască pe baze solide. Accentul va fi pus pe investiții, dezvoltare, inovare și modernizare.

Îmi exprim încrederea că se va materializa în cel mai scurt timp posibil și vestea bună primită din partea Uniunii Europene, care a anunțat finanțarea acestor noi măsuri pentru ieșirea din criza provocată de pandemie cu suma de 33 de miliarde de euro.

Vă mulțumesc.

Deputat al PNL de Cluj, Cristina Burciu.

 
 

Domnul Marilen-Gabriel Pirtea:

Mulțumim frumos, doamnă deputat.

 
Lavinia-Corina Cosma - declarație politică intitulată Avem nevoie de un spital nou la Târgu Mureș!;

Domnul deputat Duruș Vlad-Emanuel s-a retras.

Urmează doamna deputat Cosma Lavinia-Corina, USR.

 

Doamna Lavinia-Corina Cosma (prin audioconferință):

Vă mulțumesc, domnule președinte.

"Avem nevoie de un spital nou la Târgu Mureș!".

Brandul nostru, ca oraș, este reprezentat de activitatea medicală. Lumea spune despre orașul nostru "mă duc la doctor la Târgu Mureș". Avem cadre medicale care fac performanță, în ciuda condițiilor în care își desfășoară activitatea.

Noi, pacienții, avem nevoie de specialiști pe mâna cărora să ne simțim în siguranță, dar în același timp avem nevoie și de un salon cu un număr mai mic de paturi, de toaletă, de hrană suficientă și de calitate, de consiliere psihologică, de materiale sanitare și dispozitive medicale de calitate și care să se regăsească în fiecare unitate medicală.

Am spus încă de la începutul mandatului de deputat că prioritatea noastră, a comunității, trebuie să fie construirea unui spital. Raportul de acreditare cu privire la clasificarea Spitalului Clinic Județean de Urgență Târgu Mureș confirmă acest lucru.

Am susținut acest lucru atât public, cât și în cadrul diferitelor întâlniri oficiale.

Am insistat, cu fiecare ocazie, să ne așezăm la masă și să ajungem la un consens asupra locului și finanțării - parlamentari, primărie, consiliul județean, universitate, spitale, dezbateri publice cu cetățenii.

Construirea unui spital nu ține de orientarea politică a fiecăruia. Sau, cel puțin, n-ar trebui să țină.

Spitalul este al comunității, al nostru, al tuturor, români și maghiari. Boala nu te întreabă dacă ești român sau maghiar.

Din păcate, din cauza acestui conflict etnic, speculat politic de fiecare dată, în special într-un an electoral, am rămas în urmă în ceea ce privește dezvoltarea activității medicale.

Este foarte bine că s-a dezvoltat Universitatea de Medicină și Farmacie, însă trebuie să se țină cont de contextul în care se află spitalele. Studenții sunt cei care au de suferit, calitatea învățământului are de suferit.

Am văzut în ultima vreme inițiative private de construire de spitale. Sigur, nu este un lucru rău, însă din poziția de reprezentanți ai statului e obligatoriu să ne preocupe construirea unui spital public, la care să avem cu toții acces.

Reacțiile pe care le-am văzut în spațiul public - de la primar la diverși politicieni - sunt doar reacții menite să capitalizeze politic și nimic altceva. În fapt, nu exprimă dorință de a contribui la rezolvarea problemei.

Și, în final, ce avem în Târgu Mureș după perioada critică de COVID-19?

Avem cadre medicale bine instruite, însă avem spitale vechi, care nu permit să avem circuite separate pentru pacienți infectați și pentru pacienți neinfectați.

Adresez public reprezentanților instituțiilor să își exprime disponibilitatea de a sta la aceeași masă pentru a găsi soluții pentru construirea unui spital nou: parlamentari, primărie, consiliu județean, universitate, spitale.

Interesul public trebuie să fie mai presus de afaceri de grup, de interese politice, de etnie, bani și putere.

Lavinia Cosma, deputat al USR de Mureș.

 
 

Domnul Marilen-Gabriel Pirtea:

Mulțumim frumos, doamnă deputat.

 
Mircea Marius Banias - declarație politică dedicată sărbătoririi Zilei Mondiale a Donatorului de Sânge;

Domnul deputat Niță Mihai, PRO Europa. S-a retras.

Domnul deputat Banias Mircea Marius, PNL.

Da, domnule deputat Banias, vă rugăm, aveți cuvântul.

Nu vă auzim.

Domnul deputat Banias.

 

Domnul Mircea Marius Banias (prin audioconferință):

Mă auziți?

 
 

Domnul Marilen-Gabriel Pirtea:

Acum vă aud.

Vă rog, aveți cuvântul.

 
 

Domnul Mircea Marius Banias (prin audioconferință):

Bun.

Mulțumesc, domnule președinte de ședință.

Stimate colege,

Stimați colegi,

În data de 14 iunie sărbătorim Ziua Mondială a Donatorului de Sânge. Această zi nu a fost aleasă în mod întâmplător, este și aniversarea biologului austriac Karl Landsteiner, omul care în anul 1900 a descoperit cele 4 grupe sanguine și prin munca sa a salvat milioane de vieți. Să nu uităm însă că toate acele vieți nu ar fi putut fi salvate în lipsa persoanelor dispuse să doneze sânge pentru a-și ajuta semenii.

Comparativ cu țări precum Danemarca, în care 10% din populație donează sânge, sau Anglia, în care 9% din populație donează sânge, din păcate, în România, doar 2% din populație sunt donatori de sânge, iar spitalele se confruntă constant cu deficitul de unități și preparate din sânge.

Toate studiile au arătat că donarea de sânge este un proces sigur, fără riscuri pentru donatorii sănătoși. Chiar mai mult de atât, donarea de sânge are și beneficii pentru donatori, precum un risc mai scăzut de infarct și accident vascular cerebral, creșterea imunității și rezistență la traumatisme, fiind chiar recomandată persoanelor hipertensive. Și să nu uităm că pe lângă beneficiile pe care le obținem din donarea sângelui, cu o singură donare putem salva viețile altor trei persoane.

Anul 2020, un an încercat de pandemia de COVID-19, este unul în care nevoia de donatori nu a scăzut. Chiar am putea spune că este și mai mare nevoie de ei. Donatorii de bază, respectând indicațiile stării de urgență cauzată de noul coronavirus, au fost reticenți să doze sânge, cu toate că puteau să facă acest lucru. Totuși, au avut loc în continuare accidente, operații, urgențe. Nevoile de sânge nu s-au diminuat, dar șansele de supraviețuire ale celor ce necesitau sânge și preparate din sânge au scăzut, în lipsa donatorilor.

Invit, cu această ocazie, toate persoanele apte să doneze, să facă acest lucru cât mai urgent. Eroii anului 2020, personalul medical, au făcut, fără pauză, eforturi supraomenești atât în lupta cu pandemia, dar și în lupta pentru salvarea vieților, o luptă purtată zilnic. Este nevoie de sânge, este nevoie de oameni și donând sânge îi putem ajuta pe ei și pe semenii noștri.

Doresc să închei prin a mulțumi tuturor celor ce deja donează sânge și doresc să mulțumesc și viitorilor donatori!

Vă mulțumesc.

Deputat de Constanța, Mircea Banias.

 
 

Domnul Marilen-Gabriel Pirtea:

OK.

Mulțumim frumos domnului deputat.

Urmează doamna deputat Burciu Cristina. A vorbit, da, înainte.

Popescu Mariana-Venera, de la minorități - depune în scris.

OK.

Am epuizat lista cu deputații înscriși pentru declarațiile verbale.

Pentru declarații scrise - Bozianu Nicoleta-Cătălina, PMP; Moise Costin-Sebastian, PMP; Pașcan Emil-Marius, PMP; Huncă Mihaela, PRO Europa; Durbacă Eugen, PRO Europa; Spânu Ion, PRO Europa; Roman Florin-Claudiu, PNL; Bumb Sorin-Ioan, PNL; Oprea Dumitru, PNL; Ghilea Găvrilă, PNL; Stamatian Vasile-Florin, PNL; Huțucă Bogdan-Iulian, PNL; Bica Dănuț, PNL; Ampleev Andrian, minorități; Lupașcu Costel, PSD; Ilișanu Claudiu-Augustin, PSD; Dinu Cristina-Elena, PSD; Gavrilă Camelia, PSD; Nistor Laurențiu, PSD; Barna Ilie Dan, USR; Cherecheș Florica, PNL; Rotaru Răzvan-Ilie, PSD; Leoreanu Laurențiu-Dan, PNL; Holban Georgeta-Carmen, PSD.

Dacă nu mai sunt alte intervenții, declar închisă ședința de astăzi, 10 iunie 2020, dedicată declarațiilor politice și intervențiilor.

Vă mulțumesc frumos.

 
   

(Următoarele declarații politice și intervenții au fost consemnate conform materialelor depuse de deputați la președintele de ședință.)

 
  Eugen Durbacă - declarație politică intitulată Pe durata stărilor de urgență și alertă avem nevoie de reguli și proceduri clare, în legătură cu contractele și transportul muncitorilor români sezonieri;

Domnul Eugen Durbacă:

"Pe durata stărilor de urgență și alertă avem nevoie de reguli și proceduri clare, în legătură cu contractele și transportul muncitorilor români sezonieri"

Domnului ministru de externe, Bogdan Lucian Aurescu,

Domnului ministru al transporturilor, Lucian Nicolae Bode,

Doamnei Ministru al Muncii, Victoria Violeta Alexandru,

Domnului Ministru al Agriculturii, Nechita-Adrian Oros,

Este de notorietate faptul că unii români au părăsit teritoriul localităților aflate în carantină și apoi teritoriul țării aflate sub stare de urgență pentru a merge la muncă în străinătate.

Ca o consecință a acestui fapt avem un deces în Germania și mai multe cazuri de îmbolnăviri de COVID-19 la fermele din Germania și probabil numărul cazurilor de îmbolnăviri va crește.

Mai nou, câteva zeci de muncitori români din abatoarele din Olanda și Germania au fost depistați pozitiv cu COVID-19.

Ziarul "Libertatea" relatează într-o anchetă jurnalistică faptul că 16.000 de muncitori români sezonieri (conform datelor defalcate pe aeroporturi, plecările arată astfel: de pe Aeroportul Cluj-Napoca - aproape 9.000 de persoane, de pe Aeroportul Sibiu - 2.810 persoane, de pe Aeroportul Iași - în jur de 2.000 de persoane, de pe Aeroportul București - 1.194 persoane, de pe Aeroportul Timișoara - 902 persoane, de pe Aeroportul Constanța - 46 persoane) au plecat la lucru de la începutul stării de urgență, în țări din Europa de Vest, zborurile fiind permise prin prevederile Ordonanței militare nr. 7. La fel de bine se cunoaște din presă și din relatările muncitorilor români că unii dintre ei nu beneficiază de condiții corespunzătoare de cazare și de muncă și că nu primesc salariile promise.

Pericolul infectării cu COVID-19 nu va dispărea după 15 mai, când România va intra în stare de alertă. După 15 mai, cererea de muncitori sezonieri pentru agricultură va crește în țările din vestul Europei, în Anglia și Spania, țări puternic afectate de de pandemie, în Grecia și Cipru, care deschid noul sezon estival.

Cer ministrului muncii să permită muncitorilor români sezonieri să semneze contracte cu angajatorii străini, doar după ce aceștia au fost testați negativ pentru COVID-19 și au primit un pașaport în acest sens de la Ministerul Sănătății. De asemenea, îi cer doamnei ministru al muncii să consilieze, să verifice și să monitorizeze toate aceste contracte încheiate pe teritoriul României cu muncitori români care se află sub dispoziția ordonanțelor militare privind starea de urgență sau de alertă. Nu putem lăsa la voia întâmplării respectarea drepturilor muncitorilor români. Cer ministrului muncii să ceară angajatorilor să traducă aceste contracte în limba română, să asigure consultanță juridică din partea statului la încheierea lor și să țină legătura cu ministerele de resort din țările membre UE pentru verificarea ulterioară a respectării contractelor.

De asemenea, îi cer ministrului muncii și ministrului agriculturii să prezinte muncitorilor români sezonieri și o alternativă de lucru în fermele românești. Și aici cred că Guvernul ar trebui să ofere un supliment salarial muncitorilor care se angajează în perioada stării de urgență sau de alertă în fermele românești. Și agricultura României are nevoie de forță de muncă.

Cer ministrului transportului să stabilească reguli clare în legătură cu transportul acestor muncitori, în așa fel încât să nu existe pericolul contaminării și să-și asume responsabilitatea, în cazul în care îmbolnăvirea lor intervine din cauza nerespectării normelor sanitare în timpul transportului.

Cer Ministerului de Externe să verifice condițiile de cazare și muncă oferite acestor muncitori și să sesizeze statul român în legătură cu abuzurile angajatorilor străini.

Nu caut vinovați pentru toate disfuncționalitățile de până acum, dar cer reguli și proceduri clare după 15 mai, în perioada stării de alertă. Drepturile cetățenilor români, ale muncitorilor români trebuie apărate, atât în interiorul statului roman, dar și în spațiul european. Nu este permis să tolerăm formele moderne de sclavie, să punem, în continuare, în pericol sănătatea și chiar viața acestor cetățeni români și să îi repatriem apoi în coșciuge. Avem responsabilități față de toți cetățenii noștri, indiferent unde trăiesc.

  Ion Spânu - declarație politică având ca subiect Disprețul prezidențial;

Domnul Ion Spânu:

"Disprețul prezidențial"

Încălcarea Constituției României face parte, în mod din ce în ce mai evident, din strategia politică a lui Klaus Iohannis. Lipsit de viziune, fără niciun program politic real, Președintele României își bate joc cât de des poate de legea fundamentală a acestei țari. De peste cinci ani, Parlamentul și Curtea Constituțională lucrează la foc continuu. Unii, pentru sesizarea abuzurilor, iar ceilalți, pentru îndreptarea lor. Firesc, apar o serie de întrebări. De ce face Președintele acest lucru? Are un scop final? Cui folosește încălcarea Constituției României? Dincolo de orice plan machiavelic pe care am putea să ni-l imaginăm, dincolo de orice strategie politică pe care am putea să o luăm în considerare, răspunsul este unul foarte simplu: Klaus Iohannis detestă România în integralitatea ei și, prin urmare, și legile care o guvernează.

Disprețul față valorile istorice ale acestei țări a fost consfințit, în mod oficial, pe data de 4 iunie 2020, moment în care Președintele a refuzat să promulge Legea pentru declararea acestei zile drept Ziua Tratatului de la Trianon. Acest tratat a consfințit la nivel juridic internațional încheierea păcii Puterilor Aliate și Asociate cu Ungaria, la finalul Primului Război Mondial. Prin acest tratat internațional s-a recunoscut ceea ce românii din Transilvania și Banat au hotărât la 1 decembrie 1918 la Alba Iulia, unirea cu țara mamă, România. Așadar, este un document istoric de o importanță vitală pentru ceea ce avea să însemne crearea României moderne. Din vârful pixului, Klaus Iohannis a șters memoria celor aproximativ 300.000 de militari căzuți la datorie și a celor 80.000 de răniți grav în Primul Război Mondial. De asemenea, printr-o semnătură, cei 700 de mii de civili decedați din cauza acestui flagel au fost cu desăvârșire uitați.

Disprețul lui Klaus Iohannis față de această țară nu este însă unul consecvent. Ca un politician de duzină, atunci când interesele personale o cer, Președintele se transformă în primul patriot al țării. În plină situație de criză, atunci când România era închisă din cauza pandemiei iar populația aștepta măsurile salvatoare din partea guvernanților, acest Zaharia Trahanache din Dealul Cotroceniului ne-a anunțat că un partid politic a profitat de starea de urgență, a fugit cu Ardealul la subraț și l-a predat Ungariei. Ca urmare a aberațiilor emise, patriotul național s-a a ales cu o amendă de 5.000 de lei din partea Consiliului Național pentru Combaterea Discriminării și, mult mai grav, a început să fie privit cu multă antipatie tocmai de prietenii de la Bruxelles pe care îi slujește cu atâta abnegație.

Nu la fel de îngrijorat este președintele vizavi de o reală problemă națională, și anume unirea României cu Republica Moldova. De la Revoluția din 1989 și până în prezent, oamenii politici, fie parlamentari, fie președinți de stat, au conlucrat ca acest proiect să prindă contur, bazându-și și justificându-și acțiunile pe faptul că suntem același popor, despărțiți de o simplă graniță. Toți, în afară de Klaus Iohannis, care, întrebat de ce nu s-a făcut un referendum pe tema unirii cu Republica Moldova, a declarat: "Atunci când ambele popoare vor hotărî că vor acest lucru, atunci se va întâmpla". Astfel, ca și în cazul Legii privind Tratatul de la Trianon, prin numai câteva cuvinte, președintele a aruncat la gunoi un proiect național major.

Disprețul prezidențial se mai manifestă ori de câte ori guvernul Orban reușește să dea cu bâta-n baltă și, după cum știm cu toții, reușește foarte des. În mod bizar, amenințările nu se îndreaptă către executiv, ci tot spre popor. Klaus Iohannis și-a făcut un obicei în a apărea la televizor și a ne arăta cu degetul ca pe vinovații principali ai incompetenței generale ce domnește în ambele palate. Poate cea mai relevantă ieșire de acest gen este aceea din preajma Sărbătorilor Pascale, trecută mult prea ușor cu vederea de opinia publică: "Stați acasă! Altfel, după sărbători, vom avea înmormântări!"

  Florin-Claudiu Roman - declarație politică intitulată Populismul PSD este la cote maxime și la Parlament!;

Domnul Florin-Claudiu Roman:

"Populismul PSD este la cote maxime și în Parlament!"

PSD și sateliții săi au făcut o pasiune din a scrie moțiuni simple la foc automat. Astfel, pe modelul "Mircea, fă-te că lucrezi!" și "PSD vrea să arate că are activitate în Parlament", alta decât cea uzuală, și anume, cea care constă în legi favorabile infractorilor și măsuri populiste menite să dinamiteze bugetul și să scadă încrederea investitorilor în țara noastră, așa că se mai ocupă și cu moțiunile, de data aceasta împotriva ministrului muncii, Violeta Alexandru, și a ministrului lucrărilor publice, Ion Ștefan.

Însă aceste moțiuni fără niciun fel de substanță, construite pe minciuni și manipulări grosolane, sunt încă o dovadă clară a fricii și inferiorității resimțite de această majoritate toxică, care vede performanțele unor oameni onești și competenți, precum sunt miniștrii Guvernului Partidului Național Liberal, și se teme de comparația pe care o vor face românii între o guvernare liberală făcută pentru ei și modul dezastruos în care a condus PSD țara, în ultimii trei ani.

Pe scurt, aceste moțiuni sunt doar praf în ochi și propagandă politică rudimentară, cu care vor să-și justifice existența în Parlament în fața propriului electorat. PSD și aliații consideră aruncatul cu noroi, pentru că la atât se poate reduce chintesența tuturor acestor moțiuni simple pe care le-au depus până acum, un mod eficient prin care pot face uitați toți anii în care au ținut milioane de români în stradă, iar alte milioane au părăsit țara, sătui să vadă prăpădul pe care îl lasă PSD și sateliții săi în urma lor.

Te și cuprinde un sentiment de uimire în primă instanță, cum de are un așa tupeu acest partid care, în loc să își reconsidere valorile și să facă o reformă profundă în propria gospodărie, alege, tocmai el, PSD, să arate cu degetul ce nu merge bine în țara unde s-au aflat la conducere din anul 2012 încoace. Dar cred că este mult prea târziu să cerem din partea pupililor lui Liviu Dragnea decență și simțul rușinii. Toți românii știu că aceste două caracteristici nu au făcut, nu fac și, probabil, nu vor face niciodată parte din practica politică a PSD-ului.

Românii ne vor judeca, pe toți, oricum, dragi PSD-iști. Puteți scrie câte moțiuni doriți, puteți să le depuneți pentru fiecare ministru în parte deodată, să nu mai lăsați suspansul în aer; oricum bănuiesc că le aveți deja scrise, programate pe calendar. Numai românii ne vor măsura și vor decide la urnă cine i-a servit mai bine acestei țări. Nu puteți face voi propagandă, cât putem noi munci pentru România!

  Sorin-Ioan Bumb - declarație politică având titlul În timp ce PSD se ocupă doar cu specula politicianistă, Guvernul PNL este preocupat de relansarea economică și de siguranța românilor;

Domnul Sorin-Ioan Bumb:

"În timp ce PSD se ocupă doar cu specula politicianistă, Guvernul PNL este preocupat de relansarea economică și de siguranța românilor"

Acțiunile PSD din ultima vreme denotă clar dezinteresul acestei găști față de soarta românilor și preocuparea lor doar pentru trocuri politicianiste murdare. Deși urlă de la toate microfoanele, clamând binele românilor, PSD este interesat doar să câștige capital electoral, în detrimentul oricărei idei de siguranță financiară și sanitară. Modul în care activitatea parlamentului a fost monopolizată de moțiuni simple, făcute pe genunchi, fără nicio noimă, doar pentru a face gălăgie, arată clar că PSD este preocupat de speculă politicianistă. În loc să înțeleagă că în această perioadă critică este nevoie de construcție, de o atitudine pozitivă și activă, PSD încearcă să pună foc țării, generând un război instituțional fără noimă.

Guvernul PNL a luat măsuri deosebit de importante pentru relansarea economică a României și pentru siguranța financiară și sanitară a românilor. Programul IMM Invest s-a dovedit de un real ajutor pentru firmele mici și mijlocii, până acum fiind deja aprobate circa 5.000 de credite, iar numărul lor va crește în continuare, pe măsură ce băncile analizează dosarele pe care le primesc. S-au luat deja măsuri pentru a ne asigura că programul poate fi accesat de cât mai mulți beneficiari. Astfel, dacă o bancă procesează foarte greu aplicațiile sau refuză să acorde credite anumitor companii, acestea au dreptul să opteze pentru altă bancă. Pentru aprobarea creditului este necesară doar semnarea unui contract și prezentarea unui plan de investiții sau a unor date economice de către IMM-ul care solicită înregistrarea.

Alte surse de finanțare, în valoare de circa 2 miliarde de euro, au fost identificate de Guvern pentru a genera programe de susținere a IMM-urilor în proiecte de investiții. Pe lângă aceste 2 miliarde de euro, alte aproximativ 300 de milioane de euro sunt disponibile drept capital de lucru pentru repornirea companiilor care au fost afectate în perioada respectivă, inclusiv HoReCa, și care nu pot accesa programul IMM Invest.

Guvernul lucrează în acest moment la programe ample de ocupare a forței de muncă. Estimarea este că aproape 800.000 de români sunt în căutarea unui loc de muncă. Vom utiliza atât programe europene, cât și finanțare de la bugetul național pentru a susține plata salariilor pentru cei care reangajează angajații care au fost în șomaj tehnic sau șomeri.

Din păcate, PSD nu înțelege nimic din mizele actuale ale realității economice și sociale din România și de la nivel european. La fel cum, la mai toate tururile de alegeri din trecut, PSD și-a bătut joc de diaspora, negându-i dreptul la vot prin organizarea în bătaie de joc a alegerilor, prin cozile kilometrice și prin umilința arătată unor cetățeni respectabili care au ridicat România prin munca lor, PSD îi batjocorește din nou pe acești oameni, încercând să-i împiedice acum să ajungă la muncă. PSD nu înțelege nimic din libertățile europene, nu înțelege ce înseamnă dreptul la liberă circulație și libertatea de a munci. Dar nici nu are cum să înțeleagă, pentru că munca este o noțiune cu totul străină de PSD, o noțiune care dă frisoane unei găști ocupate doar cu jaful și cu distribuirea de ajutoare sociale care să țină votanții într-o stare de dependență și servitute față de baronii locali.

Ținta PSD nu este să apere interesele românilor. Ținta PSD este să dezinformeze și să creeze scandal, pentru a genera neîncredere în instituțiile statului. Pentru a combate măsurile bune luate de guvernul PNL, PSD vrea să irosească și să zădărnicească eforturile depuse de o țară întreagă pentru limitarea efectelor acestei boli, eforturi datorită cărora România nu este acum într-un dezastru epidemiologic.

  Dumitru Oprea - declarație politică având ca temă Primarii trebuie să aibă școala ca prioritate;

Domnul Dumitru Oprea:

"Primarii trebuie să aibă școala ca prioritate"

Anul acesta evaluarea națională și bacalaureatul se desfășoară în condiții atipice, din cauza pandemiei care ne-a schimbat tuturor cursul firesc al vieții. Dar elevii nu trebuie să simtă această povară. Singura lor preocupare rămâne aceea de a învăța, pentru a promova cele două examene importante pentru viitorul lor educațional și/sau profesional.

De aceea, este obligatoriu ca autoritățile centrale și locale să își facă treaba impecabil. Nu mai este vreme pentru jumătăți de măsură. Responsabilitatea pentru buna desfășurare a examenelor, inclusiv din punct de vedere al siguranței medicale, nu este doar a Ministerului Educației, ci și a primarilor.

Aleșii locali au obligația să îi protejeze pe copii. Nu au nici o scuză dacă, în perioada următoare, nu reușesc să ofere școlilor ce le este necesar astfel încât examenele să se desfășoare în bune condiții. Acolo unde primarii sunt buni organizatori, școlile au asigurate condițiile pentru protejarea tuturor celor implicați, plecând de la personalul calificat pentru triaj epidemiologic, până la măști de unică folosință și suficient dezinfectant.

Dar aceste măsuri sunt suficiente doar pentru a se desfășura în bune condiții examenele. Însă, pentru tot ce înseamnă activități viitoare, școlile au nevoie de infrastructură educațională adecvată, astfel încât elevii, cadrele didactice și personalul auxiliar să aibă dotări la zi, adaptate tehnologiei actuale și nevoilor dintr-o societate modernă.

Bani sunt, trebuie doar competență și voință de a-i accesa. Primăriile au la dispoziție fonduri europene cu care pot moderniza școlile din comunitățile lor. Iar pandemia a arătat că antreprenorii și reprezentanții societății civile sunt deschiși spre colaborare, de la ajutor financiar până la expertiză educațională și managerială.

Companiile private au tot interesul ca din școală să iasă viitori angajați cât mai calificați, prin urmare, pot fi cooptate în parteneriate cu autoritățile locale. Organizațiile neguvernamentale dispun de expertiză în obținerea de fonduri europene și au specialiști în educație care așteaptă doar să fie chemați în proiecte integrate, demne de un primar competent.

Copiii noștri sunt viitorul nostru, dar acum noi suntem cei care trebuie să le asigurăm un viitor.

  Găvrilă Ghilea - declarație politică având ca subiect Un deziderat oportun: Consulat onorific al Israelului, la Oradea;

Domnul Găvrilă Ghilea:

"Un deziderat oportun: Consulat onorific al Israelului, la Oradea!"

Conform informațiilor date publicității de Ministerul Afacerilor Externe, țara noastră întreține, în prezent, relații diplomatice bilaterale cu 188 din cele 193 de state membre ale ONU, la care se adaugă Sfântul Scaun, Ordinul Suveran Militar de Malta și Palestina.

România a recunoscut statul Israel și a stabilit relații diplomatice cu acesta la 11 iunie 1948, imediat după crearea sa. În același an, s-a procedat la deschiderea oficiilor (legații), conduse de miniștri plenipotențiari.

Din anul 1969, reprezentarea diplomatică între cele două țări a fost ridicată la rang de ambasadă.

În prezent, România are o ambasadă la Tel Aviv, un consulat general la Haifa și consulate onorifice la Ierusalim și Beer Sheva și zona de sud.

Comunitatea israelienilor originari din România este una dintre cele mai numeroase, conform estimărilor mediului asociativ românesc din Israel, numărul celor originari din România ar ajunge la aproximativ 700.000 de persoane (deci aproape 10% din populația țării), inclusiv generațiile a doua și a treia, urmași ai imigranților din valurile largi de emigrație din România către Israel, majoritatea posesori și/sau solicitanți de cetățenie și documente de identitate românești.

Din aceste considerente, întrucât o parte însemnată a acestei comunități are origini în Bihor, dar și în alte județe transilvănene, apreciez că înființarea la Oradea a primului Consulat onorific al Israelului din România ar putea fi o inițiativă oportună, asupra cărei ar merita să se aplece, cât mai curând, instituțiile și autoritățile abilitate.

România are deja 186 de consuli onorifici acreditați în străinătate, în timp ce doar 85 de consulate onorifice străine își desfășoară activitatea pe teritoriul statului român, dar nici unul nu este al statului Israel, relațiile bilaterale diplomatice cu țara noastră derulându-se exclusiv prin intermediul ambasadei din București.

În ce mă privește, voi iniția, sprijini și susține cu onoare și bucurie un asemenea proiect și mă bucur să îl am alături în acest demers pe neobositul Președinte al Comunității Evreilor din Oradea, membru în comitetul director al Federației Comunităților Evreiești din România, domnul inginer Felix Koppelmann, care m-a asigurat de lobby-ul susținut pe care îl va face la cel mai înalt nivel, de la președintele statului Israel, la primul-ministru și membri ai corpului diplomatic, pentru realizarea acestui deziderat.

Orădenii au împărțit cu această comunitate exemplară secole de istorie și îi datorează în cea mai mare măsură dezvoltarea edilitară, culturală și economică fără precedent a orașului, care a marcat primii ani ai secolului XX.

Aspectul orașului nostru s-a transformat enorm în ultimul deceniu, după ce fațadele a zeci de clădiri impunătoare din zona centrală, printre care și sinagogi, au fost migălos reabilitate, iar continuarea acestui demers va adăuga municipiului noi valențe urbane, sporindu-i atractivitatea culturală și turistică.

Sunt convins că prin înființarea acestei reprezentanțe diplomatice onorifice, Oradea și împrejurimile sale vor rămâne sau vor deveni destinații de suflet și pentru turiștii din Israel, în primul rând pentru cei care și-au petrecut copilăria și tinerețea pe aceste meleaguri și care sunt convins că ne vor face onoarea de a reveni în număr tot mai mare în orașul care le datorează atât de mult.

  Vasile-Florin Stamatian - declarație politică intitulată Prevenția în sănătate este o necesitate!;

Domnul Vasile-Florin Stamatian:

"Prevenția în sănătate este o necesitate!"

Sănătatea este definită ca fiind o stare completă de bine, din punct de vedere fizic, psihic și social, și nu doar absența bolii, potrivit preambulului Constituției Organizației Mondiale a Sănătății, adoptată la New York după cel de-al Doilea Razboi Mondial.

După mai mult de șase decenii însă, într-o epocă modernă și în continuă dezvoltare, starea de sănătate a populației României este caracterizată drept precară - comparativ cu restul țărilor membre ale Uniunii Europene, în urma analizării datelor colectate din unitățile sanitare publice, a datelor furnizate de studii realizate pe plan național și pe baza unor colaborări internaționale, dar și din informații colectate din baza de date a Indicatorilor de Sănătate Europeană.

Sistemul de sănătate din România performează în continuare la un nivel sub optim în ceea ce privește sănătatea populației. Conform profilului de țară din 2019, realizat de Comisia Europeană, speranța de viață la naștere în România, deși în creștere (la 75,3 ani), este cu peste cinci ani mai scăzută decât media la nivelul Uniunii Europene.

La capitolul factori de risc, aproape jumătate din decesele înregistrate în România pot fi atribuite unor factori de risc comportamentali, care pot fi preveniți: fumat (1 din 5 adulți fumează zilnic), obezitate (rata de obezitate în rândul copiilor a crescut cu peste 15 procente în ultimii ani), consum de alcool (dublu față de media din UE).

În țara noastră, mortalitatea evitabilă prin prevenție este printre cele mai ridicate din UE, cu 310 decese la suta de mii de locuitori, aproape dublu față de media Uniunii. Este evident că planul prevăzut în acest domeniu între 2016-2020 nu a avut efectele scontate.

Romania a cheltuit pentru prevenție 18 euro de persoană în anul 2018, adică 1,7% din totalul cheltuielilor, față de aproape dublu, cât este alocat la nivelul UE.

În același Raport al Comisiei Europene se concluzionează că în majoritatea programelor naționale de politică în domeniul sănătății (de exemplu cel referitor la cancer sau sănătatea mamei și copilului), locul acordat componentei referitoare la prevenție este redus, iar accentul se pune pe îngrijirea curativă, respectiv tratare, în loc de prevenire.

În același raport se mai arată că deși bolile cronice non-transmisibile generează până la 80% din costuri în sistemele de sănătate, doar 3% a fost destinat prevenției la acest capitol în 2017, și doar 1,7% în anul 2019.

Populația nu dispune de acces echitabil la resurse destinate promovării sănătății și educației pentru sănătate. Datele disponibile de-a lungul ultimilor ani arată faptul că situația actuală nu a înregistrat nicio evoluție favorabilă în ceea ce privește scăderea frecvenței comportamentelor cu risc pentru sănătate în rândul populației, principala cauză fiind absența unei legislații axate pe educarea cetățenilor (de la vârsta școlară până la maturitate), dar și lipsa specialiștilor în sănătate publică.

Momentul în care noi, decidenții, trebuie să tragem semnale de alarmă este periculos de întârziat de discuții politice inutile și contraproductive. Realitatea ne arată că în mediul școlar se înregistrează creșteri ale comportamentelor violente, iar vârsta la care fetele rămân însărcinate este tot mai scăzută. Date oficiale ne mai relevă faptul că la 15 ani, 33% dintre băieți și 11% dintre fete raportează că au avut relații sexuale, că peste 21% dintre băieți și 43,2% dintre fete nu au folosit nicio metodă de contracepție la ultimul act sexual.

Nu ne mai putem permite să abordăm probleme ca educația pe teme de sexualitate, de fapt educarea pentru sănătate a copiilor la capitolul "și altele", în dezbateri aruncate intenționat în alte subiecte ample, dar la fel de sensibile ca protecția copilului în România, doar ca să treacă la vot politic. Educația pentru sănătate a copiilor trebuie făcută cu consultarea specialiștilor și psihologilor, trebuie avute în vedere argumente obiective, legate de starea de înțelegere a copiilor și dezvoltarea lor psihică și fizică.

Pe măsură ce societatea evoluează, devine imperios necesară menținerea și îmbunătățirea stării de sănătate a populației, în sensul adoptării unor comportamente fără riscuri pentru sănătate, dar și responsabilizarea autorităților statului, în sensul elaborării în cel mai scurt timp a unor politici publice favorabile sănătății și implementării unor programe clare de prevenție, al căror scop principal îl constituie reducerea presiunilor asupra sistemului de sănătate și îmbunătățirea economiei statului, în ansamblul său.

Investițiile în domeniul sănătății, în special în categoria destinată programelor de prevenție, trebuie să fie o constantă pe termen lung, nu doar inițiative sporadice, și sunt necesare periodic evaluări, pentru a verifica impactul politicilor și serviciilor asupra inechităților din domeniul sănătății.

  Bogdan-Iulian Huțucă - declarație politică intitulată Standard&Poor’s menține ratingul de țară al României;

Domnul Bogdan-Iulian Huțucă:

"Standard&Poor’s menține ratingul de țară al României"

În ciuda faptului că se confruntă cu o criză sanitară fără precedent în ultimul secol și vine după o guvernare de trei ani a PSD, Partidul Național Liberal a reușit să mențină țara pe linia de plutire. Însă, raportul Standard&Poor’s confirmă ceea ce au afirmat și rapoartele anterioare efectuate de companii precum Moody’s și Fitch, și anume că România a fost gestionată cum nu se poate mai prost de guvernarea PSD, care, prin măsurile fiscal-bugetare populiste și iresponsabile, a făcut din ea o țară din ce în ce mai puțin atractivă pentru investiții. Este confirmat caracterul populist al Legii pensiilor, prin care, pentru a mai câștiga câteva voturi, PSD este dispus să arunce bugetul țării în aer.

Aceasta a fost "filosofia" din spatele "(ne)gândirii" economice a PSD, adică adunarea a cât mai multor "facturi", cheltuieli populiste, iar investiții - puține spre deloc! Este constatarea și a raportului Standard&Poor’s, care spune că "În condițiile în care cheltuielile cu salariile și pensiile se ridică acum la aproximativ 90% din veniturile fiscale, structura bugetară a României este rigidă". Și Moody’s folosește Legea pensiilor ca motiv principal pentru schimbarea perspectivei la negativ, afirmând că "cei doi factori cheie pentru schimbarea perspectivei în negativ sunt: o deteriorare structurală a finanțelor publice, agravată de o creștere a datoriilor pe termen lung, care este în legătură cu reforma pensiilor din 2019". În consecință, în ciuda tuturor eforturilor făcute din noiembrie încoace, România decontează și va mai deconta iresponsabilitatea și aroganța cu care a guvernat PSD.

Toate agențiile importante care au analizat solvabilitatea României au făcut o distincție clară între gestionarea proastă și ticăloasă a finanțelor de către PSD și responsabilitatea și încrederea pe care le inspiră Guvernul condus de PNL.

Mai mult, Partidul Național Liberal își dorește și o schimbare de paradigmă în care să avem o economie performantă și sănătoasă, susținută de investiții care să ofere posibilitatea achitării și altor cheltuieli și care să determine o creștere economică sustenabilă pe termen mediu și lung. În acest sens, ministrul finanțelor publice, Florin Cîțu, a anunțat că în luna mai a acestui an, cheltuielile aferente investițiilor s-au ridicat la 13,1 miliarde de lei, cea mai mare cifră din ultimii 10 ani.

Agențiile de rating au trimis un semnal clar, pe care noi, liberalii, îl vom lua în serios și cu ajutorul căruia vom încerca să corectăm toate greșelile făcute în ultimii trei ani, pentru ca următoarele evaluări ale acestora să considere Romania ca fiind o țară stabilă și chiar să-i acorde un indice pozitiv.

  Dănuț Bica - declarație politică având titlul Programul PSD de relansare economică - 28 de iluzii otrăvite pentru românii afectați de criză!;

Domnul Dănuț Bica:

"Programul PSD de relansare economică - 28 de iluzii otrăvite pentru românii afectați de criză!"

Cu toții am putut constata că, la începutul acestei perioade extrem de dificile, în care efectele crizei sanitare și economice au fost deosebit de greu de gestionat, liderii PSD și ai partidelor aliate cu socialiștii au dispărut cu totul din peisajul public. Au demonstrat, astfel, că erau perfect conștienți de situația deplorabilă în care au lăsat țara la finalul guvernărilor lor succesive, dominate de incompetență și de lipsă de viziune. Sistemul sanitar a fost puternic neglijat în ultimii ani, ajungând la un deficit enorm de personal medical și nedeținând niciun fel de stocuri de materiale și medicamente de urgență. Mediul economic a intrat în criză profund slăbit de nenumăratele taxe, impozite și accize prin care a fost sugrumat de recentele guverne PSD. România a trebuit să înfrunte pandemia de COVID-19 cu un buget de stat secătuit de resurse, cu toate rezervele epuizate, cu datorii de peste 10 miliarde de lei acumulate către agenții economici și cu instituții publice ineficiente și puternic politizate.

După ce Guvernul Orban a reușit să limiteze în mod lăudabil numărul de îmbolnăviri și să evite o cădere economică de proporțiile celei înregistrate în alte state din Uniunea Europeană, liderii PSD, ALDE și PRO România au prins brusc curaj și au început să lanseze peste noapte programe mincinoase și măsuri utopice, prin care încearcă să vândă oamenilor iluzii otrăvite.

În perioada imediat următoare, cel mai periculos pentru România ar fi ca Parlamentul să cadă în capcana populismului toxic promovat de PSD și de partidele care gravitează în jurul său. Să nu uităm că la originea situației precare în care ne aflăm și la baza dezechilibrelor economice pe care le-a acumulat economia noastră se află tocmai acest populism promovat de liderii PSD în ultimii ani, prin care au sacrificat viitorul țării pentru a accede și a se menține la putere. Ce argument mai convingător se poate aduce în acest sens, decât programul intitulat pompos "Repornim România" pe care l-a prezentat recent președintele PSD? În acest document sunt înșirate nu 28 de măsuri de relansare economică, ci 28 de minciuni, care de care mai sfruntate. Se promit indemnizații, alocații, prime și bonusuri, facilități fiscale și ajutoare de stat fără limită, venituri fără muncă, demonstrându-se astfel încă o dată că liderii PSD și ai sateliților săi fac o politică iresponsabilă, fiind interesați exclusiv de atingerea țintelor lor electorale, chiar și cu riscul de a compromite cu totul stabilitatea țării.

Criza sanitară și economică a produs și produce încă durere în rândul românilor. Multe persoane se confruntă în prezent cu mari dificultăți, fie în calitate de angajați care și-au pierdut locurile de muncă, fie de antreprenori ale căror afaceri au mari probleme. Toxicitatea măsurilor cuprinse în programul PSD constă tocmai în faptul că socialiștii profită de durerea oamenilor și încearcă să le vândă iarăși iluzii, așa cum au făcut-o constant în ultimii 30 de ani. Niciunul dintre cei care s-au lăudat cu acel program mincinos nu a știut să explice de unde vor putea fi luați banii necesari pentru a susține măsurile respective.

În același timp, semnatarii programului PSD mint prin omisiune, uitând să spună că pentru fiecare efect negativ apărut în timpul acestei crize, Guvernul Orban a adoptat deja măsuri eficiente de protecție a oamenilor și de sprijin a mediului economic.

Cabinetul Orban a acționat ireproșabil pe parcursul acestei crize, implementând soluțiile cele mai bune pentru toate problemele create în domeniul sanitar, în economie și în societate. Performanța guvernării liberale a fost confirmată recent de Eurostat, care a anunțat că România a avut cea mai mare creștere economică din Uniunea Europeană în primul trimestru al anului în curs, 2,7%. De asemenea, deciziile adoptate de Guvernul liberal sunt apreciate de majoritatea cetățenilor. În acest context, sunt ferm convins că românii nu mai acceptă să fie înșelați și percep programul lansat recent de PSD la adevărata sa valoare, ca o înșiruire de măsuri populiste și iresponsabile, prin care socialiștii se descalifică pe termen lung și demonstrează că nu mai trebuie să ajungă la conducerea țării mult timp de acum înainte.

  Andrian Ampleev - intervenție consacrată Zilei Naționale a Federației Ruse;

Domnul Andrian Ampleev:

Intervenție consacrată Zilei Naționale a Federației Ruse.

Pe 12 iunie 2020, cetățenii Rusiei și diaspora rusă de pretutindeni sărbătoresc Ziua Națională a Federației Ruse. Însemnătatea acestei date, decretată sărbătoare națională în 1994 de către primul președinte al Federației Ruse, Boris Elțîn, este legată de adoptarea Declarației de suveranitate a Rusiei din 12 iunie 1990 de către Congresul deputaților poporului, organ legislativ al RSFSR din acea vreme. În această zi de sărbătoare, doresc să subliniez importanța stabilirii unor contacte bilaterale solide la nivel interparlamentar, cultural și economic între România și Federația Rusă, precum și a reconsolidării încrederii reciproce, premisă esențială pentru a putea reveni la substanță și normalitate în actualul context al relațiilor româno-ruse. Nu putem spera la o Românie cu adevărat europeană în absența unor parteneriate constructive cu țările vecine, multilateral dezvoltate. Un prim pas semnificativ în această direcție a fost făcut în decembrie 2019, când, la invitația transmisă în calitate de președinte al Grupului parlamentar de prietenie cu Federația Rusă din Camera Deputaților, a avut loc vizita în România a unei delegații a Grupului parlamentar omolog din Duma de Stat a Federației Ruse. Ambele foruri legislative și-au arătat atunci disponibilitatea reluării dialogului bilateral, bazat pe onestitate și deschidere, ca o modalitate concretă de promovare a intereselor comune și aprofundare, prin diplomația parlamentară, a legăturilor dintre cele două țări. Esențială rămâne, în continuare, respectarea principiilor și normelor fundamentale ale dreptului internațional pentru susținere a unor proiecte strategice, de consens și interes reciproc, dar și fructificarea canalelor instituționalizate de dialog, punând accent pe construirea unor viziuni similare și pozitive și evitarea de abordări unilaterale sau conjuncturale.

Ne păstrăm nădejdea că, în acest moment de mare dificultate pentru întreaga omenire, vom reuși să ne concentrăm pe efortul comun de a ne ridica și a ne relua activitatea, fiecare în sfera sa de acțiune, cu și mai multă determinare, spre binele tuturor. Sperăm, totodată că, odată cu depășirea măsurilor restrictive impuse de pandemie, vom putea da curs invitației domnului deputat Dmitri Islamov, președintele Grupului de prietenie cu România din Duma de Stat a Federației Ruse, de a continua, în cadrul unei vizite de răspuns la Moscova, discuțiile începute la București.

Întreaga mea recunoștință se îndreaptă în această zi de mare însemnătate pentru poporul și diaspora ruse către toți cei care au contribuit, prin exemplul personal și proiecte susținute, la menținerea vie a culturii și civilizației ruse, în orice colț al lumii s-ar afla.

Noi, rușii lipoveni din România, ne-am asumat cu demnitate și responsabilitate rolul de a reprezenta cu cinste ambele culturi, ambele de o valoare universală incontestabilă. O vom face și în continuare, astfel încât aceste punți de legătură să devină mai trainice și durabile.

  Cristina-Elena Dinu - declarație politică cu titlul PSD respinge legile inițiate de PNL în folosul ușurării detenției clientelei politice;

Doamna Cristina-Elena Dinu:

"PSD respinge legile inițiate de PNL, în folosul ușurării detenției clientelei politice"

PSD respinge în Parlament toate proiectele de lege care prevăd ușurarea condițiilor de detenție, majoritatea inițiate de PNL. Unul dintre acestea prevedea închisoarea alternativă pentru cei care au dat "tunuri" financiare în perioada stării de urgență. Se urmărea exact oferirea unor condiții de detenție foarte avantajoase, chiar la domiciliu, pentru clientela liberală, fapt cu care PSD nu putea fi de acord.

De asemenea, am mai respins prin vot un alt proiect inițiat exclusiv de membrii PNL, printre care și Alina Gorghiu, "celebră" după afirmația conform căreia Constituția nu trebuie respectată, care prevedea ca în weekend executarea pedepselor să se facă "în centre specializate", cu un confort superior celor din penitenciare.

Această propunere legislativă stipula că "măsura de executare a pedepsei privative de libertate în regim mixt, de echivalent de zile în folosul comunității, și de zile de executare sâmbăta și duminica într-un centru special înființat".

Proiectul revenea tocmai la reglementarea care fusese respinsă în legea precedentă, cu privire la posibilitatea ca pedeapsa cu închisoarea să poată fi ispășită acasă.

Vom penaliza în Legislativ toate intențiile liberalilor de a face jocurile celor care îi susțin financiar și de a le ușura perioadele de detenție, deoarece "nimeni nu este mai presus de lege", așa cum prevede legea fundamentală.

  Florica Cherecheș - declarație politică având ca temă Evaluarea Națională pe timp de pandemie!;

Doamna Florica Cherecheș:

"Evaluarea Națională pe timp de pandemie"

Luni, 15 iunie, elevii clasei a VIII-a vor da piept cu primul examen important din cariera lor academică. Anul acesta, știu că emoțiile vor fi mai mari, atât pentru elevi, cât și pentru părinți și profesori, pentru că pregătirea normală pentru examene a fost întreruptă brusc de pandemia globală, care a adus multe provocări și a ridicat zeci de întrebări privind modul în care poate să continue școala.

Nu a fost ușor ca, din prima fază, având în față un mare necunoscut, o situație nemaiîntâlnită la nivel global de peste 100 de ani, Ministerul Educației și Cercetării să poată anunța cu precizie data și forma în care se vor desfășura Evaluarea Națională și Bacalaureatul. Toate deciziile Ministerului Educației și Cercetării din această perioadă s-au luat în primul rând cu gândul la sănătatea elevilor, părinților și cadrelor didactice. Acesta este și motivul pentru care, părinților copiilor minori li s-a oferit posibilitatea să stea acasă cu aceștia, până la sfârșitul anului școlar, cu 75% din salariu. Am cerut elevilor și părinților să aibă înțelegere și răbdare, deoarece toate soluțiile erau date în funcție de evoluția pandemiei la noi în țară, pentru ca elevii să continue actul educațional.

"Școala de acasă", în sistem online, a devenit o realitate pentru cea mai mare parte a elevilor din România, iar profesorii au făcut eforturi deosebite pentru a face față acestei provocări. Pentru a-i ajuta pe cei 250.000 de copii care nu aveau dispozitive pentru a se conecta la cursurile online, conform cifrelor transmise de Inspectoratele Școlare Județene, Guvernul PNL a achiziționat tot atâtea tablete cu acces la Internet.

Cu toate că unele voci cereau renunțarea, atât la Evaluarea Națională, cât și la Bacalaureat, propunând soluții fanteziste cum ar fi echivalarea mediilor din anii școlari, Guvernul PNL a găsit soluții realiste pentru a putea avea o evaluare corectă a abilităților elevilor din țara noastră, totul în condiții de maximă siguranță, atât pentru elevi, cât și pentru profesori.

Dragi elevi de clasa a VIII-a, vă felicit pentru modul în care ați continuat să vă pregătiți în aceste condiții dificile! Curajul vostru și dorința de a vă prezenta la acest examen sunt exemplu pentru o întreagă societate care revine la normalitate. Îi felicit și pe profesorii care au rămas alături de elevii lor, chiar dacă munca didactică online a reprezentat ceva nou și pentru ei!

Măsurile luate de Guvernul PNL au fost poate dure, chiar drastice, dar, datorită acestora și modului în care românii le-au respectat, putem spune, că luni, 15 iunie, examenul de Evaluare Națională va avea loc. În condiții speciale, e drept, dar important este că elevii vor putea susține acest examen.

Tuturor le doresc să aibă încredere în ei, să nu le fie teamă să ajungă acolo unde-și doresc, fie la liceu, fie la o școală profesională pentru a învăța o meserie!

Mult succes, dragi elevi!

  Mihaela Huncă - declarație politică: Este necesară reluarea activităților sportive cu participarea întregii comunități pe plan local începând cu data de 15 iunie, în baza unui plan de măsuri care să asigure sănătatea tuturor participanților la actul sportiv!;

Doamna Mihaela Huncă:

"Este necesară reluarea activităților sportive cu participarea întregii comunități pe plan local, începând cu data de 15 iunie, în baza unui plan de măsuri care să asigure sănătatea tuturor participanților la actul sportiv!"

Sportul din întreaga lume are de suferit în perioada pandemiei de coronavirus, însă multe țări fac pași importanți pentru reluarea competițiilor. La fel trebuie să facă și România, mai ales după această perioadă îndelungată, în care sportul a încetat să existe din cauza Covid-19.

Prin urmare, noua Comisie specială a Camerei Deputaților pentru elaborarea, modificarea și completarea propunerilor legislative în materia sportului organizat în România a elaborat un plan de măsuri care au ca scop începerea activităților sportive, cu participarea întregii comunități pe plan local - practicanți, sportivi, personal din domeniu, spectatori, personal suport și alții.

Astfel, competițiile organizate de structurile sportive se vor desfășura doar pe plan local în perioada 15 iunie 2020 - 15 iulie 2020, pentru limitarea posibilității de îmbolnăvire, cu respectarea de măsuri stricte de siguranță. Accesul la locația unde se desfășoară competițiile se va efectua de către spectator, cu mască, indiferent dacă acestea au loc în spațiu public deschis sau închis, în baza calendarului orar stabilit de către organizator, în funcție de numărul de activități sportive ce se desfășoară în ziua respectivă. De asemenea, accesul spectatorilor în tribune sau alte spații destinate lor va fi permis numai în limita a 30% din capacitatea acestora, cu respectarea distanțării de 2 metri.

Planul de măsuri îi cuprinde și pe sportivi și pe personalul din domeniu.

Este imperios necesar să dezmorțim activitatea sportivă. Odată ce aceste măsuri vor fi aprobate și respectate în comunitățile locale din România, sportul va putea fi practicat în condiții de maximă siguranță.

Așa cum am mai spus, un stat care nu se ocupă de domeniul sportului rămâne un stat bolnav, iar pentru orice țară, realizările în domeniul sportului reprezintă o carte de vizită.

  Răzvan-Ilie Rotaru - declarație politică intitulată Iohannis a demonstrat că nu este președintele românilor, ci doar un patriot de carton și un politruc avid de putere!;

Domnul Răzvan-Ilie Rotaru:

"Iohannis a demonstrat că nu este președintele românilor, ci doar un patriot de carton și un politruc avid de putere!"

Klaus Iohannis, așa-zisul apărător al Ardealului, și-a dat arama pe față și a arătat întregii lumi că are doar un patriotism de carton.

Gestul pe care l-a făcut președintele Iohannis, prin trimiterea la Curtea Constituțională a unei sesizări de neconstituționalitate asupra Legii pentru declararea zilei de 4 iunie Ziua Tratatului de la Trianon, este un gest de trădare națională și de sfidare a istoriei României! Președintele s-a descalificat cu totul și s-a dezbrăcat cu totul de caracter.

Președintele Iohannis a invocat în solicitarea către Curtea Constituțională că "nu rezultă cu claritate care este interesul social general vizat" de Legea Zilei Tratatului de la Trianon, adoptată de Parlament, prin care s-au consfințit granițele actuale ale României.

Patriotul de carton Iohannis, după ce i-a privat pe români de o mare sărbătoare, prin care erau recunoscute, oficial, Unirea Transilvaniei cu România și actualele granițe ale țării, acum a recidivat și a atacat legea în integralitate, pentru a fi respinsă! Ce ticăloșie a făcut! Mă așteptam la orice din partea lui Klaus Iohannis, dar asta le-a întrecut pe toate. E dovada clară că avem de-a face cu un președinte care nu iubește România și care pune sub semnul întrebării istoria și integralitatea teritorială a unei națiuni și a unei țări! Rușine pentru jocurile politice murdare! Ar trebui să-și strângă rachetele de tenis de la Cotroceni și să plece acasă pentru acest gest! Nu merită considerația niciunui român!

Tratatul de la Trianon reprezintă instrumentul juridic prin care a fost recunoscută internațional frontiera dintre Ungaria și România, a fost recunoscut actul de la 1 Decembrie 1918, care a marcat Unirea Transilvaniei cu România și a dobândit recunoaștere internațională, fiind consfințită recunoașterea drepturilor politice și civile ale românilor care constituiau o populație majoritară în Transilvania.

Este un act josnic, incalificabil, ca președintele țării să pună piedici unei legi de sărbătorire a zilei în care s-a recunoscut oficial Unirea Transilvaniei și a părții răsăritene a Banatului cu România!

Din interese meschine, strict politicianiste, doar pentru că legea a fost inițiată de PSD, Iohannis, a ales să continue gherila politică în dauna interesului național suprem.

Din cauza obsesiilor sale antiPSD, Iohannis este dispus să sacrifice orice, chiar reperele istorice esențiale ale românilor.

După logica josnică din sesizarea lui Iohannis, ar trebui ca și Legile privind stabilirea zilei Unirii Principatelor Române, a Zilei privind drapelul național și a Zilei imnul național să fie declarate neconstituționale.

De parcă românii n-ar mai avea dreptul să își onoreze cu mândrie simbolurile naționale sau momentele cele mai importante din istorie, Iohannis a demonstrat că nu este președintele românilor. A întinat istoria poporului român și încearcă să falsifice evenimentele prin care România și-a recăpătat și a fost recunoscută internațional integralitatea teritorială, în urma semnării Tratatului de la Trianon.

  Laurențiu-Dan Leoreanu - declarație politică cu titlul Prelungirea stării de alertă, după 15 iunie, ne arată cine sunt oportuniștii și cinicii din politica românească!;

Domnul Laurențiu-Dan Leoreanu:

"Prelungirea stării de alertă, după 15 iunie, ne arată cine sunt oportuniștii și cinicii din politica românească!"

Având în vedere că numărul de noi îmbolnăviri nu a scăzut și nu a crescut semnificativ, vom continua cu câteva noi măsuri de relaxare după 15 iunie, dar trebuie să fim precauți, altfel, se impune prelungirea stării de alertă. Va fi mai simplu, vom avea mai puține restricții impuse, dar nu se poate continua fără acest instrument.

Intenția Guvernului PNL este aceea de a păstra o atitudine prudentă și responsabilă, pentru că vedem evoluții și situații care variază de la o zi la alta. Este foarte important să nu irosim tot efortul de până acum.

Numai că PSD și ALDE continuă să fie iresponsabili și să pună în pericol sănătatea românilor. De la începutul pandemiei, au pus sub semnul întrebării necesitatea stării de urgență, în ciuda recomandărilor specialiștilor. Astăzi, vin din nou și se opun prelungirii stării de alertă. Profită de emoția colectivă, explicând că neimpunerea restricțiilor ar ajuta românii. Este inacceptabil și revoltător să îi vedem dând lecții pe cei care au lăsat spitalele fără resurse. Nu ne jucăm cu sănătatea și siguranța românilor.

În tot acest timp, în care PSD critică, Guvernul a luat măsuri bune și necesare pentru protecția românilor și pentru refacerea economiei, de la măsura șomajului tehnic până la sprijinul sub forma unui cost parțial al salariului. În plus, în toată această perioadă, creditul pentru investiții, creditul pentru capital de lucru prin IMM Invest, amânarea plății ratelor bancare sau amânarea de la plata imediată a utilităților și chiriilor în perioada stării de urgentă au ajutat românii.

Totodată, măsurile de restricție au fost necesare și au dus la o răspândire foarte limitată a epidemiei. Dovadă este și un studiu European, care arată că peste trei milioane de europeni ar fi murit dacă nu ar fi fost luată măsura izolării la domiciliu, ca primă restricție la începutul pandemiei de coronavirus. Faptul că am impus din timp aceste măsuri ne-a permis să controlăm epidemia.

Starea de alertă vine cu măsuri suplimentare de relaxare, dar și cu menținerea unor măsuri de protecție. Nu avem voie să irosim efortul de până acum pentru ținerea sub control a epidemiei. Reluarea activității economice depinde, în mod esențial, tocmai de menținerea unei rate scăzute de răspândire a virusului, iar lipsa stării de alertă înseamnă lipsa măsurilor minime de siguranță sanitară pentru populație. Guvernul PNL a spus din primul moment că măsurile de relaxare trebuie adoptate etapizat, măsurând impactul generat la intervale de 2 săptămâni. Aceasta înseamnă că, de la început, am evaluat posibilitatea prelungirii stării de alertă.

Dacă această criză sanitară ar fi fost gestionată așa cum propun acum PSD și acoliții săi, România s-ar fi confruntat cu un dezastru umanitar. Existența noului coronavirus nu poate fi anulată printr-un vot politic în Parlament. Virusul există, se extinde cu o viteză incredibilă odată ce este scăpat de sub control și produce victime certe. Ar fi o iresponsabilitate criminală ca virusul să fie obiectul jocurilor politice. Negarea pericolului, pe care o alimentează PSD, este o atitudine care generează comportamente sociale în contradicție cu realitatea acestor zile. Liderii PSD trebuie să-și asume responsabilitatea faptelor lor. Starea de alertă care va fi propusă va conține o listă restrânsă de măsuri restrictive, care ține cont de faptul că încă există o rată de răspândire în societate.

Pericolul nu a trecut, trebuie să fim precauți! România nu are voie să rateze șansa pe care împreună ne-am construit-o pentru a trece cu bine peste epidemie. Odată cu prelungirea stării de alertă, vor fi permise noi activități sociale și economice pentru care există o evaluare de risc care să permită desfășurarea acestora. Solicităm tuturor partidelor parlamentare să dea dovadă de responsabilitate, să nu se joace cu viața românilor și să nu irosească munca depusă până acum.

Contrar celor susținute de PSD și sateliții săi, reluarea activității economice, astfel încât să nu existe riscul unei noi restrângeri a acesteia, depinde tocmai de menținerea condițiilor de siguranță și respectarea măsurilor de protecție.

Dacă răspândirea virusului va fi scăpată de sub control, tocmai activitatea economică va fi crunt afectată, iar Guvernul va fi pus în dificultate, după ce, în această perioadă, a luat măsuri ferme de susținere financiară a activității economice cu impact semnificativ asupra bugetului de stat.

  Georgeta-Carmen Holban - declarație politică: PSD face din nou dreptate, prin dublarea alocațiilor copiilor;

Doamna Georgeta-Carmen Holban:

"PSD face din nou dreptate, prin dublarea alocațiilor copiilor"

Prin votul final al parlamentarilor din Camera Deputaților, PSD a respins Ordonanța Guvernului PNL care amâna până la 1 august dublarea alocațiilor copiilor. Este evident că sunt bani pentru copiii noștri, după cum erau și până acum. În fapt, dublarea alocațiilor nu reprezintă o povară bugetară, ci un stimul economic național, care va duce inevitabil la dinamizarea consumului, un factor cheie pentru repornirea economiei în această perioadă de criză.

În urma votului din Camera Deputaților, Guvernul Orban va fi nevoit să risipească mai puțini bani pe contractele clientelei politice și astfel va avea sumele necesare pentru cei peste 3,6 milioane de copii care primesc alocație!

PSD a făcut din nou dreptate după nedreptățile guvernanților. Astfel, pentru copiii de la 0 la 2 ani alocația va crește de la 300 la 600 de lei/lună, iar pentru cei între 2 și 18 ani de la 150 la 300 de lei/lună. De asemenea, alocația pentru copiii cu handicap va crește până la 600 de lei/lună.

Poate acum este momentul ca liberalii să înțeleagă că cei mici nu au nicio vină! Este stupefiantă prestația din Parlament a celor din PNL, care au și ei la rândul lor copii, și care, în guvernarea PSD, și-au făcut în mod nejustificat imagine pe un amendament ce a vizat tocmai creșterea alocațiilor. Acum, nu mai vor acest lucru. Copiii românilor însă nu trebuie să suporte și să fie victimele hachițelor combinațiilor electorale ale PNL.

Drepturile legale ale copiilor trebuie respectate și acordate efectiv, așa cum spune legea, nu tergiversate politic. De aceea, PSD a respins categoric amânarea dublării alocațiilor de un guvern liberal sfidător, care a refuzat să aloce resursele cuvenite, dar s-a împrumutat cu 80 de miliarde de lei în șapte luni, fără să sprijine în vreun fel economia și fără niciun beneficiu pentru populație.

Banii necesari pentru dublarea alocațiilor există în acest moment și trebuie să provină printr-o rectificare bugetară, de la Capitolul "bunuri și servicii". Pentru acest an, Guvernul a prevăzut suma de 51 de miliarde pentru "bunuri și servicii", față de 40 de miliarde de lei în octombrie 2019, când PSD a cedat guvernarea.

Altfel spus, guvernarea PNL cu mai puține ministere, 16, cheltuiește mult mai mulți bani pentru achiziții de bunuri și servicii decât Guvernul PSD, care avea 24 de ministere. Din diferența de 11 miliarde de lei, care figurează în plus în acest an pentru capitolul menționat, Guvernul poate foarte bine să dubleze alocațiile copiilor, conform legii votate săptămâna trecută în Parlament. Pentru dublarea alocațiilor copiilor este necesară o sumă de aproximativ 7,5 miliarde de lei anual, deci le-ar mai rămâne și pentru achiziții.

Acest calcul simplu arată din nou cinismul guvernanților cu privire la cea mai nevinovată categorie a populației României, copiii! Poate pentru că sunt inocenți și nu au drept de vot, ei au fost pedepsiți de guvern și lipsiți de banii pe care i-ar fi putut avea încă de la începutul anului prin dublarea alocațiilor, atât de necesari acum în această criză economică cauzată de pandemia cu COVID-19.

  Laurențiu Nistor - declarație politică: Guvernul Orban a luat banii persoanelor cu dizabilități;

Domnul Laurențiu Nistor:

"Guvernul Orban a luat banii persoanelor cu dizabilități"

Incredibil, dar din păcate, adevărat, Guvernul Orban a reușit performanța să anuleze facilitățile fiscale ale persoanelor cu dizabilități în perioada stării de urgență. Astfel, Guvernul PNL a emis, în martie, Ordonanța de urgență nr. 30/2020 care prevedea că indemnizația de șomaj tehnic se plătește prin derogare de la Codul fiscal. Acest lucru a făcut ca și persoanele cu dizabilități să plătească impozit pe venit de 10%, deși Codul fiscal le scutea.

Persoanele cu dizabilități au ajuns victime colaterale și acuză statul că a luat mai multe măsuri care le afectează negativ direct și indirect, atât în timpul stării de urgență, cât și înainte. Informația a fost confirmată de Andreia Moraru, președinta Federației Dizabnet, pentru cotidianul Libertatea.

I-am mai întrebat o dată pe liberali care sunt motivele pentru care îi urăsc pe români, dar această ultimă știre m-a lăsat fără cuvinte. Cam cât de cinic să fii, să iei din veniturile persoanelor cu dizabilități, și așa afectate în această perioadă de lipsa de acces în spitale sau centre de tratament?

Potrivit datelor Ministerului Muncii, în România, numărul total de persoane cu dizabilități este de 846.354 de persoane și tot atâtea familii afectate de măsurile acestui "GuvernVID". Oamenii să judece dacă acești politicieni ai PNL știu ce fac și ce măsuri să ia, oamenii să decidă dacă aceasta este România normală.

Mai mult decât atât, "GuvernulVID" a lăsat fără bani și serviciile sociale. Astfel, de la 1 iunie, consiliile județene nu mai au fondurile necesare pentru salariile personalului din centrele de asistență socială. În acest sens, rectificarea bugetară din aprilie nu a alocat suficienți bani și pentru serviciile sociale.

Dar, ce să ne așteptăm de la un premier care consideră alocațiile copiilor "pomeni"? Chiar nu vă este rușine? Același "GuvernVID" care a amendat neconstituțional românii pe perioada stării de urgență, pentru că știm cu toții că la momentul în care Curtea Constituțională a declarat amenzile ca fiind neconstituționale, în România se amendase deja de trei ori mai mult decât testaseră.

Oare acest Guvern știe să facă vreun lucru bun?

Să recapitulăm: au pus persoanele cu dizabilități să plătească impozite de la care erau deja scutiți, nu au alocat bani pentru susținerea serviciilor sociale, nu vor să deconteze sumele cheltuite de primării pentru lupta împotriva COVID-19 și au aplicat cele mai mari amenzi neconstituționale din istoria României și din Europa, în perioada stării de urgență.

Nu vă este rușine să mai ieșiți în fața oamenilor? Văd că nu, din moment ce premierul României bea bere la terasă, în timp ce România se prăbușește, șomajul crește, împrumuturile curg.

  Camelia Gavrilă - declarație politică cu titlul Educație pentru sănătate, educație pentru viață;

Doamna Camelia Gavrilă:

"Educație pentru sănătate, educație pentru viață"

În ultima perioadă regăsim pe agenda publică o amplă și ferventă dezbatere, o multitudine de opinii și comentarii, abordări polemice cu privire la tema generală a "educației pentru sănătate", un subiect important, mai ales în contextul epidemiologic actual, când este evidentă necesitatea informării corecte a tinerilor în acest domeniu, cât și urgența unor măsuri adecvate de igienă și responsabilitate privind prevenția. Pandemia generată de noul coronavirus a adus în atenția noastră atât rolul și importanța unor informații medicale de bază, cât și necesitatea unor atitudini și comportamente preventive, utile pentru reducerea riscurilor de îmbolnăvire și nesiguranță. Tema delicată, dar absolut necesară, a educației sexuale este doar un capitol din domeniul vast al educației pentru sănătate, o secvență educațională care trebuie dezbătută rațional, din perspectiva pedagogică, medicală sau psihologică, atenți la cifre și statistici exacte, fără patos politic și preocupare în sensul obținerii unui capital de imagine. Gândurile noastre se îndreaptă, în mod firesc, spre siguranța și viitorul copiilor, spre evoluția lor naturală și senină, păstrând măsura și abordarea pedagogică specifică fiecărei vârste și etape de înțelegere, pe drumul elevilor spre maturizare și cunoaștere.

Declarația politică de astăzi dorește să clarifice câteva aspecte controversate, comentate mai mult sau mai puțin avizat în spațiul public, fiind o pledoarie pentru discuțiile echilibrate, pentru argumente pedagogice, pentru valorificarea conceptului mai larg de educație pentru sănătate, prin implicarea specialiștilor competenți, a tuturor actorilor din societatea civilă, evitând prejudecăți, compromisuri politice sau prezentarea unor adevăruri parțiale.

Istoric

Plecând de la un cadru mai general, până în 1990, promovarea sănătății și educația pentru sănătate erau asimilate cu "educația sanitară". După 1990, noile abordări în domeniul promovării sănătății, stabilite prin Carta de la Ottawa pentru Promovarea Sănătății din 1986, au devenit cunoscute în România. Carta stabilea cinci strategii fundamentale pentru succesul promovării sănătății și elaborarea politicilor de sănătate publică, crearea unui mediu favorabil, intensificarea acțiunii comunitare, dezvoltarea deprinderilor individuale și diversificare, dezvoltarea serviciilor de sănătate. În 1992 a fost creat Centrul Național de Promovare a Sănătății și Educație pentru Sănătate, cu rol de for metodologic pentru unitățile (laboratoare) județene de educație pentru sănătate. Personalul centrului era format din specialiști în sănătate publică, medici, sociologi, psihologi, asistente medicale. Începând cu anul 1996, și mai ales în perioada 1997-2000, Ministerul Sănătății a susținut consecvent dezvoltarea acestui concept, în România, valorificând modele și bune practici internaționale. Astăzi, educația pentru sănătate, care include și elemente de educație sexuală, se regăsește parțial în diferite legi, strategii și norme reglementate de Ministerul Sănătății sau Ministerul Educației și Cercetării, dar este mai absentă ca oricând din viața cetățenilor. Educarea cetățenilor, ca mijloc de dezvoltare a cunoștințelor și schimbare a comportamentului spre un stil nou și informat de viață, favorabil sănătății și măsurilor implicite, ar trebui să fie unul dintre scopurile principale ale oricărui dialog pe această temă sensibilă, și mai ales a demersurilor educaționale orientate spre tânăra generație.

Date, cifre, statistici

Indiferent de natura eforturilor și de amploarea acestora în trecutul recent, realitatea cifrelor este una tristă și ne plasează de cele mai multe ori spre finalul clasamentului european, astfel încât imaginea sănătății românilor, conform profilului de țară, din 2019, în ceea ce privește sănătatea, este următoarea:

Cheltuielile pentru sănătate, în România, sunt printre cele mai scăzute din UE pe cap de locuitor, și anume 1.029 EUR, media în UE fiind de 2.884 EUR;

Speranța de viață, în România, este suficient de redusă, în contextul țărilor din UE;

Numărul deceselor cauzate de cancer a crescut, în timp ce bolile cardiovasculare constituie cauza principală a deceselor;

Combaterea anumitor boli infecțioase, precum tuberculoza (TBC) și rujeola, continuă să fie o problemă importantă de sănătate publică în România;

Riscul comportamental, care include dieta neadecvată, consumul de tutun, consumul de alcool și activitatea fizică scăzută ne conduc spre un procent de 62%, mult peste media UE, de 44%;

Riscurile alimentare (27%) includ aportul insuficient de fructe și legume și consumul excesiv de zahăr și sare;

Consumul de tutun (incluzând fumatul activ și fumatul pasiv) reprezintă cauza unei proporții de aproximativ 17% din totalul deceselor, în timp ce 14% dintre decese pot fi atribuite consumului de alcool, valoare de peste două ori mai mare decât datele consemnate la nivelul UE, de 6%. Alte 4% dintre decese sunt legate de nivelurile scăzute de activitate fizică;

În 2018, mamele minore reprezentau 10% din totalul nașterilor.

Observând aceste cifre, devine evident faptul că promovarea sănătății trebuie să fie un demers esențial, plasat central în politicile ministerului de resort, cu insistență pe trei domenii fundamentale: educație pentru sănătate, prevenție și protejarea sănătății. Indiferent despre care domeniu al sănătății discutăm, trebuie să avem în vedere repere culturale, sociale, comportamente "moștenite", cutume specifice și să răspundem la anumite întrebări și dileme.

Este România o societatea tradițională sau una modernă?

Un răspuns general valabil nu există, dar putem să descifrăm anumite direcții și tendințe sociale. Deși avem o evoluție semnificativă în sensul dezvoltării infrastructurii, a sistemelor și a serviciilor sociale, a tehnologiei, a educației, deși consemnăm dezvoltarea orașelor și a zonelor rurale, din cifre rezultă încă un comportament de tip tradițional în zona problemelor de sănătate. În 2019, Eurostat afirma faptul că 40% dintre români nu au mers deloc la medic în ultimul an, iar principala modalitate de răspuns la simptome de îmbolnăvire este investigarea internetului sau recursul la remedii tradiționale, inclusiv automedicația.

Cu privire la educația sexuală, încă există rețineri, tabuuri în familie și chiar în școală, o rezervă socială față de anumite teme și dezbateri care sunt interpretate ca fiind vulgare și nepotrivite. Cu toate acestea, realitatea ne arată că tinerilor le lipsesc reperele, sursele de informare avizate și contextele formale, organizate, de dobândire a informațiilor. Astfel, consecințele sunt dureroase: eleve care devin mame mult prea devreme, renunțând la studii, familii care trăiesc la limita sărăciei, cu un număr mare de copii, privați de educație și de un trai decent, mult prea mulți copii abandonați sau preluați din medii nefavorabile, copii care se regăsesc în grija asistenților maternali sau sunt instituționalizați, cu perspective sumbre de viitor, familii mult prea tinere, care nu reușesc să depășească dificultățile inerente vieții de cuplu, precum și multe alte aspecte grave, care afectează societatea noastră. Aceste subiecte de mult ori fac obiectul unor știri sau reportaje dramatice, exprimând atitudini, prejudecăți, tipare de viață ce par venite din secole trecute.

Care este rolul familiei?

Cu regret constat că, în acest context recent și tensionat, în dezbaterea publică nu a existat un moment zero al discuțiilor, un punct de plecare prin care să fie la aceeași masă toți actorii reprezentativi, inclusiv reprezentanții familiei. Prin actele normative naționale și internaționale se instituie dreptul fundamental al părinților de a-și instrui copiii, de a decide asupra educației acestora (art. 2 al Protocolului 1 din Convenția Europeană a Drepturilor Omului și art. 26 alin. (3) din Declarația Universală a Drepturilor Omului). Este necesar acceptul părinților referitor la accesarea de către propriii copii a unui program școlar ce include elemente de educație sexuală, informații din acest domeniu delicat, pentru că părinții sunt principalii educatori ai copiilor, iar relațiile parentale și mediul familial au o influență decisivă asupra copiilor și a adolescenților. Cu toate acestea, trebuie să admitem că sunt cazuri în care reticența familiilor sau lipsa de informație chiar la nivelul adulților, educația lor precară conduc la absența totală a acestor discuții și lămuriri între adult și copil. De altfel, statisticile afirmă că majoritatea mamelor minore provin din medii vulnerabile, defavorizate social, cu un acces redus la educație și informații, în general.

Ce trebuie să facă școala și profesorul?

Educația sexuală nu este o materie de studiu cu informații despre sănătate sau o activitate ocazională, organizată de diriginți și specialiști. Ar trebui să vorbim despre obiective clare și strategii complexe, adecvate vârstei, derulate cu acordul familiei până la o anumită vârstă, urmărite în derularea lor cu maximă seriozitate, susținute prin parteneriate, proiecte educaționale, dezbateri și prezentări competente și riguroase, în spiritul decenței, al moralității, al informării tinerilor despre riscuri și contexte vulnerabile sau comportamente inadecvate. În acest sens școala a jucat întotdeauna un rol decisiv în evoluția umanității, a societății în general, cu atât mai mult se impune ca școala să fie un mediu coerent și consecvent de educație pentru sănătate și siguranță a ființei, în secolul nostru complex, contrastant, dificil deseori, cu amestecul derutant de valori și pseudovalori, de stereotipuri și prejudecăți culturale, completate cu libertăți, necorelate cu norme clare, libertinaj sau tendințe de frondă și nonconformism, specifice adolescenței.

Simpla prezentare a unor aspecte biologice, a elementelor ce țin de anatomia aparatului reproducător, riscuri și îmbolnăviri nu conduc neapărat la o schimbare de atitudini, deși informarea este primul pas. Școala trebuie să vizeze înțelegerea, conștientizarea riscurilor la care se supune tânărul, intuirea consecințelor faptelor, împletirea de biologic, medical, trăire afectivă, repere morale, valori spirituale.

Ce face politica?

Multe probleme, tentative, dezbateri, analize sociologice și medicale, puține rezolvări ferme... Lecțiile de prevenție sau sugestiile de abordare a temelor educaționale vin acum din partea unor oameni politici care înainte de pandemie erau preocupați doar de goana după alegerile anticipate, nu de pregătirea sistemului medical, a societății întregi de a face față unei epidemii dramatice, devenită apoi o devastatoare pandemie. Educația sexuală rămâne un subiect important pe agenda publică, în zona educației, în general, care implică deseori și un demers politic responsabil și eficient. Totuși trebuie să precizăm că votul în Parlament, pe teme de educație și sănătate, cu implicații morale și spirituale, trebuie dat doar în urma consultărilor cu actorii societății civile, cu specialiști avizați și grupuri relevante de opinie: părinți, profesori, specialiști, medici, sociologi, psihologi, reprezentanți ai instituțiilor din domeniul sănătății, al educației, dar și ai cultelor.

Perspective spre o educație complexă, dincolo de prejudecăți și tabuuri

Problema există și nu poate fi negată: numărul crescut al mamelor minore, numărul alarmant al violurilor, statisticile îngrijorătoare privind bolile cu transmitere sexuală, în special la tinerii sub 20 de ani, avorturi și divorțuri, sexualitate incipientă, emanciparea tinerilor într-o societate în care ritmul și mediile informaționale sunt dinamice și diverse, toate acestea sunt argumente și probleme reale ale societății noastre. Așadar, indiferent cât am încerca să învinuim o instituție sau alta, vina este comună, după cum, în egală măsură, și soluția trebuie să vină de la toți actorii sociali relevanți.

Avem nevoie de un cadru legislativ coerent, de identificarea și derularea unor programe naționale de conștientizare, avem nevoie de proiecte-pilot în școli, urmate de monitorizarea acestora prin feedback preluat constant, din partea profesorilor, a elevilor, a părinților, ca rezultat al discuțiilor și dezbaterilor cu elevii. Educația sexuală nu presupune doar conținuturi și informații, nu înseamnă doar cunoaștere, ci vizează și starea emoțională, psihică a adolescentului - teritoriu delicat, unde greșeala nu este permisă. Opinia mea este că avem datoria de a fi atenți, responsabili, de a susține implicarea specialiștilor, a psihologilor, a sociologilor, a medicilor, pentru soluționarea acestei teme complexe și controversate, care ține capul de afiș în presă ori de câte ori subiectul este abordat. Consider că se impune o soluționare în linie cu abordările europene, cu cerințele societății moderne în care trăim, pentru evitarea și eliminarea dificultăților și incertitudinilor evidente pe care le întâmpină mulți dintre tineri, dar cu respect pentru drepturile familiei, ale părinților și pentru opiniile filosofice și religioase ale acestora.

  Costel Lupașcu - declarație politică despre Importanța redeschiderii Spitalului Județean Botoșani;

Domnul Costel Lupașcu:

"Importanța redeschiderii Spitalului Județean Botoșani’’

Săptămâna trecută am transmis Ministerului Sănătății o analiză cu ceea ce s-a întâmplat la Botoșani în perioada stării de urgență, de aceea vreau să prezint și în plenul Parlamentului situația secțiilor Spitalului Județean de Urgență Botoșani și cum a fost transformat acesta în spital COVID în detrimentul altor urgențe medicale ale pacienților.

În contextul pandemiei actuale, sediul central al Spitalului Județean de Urgență "Mavromati" Botoșani a fost transformat în spital COVID, în consecință se internează numai pacienți suspecți sau infectați cu virusul SARS-CoV-2. Menținerea sediului Spitalului județean ca spital COVID este inacceptabilă pentru populația județului Botoșani, pentru că toate secțiile care își desfășurau activitatea în sediul central, cu excepția ATI, au activitatea suspendată, iar, anterior declanșării pandemiei, aici, își desfășurau activitatea secții/compartimente unice în județ, precum: Cardiologie, Oncologie, Neurologie cu posibilitate de tromboliză acută în accidentul vascular cerebral ischemic, Gastroenterologie cu Laborator de Endoscopie Digestivă, Hematologie, Neurochirurgie, Oftalmologie, Urologie, Chirurgie Plastica și Microchirurgie Reconstructivă, precum și secții care nu sunt unice pe județ, dar care, prin înaltul profesionalism, sunt preferate de majoritatea pacienților din județ, pacienți cu diverse și multiple patologii.

După cum bine știți, în județul Botoșani, la fel ca în țară, pacienții cu patologie neamenințătoare de viață au fost temporizați, temporizare care aduce un grad mare de înrăutățire a prognosticului pe termen mediu și lung, chiar și non-COVID, dar mai ales pentru cei oncologici. În fiecare zi, pe secțiile amintite, avem pacienți care au nevoie de operații sau alte proceduri medicale, dar pentru că în sediul central al spitalului se tratează doar pacienți suspecți sau confirmați cu SARS-CoV-2, medicii sunt nevoiți să îi temporizeze sau să le recomande să se adreseze spitalelor din Iași care acceptă să trateze doar urgențe amenințătoare de viață, iar altele solicită două teste RT-PCR negative pentru virusul SARS-CoV-2 + CT toracic, ceea ce pentru mulți pacienți este, practic, imposibil să le efectueze, având drept consecință temporizarea actului medical necesar.

Consider că menținerea suspendării activității secțiilor din Spitalului Județean încalcă dreptul la sănătate pentru cea mai mare parte a populației județului Botoșani. Menținerea sediului Spitalului Județean ca spital COVID reprezintă genocid la adresa populației județului Botoșani, iar mulți pacienți cu patologii curabile sau pacienți oncologici în stadii curabile vor deceda sau își vor agrava sănătatea prin lipsa accesului la un spital non-COVID.

Trag un semnal de alarmă și este imperios necesară reluarea activității de tratament pentru pacienții non-COVID. La nivelul județului Botoșani nu s-a respectat Ordinul OMS nr. 555/2020 al ministrului sănătății, care prevede că nu se stabilesc ca spitale COVID spitale de importanță strategică pentru județ, iar în județul Botoșani acest demers s-a făcut invers. Totodată, la nivelul județului Botoșani, există spitale care pot acorda asistență medicală pacienților cu COVID-19, iar unele dintre ele având și personal calificat și nominalizat prin OMS nr. 555/2020 pentru tratamentul pacienților cu COVID-19.

În urma celor prezentate, am solicitat Ministerului Sănătății și solicit și din plenul Parlamentului redeschiderea secțiilor Spitalului Județean de Urgență Botoșani și transformarea spitalului în spital non-COVID, pentru a putea gestiona și alte urgențe medicale ale pacienților.

  Claudiu-Augustin Ilișanu - declarație politică: De Ziua Internațională împotriva Exploatării prin Muncă a Copiilor, 12 iunie, Guvernul PNL să dea dovadă, cel puțin acum, în al 12-lea ceas, de respect față de copiii români și să mărească alocațiile;

Domnul Claudiu-Augustin Ilișanu:

"De Ziua Internațională împotriva Exploatării prin Muncă a Copiilor, 12 iunie, Guvernul PNL să dea dovadă, cel puțin acum, în al 12-lea ceas, de respect față de copiii români și să mărească alocațiile"

În fiecare an, la data de 12 iunie, se celebrează Ziua Internațională împotriva Exploatării prin Muncă a Copiilor care în contextul pandemiei COVID-19 și a schimbărilor economice poate împinge milioane de copii vulnerabili la prestarea unor forme de muncă.

Ziua Internațională Împotriva Exploatării prin muncă a Copilului se concentrează pe impactul crizei asupra minorilor. Pandemia COVID-19, precum și dezechilibrele economice și ale pieței muncii rezultate au un impact imens asupra vieții și a mijloacelor de subzistență la nivel mondial. Din păcate, copiii sunt adesea primii care suferă. În aceste circumstanțe protejarea copiilor de exploatarea prin muncă este mai importantă ca niciodată. Specialiștii estimează că 152 de milioane de copii prestează diverse forme de muncă, dintre care 72 de milioane în condiții periculoase. Acești copii prezintă acum un risc și mai mare de a se confrunta cu circumstanțe dificile pentru vârsta și formarea lor.

În acest an, Ziua Internațională Împotriva Exploatării prin muncă a Copilului se derulează sub forma unei campanii online și este organizată în comun cu Marșul global Împotriva Exploatării prin Muncă a Copiilor și Parteneriatul Internațional pentru Cooperare în domeniul Muncii Copiilor în Agricultură. Un document al UNICEF privind impactul COVID-19 asupra implicării copiilor în diferite forme de muncă, care va fi lansat pe 12 iunie, dezbate opiniile specialiștilor, conform cărora pandemia încetinește progresul privind eradicarea exploatării prin muncă a copiilor. Aproape unul din zece copiii din întreaga lume este implicat într-o formă de muncă. Chiar dacă numărul copiilor care lucrează a scăzut cu 94 de milioane, începând cu anul 2000, totuși rata de reducere a încetinit cu două treimi în ultimii ani. Implicarea copiilor în forme de muncă considerate periculoase poate avea urmări în dezvoltarea lor fizică, psihică, socială sau educațională. În statele mai puțin dezvoltate unul din patru copii, cu vârste cuprinse între 5 și 17 ani, este angajat în forme de muncă considerate periculoase pentru sănătatea și dezvoltarea lui. La nivel global situația arată în felul următor: 9% dintre copiii din țările cu venituri medii mici prestează o formă de muncă, în timp ce în țările cu venituri medii procentul copiilor care lucrează este de 7%.

Între Obiectivele de Dezvoltare Durabilă ale ONU se află și reducerea muncii în rândul copiilor sub toate formele sale, până în 2025. Comunitatea mondială trebuie să facă pași rapizi către reducerea sau eliminarea acestui fenomen în rândul copiilor prin măsuri precum creșterea nivelului de trai, justiție socială și eliminarea inegalităților economice dintre clasele sociale, extinderea accesului precoce al copiilor spre oportunități de dezvoltare în familiile vulnerabile, accesul tuturor copiilor la educație gratuită.

România actuală este departe de aplicarea unor astfel de măsuri pentru generațiile sale tinere. Guvernanții PNL nu includ în perspectivele lor copiii. Ignoranța liberalilor față de nevoile copiilor români se vede prin inegalitățile pe care le-au creat în ceea ce privește accesul la educația online, cu discrepanțe clare între copiii din mediul rural cu mai puține șanse de participare la lecțiile online și copiii cu mai multe posibilități din mediul urban. Guvernul PNL ignoră realitatea și nevoile copiilor. PSD le-a oferit soluții clare pentru dublarea alocațiilor, o necesitate urgentă. Viitorul copiilor nu se negociază și nici nu se amână. Guvernul PNL tergiversează în continuu aplicarea legii privind mărirea alocațiilor. Încă din luna decembrie a anului trecut Parlamentul a votat legea privind dublarea alocațiilor de la 150 la 300 de lei pentru copiii între 2 și 18 ani, și de la 300 la 600 de lei pentru copiii cu handicap.

Solicităm Guvernului PNL să dubleze de urgență alocațiile. Acum, când vorbim despre Ziua Internațională împotriva Exploatării prin Muncă a Copiilor, Guvernul PNL să dea dovadă că participă la aceste obiective, pentru a elimina tristețea din sufletelor multor copii sărmani care din lipsuri financiare, în familie, sunt nevoiți să abandoneze școala și să presteze diverse forme de muncă care la vârsta lor nu sunt recomandate. Din păcate, în PNL, pentru copii nu sunt bani. Abandonați interesele electorale și ajutați acest segment al populației care reprezintă viitorul țării; aplicați o măsură întrutotul necesară și urgentă: măriți alocațiilor copiilor! Dragi PNL-iști, care doriți o Românie educată, oferiți-le copiilor români acest minimum de 2 euro/zi, altfel veți rămâne în paginile negre ale istoriei pentru aceste generații!

  Elena Hărătău - declarație politică intitulată România va utiliza fondurile europene prevăzute în planul de reconstrucție și redresare economică în mod transparent și responsabil;

Doamna Elena Hărătău:

"România va utiliza fondurile europene prevăzute în planul de reconstrucție și redresare economică în mod transparent și responsabil"

Guvernul liberal a spus încă de la început că pentru a trece peste această perioadă economică complicată vor fi folosite fonduri proprii, finanțări europene și bani pe care România îi va împrumuta de pe piețele interne și internaționale. Românii cunosc deja programele pe care le-a lansat Guvernul până acum, respectiv IMM Invest, prin care sunt ajutate companiile românești afectate de criză, sau plata angajaților aflați în șomaj tehnic. Acum Guvernul PNL are oportunitatea folosirii sumei de 33 de miliarde de euro, prevăzută în Planul de redresare economică al Uniunii Europene.

România va utiliza cele 33 de miliarde de euro, reprezentând fondurile europene prevăzute în planul de reconstrucție și redresare economică, în mod transparent și responsabil.

Țara noastră este una dintre statele câștigătoare, alături de Spania și Italia, noi reușind să negociem la Bruxelles un pachet foarte mare, al 6-lea în Uniunea Europeană. Din cele 33 de miliarde de euro destinate țării noastre, 19 miliarde vor fi fonduri nerambursabile. Astfel, România este a doua țară din Europa de Est ca sumă totală primită din partea UE, după Polonia.

Guvernul României și-a propus să atragă toți acești bani și să-i folosească judicios pentru dezvoltarea economiei românești, sprijinirea companiilor românești și a angajaților, dar și pentru construcția de noi spitale regionale, de care avem atât de mare nevoie.

Până acum, peste un miliard și jumătate de euro au fost cheltuiți deja de România, din fonduri europene, pentru combaterea pandemiei: 300 de milioane de euro pentru plata șomajului tehnic, 350 de milioane de euro pentru dotarea spitalelor, 225 de milioane de euro pentru sprijinirea a peste un milion de români aflați în situații defavorizate sau risc de sărăcie, 20 de milioane de euro stimulente pentru medicii aflați în prima linie, 682 de milioane de euro pentru Inspectoratul General pentru Situații de Urgență.

De asemenea, Guvernul PNL a recuperat foarte mult din întârzierile derulării unor investiții importante. Spre exemplu, au fost semnate contractele pentru spitale regionale din Craiova și Iași, și au fost lansate 13 apeluri de proiecte cu finanțare europeană, care cumulează peste 800 de milioane de euro. În același context, a fost alocat un buget de aproximativ 500 milioane de euro din fonduri europene pentru înființarea de rețele noi de distribuție a gazelor naturale în localitățile din România.

Remarcabil este și faptul că, pentru prima dată de când România a aderat la Uniunea Europeană, a fost adoptat, din timp, cadrul legislativ pentru viitorul exercițiu financiar 2021-2027.

  Mihai Niță - declarație politică cu tema Toleranța față de trădători ne va distruge pe toți;

Domnul Mihai Niță:

"Toleranța față de trădători ne va distruge pe toți"

În condițiile funcționării defectuoase a statul român, care își dezvăluie pe zi ce trece tot mai multe și mai grave slăbiciuni, consider că reorganizarea și consolidarea statului se impune, inclusiv din cauza pericolului de pierdere a suveranității, motivația fiind falimentul economic ce rezidă dintr-o politică dezastruoasă, bazată pe împrumuturi masive și blocaje economice. Vă propun spre analiză și aprobare, următorul program de obiective:

 1. Independența administrativă și legislativă a poporului român, pe temeiul tratatelor internaționale și neamestecul niciunei puteri din afară în treburile sale.
 2. Egalitatea drepturilor politice.
 3. Contribuție generală.
 4. Diminuarea fondurilor privitoare la lista civilă, până la limita evitării corupției.
 5. Introducerea răspunderii, prin lege, pentru miniștri și pentru toți funcționarii publici.
 6. Libertatea absolută a presei.
 7. Orice recompensă să fie acordată de popor, prin reprezentanții săi, iar nu de președinte, după voia sa.
 8. Înființarea Gărzii Naționale.
 9. Emanciparea țăranilor fără pământ și împroprietărirea lor prin despăgubire.
 10. Reprezentanții oficiali ai țării în străinătate să fie persoane care și-au confirmat loialitatea față de România.
 11. Desființarea rangurilor titulare incompatibile cu funcțiile concrete.
 12. Interzicerea pedepsei degradante cu bătaia, aplicată uneori ca expresie a forței abuzive a statului.
 13. Desființarea, atât în faptă, cât și în vorbă, a pedepsei cu moartea. Se știe bine că, în anii din urmă, unii arestați sau condamnați au murit în condiții neelucidate, în timpul anchetei, sau în timpul detenției.
 14. Așezăminte penitenciare cu funcție reală de reeducare.
 15. Modificarea Constituției. Printre modificările esențiale să figureze și alegerea reprezentanților tuturor intereselor profesionale oneste și necesare țării.

Dacă ceva anume vi se pare anacronic în cele prezentate, vă informez că obiectivele aparțin revoluționarilor lui Tudor Vladimirescu, în cadrul Proclamației de la Islaz, pe care a citit-o Ion Heliade Rădulescu în ziua de 9 iunie 1848, adică în urmă cu aproape două secole. La 11 iunie, sub presiunea maselor, domnitorul Gheorghe Bibescu a fost nevoit să accepte termenii proclamației și să recunoască guvernul revoluționar provizoriu. Proclamația de la Islaz a fost concepută ca act constituțional, suprapunându-se, în bună măsură, Declarației drepturilor omului și ale cetățeanului, din 1789.

Dezagreabil pentru un Guvern, care se pretinde a fi liberal, este suprapunerea pregnantă a situației din România contemporană cu vremurile fanarioților, când țara ajunsese la cheremul străinilor, iar statul făcea sluj în fața domnitorului obedient, ce răspundea la cerințele forțelor străine, nu la ale țării pe care o conducea spre abis.

După 199 de ani de la gloriosul eveniment produs de revoluționarii români, ne aflăm în aceeași stare de fapt, iar alegerile care se apropie ne obligă la maximum de prudență și responsabilitate față de țară. Am tolerat prea mult nesăbuința și reaua-credință a unor personaje cocoțate cum-necum în vârful piramidei, iar asta ne va costa vreme îndelungată ca națiune. Mare parte dintre amploaiații de azi au trădat încrederea și speranțele cetățenilor care au votat pentru un trai decent într-o țară democrată. Toleranța față de trădători ne va distruge pe toți! Așa credea ilustrul revoluționar francez Robespierre, iar noi credem la fel.

  Mariana-Venera Popescu - declarație politică referitoare la asigurarea unor măsuri necesare de prevenție pentru revenirea, în siguranță, a elevilor în școli;

Doamna Mariana-Venera Popescu:

Declarația mea politică de azi se rezumă la achiziționarea întârziată de către Ministerul Educației a măștilor medicinale necesare pentru revenirea, în data de 2 iunie, a elevilor din an terminal în unitățile de învățământ. Până în acest moment ministerul este încă tratații cu diverse firme pentru a face posibilă achiziționarea acestora. Numai în București sunt necesare peste 12.000 măști doar pentru elevi.

De-a lungul acestei perioade de criză, în care s-a aflat țara noastră, au avut loc diverse discuții pentru revenirea elevilor în școli. Ministerul Educației a luat în calcul diverse scenarii pentru a putea face față și pentru a nu risca răspândirea noului coronavirus cu care țara noastră încă se confruntă. În aceste săptămâni de carantinare au fost discutate diferite propuneri de achiziționare a unor echipamente necesare pentru dezinfectare, luare de temperatură, prevenție etc., amplasate la intrarea în unitățile de învățământ, însă în aceste momente nu au fost achiziționate nici măcar măștile medicinale de unică folosință.

Pe lângă măștile și echipamentele de igienizare care trebuiesc achiziționate, trebuie luate în considerare și măsurile de distanțare socială. Alături de copiii care suferă și sunt speriați în aceste clipe, se află și părinții care sunt timorați de reîntoarcerea în nesiguranță a copiilor. Părinții sunt dispuși să-și protejeze cu orice preț copiii, însă nu toți au această posibilitate. De reamintit sunt și școlile din mediul rural care nu au acces și fonduri suficiente pentru menținerea acestor măsuri de prevenție, și în special de elevii și cadrele didactice aflate în grupe de risc, cu diverse afecțiuni, care au nevoie de o atenție specială.

În acest moment circulă diverse petiții online cu argumente și propuneri de prevenție aduse de elevii care fac parte din Consiliul Național al Elevilor, argumente extrem de bine structurate care ar putea fi luate în vedere.

Având în vedere că țara noastră a ieșit din starea de urgență, iar măsurile de relaxare încep să se vadă, spre exemplu au fost redeschise terasele și restaurantele, consider că sănătatea copiilor noștri ar trebui pusă pe primul loc. Elevilor ar trebui să li se asigure toate măsurile de prevenție necesare pentru revenirea în siguranță în școli. Statul este responsabil pentru buna funcționare a sistemului de învățământ și, în primul rând, pentru protejarea elevilor.

Cea mai importantă măsură care poate fi luată în această situație este o bună organizare și colaborare și multă consecvență în tot ce trebuie făcut. Procedurile apărute cu întârziere, care sunt incomplete și care nu au anumite bariere și standarde fixate, trebuie reconfigurate cât mai rapid și sigur cu putință, astfel încât elevii țării să își poată susțină în deplină siguranță cursurile și testările, fără a se mai crea panică.

  Nicoleta-Cătălina Bozianu - declarație politică intitulată Pro HoReCa, anti-«tunarii» din HoReCa;

Doamna Nicoleta-Cătălina Bozianu:

"Pro HoReCa, anti-«tunarii» din HoReCa"

Sectorul HoReCca (Hoteluri-Restaurante-Cafenele) este, de departe, activitatea economică cea mai afectată de măsurile antipandemia COVID-19. Proprietarii de hoteluri și de localuri sunt nevoiți să-și restrângă activitatea ori, chiar, să-și închidă afacerile, iar asupra viitorului acestora planează un grad foarte mare de incertitudine. Oricât de bine ar merge livrările la domiciliu, este evident că ele nu pot susține o activitate economică care asigură, până la episodul COVID-19, câteva sute bune de mii de locuri de muncă la nivelul țării.

Ca reprezentant, în Parlament, al oamenilor dintr-un județ în a cărui economie turismul deține o pondere importantă, am datoria să exprim nevoia, celor implicați în sectorul HoReCa, de sprijin din partea guvernului, a autorităților în general, dar și a societății, în ansamblu. În ceea ce privește implicarea autorităților, o bună parte dintre măsurile cerute, posibile, ori adoptate au fost, până acum, aduse la cunoștința opiniei publice. Vorbim de ajutoare financiare (granturi în valoare totală de aproximativ 350 de milioane de euro) pe care premierul Ludovic Orban le-a anunțat deja - și sperăm să le vedem cât mai repede acordate -, vorbim de măsuri deja luate de unele autorități locale, de exemplu Consiliul Local Ploiești a votat reduceri de taxe locale pentru restaurante. Personal, cred că aceste măsuri trebuie completate și cu o relaxare mai puternică și mai rapidă a măsurilor antipandemie care, prin lege, le sunt impuse afacerilor HoReCa.

În planul implicării societății în sprijinirea industriei HoReCa autohtone avem o singură variantă de lucru - să consumăm românește. Și meniuri, dar și servicii turistice. Și vedem deja diverse mărimi ale țării îndemnându-ne să ne comportăm în acest mod. Ceea ce, vă garantez, sunt dispuși să facă cei mai mulți dintre noi. Există, din păcate, un singur impediment - modul în care se comportă economic unii jucători români de pe piața HoReCa. Parcă ar vrea să-și scoată paguba generată de COVID-19 și să și câștige, pe deasupra, direct din buzunarul consumatorilor. Prețuri la pachetele de vacanță dublate ori chiar triplate, prețuri la mâncare și băutură mărite, servicii fără nicio îmbunătățire. Aceasta este cea mai mare amenințare actuală la viitorul acestei industrii - pierderea definitivă și iremediabilă a încrederii consumatorului român. De aceea, de această dată, nu fac un apel către guvernanți, ci către cetățenii implicați în HoReCa - scăpați de "tunarii" din rândurile dumneavoastră pentru ca noi să putem "cumpăra românește"!

  Emil-Marius Pașcan - declarație politică cu titlul Ió napot kívánok, domnule președinte, de Ziua Trianonului!;

Domnul Emil-Marius Pașcan:

"Jó napot kívánok, domnule președinte, de Ziua Trianonului!"

Partidul Mișcarea Populară consideră că decizia președintelui Klaus Iohannis de a contesta la Curtea Constituțională Legea, adoptată de Parlament, privind Ziua Tratatului de la Trianon este o mișcare politică fatalistă, în contextul încercărilor din ultima perioadă a unor politicieni ai UDMR de a mistifica istoria națională, a inițiativelor de enclavizare a României pe criterii etnice și a programului masiv de investiții ale Ungariei în Transilvania. "Jó napot kívánok", domnule președinte, de Ziua Trianonului! Din păcate, ați ratat la timpul cuvenit șansa de a marca, printr-o declarație publică, însemnătatea Tratatului de pace de la Trianon, prin care a fost recunoscută Unirea Transilvaniei și a părții răsăritene a Banatului cu România. Mai mult, absolut bizar, ați luat decizia de a contesta la CCR Legea, adoptată de Parlament, privind Ziua Tratatului de la Trianon. Considerăm că aceasta este o eroare gravă în contextul încercărilor din ultima perioadă a unor politicieni de a mistifica istoria națională, a inițiativelor de enclavizare a României și a programului masiv de investiții ale Ungariei în Transilvania, contrare normativelor Uniunii Europene. Din principiu, istoria României și evenimentele sale fundamentale nu au nevoie, pentru a fi aniversate în baza unei legi, de definirea clară a interesului social general vizat. Să ne așteptăm oare ca, prin similitudine, să atacați la CCR și Ziua Națională a României? Oare "Ziua iei", promovată tot prin lege, are un interes social mai larg, mai bine definit decât Ziua Trianonului? De ce nimeni nu a contestat la CCR zilele minorităților naționale, care au la bază tot evenimente istorice semnificative?

În același timp, ne exprimăm consternarea în legătură cu faptul că din programa pentru proba de istorie a examenul de bacalaureat au fost eliminate evenimente definitorii pentru statul român modern. Am aflat stupefiat că pentru examenul de bacalaureat la disciplina istorie au fost excluse din programa de examinare, pe care trebuie să o asimileze elevii, tocmai capitolele referitoare la Primul război mondial, Marea Unire din 1 Decembrie 1918, semnificația Tratatului de la Trianon, adică toate aspectele fundamentale ale istoriei privitoare la configurarea României Mari și a statului român modern. Această decizie a Ministerului Educației Naționale este inadmisibilă. PMP consideră că, în politică, există o linie roșie care nu trebuie încălcată, cea a respectului față de adevărul istoric și față de valorile definitorii ale națiunii române. Unii ar vrea să șteargă istoria românilor, să o excludă din memoria generațiilor viitoare, să o facă pierdută sau, în cel mai bun caz, mistificată în detrimentul realității. Tot istoria a arătat însă că acest lucru nu este posibil. "Cine își uită trecutul - a spus filosoful spaniol George Santayana - este condamnat să îl repete".

  Costin-Sebastian Moise - declarație politică: Păstrarea rating-ului de țară este o reușită. Cum facem să avem din nou o perspectivă stabilă.

Domnul Costin-Sebastian Moise:

"Păstrarea rating-ului de țară este o reușită. Cum facem să avem din nou o perspectivă stabilă"

Cunoscuta agenție de evaluare financiară Standard&Poor’s a reconfirmat rating-ul de țară al României în categoria recomandată investițiilor, dar a păstrat perspectivele negative pentru economia națională. Această decizie vine după ce Moody’s și Fitch au avut evaluări similare încă din luna aprilie. Practic, prin aceste decizii, marile firme de analiză economică și evaluare apreciază că nu există un risc major ca statul să nu-și plătească obligațiile, ceea ce atrage după sine dobânzi mai favorabile pentru finanțarea deficitului bugetar, dar și posibile investiții străine pentru cei care dispun de capital și caută un loc propice pentru a-și dezvolta afacerile.

Păstrarea rating-ului de țară este o reușită care aparține în mai mare măsură Băncii Naționale a României, decât Ministerului Finanțelor Publice. BNR chiar a funcționat ca o veritabilă ancoră pentru economia națională, de la declanșarea pandemiei și a crizei economice asociate, salvând pe moment inclusiv imaginea în fața agențiilor de evaluare financiară.

1. A redus provizioanele și a eliberat cash bancar în piață, de unde Ministerul Finanțelor a putut finanța deficitul bugetar. Așa se face că nu există întârzieri la plățile pe care statul trebuie să le facă. Aproape ca niciodată, Guvernul a plătit la timp toate obligațiile către administrațiile publice locale. De aceea nici nu chițăie baronii PSD; 2. BNR a redus dobânda de politică monetară de la 2,5% la 1,75%. Ultima modificare a fost cu fix o săptămână înainte de decizia Standard&Poor’s; 3. Banca Națională a ținut cursul valutar fix, folosind aproximativ 3 miliarde de euro într-o perioadă de 8 săptămâni (sfârșitul lui martie - sfârșitul lui mai); 4. Nu în ultimul rând, BNR a deschis o linie de credit la BCE în valoare de 4,5 miliarde de euro pe care o are la dispoziție dacă apar noi mișcări dubioase în piață.

Chiar dacă, în mod evident, menținerea rating-ului de țară, într-un moment dificil economic pentru întreaga planetă, este un lucru cât se poate de bun, evaluările succesive au punctat că avem perspective economice negative, mai ales ca urmare a presiunilor asupra deficitului bugetar. Documentul elaborat de Standard&Poor’s scoate în evidență riscul unor derapaje majore pe care le-ar putea genera măsurile populiste pe care le promovează actuala majoritate parlamentară coagulată în jurul PSD. Creșterea cheltuielilor cu prestații sociale - majorarea pensiilor și dublarea alocațiilor - ar putea fi factorul declanșator pentru ca, în toamnă, toate cele trei agenții de rating prestigioase, enunțate anterior, să ne trimită direct la categoria junk și, odată cu acest mic dezastru imagologic, să alimenteze spirala unor dobânzi în creștere pentru finanțarea deficitului bugetar.

Pentru corectitudine, atenția evaluatorilor externi asupra deficitului bugetar este mai redusă în această perioadă. Pe de o parte, Comisia Europeană a suspendat Pactul de Stabilitate și de Creștere care obliga la un deficit bugetar de maximum 3%, în condițiile în care Guvernul Orban își asumase un deficit de 3,59% în 2020, încă dinainte de a veni pandemia de SARS-CoV-2 peste noi. Pe de altă parte, prin comparație cu alte țări, lovitura inițială, aplicată economiei românești, pare a fi, totuși, mult atenuată. Asta nu înseamnă însă că logica de acțiune guvernamentală trebuie să rămână în zona cheltuirii cu veselie a banului public, mai ales că împrumutăm masiv aceste luni, când economia se chinuiește să-și revină după unda de șoc din martie - aprilie - mai.

Dincolo de această reușită de etapă indubitabilă, Guvernul Orban are obligația de a veni cu un plan de relansare economică prin care statul să stimuleze economia. Așa cum am mai punctat în diverse declarații politice anterioare, trebuie avute în vedere două lucruri: 1. Investiții în infrastructură cu coeficient de multiplicare crescut. Iar aici sistemul de autostrăzi și sistemul de irigații reprezintă direcții firești de acțiune; 2. Stimularea unor sectoare economice cu potențial pe modelul construcțiilor și IT&C, unde scăderea impozitării muncii a adus creșteri record de la an la an, încât cele două sectoare au ținut pe linia de plutire economia națională în primul trimestru din 2020. Dacă Guvernul României acționează concret pe aceste două paliere, sunt șanse ca toate celei trei agenții de rating să propună din nou perspective stabile în toamnă. Dacă Executivul alege să rămână în zona de reflecție și așteptare din cauza faptului că 2020 este an electoral, restartul economic mult așteptat va întârzia să vină.

   

Ședința s-a încheiat la ora 15,43.

 
     

Postal address: Palatul Parlamentului, str.Izvor nr.2-4, sect.5, Bucharest, Romania tuesday, 18 june 2024, 12:10
Telephone: +40213160300, +40214141111 Utilizator:
E-mail: webmaster@cdep.ro