Sunteți în secțiunea: Prima pagină > Proceduri parlamentare > Dezbateri > Calendar 2021 > 28-09-2021

Ședința Camerei Deputaților din 28 septembrie 2021

 Fragmente relevante pentru următoarea interogare: 
Vorbitor: Ilie Toma

  1. Declarații politice și intervenții ale deputaților:

Ilie Toma - declarație politică intitulată România nu înseamnă PNL!;

Domnul Ilie Toma:

Domnule președinte,

Stimați colegi,

Congresul PNL este cea mai mare bătaie de joc la adresa cetățenilor obișnuiți care respectă restricțiile pandemiei.

La alte evenimente, fie că vorbim de cele de familie, culturale și chiar și de proteste, numărul participanților este limitat și nu există excepții.

Pe de altă parte, când vine vorba despre PNL, carnetul de partid este mai tare decât certificatul verde în exceptarea de la restricțiile impuse.

La sfârșitul săptămânii trecute toți românii au privit la o paradă a cinismului și a încălcării regulilor impuse de pandemie cu ocazia Congresului PNL. Am fost cu toții martorii unei mari lecții de iresponsabilitate când a fost vorba, din nou, de interesele PNL.

Cel mai grav lucru în toată această șarlatanie este că cei din PNL și-au folosit funcțiile și autoritatea publică pentru a modifica legislația în sens opus evoluției pandemiei, doar pentru a-și crea portița legală pentru organizarea congresului. Este un abuz de putere, în disprețul cetățenilor și al sănătății publice.

S-a mers prea departe în acest congres, cu girul președintelui României.

PNL face ce vrea pentru propriile interese. Avem un președinte care a pierdut contactul cu realitatea și este rupt de cetățenii României. Avem un prim-ministru al cărui țel a fost să ajungă președinte de partid. Avem un Guvern preocupat de orice, mai puțin de sănătatea românilor și problemele reale ale acestora.

Scăderea puterii de cumpărare, șomajul, economia, veniturile românilor, inflația, prețurile la utilități, deficitul balanței comerciale, pe scurt spus, adevăratele probleme ale oamenilor nu se regăsesc în lista de priorități ale PNL.

Prioritatea PNL din ultimele luni a fost congresul cu 5.000 de participanți, în timp ce cetățenilor României li s-a cerut și li se cere responsabilitate.

În lipsa responsabilității, românii sunt amendați și pasibili de dosare penale pentru zădărnicirea combaterii pandemiei. În cazul congresului organizat nu este nimeni tras la răspundere, drept dovadă că PNL este mai presus de lege, reguli sau față de fiecare cetățean al României.

Regimul abuziv, deseori dictatorial, la care sunt supuși românii în aceste zile ne amintește de vremurile de altă dată.

Încotro ne îndreptăm, prin încălcarea repetată a Constituție de către un președinte care ar trebui să fie garantul independenței naționale, un președinte care ar trebui să fie un mediator între puterile statului, precum și între stat și societate?

Degeaba! Nu este acest lucru!

Încotro ne îndreptăm, prin încălcarea repetată a legilor României de către un guvern liberal?

Cine va plăti toate aceste derapaje de la democrație? Cine va plăti umilința la care sunt supuși românii, închiși în case pe motiv de pandemie, amendați, segregați, asmuțiți unul împotriva celuilalt, în timp ce PNL-iștii se rotesc la putere?

Istoria a dovedit că de fiecare dată românii au știut să lupte pentru drepturile lor și chiar dacă păreau a se lăsa îngenunchiați s-au ridicat de fiecare dată. Și au învins! Românii vor taxa nepăsarea, și ieșirea din această situație sunt alegerile anticipate. Chiar dacă vom plăti scump cu toții tot ceea se întâmplă acum, fiecare suntem o mică parte din România și vom recupera totul din mâinile celor care nu au grijă de români.

Avem în acest moment două Românii. Dacă am fi nevoiți să alegem între cele două Românii, alegerea este simplă - cetățenii României.

Stimați colegi,

Puneți cetățenii și România pe primul loc. Haideți să punem capăt sfidării și ipocriziei PNL!

Să redăm României dimensiunea socială și umană, necesare unui parcurs european demn. Să redăm României speranța și siguranța unui viitor liniștit în propria țară, a românilor care locuiesc aici de secole.

Vă mulțumesc.

Deputat al PSD Hunedoara, Ilie Toma.