Sunteți în secțiunea: Prima pagină > Proceduri parlamentare > Dezbateri > Calendar 2020 > 17-06-2020

Ședința Camerei Deputaților din 17 iunie 2020

 Fragmente relevante pentru următoarea interogare: 
Vorbitor: Georgeta-Carmen Holban

Declarații politice și intervenții ale deputaților: Georgeta-Carmen Holban - declarație politică intitulată Guvernul liberal aruncă bolnavii de cancer în disperare;

Doamna Georgeta-Carmen Holban (de la tribună):

Mulțumesc, doamnă președinte.

"Guvernul liberal aruncă bolnavii de cancer în disperare"

Consider că tratamentul aplicat bolnavilor de cancer de către Guvernul liberal este incalificabil pentru o țară democratică și europeană. Asociațiile bolnavilor de cancer acuză explicit Guvernul Orban că i-a condamnat la moarte pe bolnavii cu afecțiuni oncologice, transformați în victime colaterale ale bătăliei autorităților cu noul coronavirus.

Acest fapt se datorează blocării accesului bolnavilor cronici la tratamentele medicale de specialitate, în perioada stării de urgență și apoi în starea de alertă, din dispozițiile responsabililor guvernamentali din domeniul sănătății. Consecințele acestor măsuri au fost dezastruoase pentru pacienți. Din cauza lipsei de acces la tratament, o serie de afecțiuni oncologice care ar fi putut fi vindecate s-au transformat rapid în cancere incurabile și au avansat, din stadii incipiente în stadii terminale, ducând la creșterea exponențială a numărului de decese.

Reprezentanții Federației Asociațiilor Bolnavilor de Cancer au atras atenția Guvernului că media obișnuită de 142 de decese zilnic, înregistrată până la izbucnirea pandemiei în România, s-a dublat sau chiar s-a triplat, din martie până acum, tocmai din cauza accesului limitat sau întârziat la tratamentele și procedurile necesare.

Mi se pare inumană atitudinea conducerii Ministerului Sănătății referitoare la acești pacienți, fiind bine știut faptul că un bolnav de cancer care este obligat să stea fără tratament o lună, două sau chiar trei, sau căruia i se amână chimioterapia, radioterapia sau operația, poate intra extrem de ușor într-o fază terminală a bolii și implicit la deces.

În aceste condiții, Guvernul este în exclusivitate vinovat de situația incredibilă în care au ajuns pacienții cu cancer, iar întrebarea "Cine răspunde de aceste decese?" este perfect îndreptățită.

Îmi exprim totuși încrederea că Executivul nu ia dreptul la viață al acestor oameni și va răspunde apelului Partidului Social Democrat privind deschiderea urgentă a tuturor spitalelor, pentru a se permite accesul la tratament, în siguranță, pentru bolnavii cronici și eliminarea restricțiilor de acest tip. Este deja foarte târziu, dar încă se mai pot salva vieți, măcar acum, în ultimul ceas!

Deputat al PSD Dâmbovița, Georgeta-Carmen Holban.

Mulțumesc.