Sunteți în secțiunea: Prima pagină > Proceduri parlamentare > Dezbateri > Calendar 2020 > 12-08-2020

Ședința comună a Camerei Deputaților și Senatului din 12 august 2020 (sesiune extraordinară)

3. Prezentarea și dezbaterea raportului prim-ministrului Guvernului României, domnul Ludovic Orban.

 

Domnul Ion-Marcel Ciolacu:

  ................................................

Intrăm în ordinea de zi, prezentarea și dezbaterea raportului Guvernului României de către domnul prim-ministru Ludovic Orban.

Pentru prezentarea și dezbaterea acestui raport, Birourile permanente împreună cu liderii grupurilor parlamentare au hotărât să propună timpul maxim alocat, după cum urmează:

  • prim-ministrul - 60 de minute, pe care le utilizează la începutul și la încheierea dezbaterilor;
  • grupurilor parlamentare reunite din Cameră și Senat li se alocă timpul maxim corespunzător numărului membrilor lor, luându-se în calcul câte 10 secunde pentru fiecare parlamentar, la care se adaugă, cu același calcul, timpul alocat deputaților și senatorilor neafiliați, astfel: Grupurilor parlamentare PSD - 35 de minute; Grupurilor parlamentare PNL - 19 minute; Grupurilor parlamentare USR - 7 minute; Grupul parlamentar PRO Europa - 4 minute; Grupurilor parlamentare UDMR - 5 minute; Grupul parlamentar al minorităților naționale - 3 minute; Grupul parlamentar PMP - 3 minute; deputați și senatori neafiliați - 3 minute.

Rog liderii grupurilor parlamentare să depună la secretarii de ședință lista cu numele deputaților și senatorilor înscriși la cuvânt pentru dezbaterea raportului și, de asemenea, deputații și senatorii neafiliați să-și nominalizeze un reprezentant.

Invit la tribună pe domnul prim-ministru Ludovic Orban pentru prezentarea raportului.

Aveți cuvântul, domnule prim-ministru.

Domnul Ludovic Orban - prim-ministru al Guvernului României:

Domnilor președinți,

Doamnelor și domnilor senatori și deputați,

Salut decizia Parlamentului de a avea această dezbatere pe trei teme fundamentale pentru societatea românească, atât pentru momentul actual, cât și pentru viitorul României.

Am înaintat președinților celor două Camere un raport care urmărește măsurile pe care le-am luat și pe care continuăm să le luăm atât în privința combaterii epidemiei cu coronavirus, cât și în ceea ce privește organizarea alegerilor și, mai ales, începerea anului școlar.

Mă voi referi, pentru început, la măsurile de combatere a răspândirii COVID-19. Încep prin a vă spune că ne-am confruntat cu o situație extrem de dificilă, pe care o știe toată lumea. S-a datorat faptului că, pentru o perioadă de trei săptămâni, autoritățile sanitare, Guvernul, au fost lipsite de instrumentele legale pentru a putea lupta în mod eficient împotriva răspândirii virusului.

În Legea nr.55 s-au introdus două articole care au afectat negativ capacitatea Guvernului, a autorităților de sănătate publică în lupta contra coronavirusului. În Legea nr.55 știm foarte bine că, practic, detașările care au fost efectuate în perioada stării de urgență fără acordul conducătorului instituției sau al angajatului care urma a fi detașat, detașările aproape au devenit imposibile. Am pierdut efective importante atât în cadrul DSP-urilor, cât și în cadrul serviciilor de ambulanță, cât și în cadrul spitalelor, cât și în cadrul altor structuri.

A doua măsură care a avut un efect negativ a fost aceea a blocării concursurilor. Gândiți-vă că, de la adoptarea Legii nr.55, sunt blocate concursurile în instituțiile publice; practic, nu am putut organiza concursuri nici în spitale, nici în direcțiile de sănătate publică, nici în serviciile de ambulanță, nici în alte structuri implicate în prima linie a bătăliei - aici mă refer, de exemplu, la Poliție, Jandarmerie, instituții cu atribuții de control, inspecțiile de muncă, reprezentanții Autorității Naționale Sanitare Veterinare și alte instituții care sunt implicate în efortul de combatere a răspândirii virusului.

De asemenea, în perioada de după decizia Curții Constituționale. Domnul Florin Roman, domnul deputat, a încercat să vă spună câteva lucruri, mai repet ca să se știe. Deci noi am avut aproximativ 5 000 de persoane care au fost diagnosticate pozitiv pentru care nu am putut dispune nicio măsură pentru a împiedica transmiterea virusului de către aceste persoane care au fost diagnosticate pozitiv, deci erau infectate, pentru a împiedica răspândirea de către aceste persoane a virusului. Mai mult decât atât, toate persoanele care au fost stabilite ca persoane de contact prin anchetele epidemiologice realizate în cursul perioadei respective, de asemenea, au fost libere, nu s-a putut dispune niciun fel de măsură de carantinare, de izolare. Acest lucru s-a suprapus și pe măsurile de relaxare care au fost luate gradual, în baza evaluării riscului epidemiologic. Această suprapunere a dus la o creștere semnificativă a numărului de cazuri. Exact în perioada respectivă, dacă o să vă uitați, vedeți că a fost cea mai mare creștere a numărului de cazuri. Am avut o creștere de la un număr de, să spunem, în medie, 500 de cazuri pe zi, până la o medie de peste 1 000 de cazuri pe zi.

Imediat ce Parlamentul a adoptat Legea nr.136, care din nou ne-a pus la dispoziție instrumente de care beneficiază toate țările europene, care nu reprezintă încălcări ale drepturilor omului și care reprezintă, de fapt, instrumente care sunt folosite de toate guvernele și de toate autoritățile celorlalte țări europene, imediat am dispus toate măsurile de care aveam nevoie. Gândiți-vă că, într-o perioadă atât de scurtă de timp (de la adoptarea legii până astăzi), am ajuns la situația de a avea peste 10 000 de persoane instituționalizate, izolate instituționalizat, adică, practic, sunt tratate în secții de spital sau în secții exterioare ale spitalelor organizate în diferite spații. Deci, peste 10 000 de persoane. De asemenea, s-a dispus carantinarea - și aici mă refer la persoanele care au fost în contact cu persoanele infectate, rezultate în urma anchetelor epidemiologice - pentru aproape 40 000 de români care au fost în contact cu persoanele infectate. De asemenea, s-a dispus izolarea la domiciliu, practic tratarea la domiciliu sau la spațiu declarat de persoana infectată, pentru aproape 15 000 de români.

Vă dați seama, puteți cuantifica ce s-ar fi întâmplat dacă nu s-ar fi adoptat legea. Din nou asupra acestor persoane nu am fi avut niciun fel de posibilitate de a interveni și de a le determina să respecte anumite reguli, astfel încât să nu transmită virusul.

De asemenea, în ceea ce privește detașările, odată cu acordarea din nou a posibilității de realizare a acestor detașări, sigur, după apelul la voluntariat - și aici vă dau așa, numai o cifră: la un moment dat făcusem 4 000 de cereri de detașări voluntare, pentru care am primit în jur de 26 de acorduri pentru detașări, din 4 000 de cereri; vă dau aceste date ca să vă dați seama de dificultățile cu care ne-am confruntat în toată această perioadă -, deci, s-au dispus peste 1 500 de detașări. Aceste detașări erau fundamentale. Peste 1 100 de detașări sunt la direcțiile de sănătate publică, care sunt suprasolicitate, care... Dacă nu puteam beneficia de acești angajați care au fost detașați la direcțiile de sănătate publică, efectiv, suprasolicitarea ar fi dus la o reducere a eficienței în combaterea virusului. Gândiți-vă că direcțiile de sănătate publică duc o mare parte din greul bătăliei contra epidemiei: direcțiile de sănătate publică trebuie să emită toate deciziile, direcțiile de sănătate publică trebuie să supravegheze, sigur, în colaborare cu ambulanțele, recoltarea țesutului exudatului nazofaringian, recoltarea probelor pentru diagnosticare, DSP-urile trebuie să asigure inspecția de sănătate atât pentru spitale, pentru toate spațiile publice pentru care este necesară luarea măsurilor de protecție sanitară, direcțiile de sănătate publică trebuie să efectueze anchetele epidemiologice - și credeți-mă că, în condițiile unui număr crescut de cazuri, viteza de derulare a anchetelor epidemiologice este vitală, pentru că ea permite ca persoane care au intrat în contact cu persoana infectată să poată să fie izolate, astfel încât să nu transmită virusul. Viteza este fundamentală în anchetele epidemiologice. De altfel, Ministerul Sănătății a și emis un ordin în care a stabilit niște proceduri clare, termenul în care trebuie să se dispună realizarea anchetei epidemiologice și, mai ales, termenul în care să se dispună măsurile aferente rezultate în urma anchetelor epidemiologice.

De asemenea, am avut nevoie de persoane detașate pentru că a crescut numărul de pacienți care trebuie tratați în secțiile de terapie intensivă. Putem vedea că sunt... cred că 458 de români care sunt tratați astăzi în secțiile de terapie intensivă. Iar problema secțiilor de terapie intensivă este aceea că, deși avem o capacitate mai mare, infecția nu este unitar distribuită la nivelul țării. Sunt județe, municipiul București, care sunt mai afectate și exista riscul suprasolicitării capacității de tratare în secțiile ATI. În mod constant am avut ca obiectiv creșterea capacității de a trata în secțiile de terapie intensivă și, după adoptarea Legii nr.136, am luat măsuri extrem de energice pentru a creștere numărul de paturi în secțiile de terapie intensivă. Dar chiar și acolo unde am găsit paturi, fără detașarea medicilor anesteziști, asistenților medicali care sunt necesari în tratare, degeaba ai paturi, degeaba ai ventilatoare, dacă nu ai personal. Am avut dificultăți în deschiderea unor secții de terapie intensivă noi, dificultăți care există în continuare. Cu toate astea, am crescut numărul de paturi în secțiile de terapie intensivă cu aproape 130 de paturi și acest proces de creștere continuă, mai avem la Brașov, la "Matei Balș" posibilitatea de a crește numărul de paturi. De asemenea, sunt utilizate soluții pentru fiecare regiune, astfel încât să creștem capacitatea de tratare a pacienților în secțiile de terapie intensivă. Vă repet că și aici detașarea a fost soluția care ne-a permis să facem funcționale foarte multe paturi de terapie intensivă, care, altfel, nu ar fi putut fi operaționalizate.

Cred că ați remarcat că am crescut constant capacitatea de testare. De la 400-500 de teste care se puteau face în prima fază a epidemiei, am ajuns să realizăm... sunt zile în care putem face și 25 000 de teste, iar obiectivul nostru este de creștere, în continuare, a capacității de testare, testare, evident, pe aparate de tip Real Time PCR, testare făcută în spații care să asigure biosecuritatea și cu personal care să aibă pregătirea necesară pentru a putea pune diagnostice corecte. Creșterea capacității de testare este foarte importantă, pentru că, dacă ai capacitate mai mare, poți să identifici mai ușor o persoană bolnavă și, cu cât identifici mai repede o persoană care este infectată cu coronavirus, cu atât mai repede poți să dispui măsurile de tratare a persoanei respective, de realizare a anchetei epidemiologice, plus, poți să ai o analiză foarte serioasă, în care poți să îți dai seama cam care sunt zonele de risc cel mai mare, unde se infectează cei mai mulți români.

Am să vă vorbesc despre un lucru care sigur că nu ne-a făcut plăcere să apelăm la el, dar a fost necesar. Deși e perioadă de vară, am crescut intensitatea controalelor atât pentru persoanele fizice, cât și pentru persoanele juridice. S-au dat extrem de multe amenzi, atât către operatorii economici, cât și către persoane fizice, pentru nerespectarea reglementărilor legale, nerespectarea normelor privind protecția sanitară, iar lucrul acesta este extrem de important. Orice român trebuie să știe că, dacă nu respectă regulile, dacă nu respectă reglementările legale, poate să fie sancționat și este normal să fie sancționat. Pentru că, atunci când tu te expui riscului de infectare, tu, de fapt, nu te expui numai pe tine riscului de infectare, expui riscului de infectare în primul rând persoanele apropiate, familia, prietenii, colegii de birou și pe toți cei cu care interacționezi. Atunci când dăm sancțiuni către persoane care nu respectă regulile, le dăm strict cu obiectivul de a îi ajuta să respecte regulile și să înțeleagă faptul că regulile trebuie respectate. Și aici vă spun foarte limpede: cu cât crește procentul românilor care respectă regulile, care se protejează, cu atât riscul de răspândire a virusului se diminuează. Asta este calea cea mai normală. Vedem în toate țările că virusul n-a dispărut natural pe perioada verii, așa cum așteptau foarte mulți, că, de fapt, aici nici nu poate fi vorba de valuri, așa cum se estima în primă fază. Virusul rămâne prezent în comunitate, virusul se răspândește în comunitate și, cu cât interacțiunile sunt mai numeroase - și este normal, pentru că am dat drumul la marea majoritate a activităților, pentru că nu am vrut să blocăm economia -, cu cât numărul interacțiunilor între oameni crește, cu atât riscul de transmitere crește. Și în aproape toate țările, odată cu măsurile de relaxare, a crescut numărul de persoane infectate. Deci soluția este foarte limpede și foarte clară: respectarea regulilor, masca - nu înțeleg de ce există o asemenea opoziție față de mască, masca este cel mai bun mijloc de a te proteja, masca este, practic, garanția faptului că nu te infectezi atunci când interacționezi cu oamenii -, păstrarea unei distanțe fizice, de un metru jumate, regulile de igienă. Sunt reguli simple, care pot să ne protejeze și să ducem o viață normală, să ne ducem la muncă, să ne petrecem concediul în condiții normale, activitatea economică să se desfășoare în cele mai bune condiții.

Respectarea regulilor este fundamentală - și aici fac un apel la dumneavoastră: în numele patriotismului pe care îl aveți, al responsabilității pe care o aveți față de românii care v-au acordat încrederea și v-au votat ca să fiți în organismul reprezentativ al României, fiți alături de noi în tot acest efort de comunicare publică și de convingere a îndărătnicilor și a celor care bagatelizează riscul acestui virus. Coronavirusul ucide, se vede clar, uitați-vă pe date și veți vedea că acest virus perfid provoacă moartea. Și nu numai pentru persoanele mai în vârstă sau persoanele cu comorbidități, care au alte boli, ci și pentru persoane sănătoase. A respecta regulile înseamnă a ne proteja nu numai pe noi, ci a-i proteja și pe ceilalți, a le apăra sănătatea și viața. Toate măsurile pe care le luăm au doar acest obiectiv, obiectivul de a reduce numărul de persoane infectate, obiectivul de a reduce la maximum posibil numărul persoanelor care pot să fie afectate de acest virus.

În ceea ce privește începerea anului școlar, decizia noastră este foarte clară: pe 14 septembrie va începe anul școlar. Sigur că începerea anului școlar trebuie să se facă în niște condiții care să țină cont de situația epidemiologică. Din acest motiv, am luat decizia ca să deschidem școala în mod diferențiat, pe baza deciziilor luate de, în primă fază, consiliile de administrație, inspectoratele școlare, direcțiile de sănătate publică și comitetele județene de situații de urgență. În consiliile de administrație ale școlilor sunt reprezentate autoritățile locale, sunt reprezentați părinții, sunt reprezentanții Ministerului Educației, ai inspectoratelor școlare și ei pot să facă o evaluare.

Există, practic, trei situații: situația, să spun, verde, situația galbenă și situația roșie. Sub 1... Aici e vorba de numărul de infectări: sub 1, între 1 și 3 și de peste 3, numărul de persoane infectate în ultimele 14 zile, așa se face calculul. În funcție de situația epidemiologică din fiecare comunitate locală, școala se poate deschide normal - cu elevi în clasă, școala - în situația între 1 și 3 - se poate deschide cu prezență alternativă, adică jumătate din clasă cu prezență fizică în clase, jumătate online și, evident, alternarea acestor jumătăți de clase, și, în mod evident, acolo unde situația epidemiologică indică un risc epidemiologic mare, școala va începe online.

Sigur că începerea școlii presupune o serie de demersuri. Demersurile pe care le-am gândit sunt demersuri care sunt în derulare pe fiecare, să spun, direcție de acțiune pe care am stabilit-o. În primul rând, am constituit un comitet interministerial care pregătește deschiderea anului școlar, care este coordonat de doamna vicepremier Raluca Turcan și care are reprezentanți ai tuturor instituțiilor relevante în ceea ce privește deschiderea școlii. Este clar că pentru fiecare mod de începere a anului școlar trebuie luate măsurile specifice. În școli, acolo unde începe activitatea normal, este clar că va fi necesar portul măștii atât pentru cadrele didactice, cât și pentru elevi, cât și pentru personalul auxiliar. Acolo unde este posibil să se asigure, să spun, separarea prin plafoane de plexiglas în cadrul acelorași bănci, cum s-a realizat deja în anumite școli, este important ca acest lucru să se realizeze pentru a reduce contactul fizic. De asemenea, toate școlile trebuie să fie pregătite cu tot ceea ce înseamnă substanțe de dezinfecție, cu dezinfectanți care să se afle la dispoziția cadrelor didactice și elevilor.

Am alocat resurse importante pentru creșterea capacității de organizare a lecțiilor, a cursurilor online. Situația, în momentul de față, am analizat-o din mai multe puncte de vedere. În primul rând, situația școlilor - dacă au sau nu au conexiune la internet. Pe evaluarea făcută de Ministerul Educației, aproximativ 20% din școli nu sunt conectate la internet. Și împreună cu ANCOM-ul, cu care am purtat discuții, cu operatorii de telefonie mobilă și cu reprezentanții autorităților locale vom găsi soluții pentru a asigura conexiunea la internet a tuturor școlilor. Acesta este obiectivul pe care îl avem.

De asemenea, fiecare școală trebuie să aibă acces la platforme de organizare a lecțiilor online. Ministerul Educației a purtat discuții cu furnizori de soluții și va exista posibilitatea de acces gratuit la platforme de învățare pentru fiecare școală. Google și Microsoft au pus la dispoziție astfel de soluții. Aceste soluții sunt gratuite pentru fiecare școală și sunt obligatoriu de utilizat de către școli pentru a permite derularea pe aceste platforme a cursurilor online.

A treia direcție de acțiune este asigurarea accesului la cursurile online pentru elevii care nu dispun de tablete sau calculatoare, sau laptopuri. Pentru a asigura accesul elevilor la lecțiile online, am alocat din Fondul de rezervă al Guvernului suma necesară pentru achiziția a 250 000 de tablete. Licitația este în curs de derulare. În cursul săptămânii viitoare vor fi stabiliți câștigătorii acestei proceduri pentru achiziționarea celor 250 000 de tablete pentru elevii care au nevoie de aceste tablete pentru a avea acces la cursuri, la lecții. Pe lângă asta, am disponibilizat din fondurile europene 125 de milioane de euro, care vor fi destinați decontării cheltuielilor făcute de autoritățile locale pentru achiziționarea de laptopuri suplimentare. Este vorba de 200 000 de laptopuri suplimentare pentru care asigurăm finanțare de 50 de milioane.

De asemenea, din 125 de milioane vom avea bani la dispoziție pentru decontarea altor categorii de cheltuieli ale autorităților locale, și anume cheltuielile pe care le au pentru achiziționarea mijloacelor de protecție sanitară, a dezinfectanților. Și, de asemenea, alocăm o sumă de bani și pentru decontarea cheltuielilor făcute de autoritățile locale pentru achiziția de cisterne sanitare, acolo unde este necesar, unde se asigură apă curentă și toate facilitățile necesare în școlile respective.

Pentru a crește calitatea actului educațional online am organizat - și sunt în continuare organizate - activități de creștere a competențelor didactice ale cadrelor didactice... a competențelor digitale ale cadrelor didactice de predare online, atât prin casele corpului didactic, cât și prin intermediul unor organizații neguvernamentale care sunt acreditate de Ministerul Educației pentru a furniza servicii de training pentru creșterea competențelor digitale pentru cadrele didactice. Sunt zeci de mii de cadre didactice care participă la aceste cursuri și care își îmbunătățesc capacitatea de a utiliza online-ul pentru a preda aceste lucruri.

De asemenea, din fonduri de la Banca Mondială este prevăzută achiziția... e în curs de derulare achiziția, pentru 1 164 de unități școlare, de 74 000 de laptopuri, de asemenea, table interactive și camere web. Aceste achiziții sunt finanțate de la Banca Mondială pentru a asigura posibilitatea efectivă pentru cele 1 164 de unități școlare de a putea organiza învățământul online.

Avem nevoie în mod clar de cooperarea atât a autorităților locale, cât și a managerilor de școli, o implicare din partea cadrelor didactice, din partea părinților în aceste eforturi pentru a asigura cele mai bune condiții de începere a anului școlar, pentru a putea asigura dreptul la educație pentru fiecare copil din România.

Închei intervenția mea prin a vă prezenta, pe scurt, măsurile pe care le-am gândit pentru organizarea alegerilor. Dați-mi voie să încep prin a vă spune că data de 27 septembrie, data alegerilor locale, a fost stabilită de comun acord, în urma consultărilor între liderii politici și a fost votată de Parlament. Atâta timp cât 27 septembrie, data alegerilor locale, a fost hotărâtă de Parlament, Guvernul a făcut toate demersurile pentru organizarea în bune condiții a alegerilor locale. Gândiți-vă că, deja, mandatele aleșilor locali au fost prelungite o dată. Noi considerăm că este important pentru democrație, este important pentru comunitățile locale să-și aleagă reprezentanți legitimi și tot efortul pe care îl facem este acela de a asigura cele mai bune condiții de desfășurare a campaniei electorale și de organizare a procesului de votare efectiv.

Autoritatea Electorală Permanentă, împreună cu Ministerul Sănătății și cu Ministerul de Interne, dezbate în momentul de față setul de reguli care trebuie respectate pe parcursul campaniei electorale de către candidați și, evident, de către susținătorii candidaților. Aceste reguli trebuie respectate în mod evident. Cei care candidează trebuie să fie un exemplu pentru comunitatea locală. Regulile pe care le vom folosi sunt reguli care au ca obiectiv protejarea sănătății cetățenilor cu care interacționează candidații și echipele lor de susținători pe perioada campaniei electorale.

Printre măsuri, cu siguranță va fi măsura portului măștii în toate interacțiunile care există între candidați și alegători - pentru candidați, alegătorului nu poți să îi impui, dacă e în spațiu liber, să poarte mască. Sigur că bine ar fi, pentru a reduce riscul, să poarte mască și cetățenii cu care interacționăm. Vor exista reglementări în ceea ce privește distanța fizică, în ceea ce privește organizarea evenimentelor electorale în care, așa cum am stabilit, pentru evenimentele culturale, de exemplu, să existe o distanță fizică între participanții la evenimente, să existe o limitare a numărului de participanți. Evident, va fi obligatorie purtarea măștii la astfel de evenimente electorale, unde există interacțiune cu cetățenii. În ceea ce privește distribuția materialelor, aici discuțiile sunt ca activiștii care distribuie materiale să poarte mănuși și, evident, să aibă dezinfectanți, astfel încât să reducă riscul de transmitere a virusului prin materialele distribuite, atunci când nu apelează la modalitatea de a transmite materialele de campanie prin poștă.

De asemenea, în ceea ce privește organizarea zilei votului, toți reprezentanții din birourile electorale vor avea la dispoziție cinci măști pe perioada de 24 de ore, pe parcursul zilei în care se desfășoară activitatea. Gândim reguli de distanțare fizică, în cazul în care sunt mai mulți alegători care stau la coadă pentru a-și exercita dreptul de vot. Ne gândim ca așteptarea să fie realizată în niște spații marcate și, de preferință, în afara secțiilor de votare. De asemenea, vom încerca să utilizăm obligația, de exemplu, de dezinfectare a mâinii la intrarea în secțiile de votare și de dezinfectare la ieșirea din secțiile de votare.

Practic, vom... Chiar în momentul în care vom avea proiectul de reglementare privind regulile de protecție a sănătății pe perioada campaniei electorale îl voi trimite către fiecare lider de partid politic parlamentar, astfel încât să fie cunoscute și vom aștepta puncte de vedere pentru a-l putea îmbunătăți. Eu cred că putem să organizăm alegerile fără să creștem riscul de transmitere a virusului. Cred că, în primul rând, cei care candidează sunt oameni care vor să conducă comunitățile locale și trebuie să dea un exemplu către cetățeni. Corectitudinea candidaților în campanie și a susținătorilor lor este foarte importantă și de ei va depinde, în primul rând, modul în care se organizează alegerile și mai ales capacitatea de a nu crește riscul epidemiologic pe perioada alegerilor.

Închei prin a mai transmite încă o dată un mesaj de unire a forțelor, pentru că putem să luptăm eficient împotriva epidemiei, putem să reducem numărul de infectări, dar pentru acest lucru este important ca oamenii care reprezintă modele, oamenii care au funcții publice, influencerii, oamenii care au cu adevărat autoritate asupra celorlalți să fie un exemplu de comportament. Nu trebuie ca tema coronavirusului să fie subiect de dispută electorală. Candidații să își prezinte programe, să prezinte viziunile de dezvoltare. Nimeni nu câștigă dacă tema coronavirusului este temă de campanie electorală. Cred că de responsabilitatea fiecăruia dintre noi depinde în mare măsură evoluția. Cu cât reducem mai mult răspândirea virusului, cu atât viața noastră poate fi mai normală, economia nu va fi afectată, putem încetul cu încetul să reluăm toate activitățile care astăzi încă sunt sub restricție și putem să avem o viață cât mai aproape de normalitate.

Vă mulțumesc! (Aplauze.)

Domnul Ion-Marcel Ciolacu:

Cu permisiunea dumneavoastră, o să iau și eu cuvântul.

Domnule Orban, încă prim-ministru al României,

Doamnelor și domnilor,

Un haos imens, cu o economie pusă la pământ și cu șomaj galopant, asta este România după nouă luni de guvernare liberală. O țară în derivă... (Discuții.)

Ați auzit vreun coleg de al meu că a comentat cât timp a vorbit domnul prim-ministru?

O țară în derivă, condusă de un Guvern cu zero credibilitate, un Guvern în care miniștrii se contrazic unul pe celălalt, spre disperarea românilor care nu mai înțeleg nimic. Ați scăpat total situația de sub control, ați eșuat în gestionarea pandemiei, ați eșuat în relansarea economiei, ați încălcat toate promisiunile făcute românilor. Acestea sunt rezultatele guvernării PNL. V-au interesat doar alegerile, furturile și cât mai multe funcții pentru rude și pentru clientela din partid, dar pentru români, nimic.

Domnule Orban,

De când v-ați instalat la putere și până astăzi nu v-a păsat nici măcar o secundă nici de sănătatea românilor, nici de traiul lor de zi cu zi. Ați avut o singură obsesie: alegerile anticipate. Pentru asta ați sacrificat tot, mai puțin dorința de a acumula bogăție și putere. În timp ce românii erau închiși în case, ați devalizat bugetul României în mod repetat, sute de milioane de euro au ajuns în buzunarele prietenilor și firmelor de partid. Fără transparență, fără respectarea legilor, fără competiție corectă - trebuiau să câștige ca să vă finanțeze campaniile electorale. Întregul mecanism infracțional - da, domnule Orban, infracțional -, tot mecanismul pus la cale a fost dezvăluit în raportul Curții de Conturi publicat ieri.

Știu, sunteți nervos că Parlamentul și-a permis să ceară acest control. Vă deranjează că s-a aflat cum ați jefuit bugetul public sub umbrela stării de urgență. Orice român care citește acest raport înțelege că orice achiziție care trebuia să ofere cetățenilor un sprijin într-o situație de criză sanitară a devenit o țeapă, o țeapă pentru stat, dar o mare afacere pentru clientela liberală. Și am să vă dau un singur exemplu: celebrul butic din Giurgiu care, cu un singur angajat, înființat în urmă cu un an și cu o cifră de afaceri de doar 10 000 de euro, a reușit să câștige un mega contract de 10 milioane de euro de la Guvernul României condus de dumneavoastră, un contract încheiat ilegal, așa cum spune foarte clar Curtea de Conturi în acest raport. Un contract ilegal prin care ați cumpărat măști cu 32 de lei bucata.

Toate achizițiile făcute în perioada stării de urgență: măști, izolete, echipamente de protecție pentru medici, toate au respectat același tipar - de cea mai proastă calitate, dar la prețuri umflate de zeci, sute de ori. Și mai grav este că multe dintre echipamentele acestea nu au ajuns nici acum în România, deși Guvernul PNL pe care-l conduceți a plătit milioane de euro în avans. Unde sunt, domnule Orban, cele 400 de ventilatoare pe care le-ați comandat unei firme din Coreea de Sud și pentru care ați plătit un avans de 2,5 milioane de dolari? Dar cele 150 de ventilatoare pentru care ați plătit unei firme elvețiene, în avans, 2 milioane de euro? E criminal ceea ce ați făcut, ați sabotat, cu bună știință, sănătatea românilor, ați subfinanțat secțiile ATI, ați cumpărat doar 8 aparate PCR, deși în buget aveați bani pentru 32 de aparate. Ar trebui să vă crape obrazul de rușine. Ați vămuit sănătatea fiecărui român ca să aveți bani pentru partid și pentru propriile buzunare.

Un prejudiciu de peste 650 de milioane de lei, peste 800 de nereguli constatate de Curtea de Conturi doar în starea de urgență. Dumnezeu știe ce a urmat în următoarele 60 de zile în stările de alertă! Asta este România condusă de dumneavoastră: o țară vlăguită de resurse, cu o economie pusă pe butuci, dar cu un PNL tropăind de nerăbdare să facă alegeri. De asta vreți alegeri cu orice preț, pentru că știți că orice amânare va duce la pierderea puterii și, odată cu pierderea puterii, știți că vă veți pierde și libertatea.

Ca să fie clar, noi nu ne vom opune acestor alegeri, dimpotrivă, e momentul ca românii să vă dea o lecție, însă sunteți în stare să organizați alegerile în siguranță sau veți îmbolnăvi toată România?

Domnule Orban,

Românii trebuie să știe care este strategia concretă pentru ca după alegeri să nu avem un val de înmormântări. Nu așa ați spus de ați speriat pe români de Paște, când i-ați ținut departe de biserici? Cum îi veți încuraja pe români să iasă la vot ca să nu existe aleși locali lipsiți de legitimitate? Cum vor vota pacienții cu COVID? Pentru că dreptul de a alege este fundamental, prevăzut în Constituție. Cum veți putea face din școli secții de vot? Cum se va desfășura exact procesul de votare? Cum veți dezinfecta ștampilele, cabinetele, urnele sau buletinele de vot? Cum vor fi aleși președinții de consilii județene sau primarul capitalei, dacă o localitate dintr-un județ sau un sector al capitalei este în carantină? Sunt întrebări legitime, domnule prim-ministru, la care oamenii așteaptă răspunsuri clare și soluții concrete din partea Guvernului.

De aceea, astăzi, domnule Orban, trebuie să veniți aici, la tribună, și să vă asumați clar și răspicat organizarea alegerilor locale în condiții de siguranță, la fel cum trebuie să le spuneți românilor cum vor merge copiii la școală pe 14 septembrie.

Mai este doar o lună până la începerea școlilor, ați pierdut toată vara și nu ați făcut nimic, doar vorbe și scenarii colorate, iar acum, pentru că n-ați fost în stare de nimic, ați pasat răspunderea către primari și directorii de școli, fără a elabora vreun ghid oficial, fără proceduri clare, fără a suplimenta numărul de cadre didactice, fără nicio investiție, astfel încât elevii să meargă la școală în condiții de siguranță. Nici măcar tabletele de care ați făcut atâta caz n-ați fost în stare să le cumpărați.

Cum veți trimite copiii la școală? Cum veți asigura învățământul online?

Domnule Orban,

Cu sprijinul constant al președintelui Iohannis, timp de nouă luni de zile ați distrus, pas cu pas, România. Peste un milion de șomeri, sute de mii de întreprinzători români cu afaceri închise sau cu activitatea redusă, milioane de români lăsați fără acces la sistemul medical, întreaga țară dată peste cap în numai nouă luni de zile.

Acum știu și românii: grija Guvernului pe care îl conduceți a fost sifonarea banilor publici pentru interesele Partidului Național Liberal. Pentru a vă menține la putere, ați sabotat sănătatea românilor, ați amanetat educația și economia. Dar, gata, vă ajunge, s-a umplut paharul! PSD nu va permite ca România să se scufunde în incompetența și hoția patronată de Guvernul pe care-l conduceți. Pe 17 august, Partidul Social Democrat va depune moțiunea de cenzură.

Considerăm că e timpul să plecați acasă sau la pușcărie, în funcție de faptele fiecăruia. (Aplauze.)

Domnul senator Daniel Fenechiu, din partea Grupului PNL.

Domnul Cătălin-Daniel Fenechiu:

Mulțumesc frumos.

Domnilor președinți,

Domnule prim-ministru,

Domnilor și doamnelor miniștri,

Dragi colegi,

Știm că alegerile locale bat la ușă. Dacă cumva nu am ști, am deduce lesne lucrul ăsta ascultând retorica PSD, PRO România, ALDE. Știm că domnul Ciolacu candidează la șefia PSD. Dacă nu am ști, am deduce lesne ascultând retorica domnului Ciolacu. Știm și că vă e frică de votul românilor, se vede, dar dumneavoastră sunteți cei care, prin lege, ați stabilit data alegerilor locale și dumneavoastră, prin lege, gestionați, practic, data și procedura.

N-o să intru în comentarii asupra susținerilor cât se poate de electorale, aș putea spune dublu electorale, ale antevorbitorului meu, domnul președinte Ciolacu. Sunt convins că Domnia Sa trebuie să arate atât electoratului din propriul partid, cât și electoratului pesedist cât de ticălos este Guvernul Orban, cât de multe nenorociri a făcut Guvernul Orban, cât de multe soluții are PSD astăzi, uitând, probabil, că Guvernul Orban vine după ani buni de guvernare PSD, în care guvernele lui Liviu Dragnea au reușit să le arate românilor ce înseamnă bunăstarea pesedistă și au reușit să-și primească calificativul. Uită domnul Ciolacu și mare parte din colegii de la PSD că avem astăzi Guvernul Orban tocmai datorită faptului că românii au admis o moțiune de cenzură împotriva PSD și împotriva majorităților construite de PSD.

Am aflat astăzi, în premieră, ne gândeam, că pe 17 august se va depune o moțiune de cenzură. Făcând, așa, o glumă, înțelegem că asta ar trebui să fie o veste bună, dacă ne gândim la declarația domnului președinte de atunci și de astăzi al Partidului Social Democrat, Marcel Ciolacu, care spunea pe data de 14, de la această tribună: "Astăzi, România are nevoie de un Guvern cu puteri depline." și că: "Instituțiile statului și specialiștii care luptă cu epidemia au nevoie de stabilitate." Câteva zile mai târziu, pe 7 aprilie, la emisiunea lui Marius Tucă, domnul Marcel Ciolacu spunea așa: "Cât pandemia este un pericol pentru România, nu vom depune moțiune de cenzură." Ne bucură faptul că pe data de 17 august pandemia nu mai e un pericol în România. Sperăm că, pe 17 august, în moțiunea de cenzură scrisă de specialiștii PSD, ni se va explica de ce trebuie să renunțăm la măști, de ce ne putem relua viața de altădată, de ce moțiunea nu mai este un pericol.

Revin la învestirea Guvernului Orban, când domnul Ciolacu făcea declarația în care, într-o manieră rațională, recunoștea că România are nevoie de un Guvern stabil pentru instituțiile statului și pentru specialiștii care luptă cu epidemia, pentru că a fost o simplă declarație care n-a fost urmată, din păcate, de niciun demers care să fie în consonanță cu cele spuse de la tribuna Parlamentului. Pentru că... O să mă rezum doar la două planuri, pentru că mare parte din români cunosc lucrurile și nu e cazul să insist prea mult.

În plan parlamentar, știți foarte bine că majoritatea PSD-ALDE-PRO România a avut două priorități: prima - să legifereze inițiative populiste cu pronunțat caracter electoral, iar cea de a doua - să golească de conținut toate ordonanțele Guvernului Orban sau proiectele de lege inițiate de Guvernul Orban. Deci, practic, Guvernul Orban a fost sabotat de la nivel parlamentar într-o manieră deliberată, în care sănătatea românilor, în care bunăstarea României, în care toate aceste cuvinte, toate aceste sintagme care sună bine nu au fost nimic altceva decât declarații, declarații, declarații. Aș putea să vă dau exemple de sabotare a priorităților guvernamentale, aș putea să vă dau exemple de măsuri populiste, începând de la tot soiul de legi care nu făceau altceva decât să îngrădească atribuții firești ale Guvernului în calitatea lui de administrator al treburilor statului - da? - și terminând cu respingerea unor ordonanțe necesare, modificarea lor, golirea lor de conținut.

În plan public, în planul comunicării publice, PSD n-a făcut altceva decât să asigure backup-ul activității parlamentare. A ridiculizat și bagatelizat pericolul produs de virusul SARS-CoV și n-a făcut altceva decât să cânte prohodul Guvernului, anunțând, așa cum am spus, încă din 7 aprilie, celebra moțiune care urmează să fie depusă în momentul când pandemia încetează. Și, repet, ne bucură teribil faptul să pe data de 17 vom afla din moțiune care e maniera în care putem constata că pandemia nu mai este un pericol.

Credem că românii sunt suficient de inteligenți ca să înțeleagă că moțiunea nu e altceva decât un gest democratic, altminteri, constituțional, dar care în pragul alegerilor locale nu este altceva decât o mișcare electorală, o mișcare populistă. Și credem că pe data pe 27 se va vedea la vot cine trece examenul votului: cei care susțin Guvernul sau cei care l-au blocat și îi cântă astăzi prohodul.

Vă mulțumesc. (Aplauze.)

Domnul Ion-Marcel Ciolacu:

Domnul deputat Cătălin Drulă, din partea Grupurilor parlamentare USR.

Vă rog.

Domnul Cătălin Drulă:

Doamnelor și domnilor senatori și deputați,

Domnule prim-ministru,

Traversăm cea mai grea criză din ultimii 30 de ani: avem peste 65 000 de oameni care s-au îmbolnăvit de COVID-19, peste 2 800 de decese și peste 1 000 de cazuri noi în fiecare zi. În fiecare zi! Astăzi am avut chiar un nou record - 1 415 cazuri. Oamenii se tem și e pe bună dreptate temerea lor, pentru că tot ceea ce văd în jurul lor este haos și le este teamă pentru ei și pentru familiile lor. Este prea multă incertitudine și dezorganizare, iar oamenii simt asta și privesc cu din ce în ce mai multă teamă la viitor.

Responsabilitatea noastră, a tuturor, de la parlamentari la guvernanți, la primari, este să le oferim oamenilor un plan coerent. Din păcate, acest lucru nu se întâmplă. Oricine s-a uitat la Parlamentul dominat de PSD în ultimele luni a văzut cum niciun proiect nu iese de aici fără să fie pesedizat. Dar, din păcate, și Guvernul PNL s-a încăpățânat să rămână într-o logică cu ochii pe sondaje, cu temele importante ale zilei privite în termeni de cartofi fierbinți, cu proiecte și măsuri făcute și adoptate pe genunchi, incomplete sau tardive. PSD și PNL trebuie să înceteze să se mai joace de-a politica, în timp ce mii români își plâng morții, iar alte sute de mii și-au pierdut locul de muncă și trăiesc cu grija zilei de mâine.

Avem niște probleme sistemice acumulate în 30 de ani - și aici mă refer la sănătate, la educație, la sistemul de pensii - și toate aceste probleme se văd acum, în timp de criză. Nu avem spitale capabile să-i primească pe toți cei care au nevoie de îngrijire, sunt oameni care mor de COVID, dar sunt și oameni care mor pentru că nu mai are nimeni timp sau loc să-i trateze. Părinții sunt frustrați de felul în care funcționează școala. Ne aflăm acum în fața unui risc enorm, acela de a sacrifica o generație din cauza incapacității sistemului de a face față crizei. Guvernul promite din nou platforme online, după ce în ultimii ani s-au alocat sute de milioane de euro pentru o așa-zisă informatizare. Pensiile sunt o povară pentru buget, dar cei mai mulți pensionari trăiesc în sărăcie, și asta pentru că o mână de oameni au avut grijă să-și dea pensii speciale nesimțite.

Cine este de vină pentru toate astea? Voi, vechea clasă politică, cei care ați guvernat România timp de 30 de ani. Și oricât de mult vă supără pe unii dintre voi acest lucru, știți la fel de bine că asta spun oamenii din stradă, când vorbesc cu voi. Oamenii s-au săturat de corupție, de impostură și de nepotisme, nu mai au încredere în politicieni, nu mai au încredere în partide, nu mai au încredere în Parlament sau în Guvern. Vă mirați că sunt oameni care nu respectă regulile de distanțare? Ar trebui să vă mire că sunt oameni care încă le respectă. Și asta nu datorită Guvernului, ci pentru că avem norocul să avem foarte mulți oameni de bun-simț în România.

Încă de la începutul crizei, USR a venit către Guvern și Parlament cu o serie de soluții. Și aici îmi aduc aminte, domnule Orban, de o întâlnire pe care ați avut-o cu liderii partidelor politice, la care am participat, în data de 9 martie, când personal v-am spus - și sunt martori toți cei care au participat - că este nevoie de o lege adoptată în Parlament pentru a restrânge drepturi și libertăți. Era în data de 9 martie. Mi-ați răspuns că Guvernul are tot ce-i trebuie.

Preocuparea noastră, a USR-ului, principală, în această perioadă este crearea și conservarea locurilor de muncă și, ca măsură ce poate fi adoptată imediat și aplicată imediat, am propus reducerea taxării muncii. În felul acesta sarcina pe companii scade, oamenii rămân cu mai mulți bani în mână, iar economia poate profita de pe urma consumului.

Am cerut adoptarea în regim de urgență a proiectului USR de creștere a finanțării pentru medicina de familie, dar Guvernul Orban a anunțat fără explicații că nu susține acest proiect, deși avem în România circa 700 de localități fără medic de familie. 700, domnule premier!

V-am propus să desfășurăm anchete epidemiologice cu ajutorul unor caravane de medici specializate, v-am oferit soluții pentru întărirea DSP-urilor, am depus amendamente pentru transparentizarea achizițiilor realizate de spitale, am depus o inițiativă legislativă care se numește "Stop Nosocomiale!", un proiect pe care vă cer tuturor să-l tratăm ca o prioritate zero în Parlament.

Am mai propus noi, USR-ul, majorarea pedepselor pentru faptele de corupție comise în perioada stării de urgență, iar dacă ne uităm la raportul Curții de Conturi de ieri, vedem cât de necesar este să oprim politrucii din ministere și primării să profite de flexibilitatea regulilor pentru a fura din banii destinați spitalelor sau ai companiilor lovite de pandemie.

V-am propus să organizăm alegerile locale în două zile și ați votat împotrivă la amendamentul nostru, după care am depus și proiect de lege. Nu trebuie să sacrificăm democrația pentru că suntem în pandemie, dar nici nu putem să-i punem în pericol pe oamenii care vin la vot și care vor fi în secțiile de vot.

Inițiativa noastră este aici, în Parlament, și o putem adopta rapid, dacă vrem cu toții un vot în siguranță. Ați văzut cozile de la europarlamentare, de la prezidențiale, dacă am avea două zile de vot, ar fi mai bine pentru toată lumea. Și vă aduc aminte, domnule Orban, că nu ați dat încă punctul de vedere cerut de lege pe această propunere.

În sfârșit, aș mai putea vorbi despre proiectele noastre de debirocratizare, unele dintre ele blocate inexplicabil de un guvern liberal, ca, de exemplu, cel care ușura înființarea de noi firme, care a fost atacat la CCR de Guvern. Un Guvern liberal blochează debirocratizarea, eliminarea hârtiilor inutile? Tocmai am depus șapte alte noi proiecte care elimină alte declarații inutile, cum ar fi cea de adaos comercial, liberalizează transferul părților sociale, simplifică legislația pentru ONG-uri.

Un proiect cheie pentru dezvoltarea economică a României pe următorii 10 ani pare să nu-și fi găsit loc pe agenda Guvernului, și mă refer aici la exploatarea gazelor din Marea Neagră, un proiect pe care îl aveți în programul de guvernare în baza căruia noi, USR, v-am dat votul de învestitură.

Doamnelor și domnilor,

Vor fi foarte multe lucruri de reparat după această criză, dar cel mai greu lucru pe care va trebui să-l reparăm este încrederea oamenilor în instituțiile statului. Știu că vin alegerile, suntem cu toții în campanie, dar criza asta este mai importantă decât orice primărie.

Și o să închei aici cu cuvintele unei mame cu care am vorbit zilele trecute pe stradă și care mi-a spus așa: "Am un sentiment de frustrare și neputință, toată lumea face ce vrea și nimeni nu se gândește la consecințe, nimeni nu se gândește la noi, nimănui nu-i pasă de noi." Această mamă vorbește despre voi, miniștri, parlamentari, partide, vorbește despre vechea clasă politică, și dacă nu vă treziți acum, după criză va fi prea târziu.

Domnul Ion-Marcel Ciolacu:

Vă mulțumesc.

Domnule președinte Victor Ponta, vă rog.

Domnul Victor-Viorel Ponta:

Mulțumesc, domnule președinte.

Stimați colegi,

Membri ai Guvernului,

O să încep cu o parafrazare: o să fie nevoie să moară oameni ca să facă domnul Orban alegeri, pentru că, în timp ce noi stăteam aici, în sală, și aflam ce bine se gestionează pandemia, am mai primit două știri: una, că avem cel mai mare număr de persoane infectate, aproape 1 500, și, a doua știre, că domnul Orban spune că e pregătit de alegeri.

Evident că pentru toți oamenii normali la cap de ce e pregătit domnul Orban chiar nu e important și nu ne interesează, că l-am văzut în astea șase luni: e foarte pregătit, așa de pregătit încât după șase luni ne e mai rău decât în martie. Dar pentru toți oamenii normali din țara asta e important ce facem cu sănătatea, cum facem ca după șase luni să ne fie mai rău, să fim mai puțin pregătiți și încă să așteptăm cele 100 de milioane de măști pe care domnul Orban și cu domnul Tătaru le-au semnat ieri, cu 0,65 de bani masca, în măsura în care azi pe SEAP sunt 0,35 și din China se cumpără cu 0,15. Domnul Orban și prietenii care aduc 100 de milioane măști nu și-au pus decât 400% prețul. Până la urmă, nu dau de la ei, dau de la dumneavoastră.

În același timp însă, toți care suntem normali la cap, toți cei care avem copii care trebuie să meargă la școală vrem să știm - și vrem să-i trimitem la școală - dacă îi trimitem în siguranță, dacă se întorc sănătoși, dacă iau virusul și-l dau părinților, bunicilor.

Am aflat azi de la doamna ministru Anisie că are o soluție cu "pepsiglas". E totuși ministrul educației, faptul că e analfabetă chiar nu e de râs. De pe vremea comuniștilor nu s-a mai întâmplat chestia asta. Dacă nu știți, vă spun eu că a zis că rezolvă cu "pepsiglas". Dar, dincolo de "pepsiglas", nu sunt școli în această țară doar în centrul Bucureștiului, și al Clujului, și al Timișoarei, sunt școli în toată țara, sunt școli în care să spui că pui 8 elevi în clasă, că le pui plexiglas sau "pepsiglas", cum zice doamna... Chiar mă gândeam dacă domnul Orban în curând n-o s-o remanieze totuși pe doamna Anisie, să-l ia domnul Vanghelie, că tot s-au înțeles la Sectorul 5 și cred că ar fi bun de ministru. Problema este că azi și pe 14 septembrie nu vom ști și nu vom avea nicio soluție pentru a ne trimite copiii în siguranță.

N-are rost să mai vorbim, deși are rost, dar vorbim degeaba, cât timp avem acest Guvern, despre firmele românești. Am reușit să salvăm firmele românești producătoare din industria alimentară... N-au primit niciun leu ajutor, nu primesc decât controale, decât restricții. De firmele din HoReCa... Sigur, când merge domnul Orban să mai inaugureze un hotel la cine i-a zis că n-a lucrat, că e șomer. În afară de asta, știți ce se întâmplă cu HoReCa - faliment.

Deci sănătate nu, școală nu, firme românești, economie nu, dar avem alegeri. Sunt absolut convins, ca și dumneavoastră, că, așa cum a organizat România în ultimele șase luni acest Guvern, așa va organiza și alegerile, că vor muri oameni, că se vor îmbolnăvi, că trebuie să trimitem toți cei prezenți aici 18 500 de reprezentanți în secții de vot, că avem 40 000 de candidați la primării, la consilii locale, județene, că le punem viața în pericol pentru că Guvernul nu va fi în stare și nu este în stare să organizeze nimic.

Noi, cei de la PRO România, vrem alegeri, dar nu cu acest Guvern, pentru că acest Guvern ne pune viața în pericol. Așa încât, domnule președinte Ciolacu - că dumneavoastră văd că, până la urmă, ascultați glasul poporului și v-ați făcut curaj să depuneți moțiune -, cred că ați greșit grav când ați votat acest Guvern despre care știați că va duce țara în dezastru. De abia aștept, nu trebuie să spuneți altceva în moțiune decât: "un vaccin anti-Lucovid pentru România". Și cred că avem datoria să curmăm suferința României și a oamenilor, curmând suferința acestui guvern de "pepsiglas".

Vă mulțumesc.

Domnul Ion-Marcel Ciolacu:

Și eu vă mulțumesc.

Domnul deputat Vass Levente, din partea Grupurilor parlamentare ale UDMR.

Vă rog.

Domnul Vass Levente:

Stimați colegi,

Domnule prim-ministru,

Domnule președinte,

Au trecut cinci luni de la închiderea școlilor de la începutul pandemiei în România și a crizei medicale. Astăzi suntem încă în starea medicală când pacienții internați în secțiile COVID-19 și mai ales bolnavii din secțiile de ATI, bolnavii critici, nu au medic curant. Pacienții sunt "moșteniți" de medicii care intră în gardă. Dacă încerci, ca medic, să obții informații - și toată stima față de colegi care lucrează în astfel de secții - trebuie să suni câteodată la trei colegi ca să afli ce s-a întâmplat în ultimele 12 ore. Chiar dacă acești colegi sunt copleșiți, eu cred că sistemul are obligația ca fiecare pacient conștient să cunoască cine este medicul lui curant, aparținătorii să știe, să cunoască cine este medicul curant, peste faptul că sunt gărzi organizate, pentru că numai astfel putem să stabilim responsabilități și putem să cerem normalitate din partea sistemului față de cetățean.

De la începutul pandemiei am solicitat discuții și consultări permanente privind rezolvarea problemelor legate de pandemie. Din păcate, cererile noastre au fost mai puțin ascultate. Într-adevăr, descentralizarea deciziilor privind combaterea pandemiei a fost solicitată prima dată de președintele UDMR Kelemen Hunor, ca o bună practică posibilă de a lua deciziile, responsabilitățile de comun acord cu decidenții locali și cu oamenii de rând. O propunere corectă, la momentul oportun și în timpul potrivit.

Din păcate, țin să menționez că Guvernul condus dumneavoastră a fost și, cred, încă este în contratimp. Descentralizarea trebuie forțată atunci când există - și a existat, și există - o autoritate responsabilă la nivel local, și nu atunci când toată lumea la nivelul autorităților publice locale se pregătește de alegeri. În consiliile școlilor, partidele politice n-o să mai aibă sau o să aibă cu responsabilitate redusă funcțional membrul politic care va fi în stare să gireze, din punct de vedere politic și al responsabilității, deciziile care se vor lua. Și se vor lua la nivelul școlilor, la nivelul cartierelor, chiar dacă există deasupra lor un decident, un for la nivel județean sau municipal.

Domnule prim-ministru,

Nu suntem împotriva guvernării liberale, dar nu putem să trecem neobservat peste lipsa reformelor sustenabile ale sistemului sanitar, capabile să asigure în mod real, pe zi ce trece, dar măcar pe săptămână ce trece, nu numai senzația, dar și în realitate, siguranța că, în cazul complicațiilor COVID-19, sistemul va fi în stare să salveze vieți și, astfel, să ne asigure suportul tehnic și profesional necesar de a nu opri iarăși școlile repornite și economia repornită.

Fără aceste reforme - și, din păcate, nu zăresc aceste reforme sau măcar promisiunea lor - să știți că avem dubii și rugăm ca să luați deciziile necesare de a ne contura care sunt ideile politice de a reforma un sistem care nu este în stare astăzi să apere medicii de familie de controale neobișnuite și neoportune - și nu vreau să intru în detalii, pentru că avem numai 5 minute -, nu văd cum în spitalele municipale nu există medicamente antivirale, nici nu discut de Remdesivir pentru că probabil încă nu ați avut posibilitatea să aduceți în același moment în toate spitalele județene de urgență.

Și permiteți-mi să vă zic, cu tot respectul, și dacă am fi continuat acolo, în câmpie, discuția noastră, în urmă cu doi ani, să știți că v-aș fi rugat - și vă rog și astăzi -: folosiți-vă de această "oportunitate" de COVID-19 să reformați sistemul medical, să asigurați fonduri suplimentare nu numai pentru combaterea pandemiei, ci și pentru reforma în sine a sistemului. Pentru că reforma astăzi n-o s-ajungă, probabil după alegerile parlamentare cei care o să fie la conducere, iarăși revin, trebuie să restarteze sistemul medical ca s-avem, poate, 15 ani de sistem mai bun, mai performant, lângă cetățean și cu siguranța lui.

Mulțumesc mult.

Domnul Ion-Marcel Ciolacu:

Și eu vă mulțumesc.

Domnul deputat Emil Pașcan, liderul Grupului PMP.

Telefonic, nu?

V-ascultăm, domnule lider.

Domnul Emil-Marius Pașcan:

Bună ziua!

Domnilor președinți,

Domnule prim-ministru,

Cu tot respectul și deferența privitoare la Guvernul Ludovic Orban, pentru a cărui învestire Partidul Mișcarea Populară a votat de două ori cu succes, gestionarea deficitară a pandemiei se vede și de pe Marte. Trebuie doar să citim cifrele furnizate de Centrul European pentru Prevenția și Controlul Bolilor, din care rezultă că avem, în ultimele șase săptămâni, cel mai mare număr de infectări și de decese din Uniunea Europeană, raportat la suta de mii de locuitori. Evident, dacă nu luăm în calcul țările mici.

Sunt multe cauze punctuale asupra cărora poate ar merita insistat, dar, rezumând actualitatea, există patru rațiuni majore pentru care ne aflăm în această situație:

  1. Înțelegerea subterană absolut rușinoasă dintre PSD și PNL din perioada ianuarie - martie anul curent, privind declanșarea alegerilor anticipate. Efectele sunt dublu dezastruoase în privința reacției la pandemie: s-au luat măsuri foarte târziu și am rămas și fără alegeri în două tururi.
  2. Derobarea prea rapidă de responsabilitate a actualei puteri care a impus prea devreme trecerea la ceea ce putem caracteriza drept experimentul legal privind starea de alertă. Această păcătoasă găselniță legală, care nu este prevăzută de Constituția României, a generat multiple momente de vid legislativ, cu contestări la Curtea Constituțională a României din partea avocatei domnului Tăriceanu, doamna Renate Weber.
  3. Relaxarea prematură a măsurilor de prevenție sanitară din partea Guvernului, pe fondul presiunilor uriașe venite dinspre unii politicieni iresponsabili ai PSD care amenințau susținut în spațiul public că nu votează starea de alertă.
  4. Strategia dezastruoasă de comunicare cu românii, care a dus la o fractură totală între autorități și cetățeni. Amenzile, amenințările constante și tentativele de a-i speria pe oameni nu au făcut decât să creeze noi falii la nivelul unei societăți și așa predispuse la neîncredere, alimentată și intoxicată cu foarte multe informații false cu caracter manipulatoriu.

În context, putem invoca și procedurile dubioase prin care s-au efectuat netransparent achiziții publice la foc automat, multe în interesul unor speculanți și profitori politici dispuși să calce pe mormanul de cadavre și suferință publică pentru a-și umple buzunarele, chiar în aceste condiții fataliste, pandemice, după cum rezultă din raportul de specialitate al Curții de Conturi a României.

PMP solicită instituțiilor statului să-și facă datoria, iar toți cei vinovați, fără excepție, trebuie să răspundă penal. Sunt elemente suplimentare care întregesc un tablou politic sulfuros, care nu face nicio cinste guvernării.

Îi observ însă pe acest fundal pandemic tenebros pe cioclii veseli de la PSD, înzorzonați cu măști cu cioc de Ev Mediu, demne de carnavalurile venețiene, cum jubilează satisfăcuți văzând năpasta care s-a abătut peste țară și calculând, ca niște contabili politici siniștri, nota de plată pe care trebuie să o plătească liberalii pentru imprudența de a-și fi asumat guvernarea fără să aibă majoritate în Parlament. Din postura mea de profesor, le spun și celor de la PSD, precum și celor de la PNL: îmi pare rău, dar ați merita să rămâneți corigenți, să nu treceți examenul electoral al alegerilor locale, care, din păcate, vă preocupă prioritar acum, ignorând suferințele și disperările românilor.

Concluzionez: complicitatea toxică generată de dorința de a polariza politic România între PSD și PNL ne-a dus în situația de a fi oaia neagră a Europei și, mai rău, de a pierde 2 800 de concetățeni de-ai noștri, căzuți fără vreo vină în lupta cu această boală nemiloasă.

Dumnezeu să-i odihnească, iar pe noi toți să ne binecuvânteze cu înțelepciune și cumpătare.

"Țineți cu poporul, toți, ca să nu rătăciți!", cum bine spunea Simion Bărnuțiu.

Vă mulțumesc.

Domnul Ion-Marcel Ciolacu:

Și eu vă mulțumesc.

Din partea Grupului minorităților, nimeni.

De la neafiliați, nimeni.

Domnul președinte Robert Cazanciuc.

Vă rog.

Domnul Robert-Marius Cazanciuc:

Domnule președinte Marcel Ciolacu,

Domnule prim-ministru Ludovic Orban,

Doamnelor și domnilor miniștri,

Stimați colegi,

Multă lume ne-a acuzat pe noi, cei de la PSD, că am votat Guvernul Orban. Începuse pandemia, țara avea nevoie de stabilitate. Am făcut-o cu bună-credință, dar dumneavoastră ne-ați înșelat așteptările nouă, celor care am votat în această sală, dar mai ales românilor.

O să folosesc în intervenția mea un cuvânt consacrat în spațiul public de președintele României, girantul dumneavoastră politic - e adevărat că a greșit "adrisantul" la vremea respectivă -, se numește "țopăială".

Domnule Orban,

De când conduceți Guvernul, asta faceți: țopăială guvernamentală. Nu este greu de demonstrat, situația pandemiei ne-a luat pe noi, românii, întreaga lume pe nepregătite. Pe noi mai mult decât pe alții, pentru că la momentul respectiv Guvernul pe care-l conduceți era preocupat de alegeri anticipate, și nu de sănătatea românilor. Odată cu debutul pandemiei, ați început joaca. La început, sub forma unei "țopăieli" legislative și administrative, ca să-l citez pe cel care, în loc să fie mediator, este girantul dumneavoastră politic. Ați ales să controlați situația prin măsuri punitive, amenzi uriașe, care au fost declarate neconstituționale. Chiar într-o declarație de acum două zile, domnule Orban, explicând efortul guvernamental de combatere a pandemiei, ați spus că v-ați gândit în primul rând la amenzi. Nu v-ați gândit nicio clipă la măști pentru populație, nu ați anunțat debutul unei testări în masă.

V-a spus Curtea Constituțională, când v-a sancționat pentru amenzile care încălcau drepturile fundamentale: "trebuie folosite metode graduale și proporționale". Dumneavoastră, domnule Orban, în loc să citiți cu atenție decizia Curții, ce ați făcut? Ați călcat în picioare statul de drept. Între starea de urgență și starea de alertă am avut vid legislativ care vi s-a datorat exclusiv, domnule Orban.

Ați recidivat cu bâjbâiala când ați trimis în Parlament un proiect de lege scris pe genunchi, iar apoi ne-ați acuzat că am tergiversat adoptarea legii în Parlament. Vă dau un singur exemplu, domnule Orban, în proiectul trimis nu au existat garanții privind restrângerea libertății, confiscarea și distrugerea bunurilor persoanelor izolate sau carantinate. O lege proastă nu protejează pe nimeni. O lege proastă pune în pericol pe toată lumea.

Domnule Orban,

Ați pus economia la pământ. În intervenția dumneavoastră de mai devreme nu am văzut nicio măsură economică propusă. Nu v-a interesat acest aspect, domnule Orban. Câți bani reali ați injectat în economia românească, în firmele mici și mijlocii, care sunt cele mai afectate de această criză, așa cum au făcut Spania, Italia, Germania, Franța, cine vreți dumneavoastră? Câte firme și-au închis activitatea? Câți șomeri sunt astăzi în România? Cum și când aveți de gând să relansați economia, astfel încât aceștia să-și găsească locuri de muncă? Câte firme au depus dosare pentru credite și câte dintre acestea au reușit să ia aceste credite? Știați că băncile nu au finanțat sectorul HoReCa, cel mai puternic afectat de lipsa deciziilor guvernamentale? De ce nu ați făcut nimic în acest sens? Domnule Orban, ce s-a întâmplat cu miliardele de euro împrumutate la cele mai mari dobânzi din Uniunea Europeană? Pe ce le-ați cheltuit? V-am rugat de nenumărate ori să puneți, pur și simplu, pe site lista acestor cheltuieli. Nici măcar acest lucru minim de transparență nu l-ați făcut.

Economia înseamnă și infrastructură. Dacă nu faceți drumuri, cum dezvoltați economia, turismul? Ați afirmat că veți da în folosință câte 100 de kilometri de autostradă pe an. Câți faceți anul acesta, domnule Orban? 17 kilometri între Câmpia Turzii și Târgu Mureș și 5 kilometri între Biharia și Borș nu fac 100 de kilometri. Într-un singur loc 5 și cu 17 fac 100 - în privința prețului măștilor! E un calcul cinic făcut pe spinarea românilor.

Domnule Orban,

Sănătatea românilor nu a fost pentru dumneavoastră niciodată o preocupare. De ce ați ținut în casă două luni românii? De ce nu ați avut grijă de cei peste 1,7 milioane de români care s-au întors în țară în această perioadă? De ce ați dat drumul la 2 000 de oameni în perioada de urgență, români care au fost luați cu autocare din zone carantinate și închise, iar apoi înghesuiți în avioane și duși în Germania să culeagă sparanghel? Vă rog să ne spuneți, domnule Orban, cine a dat acest ordin. Câte măști au ajuns pe piață, produse de Romarm? De ce nu ne spuneți, domnule Orban, acest lucru? Câți bani ați dat pe importuri băieților deștepți ai pandemiei? Cum se face testarea? Există un program național de testare?

În scurt timp va începe anul școlar și vin alegerile locale. Când aveți să ne spuneți clar, domnule Orban, dacă școala începe normal sau online sau este suficient să dăm bani de la buget prietenilor care dețin companii de IT și pot furniza tablete? Ne-ați anunțat puțin mai devreme că este în curs de derulare o procedură pentru tablete. Se va finaliza această procedură până pe 14 septembrie? Urmează să vedem.

Domnule Orban, educația este singurul lucru pe care nimeni nu ți-l poate lua înapoi, educația este un drept constituțional. Când încetați să vă jucați cu viitorul copiilor noștri?

În ceea ce ați spus puțin mai devreme nu am văzut decât vorbe, vorbe și iar vorbe. Spuneți-ne, domnule Orban, puteți sau nu organiza alegerile locale în condiții de siguranță pentru cetățenii României sau vă interesează puterea în orice condiții?

Dragi colegi,

Toate problemele pe care le-am amintit sunt serioase, însă Guvernul Orban a ales să conducă țara țopăind. Să nu mi-o luați în nume de rău, țopăiala nu este, în sine, de condamnat, trimite la inocența jocurilor copilăriei. Chiar dacă nu v-a nominalizat, când a spus cuvântul, la dumneavoastră s-a gândit președintele României. Sunteți Guvernul Domniei Sale, copilul lui, ca să extind metafora la jocurile copilăriei. Însă nu cu țopăiala guvernamentală se răspunde momentului în care țara și întreaga planetă sunt zguduite de o criză teribilă.

La începutul crizei, vorbind despre pandemie, președintele Macron a denumit-o stare de război: "Nous sommes en guerre." La război, indiferent cum se numește dușmanul, SARS-CoV-2, te duci să lupți, nu să țopăi, domnule Orban! (Discuții.)

Domnul Ion-Marcel Ciolacu:

Vă mulțumesc.

Domnul deputat Florin-Claudiu Roman.

Domnul Florin-Claudiu Roman:

Domnule președinte al Camerei Deputaților,

Domnule președinte interimar al Senatului,

Domnule prim-ministru,

Onorați membri ai Guvernului,

Doamnelor și domnilor colegi,

"După război, mulți viteji se arată." Am tot stat și m-am gândit, ascultându-i pe urmașii lui Liviu Dragnea de la acest microfon, mă rog, în retorica lor, încercând să văd dacă într-adevăr îi interesează soarta românilor. Și am fost foarte atent la ceea ce au spus, și am constatat, așa cum mă așteptam, că e ultimul lucru care-i interesează. De fapt, dânșii au organizat astăzi această întâlnire din motive pur politice: se apropie al XIV-lea Congres al PCR, acum PSD sau cum i se mai spune, și sigur că trebuiau prezentate, cu mânie proletară, atacuri împotriva celor pe care-i consideră opozanți, iar pe de altă parte trebuiau prezentate realizări mărețe. Cu realizările mărețe n-am înțeles consecvența, pentru că spunea domnul președinte Ciolacu că... De 4 luni ne tot amenință cu această moțiune. S-a răzgândit de câteva ori, probabil se va răzgândi și luni. A spus că o s-o depună dacă are 233 de semnături, eu sunt convins că nu va avea 233 de semnături. Va uita ce a spus și data trecută și oamenii de acasă trebuie să înțeleagă că tot ceea ce spun ei de la acest microfon este retorica luptei interne din interiorul partidului, care exclude orice interes față de oameni.

Eu provin dintr-o familie care a avut de suferit din cauza regimului comunist. Bunicul meu, deținut politic, Ioan Roman, m-a învățat ce înseamnă să fii victima regimului comunist, după ani buni de zile de fugă în Cheile Turzii și, mai apoi, în Pușcăria de la Aiud. Poate mă înțelegeți de ce "vă iubesc" atât de mult, cu ghilimele de rigoare. Pentru că îmi spunea bunicul că, atunci când comuniștii voiau să arunce o anatemă asupra unui opozant, îi înscenau, cu mânie proletară, un mic delict și, practic, transformau totul în ani grei de pușcărie.

După 45 de ani de comunism, ați rămas la fel ca ideologie, ca gândire și nu vă pasă de oameni. Niciodată nu v-a interesat de oameni, pentru că, dacă vă interesa, stăteați alături de Ludovic Orban, de membrii Guvernului și încercați, într-o situație specială, să fiți alături de România. Auzeam aici vorbe mari. Nu, domnilor, ați dezertat! Ați dezertat. Atunci când lupta se ducea în prima linie a frontului, ați stat acasă și după aceea ați venit să acuzați Guvernul de lașitatea dumneavoastră. Ați fost lași, atunci când românii au avut cu adevărat nevoie de dumneavoastră.

Ce încercați să faceți astăzi este de-a dreptul scandalos. Ați văzut că 74% dintre români au spus că Guvernul și-a făcut datoria pe perioada stării de urgență și ați luat foc, v-a durut sufletul când ați văzut că nu ați reușit să transformați România în Italia și Spania. Apoi ați început să faceți ceea ce știți mai bine, să veniți în Parlament, unde aveți majoritatea, să dinamitați orice ordonanță de urgență a Guvernului, să veniți cu proiecte în care nu ați precizat niciodată și sursa de finanțare și ați încercat să suprapuneți peste o criză pandemică o criză economică. Acum vreți să puneți cireașa pe tort și să generați, peste o criză pandemică, una economică și o criză politică, cu câteva luni înainte de a vă suna sorocul alegerilor parlamentare, când veți pleca acasă. Să fiți siguri. Veți pleca acasă pentru că românii s-au săturat de minciunile voastre, de răutatea voastră, de faptul că vă interesează doar propriul vostru interes.

V-am auzit vorbind de tunuri. Chiar așa?! Voi vorbiți de tunuri, stimați colegi?! E adevărat, am citit și eu raportul Curții de Conturi, sunt 165 de pagini sau... două, dacă nu mă înșel. Cred că unui lider PSD îi e greu să citească 165 de pagini - și nu vreau să se supere nimeni, dar, dacă mă gândesc, de la Dăncilă încoace e greu cu cititul. Nu cred că ați citit acest raport cap-coadă, pentru că, dacă ați fi citit acel raport cap-coadă, ați fi constatat că raportul Curții de Conturi infirmă toate prostiile și toate minciunile pe care le-ați spus și pe care le-ați repetat obsesiv, vorbind generalități inclusiv astăzi de la acest microfon. Da, raportul Curții de Conturi într-adevăr semnalează niște tunuri. Și dacă vă uitați, cea mai mare sancțiune e dată unei asocieri a doua consilii județene conduse de lideri ai Partidului Social Democrat, pentru că la nivel local "Baronii au murit, baronii să trăiască!", oamenii care au avut hoția în sânge nu și-o pot scoate veci.

Când aud că dumneavoastră vorbiți de hoție... Vă rog frumos, întrebați-i pe romani și o să vedeți că pun sinonim între PSD și hoție. Vorbiți de pușcărie. Serios?! Dar Adrian Năstase al cui președinte a fost? Dar Liviu Dragnea al cui președinte a fost? Al dumneavoastră, stimați colegi! Cei care v-au condus au ajuns în pușcărie. Și, domnule Ciolacu, nu vorbiți de funie în casa spânzuratului sau nu săpați groapa altuia că, spune un vechi proverb, s-ar putea să picați dumneavoastră în ea!

Față de Guvernul Dăncilă - care fugea de Parlament ca dracu de tămâie -, acest Guvern a venit de fiecare dată, atunci când a fost chemat în Parlament. De fiecare dată! Am văzut astăzi o prezentare și soluții din partea premierului și am văzut multă politică din partea dumneavoastră, a lașilor care ați dezertat atunci când România avea nevoie de curaj.

Ați încercat să-l umiliți pe Nelu Tătaru, pe omul care a fost în permanență în spitalele COVID. Câți dintre dumneavoastră ați ajuns vreodată în spitalele COVID? L-ați acuzat pe Ludovic Orban, Ludovic Orban care a stat în permanență cu românii, și-a sacrificat propria familie pentru că nu avea timp, bubuiau problemele, pușcau de peste tot telefoanele! Ați încercat să-i umiliți pe toți colegii - pe toți colegii! - care, spre deosebire de dumneavoastră, și-au făcut datoria față de români. Românii nu vor uita niciodată că, atunci când au avut nevoie de voi, i-ați trădat și ați fugit ca lașii, iar ei au rămas și au luptat în prima linie a frontului!

Vă deranjează că România nu a derapat economic. Vă deranjează că România oferă, prin Guvernul liberal, speranța de care românii au nevoie. Știți că mai sunt puține luni până la alegeri. Românii vă vor sancționa, vă vor plăti fiecare amintire, pornind de la Ordonanța nr.13 - noaptea, ca hoții, de la bătaia din Piața Victoriei, de la modificarea Codului penal, de la faptul c-ați fraternizat cu criminalii, cu infractorii, cu violatorii și tâlharii. Nu vor uita aceste lucruri și vă vor trimite, stimați colegi, acolo unde vă este locul, la lada de gunoi a istoriei!

Așa să ne-ajute Dumnezeu! (Aplauze.)

Domnul Ion-Marcel Ciolacu:

Domnul lider Alfred Simonis.

Vă rog.

Și, pe urmă, domnul prim-ministru pentru încheiere.

Domnul Alfred-Robert Simonis:

Mulțumesc, domnule președinte.

Stimați colegi,

Stimați membri ai Cabinetului,

Domnule prim-ministru,

Vreau să fiu foarte clar de la început: pentru noi sunteți un premier căzut, înfrânt la vot, demis printr-o moțiune de cenzură. Cariera dumneavoastră politică și administrativă era într-un picaj total, șansa dumneavoastră a fost această nenorocire a românilor, pentru că în pandemia din martie ar fi trecut de Parlament orice guvern, atât de gravă era situația.

Domnule prim-ministru,

Pentru noi sunteți un prim-ministru fără legitimitate, fără performanță, fără viitor. Românii s-au convins pentru cine guvernați. Se așteptau din partea dumneavoastră să-i protejați de virus, dar ați fost mai preocupați să le asigurați liniștea și sănătatea interlopilor, după cum bine am văzut zilele trecute. Ministrul Vela trimitea mascații să împartă măști și dezinfectanți la priveghiul unuia Pian. A ridicat un elicopter timp de 4 zile care să survoleze proprietatea acestuia, proprietate în care se aflau sute de oameni la un priveghi, în timp ce românii simpli aveau un număr de 8 persoane maxim care pot participa la funerarii.

În schimb, n-ați ridicat niciun deget pentru a asigura măsurile de protecție necesare, atunci când milioane de români s-au întors în țară din zone roșii. N-ați fost în stare să le asigurați compatrioților noștri testarea la graniță și eventuala izolare în condiții decente. Ați dat apoi vina pe ei că au venit infectați în țară. Dar ce vină aveau oare acești oameni, domnule prim-ministru? Că voiau să scape dintr-un infern ca să dea peste infernul incompetenței Guvernului dumneavoastră? Că voiau să fie alături de familie în momente grele? I-ați lăsat de izbeliște pe acești oameni și ați permis propagarea virusului în toată țara, bătându-vă joc de sacrificiul de până atunci al românilor care au stat închiși în case și au respectat regulile, atâta timp cât, în timpul acesta, la Palatul Victoria, în plin dispreț față de suferința unei națiuni, se chefuia.

În prezent vă jucați cu cifrele, testând după cum vă taie capul, transformându-ne în "ciumații Europei", așa cum spunea domnul Tătaru, zis și "două cocoașe". Trebuie să treacă o inițiativă legislativă? Măriți testările și implicit numărul de cazuri depistate, ce mai contează că aproape nicio țară nu ne mai primește. Vreți totuși să faceți alegeri de frică că, în ritmul acesta, nu vă mai votează nimeni. Apropo, la începuturile pandemiei, când aveam un număr mic de infectări, vă tot auzeam pe dumneavoastră și miniștri ai Cabinetului dumneavoastră cum toate lucrurile sunt sub control datorită măsurilor luate de Guvern. Acum, când ministrul sănătății ne spune că suntem "ciumații Europei", cine e vinovat oare? Sunteți disperați că oamenii s-au prins și încercați prin orice metode să îi păcăliți.

Știți și voi că dezastrul produs la guvernare e greu de ascuns, așa că ați accelerat caruselul jafului și ați trecut la nivelul următor: nu mai furați doar bani, v-ați apucat de furat primari. V-ați apucat de șantajat primari PSD chiar în sediul Guvernului, pe banii românilor. Cine refuză să se vopsească în galben, pierde proiectele PNDL. De asta ați reevaluat acest program despre care, când vă aflați în opoziție, spuneați despre el că e o nenorocire. Acum, la putere, este ideal ca aspirator de aleși locali. De asta ați abandonat promisiunea că nu veți primi traseiști, strigată anul trecut pe la toate mitingurile. Ați ieșit la mercato și cumpărați orice. V-ați asigurat c-aveți și banii necesari. Există informații că săptămâna aceasta veți muta bani în Fondul de rezervă. E bine ca oamenii să știe pentru ce sunt multele miliarde împrumutate de domnul Cîțu: nu pentru pensii, nu pentru alocații, nu pentru salarii, nu pentru investiții, doar pentru ca PNL să aibă cât mai multă putere.

V-ați folosit de fonduri publice fără jenă și ați transferat primari din toate colțurile țării. Chiar și din Teleorman ați transferat primari. Da, Teleormanul acela mult hulit de dumneavoastră! Ați transferat primarii lui Dragnea, ați transferat oamenii lui Dragnea. Parcă nu vă plăcea domnul Dragnea, domnule Orban! Vă plac oamenii dânsului, primarii dânsului din Teleorman acum? Nu vă mai deranjează? Ați transferat din toate colțurile țării și ați transferat primari și din Timiș, de la mine, din Timiș. Unul și-a scos mama în stradă, aceasta doarme la marginea satului, în Teremia Mare. Altuia i-ați promis că îl veți scăpa de niște dosare, la Sacoșu Turcesc. Însă, cel mai tare transfer este primarul de la Bethausen. Știți ce spunea domnul Lihoni de la Bethausen despre Iohannis acum un an? "Iohannis nu este român și nu este din rasa noastră." Acum l-ați luat la PNL, domnule Orban! Pe niciunul dintre cei trei pe care vi i-am descris mai devreme PSD-ul nu i-ar mai fi pus candidați la alegerile locale. Apropo, Iohannis știe că l-ați transferat pe ăsta? (Discuții.)

Traseismul de azi este liberalismul coafat electoral cu miliarde de la buget, într-un târg infracțional de cea mai joasă speță. Întrebarea fundamentală este, domnule Orban, dacă țara are vreo garanție că aceste alegeri pot fi organizate în siguranță, cu respectarea normelor sanitare, dacă ministrul de interne poate detașa câțiva polițiști de la paza clanurilor interlope, polițiști care măcar pentru o zi să se ocupe de buna organizare a acestor alegeri.

Ne-ați spus că data a fost stabilită în Parlament. Legea de aprobare a datei a fost stabilită în Parlament, e adevărat, însă data de 27 se regăsește în proiectul inițiat de Guvernul Orban, inițiativa legislativă a venit de la Guvern, iar Parlamentul într-adevăr a aprobat, însă situația atunci era alta: cazurile erau în scădere, nu eram în situația de astăzi. Prin urmare, nu puteți arunca în sarcina Parlamentului această responsabilitate. Trebuie să ne spuneți hotărât și clar: sunteți sau nu sunteți în stare să asigurați organizarea alegerilor în condiții de siguranță? E simplu. Și, dacă nu, cine plătește pentru asta? Să fim foarte bine înțeleși, PSD este pregătit să vă spulbere în aceste alegeri, dar vrem să știm concret cum veți proteja, pentru a nu umple și mai mult paturile de la terapie intensivă după. Vrem să știm cum va decurge ziua votului, vrem să știm cum, să ne arătați un plan cum veți proteja sănătatea românilor.

E normal să fim rezervați, domnule prim-ministru, pentru că în aceste nouă luni am văzut cum crunta incompetență a PNL a generat zile ale prostiei în plină pandemie. Ați generat perioade de vid legislativ, fiindcă nu v-ați calculat niciodată pașii pentru momentele importante. Ați transformat România într-un uriaș salon de terapie intensivă.

Acum 4 ani, 5 ani, de fapt, președintele Iohannis a desemnat un guvern de tehnocrați cu un mandat de un an pentru a duce țara către alegeri. A fost un dezastru și am crezut că mai rău nu se poate. Acum totul este mult mai sumbru. În loc de tehnocrați, a venit un guvern de cleptocrați și tare mi-e teamă că este unul care nu fură doar banii, ci mai ales speranțele acestei țări, unul care amanetează sănătatea, educația și economia în scop electoral.

În final, domnule prim-ministru, sunt vremuri grele, țara e greu încercată, trăim o criză despre care generațiile ce vin vor citi în cărțile de istorie. Acum, mai mult ca oricând, e nevoie de viziune, de implicare, de forță, nu de tunuri cu măști de protecție la suprapreț, nu de pus rude pe funcții și nici de chiolhane la Guvern cu trabucuri și guvern.

Cât mai sunteți prim-ministru, câteva zile, încetați să vă bateți joc de această țară, de oameni, domnule prim-ministru, pentru că istoria nu vă va ierta.

Vă mulțumesc. (Aplauze.)

Domnul Ion-Marcel Ciolacu:

Și eu vă mulțumesc.

Până dăm cuvântul domnului prim-ministru, rog să dezinfectăm microfonul.

Vă rugăm, domnule prim ministru.

Domnul Ludovic Orban:

Am fost certat că nu am dat date despre măsurile economice ale Guvernului nostru. Păi, dar m-ați chemat să prezint măsurile legate de alegerile locale, de începea școlilor și de... măsurile anti-COVID, nu m-ați chemat să vă prezint măsurile economice ale Guvernului Partidului Național Liberal.

Am să vă prezint totuși ceva. Guvernul nostru a apărat locurile de muncă pe toată perioada crizei economice declanșate de epidemie. Uitați-vă pe date, pe REVISAL. Eu nu rostesc cifre scoase din burtă, minciuni ordinare care n-au absolut niciun fel de bază în realitate. Numărul de angajați cu contracte de muncă, angajații activi, pe data de 3 august: 5 589 435. Deci 5 589 435, la 3 august, numărul de angajați. La 1 ianuarie, înainte de declanșarea epidemiei și a crizei economice aferente, numărul de angajați era de 5 582 008. Sunt date luate din REVISAL. Dacă REVISAL minte... Deși mă îndoiesc. Deci sunt angajați mai mulți cu 7 430.

Șomaj. Păi să vorbim cum se calculează. Rata șomajului pe datele ANOFM, repet, pe datele ANOFM - Agenția Națională de Ocupare a Forței de Muncă. Vorbiți de un milion de șomeri. Pe datele oficiale ale ANOFM sunt înregistrați astăzi 256 000 de șomeri, din care 76 000 de șomeri încă sunt în plata indemnizației de șomaj, restul au ieșit din plata indemnizației de șomaj. Eu vă dau date, nu vă vorbesc... Sunt date care sunt oficiale și care există în baze de date.

Vorbiți de lipsa noastră de grijă față de cei care s-au întors din diaspora. Suntem singurul guvern care a luat decizia de a institui o măsură activă pentru angajarea românilor care s-au întors din diaspora, care și-au pierdut locul de muncă în diaspora și s-au întors acasă. O măsură activă prin care plătim 50% din salariul brut pentru românii întorși din diaspora, aflați în căutarea locului de muncă. 50% plătește angajatorul, 50% este plătit din bugetul de stat. Măsură activă care are ca obiectiv stimularea angajării românilor care au rămas fără locuri de muncă în urma crizei în țările de unde au venit.

N-am vrut să vă vorbesc despre măsurile economice, că pot să vă vorbesc ore întregi despre măsurile economice pe care le-am luat, măsuri care au dat roade, care au generat efecte. Ați făcut mișto de IMM INVEST. Astăzi am ajuns la un plafon de peste 12 miliarde la IMM INVEST și cred că sunt 13 000, dacă nu și mai mult, de companii care au beneficiat de credite în cadrul programului IMM INVEST. Am luat măsuri pe care puteați să le luați și dumneavoastră când ați provocat creșterea prețului la energia electrică și la gazul natural, prin Ordonanța nr.114, către companii, în care ați băgat aproape în faliment aproape toate industriile mari consumatoare de energie, dacă nu era Guvernul Partidului Național Liberal să utilizeze o schemă de ajutor de stat care este folosită în alte țări europene, care dă posibilitatea reducerii prețului energiei electrice cu un procent din cuantumul certificatelor pentru CO2 - cuantumul de 15%, cum l-am hotărât. Am dat oxigen în economia acestor companii prin schema de ajutor de stat pe care... repet, nu am inventat noi roata, nu mă laud cu ea, decât că noi am aplicat-o - așa cum au aplicat-o și alte țări europene - pentru a crește competitivitatea companiilor românești.

În ceea ce privește activitatea companiilor. Sigur că au fost afectate companiile, dar am luat măsuri care au permis ca aceste companii să-și păstreze angajații și să-i poată readuce în activitate atunci când condițiile au permis. Și aici am instituit, pe lângă șomajul tehnic, așa cum am anunțat din timp - și vă spun lucrurile astea pentru că a existat întotdeauna viziune, a existat strategie, pentru că am urmărit niște obiective, în mod constant, în ceea ce privește politicile economice -, alocând, pe o perioadă de 3 luni, 41,5% pentru fiecare angajat care a revenit în activitate după ce a stat în șomajul tehnic.

Nu vreau să răspund la niște acuzații nefondate, care reprezintă o jignire personală la adresa onestității mele. În cariera mea de 30 de ani, niciodată nu am luat un leu care nu mi s-a cuvenit. Sunt un om care deține funcții publice importante în administrația locală sau în statul român de peste 25 de ani. Sunt cunoscut. Niciodată nu s-a lipit un leu de mine pe care nu l-am meritat și pe care nu l-am primit în baza legii. Desfid toată demagogia găunoasă referitoare la tunuri și țepe în timpul guvernării liberale. Ar trebui să citiți mai bine raportul Curții de Conturi, să vedeți exact ce scrie în raportul Curții de Conturi, da? De exemplu, raportul Curții de Conturi spune un lucru extrem de important, pe care dumneavoastră nu vreți să îl citiți: că, încă din 2018, Curtea de Conturi v-a atras atenția asupra faptului că nu ați constituit stocurile strategice, deși ați avut excedent la buget pentru constituirea stocurilor strategice de măști, de echipamente, de substanțe dezinfectante. Spune că e adevărat că au fost proceduri și că s-au făcut achiziții în condiții de criză, în care piața internațională a explodat tocmai din cauza faptului că n-am avut stocurile strategice pe care voi puteați să le cumpărați, fiind la guvernare, la prețuri normale, și nu la prețuri în perioadă de criză.

A mai vorbit un mare lider despre prețuri de achiziție. Îi spun acestui mare lider despre prețuri de achiziție: prețul de achiziție de 0,64 bani per mască a fost prețul cu care s-a câștigat licitația acum două luni. Ăla era prețul. Între timp, a mai scăzut prețul pieței, că, pe măsură ce a crescut producția și oferta a scăzut, normal că a mai scăzut prețul, dar ăla a fost cel mai mic preț la momentul licitației. Să spună... Dacă am fi dat unei firme care nu a dat cel mai mic preț, într-adevăr ni se putea imputa lucrul respectiv. Din cele 14 firme care s-au prezentat la licitație, a câștigat firma cu cel mai mic preț și cu termenul de livrare o săptămână. O să vedem dacă îl respectă.

Vă spun sincer, din păcate, liderii PSD mi-au arătat și astăzi că n-au înțeles nimic, că nu mai poți să faci politică bazat pe minciună, pe manipulare, pe inventarea unor lucruri care nu există, pe repetiția sistemică a unor neadevăruri, în speranța că poate omul înghite gălușca și că va crede, până la urmă, minciunile nerușinate care sunt răspândite sistematic.

"Ciumații Europei", domnilor de la PSD, că i-ați pus în gură, domnule lider, domnului Tătaru. Domnul Tătaru nu a scos el, de la sine, această afirmație, ci a citat o afirmație făcută de PSD pe site-ul oficial, pe pagina oficială de Facebook a PSD, în data de 11 iulie, în care dumneavoastră ați scris că suntem "ciumații Europei", da? (Discuții.)

S-a referit la ceea ce ați spus dumneavoastră într-o postare pe Facebook! Și exista, într-adevăr, riscul, dacă mai rămâneați la guvernare, într-adevăr să ajungem "ciumații Europei", după toate aberațiile pe care le-ați făcut în perioada ultimilor ani de guvernare, în care mai aveam puțin și eram scoși în afara Europei din cauza atitudinilor voastre absurde, stupide, antieuropene, împotriva democrației, împotriva statului de drept și împotriva unui sistem independent de justiție.

Închei prin a vă spune limpede: nu-mi cereți mie să schimb data alegerilor! Data alegerilor este stabilită de Parlament, voi ați votat data alegerilor. Dacă...

 

Domnul Alfred-Robert Simonis (din sală):

Voi ați propus data alegerilor!

Domnul Ludovic Orban:

Domnule, nu contează cine propune, Guvernul, voi v-ați asumat această răspundere să stabiliți data alegerilor. Parlamentul a stabilit prin lege. Guvernul nu poate să schimbe data alegerilor. Dacă vreți să schimbați data alegerilor, faceți proiect de lege de modificare, asumați-vă public că nu vreți să organizați alegeri, și lumea va înțelege ce va înțelege din acest lucru. În ceea ce mă privește pe mine, ca premier, singurul lucru pe care pot să îl fac este să respect legea. Am adoptat toate actele normative subsecvente, avem planul de măsuri în curs de pregătire pentru a diminua la maximum posibil riscul de răspândire a virusului. Dar asta nu se poate face decât dacă toți actorii politici respectă regulile, că, după aia, o să mă trezesc că, dacă instituim obligativitatea purtării măștii, o să mă acuzați că vă discriminez... dacă veți face campanie fără să respectați regulile și o să fiți amendați. Vă spun de acum: vom aplica legea pentru toți, indiferent că e candidatul PSD, candidatul altui partid politic sau candidatul PNL.

Alegerile reprezintă un proces fundamental pentru democrație. Deja, vă repet, ați prelungit mandatele aleșilor locali. A fost o situație, dar cât timp pot să mai rămână? Vă spun că inclusiv pentru eficiența acțiunii primarilor și a administrațiilor locale în combaterea epidemiei este bine să fie alegeri, pentru că avem nevoie de niște primari învestiți cu deplină legitimitate și autoritate, care nu se gândesc la alegeri și cărora le e teamă să ia măsurile care se cuvin la nivelul administrației locale pentru a nu pierde voturi. Asta este realitatea din teren, indiferent că e vorba de primarii dumneavoastră sau de primari de altă culoare politică.

Închei prin a vă spune limpede: Guvernul face tot ceea ce este posibil legal și ceea ce este omenește posibil pentru a opri răspândirea virusului, pentru a începe școala în condiții cât mai aproape de normalitate, pentru a asigura alegeri libere, în care oamenii să își exercite dreptul de vot și, de asemenea, pentru a reduce, atât cât este posibil în condițiile situației prezente, riscul ca românii să se infecteze.

Dar v-aș ruga să reflectați, că s-a vorbit de morți, a venit vreun parlamentar să propună să ținem un moment de reculegere pentru cei care au murit din cauza epidemiei?

  ................................................

Domnul Ion-Marcel Ciolacu:

Și noi vă mulțumim.

Am o singură... Pentru adevăr, domnule prim-ministru, în ziarul "Financiar": "Mai mult de 875 000 de locuri de muncă au fost șterse din economie în perioada 16 martie - 15 iulie, conform datelor transmise de Inspecția Muncii, la solicitarea ziarului «Financiar»."

Cred că și noi, și dumneavoastră trebuie să facem niște investigații să vedem unde, cine minte, ce minister minte și cum minte.

Vă mulțumesc.

Ordinea de zi a fost epuizată.

Declar închisă ședința comună.

 

Ședința s-a încheiat la ora 15.12.