Sunteți în secțiunea: Prima pagină > Proceduri parlamentare > Dezbateri > Calendar 2020 > 10-06-2020

Ședința Camerei Deputaților din 10 iunie 2020

21. Declarații politice și intervenții ale deputaților:  
  21.24 Florica Cherecheș - declarație politică având ca temă "Evaluarea Națională pe timp de pandemie!";

Intervenție consemnată conform materialului depus la secretariatul de sedință

Doamna Florica Cherecheș:

"Evaluarea Națională pe timp de pandemie"

Luni, 15 iunie, elevii clasei a VIII-a vor da piept cu primul examen important din cariera lor academică. Anul acesta, știu că emoțiile vor fi mai mari, atât pentru elevi, cât și pentru părinți și profesori, pentru că pregătirea normală pentru examene a fost întreruptă brusc de pandemia globală, care a adus multe provocări și a ridicat zeci de întrebări privind modul în care poate să continue școala.

Nu a fost ușor ca, din prima fază, având în față un mare necunoscut, o situație nemaiîntâlnită la nivel global de peste 100 de ani, Ministerul Educației și Cercetării să poată anunța cu precizie data și forma în care se vor desfășura Evaluarea Națională și Bacalaureatul. Toate deciziile Ministerului Educației și Cercetării din această perioadă s-au luat în primul rând cu gândul la sănătatea elevilor, părinților și cadrelor didactice. Acesta este și motivul pentru care, părinților copiilor minori li s-a oferit posibilitatea să stea acasă cu aceștia, până la sfârșitul anului școlar, cu 75% din salariu. Am cerut elevilor și părinților să aibă înțelegere și răbdare, deoarece toate soluțiile erau date în funcție de evoluția pandemiei la noi în țară, pentru ca elevii să continue actul educațional.

"Școala de acasă", în sistem online, a devenit o realitate pentru cea mai mare parte a elevilor din România, iar profesorii au făcut eforturi deosebite pentru a face față acestei provocări. Pentru a-i ajuta pe cei 250.000 de copii care nu aveau dispozitive pentru a se conecta la cursurile online, conform cifrelor transmise de Inspectoratele Școlare Județene, Guvernul PNL a achiziționat tot atâtea tablete cu acces la Internet.

Cu toate că unele voci cereau renunțarea, atât la Evaluarea Națională, cât și la Bacalaureat, propunând soluții fanteziste cum ar fi echivalarea mediilor din anii școlari, Guvernul PNL a găsit soluții realiste pentru a putea avea o evaluare corectă a abilităților elevilor din țara noastră, totul în condiții de maximă siguranță, atât pentru elevi, cât și pentru profesori.

Dragi elevi de clasa a VIII-a, vă felicit pentru modul în care ați continuat să vă pregătiți în aceste condiții dificile! Curajul vostru și dorința de a vă prezenta la acest examen sunt exemplu pentru o întreagă societate care revine la normalitate. Îi felicit și pe profesorii care au rămas alături de elevii lor, chiar dacă munca didactică online a reprezentat ceva nou și pentru ei!

Măsurile luate de Guvernul PNL au fost poate dure, chiar drastice, dar, datorită acestora și modului în care românii le-au respectat, putem spune, că luni, 15 iunie, examenul de Evaluare Națională va avea loc. În condiții speciale, e drept, dar important este că elevii vor putea susține acest examen.

Tuturor le doresc să aibă încredere în ei, să nu le fie teamă să ajungă acolo unde-și doresc, fie la liceu, fie la o școală profesională pentru a învăța o meserie!

Mult succes, dragi elevi!