Sunteți în secțiunea: Prima pagină > Proceduri parlamentare > Dezbateri > Calendar 2020 > 10-06-2020

Ședința Camerei Deputaților din 10 iunie 2020

 Fragmente relevante pentru următoarea interogare: 
Vorbitor: Oana-Mioara Bîzgan-Gayral

21. Declarații politice și intervenții ale deputaților:  

Oana-Mioara Bîzgan-Gayral - declarație politică având ca temă noua normalitate;

Doamna Oana-Mioara Bîzgan-Gayral (prin audioconferință):

Mulțumesc, domnule președinte.

Dragii colege,

Dragi colegi,

George Floyd, cetățean american de culoare, și-a pierdut viața după ce un polițist i-a ținut piciorul pe gât, la propriu, timp de mai bine de 8 minute. Imaginile cu intervenția brutală sunt greu de privit. Numeroase persoane au ieșit în stradă, în Statele Unite sau în alte colțuri ale lumii, pentru a trage un semnal de alarmă asupra unei probleme sistemice care ne afectează pe toți, indiferent că ne dăm sau nu seama de acest fapt.

Trecem printr-o pandemie... de ură și discriminare, care durează de ani de zile și care are efecte asupra fiecăruia dintre noi. Asistăm frecvent, inclusiv în România, la astfel de episoade îndreptate asupra unor persoane sau a unor comunități doar pentru că au altă etnie, au valori și credințe diferite de ale noastre sau pur și simplu pentru că vin din alte țări. Este momentul acum ca toți să înțelegem că suntem egali și că fiecare dintre noi are dreptul la demnitate. Nimeni nu are dreptul să trateze altă persoană altfel decât și-ar dori să fie tratat el însuși, indiferent de circumstanțe. Trebuie să intervenim și să condamnăm astfel de gesturi, pentru a ne asigura că niciun om nu mai are de suferit de pe urma unor acțiuni care au la bază doar ura.

Momentul la care ne aflăm acum este unul crucial. Am vorbit cu toții despre noua realitate, despre noul normal, despre ceea ce se va schimba după pandemie. Noul normal nu este doar despre servicii de sănătate mai bune și despre mai multă pregătire în ce privește răspunsul la situațiile de criză. Noua normalitate trebuie să ne facă mai empatici, mai solidari, mai atenți la ceilalți și mai responsabili pentru propriile acțiuni. A venit momentul să învățăm să apreciem tot ce avem în comun cu ceilalți, dar și să respectăm lucrurile care ne fac să fim diferiți.

Nu mai putem rămâne indiferenți la ceea ce se întâmplă în jurul nostru, nu ne mai putem preface că nu am văzut, că nu ne interesează sau că nu e treaba noastră. E și treaba noastră! E treaba noastră să învățăm că diferit nu este egal cu rău. Diferit, atunci când ne deschidem ochii și, mai ales, inima, poate să ne îmbogățească spiritual, chiar dacă nu aderăm la convingerile celorlalți și ne păstrăm propriile valori.

Și să nu uităm, dragi colege și dragi colegi, că dincolo de orice convingeri, dincolo de înfățișare, de etnie, de modul în care ne îmbrăcăm, de credințe și de modul cum gândește, omul de lângă noi simte, trăiește și iubește, iar asta este tot ce contează.

Vă mulțumesc.

Oana Bîzgan, deputat independent.