You are here: Home page > Parliamentary Business > Debates > Calendar 2020 > 09-11-2020

Sittings of the Chamber of Deputies of November 9, 2020

  1. Dezbateri politice, la solicitarea Grupului parlamentar al PSD, cu tema "Stadiul elaborării proiectului Legii bugetului de stat pe anul 2021 și a proiectului Legii bugetului asigurărilor sociale de stat pe anul 2021".  

 

Ședința a început la ora 16,08.

Lucrările ședinței au fost conduse de domnul deputat Ion- Marcel Ciolacu, președintele Camerei Deputaților, asistat de domnul deputat Iulian Iancu, secretar al Camerei Deputaților.

Domnul Ion-Marcel Ciolacu:

Domnule prim-ministru,

Doamnelor și domnilor deputați,

Declar deschisă ședința de astăzi a Camerei Deputaților și anunț că, din totalul celor 326 de deputați, până în acest moment și-au înregistrat prezența 78.

În temeiul art. 207 din Regulament, potrivit ordinii de zi și programului de lucru, în ședința de astăzi, în cadrul "Orei prim-ministrului" avem organizate dezbateri politice, la solicitarea Grupului parlamentar al PSD, cu tema "Stadiul elaborării proiectului Legii bugetului de stat pe anul 2021 și a proiectului Legii bugetului asigurărilor sociale de stat pe anul 2021".

Pentru desfășurarea în condiții regulamentare a dezbaterilor, vă reamintesc timpul maxim stabilit de Regulament pentru fiecare participant la dezbateri, astfel:

Domnul prim-ministru - 5 minute pentru prezentarea punctului de vedere;

reprezentanții grupurilor parlamentare - 5 minute pentru fiecare grup parlamentar, cu excepția celui mai mare grup parlamentar, care are 15 minute pentru intervenție;

reprezentantul deputaților neafiliați - două minute pentru intervenție.

În finalul dezbaterii, domnul prim-ministru - 5 minute pentru a răspunde intervențiilor.

Începem dezbaterile.

Îl invit la tribună pe domnul prim-ministru, Ludovic Orban, pentru prezentarea punctului de vedere.

Aveți cuvântul, domnule prim-ministru.

Domnul Ludovic Orban (prim-ministrul Guvernului României; de la tribună):

Domnule președinte,

Doamnelor și domnilor deputați,

Vă mărturisesc că oarecum mă surprinde această chemare, tocmai din partea Grupului parlamentar al PSD, care a deținut guvernarea 3 ani de zile, după alegerile din 2016, și care s-a dovedit că a nesocotit reglementările legale privitoare la elaborarea Legii bugetului de stat și a Legii bugetului asigurărilor sociale de stat.

Bugetul pentru anul 2017, un an postelectoral, a fost transmis de Guvernul Grindeanu în 31 ianuarie 2017, învestirea Guvernului Grindeanu având loc în data de 4 ianuarie.

Bugetul pentru anul 2018 a fost transmis Parlamentului, de Guvernul Tudose, în 7 decembrie, în condițiile în care anul 2017 nu a fost un an electoral.

Iar bugetul pe anul 2019 a fost transmis Parlamentului, spre dezbatere, abia în februarie 2019.

În ceea ce privește reglementările legale, aici lucrurile sunt clare. În ani electorali, cum este anul 2020... sigur că probabil unii dintre dumneavoastră nu vor ca alegerile să se organizeze în data de 6 decembrie. Cu toate astea, alegerile sunt programate... alegerile parlamentare sunt programate să se desfășoare în data de 6 decembrie.

Deci suntem în an electoral, iar obligația de depunere a Proiectului Legii bugetului de stat este aceea ca Guvernul să depună Proiectul Legii bugetului de stat în termen de 15 zile de la învestirea noului Guvern.

Ca atare, sincer, sunt un pic nedumerit, privitor la această chemare în fața Camerei Deputaților. Cu toate astea, respect instituția Parlamentului, m-am prezentat.

Și vă spun că, sigur, chiar dacă actualul Guvern nu are obligația de a prezenta Legea bugetului de stat și Legea bugetului asigurărilor sociale de stat, în fața Parlamentului, spre dezbatere, întrucât suntem într-un an electoral, noi suntem în procedurile legale de întocmire a bugetului de stat și a bugetului asigurărilor sociale de stat.

Fiecare ordonator principal de credite a transmis propunerile de buget. Ministerul Finanțelor desfășoară activitatea de pregătire a Legii bugetului de stat și a Legii bugetului asigurărilor sociale de stat. De asemenea, ne pregătim cu toate actele normative care sunt necesare pentru adoptarea Legii bugetului de stat și a Legii bugetului asigurărilor sociale de stat, cu Legea plafoanelor și cu alte legi.

Sigur că trebuie să vă mărturisesc că munca noastră este îngreunată de faptul că, din păcate, foarte multe legi adoptate de Parlament au generat cheltuieli suplimentare, fără să fie asigurate resursele financiare pentru a putea susține aceste cheltuieli.

Este extrem de greu, mai ales într-un an de criză economică, provocată de pandemia de coronavirus, să se adopte noi și noi acte normative care să genereze creșteri de cheltuieli, fără să existe niciun fel de bază în veniturile bugetului.

Ce pot să vă spun este că în construcția bugetară pe care o pregătim nu vom crește taxele și impozitele.

Orice creștere de venituri pe care o vom include în construcția bugetară va avea la bază creșterea economică.

Va avea la bază o mai bună colectare a taxelor și impozitelor, pe baza unei eficientizări a activității ANAF, a activității Ministerului Finanțelor, pe baza digitalizării activității de colectare a taxelor și impozitelor; de asemenea, pe baza lovirii evaziunii fiscale, acolo unde ea există.

De asemenea, în construcția bugetară, evident, trebuie să ținem cont de cheltuielile care sunt prevăzute.

Și vom asigura banii necesari pentru a susține creșterea pensiilor, pe care am adoptat-o prin ordonanță de urgență.

De asemenea, vom asigura resursele financiare necesare pentru a face față cheltuielilor de personal și cheltuielilor sociale.

Pe de altă parte, trebuie să țineți cont de două lucruri extrem de importante.

România, pentru o dezvoltare economică rapidă, pentru o revenire rapidă din criza economică, are nevoie de investiții publice. Și trebuie să asigurăm toate resursele financiare necesare pentru a menține trendul de creștere a investițiilor publice, pe care noi deja l-am stabilit prin Legea bugetului de stat pe 2020 și prin modul în care am susținut creșterea investițiilor.

De asemenea, trebuie să țineți cont că va trebui să includem în Legea bugetului de stat sumele necesare pentru cofinanțarea proiectelor care beneficiază de fonduri europene care vor crește și în 2021, și în 2022, și în 2023. Pentru că noi am crescut absorbția fondurilor europene. Și, odată ce noi și noi proiecte cu finanțare europeană intră în execuție, va trebui să asigurăm resursele financiare pentru a putea cofinanța aceste proiecte care sunt finanțate din fonduri europene.

Și gândiți-vă că, pe lângă regula "n + 3", în care se vor derula proiectele care au fost începute în exercițiul 2014-2020, va trebui să asigurăm cofinanțare pentru toate proiectele de investiții pe care le vom realiza din Planul Național de Recuperare și Reziliență, de asemenea, pentru toate proiectele de investiții care vor începe având la bază finanțarea din bugetul Uniunii Europene 2021-2027.

Dezvoltarea României trebuie să aibă la bază alte politici economice decât politicile care au fost folosite până la instalarea Guvernului pe care îl conduc.

Creșterea artificială a unor categorii de venituri, fără niciun fel de suport în realitate, creșterea cheltuielilor publice fără a asigura veniturile necesare, accentuarea dezechilibrelor macroeconomice care au caracterizat politicile economice ale Guvernărilor PSD, au afectat extrem de grav economia românească.

Toată construcția dezvoltării economice trebuie să aibă la bază resursele de care dispunem, resursele pe care le putem atrage și mai ales câteva principii extrem de importante, cum ar fi principiul echilibrului cheltuielilor publice, principiul echilibrului între tipurile de cheltuieli publice, în care va trebui pus un accent și mai mare, în continuare, pe investițiile publice, care sunt cele care pot să asigure motorul de dezvoltare economică, alături de investițiile private.

Să n-aveți nicio emoție, domnilor deputați din partea PSD, că Guvernul pe care îl conduc are capacitatea de a pune pe masa Parlamentului un buget realist, un buget care să aibă la bază fundamente economice reale, care să se bazeze pe indicatori economici reali și care să aibă capacitatea să genereze ceea ce-și dorește fiecare român - creștere economică, dezvoltare, creșterea veniturilor pentru fiecare cetățean.

Vă mulțumesc. (Aplauze.)

Domnul Ion-Marcel Ciolacu:

Noi vă mulțumim.

Avem și doamne, să știți, în Grupul PSD, nu numai domni.

Urmează dezbateri din partea grupurilor parlamentare și a deputaților neafiliați.

Fiecare grup parlamentar are la dispoziție 5 minute, cu excepția celui mai mare grup parlamentar, care are la dispoziție 15 minute.

Reprezentantul deputaților neafiliați are două minute.

Cu permisiunea dumneavoastră, o să iau și eu cuvântul, din partea Grupului parlamentar al PSD. (Coboară la tribună.)

Domnul Ion-Marcel Ciolacu (de la tribună):

Domnule prim-ministru,

Doamnelor și domnilor deputați,

L-am chemat astăzi în Parlament pe Ludovic Orban, pentru a explica de ce Guvernul incompetent pe care îl conduce i-a lăsat pe români pe cont propriu în fața pandemiei.

L-am chemat astăzi pe Ludovic Orban să le spună românilor ce planuri are cu bugetul pe anul viitor.

Îi dăm astăzi ocazia să recunoască intenția PNL de a crește TVA pentru români, într-un moment în care aceștia își permit din ce în ce mai puțin să își ducă traiul de zi cu zi.

Să le spună românilor acum, nu după 6 decembrie, cum Guvernul său va crește impozitele pentru oamenii care muncesc în România, în loc să se asigure că în vremurile grele, cei bogați își plătesc corect taxele.

Orice român a înțeles de ce Ludovic Orban și Guvernul său incompetent nu fac public bugetul. Dacă rămân la guvernare vor mări TVA și vor vinde tot ce-a mai rămas de preț în patrimoniul statului, toate companiile românești profitabile. Vor face singurul lucru pe care îl știu - să taie salariile și să facă concedieri.

Sunt convins că în ianuarie FMI va fi aici dacă acest Guvern incompetent și fără viziune rămâne în funcție.

Deja s-au împrumutat pe bandă rulantă - împrumuturi de 1.000 de euro/secundă, timp de 10 luni de zile. Împrumuturi care vor fi plătite de copiii care astăzi nu merg la școală, pentru că așa a vrut acest Guvern!

Domnule Orban,

Ce încredere mai pot avea românii în Guvernul pe care îl conduceți?! I-ați mințit de atâtea ori!

Sunteți singurul Guvern din istorie care a trecut bugetul țării prin asumare!

Ați spus că aveți bani, în buget, pentru toți. Ați mințit!

Pentru copii, pentru profesori, pentru pensionari nu ați mai avut bani!

Nici pentru antreprenori!

Nici pentru fermieri!

I-ați lăsat să se descurce pe cont propriu, pentru că ați furat banii!

În timp ce-i țineați pe români închiși în case, în timp ce le spuneați că totul va fi bine, că vor fi în siguranță, că vă ocupați de sănătatea lor!

Domnule Orban,

Dumneavoastră sunteți adevăratul răspândac al sărăciei!

Singura promisiune onorată a fost către prietenii dumneavoastră politici! Să-i faceți și mai bogați! Din banii românilor, din sutele de miliarde împrumutate!

Caracatița PNL-istă a fost singura care a prosperat în pandemie!

Sunteți corupți până-n măduva oaselor!

Ați furat până și măștile pensionarilor! Măștile care trebuiau să ajungă la cei mai vulnerabili dintre români! La cei care nu au ce mânca!

Ați furat tabletele copiilor!

Ați furat până și ventilatoarele care acum ar fi putut salva vieți omenești!

Ați scos total România din Europa! Nu doar în privința testării! Sau a școlilor pe care le țineți închise! Dar și a modelului economic european!

România riscă să piardă dreptul la fonduri europene!

Ați depășit toate normele de disciplină fiscal-bugetară care condiționează acordarea banilor europeni! Deficit record și datorii uriașe! Cele mai mari de după Revoluție!

V-a spus-o clar Comisia Europeană, nu noi, PSD!

Spuneți-le românilor adevărul, domnule Orban!

Incompetența voastră, a celor din Guvern, creează deja greutăți imense pentru acest popor!

Incompetența voastră nu amenință doar viața și sănătatea românilor, ci și locurile de muncă, veniturile familiilor, siguranța lor alimentară!

În fiecare zi cu PNL la conducere România devine tot mai bolnavă, tot mai disperată!

Românii sunt amenințați de o creștere fără precedent a șomajului, de pierderea locurilor de muncă, o creștere dramatică a sărăciei, o creștere a prețurilor și o creștere galopantă a corupției guvernamentale.

Acestea sunt lucrurile care îi presează pe români, nu alegerile dumneavoastră!

Domnule Orban,

Uitați-vă în oglindă! Acolo veți găsi vinovatul pentru cel mai incompetent și periculos Guvern din istoria României!

Asumați-vă responsabilitatea pentru situația cumplită în care ați adus România! Pentru felul în care ați condus țara în aceste vremuri de criză!

Pentru că astăzi România a devenit oaia neagră a Europei. Un exemplu negativ de cum nu se testează. Un exemplu negativ de cum nu se ajută mediul de afaceri.

În restul țărilor Uniunii Europene nu au crescut șomajul și sărăcia așa cum s-a întâmplat la noi! De ce? Pentru că ei nu au avut un Guvern Orban care să eșueze lamentabil.

Ați stat atât de mult cu ochii în sondaje încât ați uitat de nevoile reale ale poporului!

Știu, nu puteți să le spuneți românilor adevărul. Nu puteți să le spuneți acum că veți crește TVA. Că le veți tăia salariile. Că-i veți da afară.

Nu puteți, pentru că vine 6 decembrie, vin alegerile, singurul lucru de care vă pasă, de fapt.

Stimați colegi,

Acest Guvern a devenit mai periculos decât noul coronavirus, trebuie oprit! Lucrurile trebuie repuse sub control!

Spre deosebire de PNL, noi am prezentat un plan clar. Avem soluțiile, avem și oamenii potriviți pentru a controla pandemia, pentru a face țara să miște din nou.

Avem soluțiile pentru a duce Guvernul acolo unde îi este locul - de partea românilor care muncesc.

Trebuie să plecați urgent, ca România să se facă bine!

Mulțumesc. (Aplauze. Revine la prezidiu.)

Din partea Grupului Parlamentar al PNL, domnul deputat Florin Roman.

Domnul Florin-Claudiu Roman (de la tribună):

Domnule președinte al Camerei Deputaților,

Domnule prim-ministru,

Doamnelor și domnilor colegi,

După momentul discursului președintelui PSD, mi-a venit în gând începutul unei rugăciuni pe care o rosteam când eram copil, și spuneam: "Înger, îngerașul meu...".

Și acum am actualizat-o, pentru că îmi dau seama că unii chiar nu mai au limite.

Și vă spun:

Înger, îngerașul meu,

Scapă-ne de pesedeu!

Și eu sper că în 6 decembrie, cu voința românilor care s-au săturat de hoțiile PSD, vom avea în sfârșit un Guvern legitim.

236 de modificări ale Codului fiscal, în ultimul an de Guvernare PSD! 236 de modificări!

Și tovarășii socialiști vin să ne vorbească nouă despre predictibilitate.

Păi, ce mesaj ați dat dumneavoastră, dragi tovarăși socialiști, investitorilor, când ați modificat Codul fiscal de 261 de ori, în Guvernarea celor 3 ani de beznă pentru România și de lumină pentru Liviu Dragnea?

Văd că insistați foarte mult pe o retorică de campanie electorală și spuneți că vom crește TVA, deși premierul v-a spus cu subiect și predicat, clar și răspicat, că acest lucru nu se va întâmpla!

Eventual, va scădea TVA. Pentru că avem un proiect, în Parlament, în care propunem acest lucru, odată ce situația pandemică va permite. Și acel proiect este al Partidului Național Liberal. Pe care dumneavoastră îl țineți sub cheie, la sertar.

Ce să spunem unui partid, Partidul Social Democrat, cel mai toxic și nociv partid din istoria postdecembristă a României?

Ați dat foc finanțelor țării doar ca să vă răzbunați!

Dacă era să ne luăm după ceea ce ați propus dumneavoastră în Parlament, tovarăși socialiști, deficitul bugetar ar fi ajuns, doar pe ceea ce ați propus și ați adus în Parlament, în vreme de pandemie, la 16%! (Vociferări.)

Atenție, 16%!

Cred că nu mai merită să vă spun să sunteți complet iresponsabili și toxici!

Dar sunteți și mari mincinoși, pentru că ați promis, atunci când ați preluat Guvernarea, că veți elimina taxe și biruri și n-ați făcut-o!

A trebuit să vină PNL și, în scurtul mandat al actualului Guvern, să îndreptăm și să eliminăm lucrurile pe care le-ați făcut - supraacciza la carburanți, supraimpozitarea contractelor part-time, taxele aberante din Ordonanța nr. 114, facturile la comunicații, energie, creditare, taxa pe stâlp.

Mai mult decât atât, cum sunteți obișnuiți să vă înfruptați din banul poporului, ați vrut să naționalizați Pilonul II de pensii.

Vă mai amintesc, tovarăși socialiști, că ați ascuns problemele bugetare și deficitul bugetar în anul 2019 prin:

- amânarea rambursărilor de TVA. Vă amintiți cum rambursați TVA doar pe pile și relații?;

- neplata concediilor medicale. Vorbiți că vă pasă de oameni și ați lăsat 9 luni în spate plata concediilor medicale.

Vă spuneți "partidul primarilor", dar n-ați fost în stare să vă plătiți facturile restante pe PNDL.

În an de creștere economică, în noiembrie 2019, cu o lună înainte de încheierea anului și cu plăți de peste 10 miliarde de lei amânate, ați depășit ținta de deficit prevăzută de Legea bugetului și de Tratatul UE, de 3% din PIB.

Deficitul în noiembrie 2019 a fost de 3,56%, față de 2,76%, deficitul asumat.

Vă mai amintesc, stimați colegi, că în primele 10 luni, mai mult de jumătate din deficitul de 6,36% a rezultat din cheltuielile suplimentare ocazionate de criza sanitară.

Vă amintiți că ne-ați lăsat cu stocuri zero la medicamente și materiale sanitare?

Închei prin a vă spune că în 2021, așa cum v-a mai spus și premierul, și o să vă mai repete, până o să înțeleagă toată lumea, PNL nu vine cu taxe noi. Vom veni însă cu venituri noi.

Și vă înțeleg îngrijorarea, întrucât Legea confiscării extinse a averilor, susținută de Partidul Național Liberal, a devenit lege și este publicată în Monitorul Oficial.

Din ceea ce au furat "iluștrii" dumneavoastră conducători - Adrian Năstase, Liviu Dragnea - sau din șpaga luată de "Miki Șpagă", cu siguranță vom întoarce banii acolo de unde au plecat, în bugetul României.

Iar cei care au furat îl vor însoți pe Liviu Dragnea, așa cum i-au promis, până la capăt, în pușcărie.

Lăsați demagogia! Voi sunteți ultimii care puteți vorbi despre finanțele României!

Nu ați făcut decât să incendiați țara, să dați foc finanțelor României și să vă răzbunați pe români!

Vă mulțumesc. (Aplauze.)

Domnul Ion-Marcel Ciolacu:

Din partea Grupului parlamentar al USR, domnul deputat Cătălin Drulă.

Domnul Cătălin Drulă (de la tribună):

Doamnelor și domnilor parlamentari,

Domnule prim-ministru,

Discutăm astăzi despre bugetul de stat pentru anul viitor.

Acest buget, pentru 2021, trebuie, fără îndoială, aprobat de un Parlament legitim, care va rezulta în urma alegerilor din 6 decembrie.

Actualul Parlament nu este în măsură să decidă bugetul României pentru 2021.

E vorba de un Parlament care și-a pierdut legitimitatea. Un Parlament care are o majoritate toxică, care a atacat justiția și statul de drept. O majoritate care a fost condusă până nu de mult de Liviu Dragnea.

PSD știe foarte bine acest lucru, dar dă dovadă de maximă ipocrizie, așa cum ne-a obișnuit de-a lungul timpului.

Păi, haideți să vă aduc aminte, doamnelor și domnilor de la PSD, ce s-a întâmplat cu bugetul acum 4 ani, după alegerile din 2016!

Vă aduceți aminte?

A trebuit să așteptăm cu toții instalarea Guvernului Grindeanu, ca să primim în Parlament proiectul bugetului de stat abia pe 31 ianuarie 2017, adică simultan cu adoptarea OUG 13. Pentru că bugetul țării era mai puțin important atunci decât ordonanța de albire a lui Dragnea.

Așa că e de-a dreptul ridicol să auzim că PSD ar avea soluțiile, cum am auzit mai devreme!

De partea cealaltă - vreau să fiu foarte clar. Dacă PSD face o porcărie nu înseamnă că PNL poate să facă altă porcărie. Și nu înseamnă că trebuie să acceptăm porcăriile doar pentru că în politica românească veche porcăriile sunt cu repetiție.

Colegi din PNL,

Domnule Orban,

Criticam împreună PSD și pe Dragnea pentru lipsa de transparență. Vă aduceți aminte?

Acum sunteți la butoane și faceți aproape la fel. Vedem măsuri adoptate fără niciun fel de consultare, și care, normal, sporesc nemulțumirile și neîncrederea cetățenilor în instituțiile statului.

Nu poți închide de-a valma piețe agroalimentare, în timp ce lași deschise mall-uri și supermarketuri, de exemplu!

Nu poți să te faci că nu vezi înghesuiala de la pelerinaje și din alte zone cu riscuri crescute de răspândire a noului coronavirus!

Pare că ați învățat prea puțin din primăvară și, mai mult, lăsați senzația că puneți interesul electoral și procentele înaintea sănătății publice și a sfatului experților.

Cât despre proiectul de buget, Alianța USR-PLUS își dorește ca acesta să țină cont de câteva principii pe care noi le-am tot enunțat - transparență în cheltuirea banului public, responsabilitate, accent pe investiții și tăierea cheltuielilor inutile ale statului.

Pentru noi, anul 2021 trebuie să fie un an al reformelor profunde - statul trebuie să reducă risipa; privilegiile acordate unor categorii favorizate trebuie să dispară; pensiile speciale și salariile astronomice ale bugetarilor de lux, de asemenea.

Trebuie să încetăm să subvenționăm prin bugetul de stat sinecurile de partid, sutele de agenții, institute și așa-zisele "academii", care nu-și justifică în niciun fel existența, decât pentru a salariza oamenii de partid.

Și aici, domnule Orban, vreau să vă dau câteva exemple concrete despre cum în acest an ați fost pe contrasens cu USR-PLUS și, până la urmă, cu interesul cetățenilor români.

Exemplele acestea ne îngrijorează real, pentru că ne costă exact în bugetul de stat.

1. După ce USR reușise, la începutul anului, tăierea la zero a finanțării de la bugetul de stat pentru fabrica de sinecuri numită "Academia Oamenilor de Știință din România", în iunie, cu voturile PNL și PSD, această finanțare a fost reintrodusă prin lege.

Cât ne costă asta? 10 milioane de lei, din bani publici, în sinecuri. Asta, în plină criză!

2. Terenul de la Romexpo. Adică privatizarea pe gratis a unui teren de câteva sute de milioane de euro. Adoptată, cu voturile PSD și PNL, acum două luni, și cu tăcerea complice a Guvernului, care nu și-a trimis punctul de vedere elaborat intern.

Păi, nu ne trebuiau aceste sute de milioane de euro la bugetul de stat, în această grea perioadă de criză?

Apropo, acest tun imobiliar a fost atacat de USR la Curtea Constituțională!

3. Pensiile speciale ale primarilor.

Mai sunt mai puțin de două luni de zile, domnule Orban, până intră în vigoare aceste pensii.

Anul trecut nu ați vrut să dați OUG ca să le anulați, dar au fost amânate cu un an, prin amendamentul USR.

Acum trebuie să ne spuneți cinstit, ce vreți să faceți? Pentru că ceasul ticăie. Vrem să dăm sute de milioane de lei pe aceste noi pensii speciale sau să le desființăm și să le anulăm, așa cum vrea USR-PLUS?

Un lucru e cert - USR-PLUS nu va fi de acord cu majorări de taxe în viitorul buget!

Trebuie să reducem risipa și să oprim hoția!

Alianța USR-PLUS și-a prezentat public programul de guvernare și cele mai importante 40 de angajamente. Și așteptăm să vedem și programele dumneavoastră, pentru că deocamdată nu știm ce vă propuneți.

Unul dintre angajamentele principale ale USR-PLUS pentru guvernare se numește "Zero taxe pe salariul minim". Și nu vom renunța la acest angajament când se va pune problema unor negocieri, după alegeri.

Această măsură are multiple efecte benefice - încurajează munca și crește numărul locurilor de muncă bine plătite în România; reduce sărăcia, pentru că lasă românilor mai mulți bani din munca lor, și reduce numărul celor care pleacă din țară, căutându-și un loc de muncă.

Dacă desființăm miile de agenții inutile ale statului român și oprim risipa din instituțiile publice, dacă desființăm categoriile de pensii speciale și le impozităm pe celelalte, dacă desființăm pușculița numită PNDL - acestea fiind toate angajamente ale USR-PLUS -, vom avea banii necesari pentru "Zero taxe pe salariul minim".

Ne mai propunem să începem proiectul strategic de exploatare a gazelor naturale din Marea Neagră și să folosim acei bani pentru pensiile românilor.

România e o țară cu potențial economic fantastic, care a fost subminat, din păcate, de zeci de ani, prin decizii politice păguboase!

Acest lucru trebuie oprit și noi, Alianța USR-PLUS, o vom face!

Vă mulțumesc. (Aplauze.)

Domnul Ion-Marcel Ciolacu:

Din partea Grupului parlamentar PRO România, domnul deputat Victor Ponta.

Domnul Victor-Viorel Ponta (de la tribună):

Vă mulțumesc, domnule președinte.

Domnule prim-ministru,

Stimați colegi,

Este un lucru foarte bun să vorbim despre economie, nu despre buget, că bugetul nu e important pentru oameni decât dacă are legătură cu viața lor, cu economia.

Și, din păcate, nu vorbim despre criza economică. O criză care în 2021 va fi mai dură decât cea din 2010. Mai ales că acum avem, în 2020, un Guvern ca în 2009. Care ne zice că totul e bine, că nu vine FMI, că nu mărește taxe, nu mărește impozite.

Culmea este că în 2010-2011, când domnul prim-ministru Orban era alături de mine, în Uniunea Social-Liberală, și criticam măsurile luate de Guvernele domnului Băsescu, acum face exact ca Guvernele Băsescu. Și-i are de fapt aliați pe toți cei ai lui Băsescu, făcând aceleași greșeli și ducându-ne în aceeași criză.

Dar până vorbim de economie, domnule prim-ministru, am un mesaj de la copiii mei, care stau acasă.

Copiii noștri, ai tuturor, știu că vă place genul muzical. Și mi-au spus să vă aduc aminte de Pink Floyd:

Ludovic, "Leave them kids alone!".

Lasă copiii în pace, Ludovic!

Lasă-i să meargă la școală!

Lasă profesorii să meargă la școală!

Lasă părinții să meargă la muncă!

Pentru că altfel toate poveștile despre bugetul pe anul viitor rămân exact ca poveștile lui Băsescu și Boc, din 2009. După care o să plătim foarte dur: cu pensii, cu salarii, cu taxe. Ceea ce nu am făcut în acest moment.

De asemenea, de ieri, din piață, mai am aceeași dedicație:

Ludovic, "Leave them markets alone!".

Lasă piețele deschise! Nu le închide!

Chiar dacă, sigur, se bucură cei cu supermarketuri, lasă-le în pace!

Am același mesaj de la cei de la HoReCa.

Nu-i îngropa! Că n-ai cum să îi scoți din groapă la anul! Lasă-i să funcționeze! Lasă-i să existe!

La fel, pe agricultori!

La fel, pe transportatori!

La fel, pe cei din industria alimentară!

Altfel, despre ce vorbim aici? Bugete, povești, cifre? Când știm că de fapt în fiecare zi omorâți nu doar economia - așa, în abstract -, ci pe românii care produc, care muncesc și care ne ajută să trecem peste criză.

Altfel, cifre? Vă dau doar două cifre.

Deficitul bugetar pe primele 9 luni - 12,5 miliarde de euro. Mai mult decât Guvernul Ponta, Cioloș și Guvernele Grindeanu și Tudose. Toate, în 9 luni.

În aceleași 9 luni, deficitul balanței comerciale, adică cât am trimis în străinătate - 12,5 miliarde.

Foarte mulți oameni întreabă, domnule, a luat Orban, cu Cîțu, au luat bani, ce-au făcut cu ei? I-am trimis în străinătate. Am subvenționat economia altor țări. Exact 12,5 miliarde.

Cred că în acest moment există soluții, în al treisprezecelea ceas, pe care le puteți adopta. Vi le-am scris. Trebuie doar să le luați și să le aplicați:

- un venit minim de criză pentru toți cetățenii României care câștigă mai puțin de 2.000 de lei pe lună, în așa fel încât să treacă peste anul 2021;

- un sprijin economic de criză pentru toate IMM-urile, toate firmele românești, cu singura condiție - să rămână deschise, să-și păstreze numărul de personal, să nu trimită în șomaj oameni. Că nu aveți unde să-i trimiteți pe cei care-și pierd locul de muncă.

Sunt soluții foarte simple. Sunt soluții pe care ați putea să le aplicați, dacă ați avea un pic de competență, de bună-credință și de interes.

Din păcate, toate trei e clar că lipsesc.

Și este nevoie ca pe 6 decembrie să schimbăm ceea ce, clar, merge foarte prost.

În rest, voiam să vă rog să nu mai acuzați mereu PSD, ce rău a fost!

Simt eu nevoia să apăr PSD, deși sunt PRO România.

Nu de alta, dar sunteți în funcție cu voturile PSD. Nu cred că ați uitat acest lucru.

Cred că trebuie să arătați ce puteți să faceți dumneavoastră. Ați arătat în acest an.

Criza economică ne va lovi pe toți, mai mult și mai rău decât criza sanitară. Iar tot ceea ce faceți dumneavoastră acum accentuează această criză economică.

În final, vă rog încă o dată.

Lăsați copiii să meargă la școală!

Lăsați-ne să funcționăm!

Și, dacă nu puteți să ne ajutați, că nu puteți, încurcați-ne cât mai puțin!

Vă mulțumesc.

Domnul Ion-Marcel Ciolacu:

Din partea Grupului parlamentar al UDMR, domnul lider de grup, domnul Benedek Zacharie.

Domnul Benedek Zacharie (de la tribună):

Vă mulțumesc, domnule președinte.

Stimați colegi,

Domnule prim-ministru,

Considerăm că invitarea dumneavoastră în fața plenului Camerei Deputaților a fost un gest oportun, și vă mulțumim că ați onorat-o, pentru că avem ocazia să ne detaliem problemele.

Domnule prim-ministru,

Ne-ar fi plăcut să vă puneți în aplicare principiile de transparență și predictibilitate. Astfel ca deja să știm în ce proporție și cum vor fi finanțate cheltuielile sociale cu cei mai loviți de soartă - copiii fără ocrotire parentală, persoanele cu handicap, persoanele vârstnice din cămine.

Ne-ar fi plăcut să nu vă putem acuza de lipsă de transparență în cheltuirea banilor publici, execuții bugetare nepublicate, deși domnul ministru zice că le are pe masă și lucrează pe ele, lipsa prognozelor, deși Comisia vă este la îndemână. Nu se mai poate invoca niciun joc politic care ar excede sfera Executivului.

Dar, domnule prim-ministru, ultimele zile au ridicat alte întrebări.

Oamenii se întreabă care sunt rațiunile celor mai recente măsuri pe care le-ați luat pentru combaterea efectelor pandemiei?

Cele mai multe sunt excesive, luate fără niciun fel de nuanțe și fără un minim calcul al efectelor socio-economice pe termen scurt, termen mediu și lung, pe care le vor avea.

Astfel, nu putem fi de acord cu măsura suspendării activității piețelor agroalimentare din spațiile închise pentru că producătorul autohton nu va mai avea unde să-și desfacă produsele sezoniere. Iar la expirarea perioadei de o lună va fi prea târziu pentru el - și-a aruncat marfa, a vândut-o la un preț de nimic sau s-a stricat.

În schimb, din moment ce produsele proaspete nu vor mai fi disponibile în piețe, afacerile magazinelor vor înflori, mai ales pe seama produselor agricole din import.

Și astfel se va ajunge la două rezultate contraproductive - sărăcim producătorul agricol autohton, în schimb, prin creșterea cererii pentru produsele de import din magazine, îl îmbogățim pe cel din afară.

Nu mai vorbim despre deficit de cont curent și alte rezultate la nivel macroeconomic, ci rămânem la efectele micro, pentru omul de rând, vânzător sau cumpărător, care își pierde locul de muncă, posibilitatea de a-și vinde marfa sau nu are acces la produse proaspete.

Alt capitol dureros este școala.

Mai nicăieri în Europa școlile primare nu au fost închise. De ce la noi ați închis absolut toate școlile?

Fără o minimă pregătire, nuanțată pe niveluri și capacitate de a interacționa online cu cadrele didactice, școlarii mici vor pierde startul, poate chiar plăcerea de a învăța.

Cum vor ști să formeze literele?

La clasele unde trebuie să se dea teze nici acum nu e clar cum se vor încheia mediile.

Clasele unde ar trebui să se dea evaluarea - cum se va face aceasta?

Cum se descurcă părinții cu școala copiilor? Au timp? Au posibilitatea să asigure copiilor echipamentele necesare? Că în cele achiziționate de Guvern cei mai mulți și-au pierdut speranța.

Cum se descurcă să supravegheze copiii, dar și să muncească în același timp?

Întrebări la care Guvernul nu poate să ofere răspunsuri mulțumitoare, pentru că nu este pregătit. Pentru că, deși a avut timp, totuși nu s-a pregătit.

Iar oamenii vor rămâne cu aceste întrebări.

Vă mulțumesc.

Domnul Ion-Marcel Ciolacu:

Înțeleg că din partea Grupului parlamentar al minorităților naționale nu se dorește a se lua cuvântul.

Din partea Grupului parlamentar al PMP, domnul lider de grup, Emil Pașcan, o intervenție prin telefon.

Domnul Emil-Marius Pașcan (prin audioconferință):

Bună ziua, domnule președinte!

Domnule prim-ministru,

Stimați colegi,

Există o realitate de necontestat - pandemia a lovit crunt economia românească.

Guvernul estimează o contracție de 4% din produsul intern brut și un deficit de 8%.

Alte surse, mai pesimiste, vorbesc de un minus economic de 5% din PIB și un deficit de 10%.

Pentru că uneori cifrele acestea procentuale pot crea confuzie, vorbim, în termeni reali, de o pierdere între 26 de miliarde de euro și 33 de miliarde de euro. Aceasta este de fapt factura dură a pandemiei de SARS-CoV-2 pe care o plătește România!

Sunt cam tot atâția bani câte fonduri structurale au fost alocate de Uniunea Europeană în exercițiul bugetar 2014-2020.

Ca să fim corecți, însă, 10,1 miliarde de euro reprezintă datoria de anul trecut, lăsată moștenire de premierul Viorica Dăncilă și PSD, care ne-au mai transmis și un deficit bugetar de 4,59% din PIB în 2019.

În contextul acestor cifre abisale, cocoșeala politică din Parlament, de astăzi, pare însă mai degrabă ridicolă.

Pe de o parte, constatăm populismul electoralist deșănțat al PSD și al sateliților săi, o iresponsabilitate politică riscantă, care ar putea conduce România către faliment.

Pe de altă parte, asistăm și la un optimism de paradă, nejustificat, din partea guvernanților, de parcă ziua de 6 decembrie, a scrutinului electoral, ar fi ziua în care toate problemele patriei și ale planetei s-ar rezolva ca prin farmec.

Sunt 3 argumentații care trebuie luate în calcul atunci când dezbatem oportunitatea unui buget menit să fie prezentat Parlamentului, eventual în regim de urgență, în perioada următoare.

Toate trei indică nevoia de a proceda cu înțelepciune în privința bugetului de stat și de a nu grăbi procedurile, forțând adoptarea în pripă și la presiune electoralistă, prin actualii parlamentari, care mai au doar câteva săptămâni de mandat.

1. Constatăm legitimitatea politică scăzută a actualului Parlament și implicit a Guvernului, care a primit votul de învestitură și încredere din partea acestui Legislativ.

PMP consideră că este absolut firesc ca următorul Guvern, emanat de viitoarea construcție legislativă parlamentară, să fie cel care propune un nou buget.

2. Trebuie luat în calcul faptul că ne aflăm în campanie electorală pentru parlamentare.

Din păcate, observăm că PSD vine consecvent cu propuneri care mai de care mai populiste, în tentativa nesăbuită de a mai aduna câteva voturi, chiar știindu-se că șansele ca PSD să guverneze sunt foarte mici.

Concluzionăm că practic majoritatea parlamentară din jurul PSD nu vrea altceva decât să amorseze electoral niște mine legislative și bugetare care să explodeze în anii viitori, în detrimentul țării.

3. În mod justificat, există o lipsă de predictibilitate economică. Noi restricții inevitabil pot oricând da peste cap proiecția bugetară. Realitatea economică este volatilă și se poate modifica de la o lună la alta, uneori chiar săptămânal.

În aceste condiții de instabilitate, este hazardant și absurd să asumăm acum construcția unui buget pentru anul 2021.

Întrucât memoria unor colegi parlamentari de la PSD este destul de scurtă, aș îndrăzni să le amintesc de bugetul de stat pe anul 2019, pe care majoritatea confortabilă de la vremea respectivă, PSD-ALDE-UDMR, l-a votat și dezbătut abia în februarie 2019, adică la 4 luni distanță față de momentul în care ar fi trebuit propus.

Atunci, cu obediență, ați tăcut mâlc în fața tătucului PDS-ist, Liviu Dragnea.

De ce acum, într-un context infinit mai complicat, este agitație politică și se creează falsa problemă că n-avem buget pentru anul viitor?

Așa cum a făcut-o întotdeauna în gestionarea problemelor naționale importante, Partidul Mișcarea Populară nu acordă un cec în alb Guvernului Orban sau celor de la PNL.

Suntem relativ dezamăgiți de întârzierea unor investiții majore, importante, în infrastructură, care ar fi putut să ajute la relansarea economică.

Credem că ministrul finanțelor, Florin Cîțu, ar fi putut să dea dovadă de mai multă imaginație în a folosi pârghiile rezultate din suspendarea Pactului de stabilitate și de creștere, la nivel european.

Un buget nu trebuie să fie un simplu act de contabilitate, ci se cuvine să reprezinte transpunerea în realitate a unei viziuni despre și pentru dezvoltarea țării noastre.

Or, anul 2020 a fost marcat mai degrabă de imperativele gestionării unor situații grave de criză, nefiind materializate soluții concrete, salvatoare, pentru ieșirea din acest marasm.

PMP consideră că bugetul pentru anul 2021 trebuie să fie propus de viitorul Guvern, iar acesta să fie concentrat pe investiții în infrastructură, dezvoltare și pe folosirea banilor pe care îi vom împrumuta sau îi vom accesa de la Bruxelles, pentru a reanima economia națională.

Mai mult ca niciodată trebuie stăvilit populismul deșănțat, condamnată demagogia electoralistă.

România are nevoie de politicieni responsabili, de oameni de stat și guvernanți capabili să treacă țara cu bine prin actualele încercări - seisme economice, pericole și turbulențe sanitare.

România are nevoie, în ultimă instanță, de stabilitate.

Dumnezeu să ne ajute!

Vă mulțumesc.

Domnul Ion-Marcel Ciolacu:

Și eu vă mulțumesc.

Dacă din partea... deputaților neafiliați există cineva?

Dacă nu, ținând cont că Partidul Social Democrat mai are 7 minute, permiteți o singură remarcă.

În timpul Guvernării PSD, când prim-ministru era Sorin Grindeanu, am dus România pe locul 2 în Uniunea Europeană la creșterea economică.

Pe timpul PNL, când premier este domnul Ludovic Orban, am dus România tot pe locul 2 în Uniunea Europeană, dar la decese de COVID.

Domnule prim-ministru,

La finalul dezbaterilor, aveți cuvântul, pentru a răspunde intervențiilor.

Domnul Ludovic Orban (de la tribună):

Doamnelor și domnilor deputați,

Dați-mi voie să dau niște răspunsuri.

Am să încep prin a vă prezenta situația României în ceea ce privește rata infectărilor cu coronavirus, la zi.

România, astăzi, între țările europene se găsește pe locul 18, având, pe ultimele 14 zile, la 100.000 de locuitori, 484, față de Cehia - 1.471, Belgia - 1.342, Franța - 968, Austria - 789, Polonia - 770. Pot să vă continui lista.

Deci astăzi... (Vociferări.) ...România se găsește pe locul 18, la nivel european, în ceea ce privește rata infectării.

Cu toate acestea, măsurile pe care le luăm, și pe care văd că le folosiți cu scop electoral, sunt niște măsuri dictate de obligația noastră de a apăra sănătatea oamenilor, de a apăra viața oamenilor.

Când ai 10.000 de cazuri pe zi nu poți să te faci că nu vezi, să lași să treacă lucrurile așa cum sunt și să nu iei măsuri care să protejeze sănătatea și viața oamenilor. (Vociferări.)

Orice măsură pe care o luăm - o luăm doar pentru a salva vieți, doar pentru a reduce numărul românilor care riscă să se infecteze.

În ceea ce privește bugetul, am să vă dau așa, câteva date. Că vorbim de cifre.

Pe lunile august, septembrie și octombrie, veniturile bugetului de stat au depășit veniturile pe lunile august, septembrie și octombrie ale anului 2019.

Iar pe primele 10 luni ale anului, veniturile bugetului au crescut față de veniturile bugetului pe primele 10 luni ale anului 2019, în plină criză economică provocată de pandemie.

În ceea ce privește creșterea economică, sigur că nu avem datele la 9 luni, dar pot să vă spun că datele la 6 luni, pe primul semestru, arată unde este România. Că tot vorbea președintele Camerei Deputaților de locul în privința creșterii economice.

Scăderea economică pe semestrul I în România a fost de 3,9%, față de 12%, scăderea economică la nivel european. Acesta este adevărul.

În ceea ce privește rata șomajului... Din nou, vă indic să vă informați din surse oficiale. Rata șomajului în Europa este de 7,5%, în timp ce rata șomajului în România, care este în scădere, după datele statistice prezentate, este de 5,2%.

De altfel, puteți să vă uitați pe Revisal, la numărul de angajați, și să constatați că numărul de angajați în România, după criza economică provocată de pandemie, față de 1 ianuarie, înainte de izbucnirea crizei, a crescut.

Numărul de angajați a crescut. Vă place sau nu vă place, vă spun că numărul de angajați a crescut.

În ceea ce privește afirmația profund mincinoasă, profund mincinoasă, că nu am acordat bani către profesori, către fermieri, către întreprinderi mici și mijlocii, către pensionari.

Păi, vă... uitați-vă la date, la cifre!

Suntem... cred că Guvernul care a acordat despăgubiri pentru fermierii ale căror suprafețe au fost afectate de secetă! (Vociferări.)

Suntem Guvernul care a acordat bani, în viteză accelerată - nu cum au făcut Guvernele voastre, în perioadă de creștere economică, în care n-ați avut niciun merit - bani pentru despăgubiri pentru cei care au fost afectați de inundații!

Am alocat resurse financiare pentru plata șomajului tehnic și alte forme de sprijin pentru peste 1,4 milioane.

Am avut o strategie coerentă, care a permis în perioada de criză maximă economică, provocată de pandemie și de restrângeri de activități, să nu se piardă legătura între companii și angajații lor, după acordarea șomajului tehnic acordând o măsură activă, pentru reangajarea, reluarea activității la companii a angajaților care au fost în șomaj tehnic, în care am acordat 41,5% din plata salariului brut.

Toate datele vă contrazic! Ceea ce spuneți sunt numai minciuni!

Eu cred că despre ceea ce va face Partidul Național Liberal trebuie să vorbească Partidul Național Liberal, nu PSD!

Dacă voiam să ne luăm purtător de cuvânt de la PSD, îl luam.

De unde prorociți dumneavoastră...?

De altfel, cineva v-a scris textul. Și parcă am anticipat că cineva v-a scris textul. Și l-ați citit în continuare, deși eu v-am spus cu subiect și predicat că nu majorăm nicio taxă și niciun impozit!

Am să vă spun de ce cresc veniturile la buget, în criză economică. Pentru că avem o colectare mai bună. Am să vă dau numai pe TVA, taxa pe valoarea adăugată - taxa pe valoarea adăugată. Încasările la buget pe taxa pe valoarea adăugată, pe primele 10 luni, au crescut cu aproape 10%, în condițiile în care noi am rambursat TVA către companii cu 3 miliarde mai mult decât ați rambursat dumneavoastră, Guvern aflat în vreme de pace, fără criză economică, fără criză pandemică!

De ce am putut colecta mai mult? Pentru că suntem corecți. Pentru că n-am mai tolerat evaziunea fiscală. Pentru că n-am mai închis ochii la acele companii care nu și-au plătit taxa pe valoarea adăugată.

Acestea sunt datele, le puteți vedea!

Cei care considerați că execuția bugetară nu e suficient de transparentă puteți să urmăriți, că datele sunt prezentate!

În fine, în ceea ce privește veniturile acordate către vârstnici, către pensionari, către părinții și bunicii noștri.

Păi, credeți că dacă am fi avut bani n-am fi crescut pensiile, în an electoral... (Vociferări.) ...cu 40%?

Legea bugetului de stat a fost adoptată în decembrie 2019, prin angajarea răspunderii, când nimeni din... nu din România, din lumea asta, nu știa că va veni o pandemie și o criză economică care să provoace prăbușirea economiilor țărilor lumii.

Nu vă mai faceți că nu vedeți!

Ați irosit 7 ani din istoria României, fiind la guvernare în perioade de creștere economică! Fără să construiți autostrăzi! Fără să aduceți investiții serioase! Fără să creșteți cu adevărat numărul angajaților!

Ați alungat românii din țară, fără să le generați locuri de muncă bine plătite, fără să folosiți resursa de inteligență a acestei națiuni!

V-ați bătut joc de România, 7 ani, risipind resursele în cheltuieli nesăbuite, care nu au asigurat dezvoltarea economică a acestei țări, pe care o merita și care...

Nu ați fructificat oportunitățile pe care le-a avut această țară! (Vociferări.)

Veniți acum să câștigați voturi, spunând ce va face Partidul Național Liberal!

Lăsați-ne pe noi să spunem ce va face Partidul Național Liberal!

Și lăsați-i pe români să înțeleagă ceea ce face Partidul Național Liberal! (Vociferări.)

Pentru că suntem singura formațiune politică... care în vreme de criză și-a asumat răspunderea de a duce țara printr-o criză fără precedent! Am guvernat România într-o perioadă de o dificultate extremă!

Și, așa cum am avut capacitatea să ținem România pe linia de plutire, să apărăm locurile de muncă, să apărăm companiile, să investim în dezvoltarea infrastructurii, să atragem fonduri europene de 3 ori mai multe decât ați atras dumneavoastră în perioade similare, la fel vom avea capacitatea de a conduce România spre saltul de care are nevoie pentru a ajunge printre marile puteri economice ale Uniunii Europene.

Vă mulțumesc. (Aplauze.)

Domnul Ion-Marcel Ciolacu:

Am încheiat dezbaterile politice.

Declar închisă ședința de astăzi a Camerei Deputaților.

Vă mulțumim.

 

Ședința s-a încheiat la ora 17,09.