You are here: Home page > Parliamentary Business > Debates > Calendar 2023 > 06-02-2023

Sittings of the Chamber of Deputies of February 6, 2023

6. Prezentarea și dezbaterea moțiunii simple intitulate "România merită mai mult decât hoți în funcții publice", inițiată de 57 de deputați (MS 1/2023) (rămasă pentru votul final).

 

Domnul Ion-Marcel Ciolacu:

  ................................................

Începem dezbaterea moțiunii simple inițiate de 57 de deputați.

În temeiul art. 193 din Regulament, întreb dacă vreunul dintre semnatari își retrage adeziunea la această moțiune?

Vă mulțumesc.

Pentru dezbaterea moțiunii, Biroul permanent și Comitetul liderilor grupurilor parlamentare vă propun următoarele: moțiunea simplă va fi citită de unul dintre semnatari; Guvernului i se acordă 50 de minute, pe care le utilizează la începutul și la încheierea dezbaterilor; pentru dezbateri, luându-se în calcul câte 10 secunde pentru fiecare deputat, timpul maxim alocat grupurilor parlamentare, precum și deputaților neafiliați, se prezintă astfel:

  • Grupul parlamentar al Partidului Social Democrat: 18 minute;
  • Grupul parlamentar al Partidului Național Liberal: 14 minute;
  • Grupul parlamentar al USR: 7 minute;
  • Grupul parlamentar AUR: 5 minute;
  • Grupul parlamentar al UDMR: 3 minute:
  • Grupul parlamentar al minorităților naționale: 3 minute;
  • Deputați neafiliați: 3 minute.

Avem un total de 53 de minute.

Vă rog să vă pregătiți de vot.

Supun votului propunerile prezentate.

Să înceapă votul!

Cu majoritate de voturi, propunerile au fost aprobate.

Înainte de a trece la prezentarea moțiunii, rog liderii grupurilor parlamentare să depună la secretarii de ședință lista cu numele deputaților înscriși la dezbateri.

Dau cuvântul domnului deputat Miruță Radu-Dinel, pentru citirea textului moțiunii simple.

Vă rog, domnule deputat.

Domnul Radu-Dinel Miruță:

Mulțumesc, domnule președinte.

Moțiunea de astăzi se numește "România merită mai mult decât hoți în funcții publice".

Aflat în situația stranie de a se prezenta în fața românilor și a întregii lumi cu un șef al Poliției dovedit hoț, Guvernul României e obligat să ia măsuri pentru repararea demnității instituțiilor sale democratice.

Scopul prezentei moțiuni este aceea de a atrage atenția asupra întârzierii nepermise într-o funcție guvernamentală a unui om care nu o merită, așa cum nu-și merită titlul academic sau respectul oricărui alt om care a muncit cinstit în această țară.

Încă ministrul de interne Lucian Bode nu numai că refuză să își asume responsabilitatea pentru propriile fapte, dar, cu un insultător tupeu, încearcă să mute discuția pe un teren al banalelor schimburi de replici politice. În paralel, declanșează o ofensivă juridică dublată de o campanie mediatică menită să prezinte o realitate parțială, o realitate mincinoasă și, pe alocuri, de-a dreptul ridicolă.

Însă faptele sunt fapte și adevărul este doar unul.

Așa că reamintim.

Pe 6 octombrie 2022, jurnalista Emilia Șercan anunță că nu poate analiza teza de doctorat a lui Bode pentru că este secretizată. Citez: "Teza doctorului Bode se află la Biblioteca Națională, însă nu poate fi consultată pe hârtie, numai în format digital, pentru că din 2016 consultarea tezelor este interzisă prin lege. Teza lui este digitalizată și poate fi consultată pe un calculator fără acces la Internet. Fotografierea ecranului cu prețioasa creație științifică este interzisă".

În aceeași zi, Lucian Bode a transmis că îi va da în judecată de acum încolo pe toți cei care vor spune că și-a secretizat teza de doctorat, din cauză că lucrarea este publică, la două biblioteci din țară, iar cei care spun asta "își bat joc" de munca lui.

O zi mai târziu, pe 7 octombrie, USR anunță o acțiune de voluntariat pentru a transcrie integral teza doctorului Bode, pentru ca aceasta să poată fi analizată.

Pe 17 octombrie, Universitatea "Babeș-Bolyai" anunță că verifică teza de doctorat a lui Lucian Bode. Decizia vine în contextul în care USR descoperise că teza are elemente de plagiat și este "o compilație de traduceri din surse deschise".

Pe 1 noiembrie, Comisia de Etică a aceleiași Universități "Babeș-Bolyai" descoperă și ea elemente de furt, însă mai puține, detaliul important fiind acela că în momentul respectiv nu era analizată întreaga teză, ci erau analizate doar elementele sesizate de către USR.

Pe 1 noiembrie 2022, ministrul de interne Lucian Bode spune că va "revizui printr-o erată erorile de citare".

Pe 2 noiembrie, Universitatea "Babeș-Bolyai" anunță, printr-un comunicat, că o invită pe Emilia Șercan să analizeze teza de doctorat ca membru extern.

Pe 6 noiembrie, într-un interviu pentru "Europa Liberă" despre teza lui Bode, jurnalista Șercan anunță că 10% din conținutul primelor 30 de pagini verificate este însușit fără atribuire din alte surse. Teza are "categoric" mai multe probleme decât cele identificate de Comisia de Etică a Universității "Babeș-Bolyai". Porțiuni din teză sunt traduse efectiv din engleză în română, iar lucrarea este "foarte proastă, foarte slabă".

Pe 16 noiembrie, Universitatea "Babeș-Bolyai" își susține Comisia de Etică după criticile stârnite de decizia în cazul tezei de doctorat a ministrului Bode, decizie raportată la practici "standard" într-un caz ieșit din comun - acuzații de plagiat aduse unui înalt demnitar. Universitatea "Babeș-Bolyai" spune că poate relua analiza dacă apar sesizări noi.

Pe 24 noiembrie, Emilia Șercan promitea că va analiza teza de doctorat și că a analizat-o. Și ce să vezi? Doctorul Bode a plagiat. Și nu doar 2,95%, cât a stabilit inițial Comisia de Etică, ci cel puțin 18,5%.

Pe 24 noiembrie, Universitatea "Babeș-Bolyai" din Cluj-Napoca anunță că va analiza din nou teza de doctorat a lui Lucian Bode, după ce jurnalista Emilia Șercan a scris joi că ministrul de interne ar fi plagiat cel puțin 18,5% din textul tezei sale de doctorat, și nu doar 2,95%, așa cum a stabilit inițial Comisia de Etică.

Pe 5 ianuarie 2023, într-o disperată încercare de a bloca un previzibil verdict de plagiat, doctorul Lucian Bode a dat în judecată Comisia de Etică a Universității "Babeș-Bolyai".

Pe 9 ianuarie, spunea domnul Bode faptul că cei din Comisia de Etică a Universității nu pot desfășura verificări decât în ceea ce privește membrii comunității universitare, așa cum este aceasta definită în lege, comunitate din care dumnealui nu face parte.

Pe 11 ianuarie, doctorul Bode e plagiator în mod oficial. Comisia de Etică a Universității "Babeș-Bolyai" confirmă dezvăluirea inițială a Emiliei Șercan despre teza doctorului Bode: "Teza de doctorat a ministrului de interne este plagiată și cere editurii care a publicat cartea, C.A. Publishing, care i-a aparținut conducătorului științific al lui Bode, Adrian Ivan, rectorul Academiei SRI, retragerea acestei cărți.

12-13 ianuarie este perioada în care Adrian Ivan, rectorul Academiei SRI și conducătorul tezei plagiate a doctorului Bode, a încercat să blocheze verificarea tezei de doctorat a acestuia de către Comisia de Etică a Universității "Babeș-Bolyai", imediat după ce doamna Șercan a scris că lucrarea este plagiată, iar Comisia de Etică s-a autosesizat. Printr-un memoriu cu valoare de procedură prealabilă, deci cale anterioară acționării în judecată, trimis la UBB pe 12 decembrie 2022, Ivan a contestat, printre altele, numirea profesorului Corneliu Bjola, de la Universitatea Oxford, ca expert extern în comisia de analiză a tezei domnului Bode.

Pe 13 ianuarie, USR atrage public atenția absentului Klaus Iohannis printr-un protest la Cotroceni. USR solicită demiterea lui Bode.

Pe 17 ianuarie, solicitarea ministrului Bode de suspendare a hotărârii Universității "Babeș-Bolyai" de reanalizare a tezei sale de doctorat este respinsă de tribunal. Ministrul a depus o nouă plângere pentru desființarea hotărârii prin care s-a constatat că teza sa este "profund viciată".

Pe 19 ianuarie, societatea civilă organizează un protest la Cotroceni cerând revocarea din funcție a hoțului.

Pe 26 ianuarie, Bode face recurs la decizia Tribunalului Sălaj care i-a respins acțiunea de chemare în judecată a Universității "Babeș-Bolyai". Se va judeca la Cluj.

Pe 26 ianuarie, în aceeași zi, Bode a informat UBB că a cerut clarificări editurii și a cerut retragerea de la difuzare sau comercializare a cărții sale - care reprezintă teza publicată -, dar și suspendarea oricăror demersuri de republicare. Avem de-a face aici cu recunoașterea implicită a furtului și cu o nouă tentativă de fugă de răspundere.

Pe 26 ianuarie, Universitatea "Babeș-Bolyai" din Cluj-Napoca a trimis Bibliotecii Naționale a României și Bibliotecii Centrale Universitare "Lucian Blaga" din Cluj, unde se află teza domnului Lucian Bode, intitulată "Securitatea energetică și managementul resurselor la începutul secolului XXI. România în context european actual"... (Vociferări.)

Așa este! Urmărește!

... următoarea adresă:

"Vă informăm că, în urma analizei Comisiei de etică a UBB, teza de doctorat a doctorului Lucian Bode, «Securitatea energetică și managementul resurselor la începutul secolului XXI. România în context european actual», a fost identificată cu abateri de la etica academică, fiind, în concluzia principală a Comisiei de Etică a Universității «Babeș-Bolyai», profund viciată prin segmente plagiate și citări incorecte grave".

Pe 31 ianuarie, Newsletter-ul Misreport, specializat pe anchete privind dezinformarea, descoperă că firme asociate PNL au declanșat o campanie online de denigrare împotriva tuturor celor care îndrăznesc să vorbească despre furtul săvârșit de Lucian Bode. În aceeași zi, CNA aplică o amendă drastică unei stații de televiziune care are curajul de a vorbi onest despre același subiect.

Aceasta este o cronologie a furtului și a complicității. Beneficiind de sprijinul direct al președintelui Klaus Iohannis și al liderului PSD Marcel Ciolacu, Lucian Bode continuă să sfideze românii de la înălțimea unei funcții guvernamentale.

Chiar și cu acest sprijin amoral și de neînțeles, domnul Lucian Bode nu mai poate reprezenta România sau românii în niciun fel de calitate. Fiecare minut pe care îl petrece într-o funcție de demnitate publică reprezintă un minut prea mult pentru onoarea țării și a guvernului ei.

Reamintim și faptul că Ministerul de Interne nu a avut nicio reacție instituțională relevantă după ce în presă au apărut dezvăluiri despre situația unor ofițeri de poliție scoși arbitrar din sistem, după retragerea de către DGIPI a certificatelor de siguranță. Când nu fură, Lucian Bode patronează abuzuri.

Tot în dreptul acestui ministru trebuie trecut eșecul umilitor suferit de România în încercarea de a adera la Schengen. Domnul Bode continuă să meargă la Consiliile de Justiție și Afaceri Interne, deși faptele sale sunt cunoscute de către toți partenerii săi de discuție. Orice zi cu Bode ministru e o zi în plus de menținere a României în afara spațiului în care se poate călători liber. Românii sunt umiliți la frontiere, companiile au costuri mai mari, însă asta nu pare să miște pe nimeni din arcul guvernamental.

În fine, putem adăuga pe această listă și licitațiile trucate pentru achiziția de mașini de clienții de partid și de stat ai arcului guvernamental.

Autorii acestei moțiuni nu cred că Lucian Bode e capabil să priceapă și să accepte că un hoț nu poate reprezenta oamenii cinstiți. De aceea, fac apel la suporterii politici ai ministrului de interne să găsească urgent o soluție pentru ca hoții să nu mai fie premiați cu funcții publice, pentru că România nu merită această umilință. (Aplauze.)

Domnul Ion-Marcel Ciolacu:

Vă mulțumesc.

În continuare, îl invit la tribună pe domnul Lucian Nicolae Bode, ministrul afacerilor interne.

Domnule ministru, aveți cuvântul.

Domnul Lucian Nicolae Bode (ministrul afacerilor interne):

Stimate domnule președinte al Camerei Deputaților,

Stimați colegi,

Mă adresez, în primul rând, colegilor semnatari ai moțiunii.

Este evident pentru toată lumea că aveți idei puține și fixe, deci nu pot să mă declar surprins de ideea voastră de a mai depune o moțiune.

Recunosc că mă surprinde însă anduranța pe care o aveți la penibil și la ipocrizie. Ați compus trei pagini în care ați reușit să menționați Ministerul Afacerilor Interne o singură dată, și atunci greșit, dar numele unui jurnalist, Emilia Șercan, și al USR. l-ați menționat de douăsprezece ori. Foarte interesant! O premieră pentru tribuna Parlamentului! Probabil că este parte dintr-o strategie a dumneavoastră. Rămâne de văzut! Pentru că, din păcate, acesta este motivul adunării noastre de azi, să asistăm la abuzarea unui mecanism constituțional, în scop electoral, și astfel să se mai audă de cele două formațiuni de dezertori.

Țin să subliniez, înainte de toate, câteva aspecte.

Până la dezertarea USR de la guvernare nu a interesat pe nimeni teza mea de doctorat.

Tot până la dezertarea USR de la guvernare cheltuiau bani să-și laude cei câțiva primari. Foarte bine!

Acum, în ultimele luni, au cheltuit milioane de lei pe injurii, instigare la ură și acuzații fără temei.

Țin să remarc oamenii de calitate din USR cu care am lucrat în campania din 2020 și cu care am fost la guvernare în 2021. Dar asta se întâmplă când vă lăsați conduși de un pui de securist, înconjurat de o gașcă de bezmetici. Pentru că așa arată conducerea USR astăzi, iar strategia lor, de până acum, a avut un singur efect: au dus USR la un minim istoric - 6-8%.

Dar să revenim la temele pe care încearcă să le lanseze semnatarii moțiunii.

Educație și școală făcute la vremea lor, respectarea legii, campanii politice de denigrare finanțate din fonduri publice.

Acum, haideți să le luăm pe rând, ca să știe toată lumea cât de plini de ipocrizie și de minciună sunteți.

Cei care mă cunosc îndeaproape știu că am făcut școala la timp și cu rezultate.

În urmă cu 30 de ani, am absolvit unul dintre cele mai bune licee din Sălaj cu profil electrotehnic, iar în urmă cu 25 de ani, am obținut licența de inginer ca șef de promoție la Facultatea de electrotehnică și informatică din cadrul Universității din Oradea, cu media examenului de licență 10.

Voi continua cronologic, pentru că am văzut că vă plac cronologiile.

După absolvirea facultății mi-am desfășurat activitatea timp de 10 ani doar în domeniul energetic, atât în mediul privat, cât și la stat.

Ulterior, în primele două mandate de parlamentar, am activat doar în Comisia pentru industrii și servicii din Camera Deputaților care, printre altele, domnule Drulă, dacă nu știți, reglementează activitățile sistemului energetic național.

Așadar, după 20 de ani de activitate, care a vizat în mod direct sistemul energetic național, inclusiv la cel mai înalt nivel, ca fost ministru responsabil de coordonare a acestui portofoliu, după o carieră profesională în care am urcat fiecare treaptă și după o implicare susținută în acest domeniu aveam toată legitimitatea de a susține o teză de doctorat cu titlul "Securitatea energetică și managementul resurselor la începutul secolului al XXI-lea. România în context european actual".

Apropo de teză. Această teză are un întreg capitol, Capitolul V, bazat pe experiența acumulată și valorificată în proiecte de lege care și astăzi reglementează activitatea sistemului energetic național.

Le amintesc aici pe cele mai importante: Legea nr. 165/2016 privind siguranța operațiunilor petroliere offshore; Legea nr. 185/2016, Legea BRUA; Legea nr. 34/2017 privind instalarea infrastructurii pentru combustibili alternativi; Legea nr. 202 care modifică Legea energiei electrice și a gazelor naturale.

 

Domnul George-Nicolae Simion (din sală):

Nu mai citi de pe foaie!

Domnul Lucian Nicolae Bode:

Astăzi însă, niște analfabeți funcțional încearcă să mă denigreze, mă răstignesc în piața publică cu privire la parcursul meu academic și profesional unii care nu știu să-și întocmească un CV, care au absolvit o facultate în doi ani sau care se bâlbâie când au de dat explicații despre cum și-au dobândit diplomele de studii.

Revenind la teză.

În 2018, respectând absolut toate reglementările și standardele în vigoare atunci - și aici mă refer la rapoartele de similitudine, la rapoartele antiplagiat ale Universității "Babeș-Bolyai", la rapoartele membrilor comisiei de susținere -, în urma susținerii publice, teza mea a primit calificativul "Foarte bine" și distincția "Magna cum laude"...

Voci din sală:

Bravo!

Domnul Lucian Nicolae Bode:

... din partea unei comisii de doctorat din care au făcut parte personalități recunoscute în spațiul academic, proveniți din trei universități de prestigiu din România, Universitatea București, Universitatea "Babeș-Bolyai" din Cluj și Universitatea de Vest din Timișoara, și care au coordonat sute de doctoranzi în cariera lor.

 

Domnul George-Nicolae Simion (din sală):

Tu și cu Elena Ceaușescu!

Domnul Lucian Nicolae Bode:

Ulterior, în anul 2019, timp de 10 luni, CNATDCU a analizat în amănunt teza și a decis să o valideze, propunând acordarea titlului de doctor.

E același CNATDCU, dragi colegi, pe care voi, cei de la USR, l-ați invocat cu autoritate supremă și i-ați cerut să se pronunțe ori de câte ori ați vrut să aruncați o anatemă, din rațiuni politice, asupra cuiva. Ați arătat tuturor, în schimb, cum se face adevăratul kompromat.

Vă întreb, pe cei de la USR, cum este posibil ca, în 2018, UBB să certifice calitatea tezei și să propună susținerea publică, apoi, în 2019, CNATDCU să valideze pe deplin teza, iar, în 2022, aceeași UBB, prin Comisia de Etică, să recomande îndreptarea unor erori de citare pentru o erată, ca mai apoi, în 2023, la presiunea politică a USR și a doamnei Emilia Șercan, să-și îngroape absolut toate evaluările anterioare și să spună că teza e profund viciată, încălcând flagrant legea și călcându-și în picioare propriile evaluări?!

Ce s-a schimbat între timp și mai ales când a avut UBB dreptate?

Teza mea arată la fel și în 2018, și în 2023.

 

Domnul Cătălin Drulă (din sală):

Pentru că ți-a aranjat-o securistul de Ivan!

Domnul Lucian Nicolae Bode:

Am un respect real pentru Universitatea "Babeș-Bolyai", pentru ceea ce reprezintă în spațiul academic național și pentru că este o universitate etalon la nivel internațional. (Vociferări.)

Este instituția cu care Academia de Poliție "Alexandru Ioan Cuza" a încheiat, anul trecut, un protocol destinat dezvoltării instituționale, UBB fiind un garant din punct de vedere academic. Însă ceea ce au făcut câțiva mușterii USR de la UBB, în frunte cu Dacian Dragoș, președintele Comisiei de Etică a UBB, și - atenție! - beneficiarul susținerii USR pentru ocuparea unor funcții publice, în perspectiva adoptării ultimei hotărâri a Comisiei de Etică din 2023, nu are nicio legătură cu realitatea sau cu respectarea legii și arată că a fost folosit direct pion într-o amplă campanie a USR de denigrare a mea. Vorbim de același Dacian Dragoș care a recunoscut public că au fost presiuni pentru - citez, domnule Drulă - "arderi pe rug în piața publică", pentru a fi - citez - "parțiali și subiectivi", - citez - "pentru a da un verdict de plagiat fără niciun fel de judecată", pentru că judecata și verdictul se dau pe Facebook, la USR și la asociații lor.

Că tot vorbim de campanii.

USR a cheltuit degeaba milioane de lei din bani publici pentru a-mi cere demisia sau pentru a ventila minciuni și jigniri de cea mai joasă speță.

Vă întreb iarăși: la ce v-a folosit?

V-ați făcut de râs și ați dus USR la 6%.

Vă plângeți de activitatea CNA, care a sancționat lipsa de imparțialitate și vocabularul folosit de unii jurnaliști, care, trei luni de zile, zi de zi, n-au avut alt subiect decât pe mine?

Vorbim de o altă instituție pe care o lăudați oricând vă convine, dar o atacați furibund când vă sancționează propriii sateliți pentru derapaje cu un vot de 7 la 1. Inclusiv membrul propus de USR a propus, este adevărat, somație, sancțiunea pentru acest post, membrul propus de USR în CNA. Asta cred că nu știați!

Vă întreb din nou: nu cumva ăsta e adevăratul kompromat pe care îl trâmbițați?

Doamnelor și domnilor deputați,

Totul este un atac politic concertat.

Și ajungem la partea esențială. Este nefirească și curioasă intensa promovare pe care USR o face unui jurnalist în această moțiune, însă probabil ne vom lămuri cu toții destul de curând care sunt adevăratele motive.

Este cu atât mai interesant că jurnalistul în cauză nu se delimitează de acest demers disperat al USR de a ascunde dimensiunea propriului dezastru.

Dragi colegi,

Am tot respectul pentru meseria de jurnalist, dar este legitimă întrebarea: jurnalistul face politica USR sau USR mai degrabă se agață murdar de numele acestui om?

Oricare ar fi răspunsul, evidența este clară. Ne aflăm în Parlamentul României și dezbatem o moțiune adresată unui ministru în care numele ministerului apare o singură dată, iar al jurnalistului de șapte ori.

Vă mulțumesc. (Aplauze.)

Domnul Ion-Marcel Ciolacu:

Și eu vă mulțumesc.

Urmează dezbateri asupra moțiunii simple prezentate.

Reamintesc prevederile art. 194 din Regulament, potrivit cărora la moțiunile simple nu pot fi propuse amendamente.

Începem dezbaterile.

Din partea Grupului parlamentar al PNL, domnul deputat Leoreanu Laurențiu.

Vă rog.

Domnul Laurențiu-Dan Leoreanu:

Domnule președinte,

Doamnelor și domnilor deputați,

Domnule ministru,

Stimați invitați,

Înțeleg că este dezolant scenariul pierderii susținerii politice, al scăderii în sondaje, că este descurajator să te afli în opoziție, după ce ai făcut parte dintr-o coaliție de guvernare, în care ai avut șansa de a îmbunătăți în mod direct traiul românilor, și nu ai făcut-o.

Regretele sunt tardive. Modul de acțiune din prezent, scandalul sunt înjositoare.

Asta știți să faceți, dragi colegi de la USR! Scandal și atât!

Sunteți în prăbușire electorală.

Românii nu vă mai suportă modul de a acționa, și singurul scop al scandalurilor pe care le face zilnic este salvarea partidului de la scufundarea în irelevanță.

USR coboară în sondaje, partidul s-a rupt, pierde parlamentari, pierde electorat, iar, în opinia dumneavoastră, colacul de salvare pare a fi doar scandalul politic. Nimic mai eronat!

Azi USR aduce pentru a câta oară scandalul în Parlament, folosindu-se de instrumentul moțiunii simple.

În tot acest timp, USR ignoră în mod voit faptul că, sub conducerea lui Lucian Bode, Ministerul Afacerilor Interne este o instituție cu adevărat performantă, iar moțiunea pe care o avem astăzi în față nu constituie decât un efort de destabilizare a uneia dintre cele mai competente structuri guvernamentale, care dă dovadă de reziliență, echilibru și profesionalism, și un efort de lezare a imaginii ministrului Lucian Bode, care a preluat mandatul într-un moment critic pentru țara noastră.

Principiul USR este cunoscut. Dacă nu poți construi, distruge!

Vreau să vă vorbesc astăzi despre trei încercări cărora România le-a făcut și le face față în continuare: pandemia de COVID-19, intervenția brutală și complet ilegală a Federației Ruse în Ucraina, criza refugiaților și, bineînțeles, negocierile privind aderarea la spațiul Schengen.

Atunci când domnul Lucian Bode a fost învestit în funcția de ministru al afacerilor interne, țara noastră se confrunta cu o criză majoră determinată de pandemia de COVID-19.

Starea de urgență, iar mai apoi starea de alertă au mobilizat toate organele statului în jurul a două scopuri: protecția cetățeanului și prevenirea răspândirii virusului ucigaș.

Rolul Ministerului Afacerilor Interne a fost esențial în fiecare etapă a luptei împotriva COVID-19, întreg personalul fiind în alertă maximă, asigurându-se că măsurile adoptate sunt respectate, iar virusul nu va produce și mai multe victime.

Politica de transparență decizională a Ministerului Afacerilor Interne, sub conducerea domnului Lucian Bode, a făcut posibilă asigurarea unei linii de comunicare permanente cu cetățenii care au putut accesa în timp real informațiile despre situația pandemiei, dar și despre măsurile luate.

Mergând mai departe, agresivitatea Federației Ruse în ceea ce consideră vecinătatea apropiată a dus la recalibrarea aranjamentelor de securitate post-război rece, care, prin ricoșeu, sporește presiunile și asupra țării noastre.

Războiul este la granițele noastre și a provocat o serie de crize cu impact asupra securității și economiei.

Aproximativ 5 milioane de ucraineni au fost forțați să-și părăsească locuințele și să fugă din fața agresiunii ruse.

Ce a făcut România, vizavi de acest eveniment tragic? A devenit un exemplu de țară gazdă pentru refugiați.

Primele răspunsuri au fost inițiate de către Ministerul Afacerilor Interne care, în colaborare cu Departamentul pentru Situații de Urgență și Cancelaria Prim-ministrului, a înființat Grupul de lucru pentru gestionarea eficientă a refugiaților și acordarea imediată de ajutor umanitar.

Structurile ministerului au acordat nu doar sprijin și asistență, dar au și combătut eficient dezinformările, fake news-urile, atacurile cibernetice ale structurilor militare ruse asupra infrastructurilor critice.

Să nu uităm că suntem o țară cu triplă frontieră - națională, a Uniunii Europene și a NATO - și ne aflăm într-o poziție geopolitică strategică, un nexus geopolitic periculos.

Dacă am câștigat respectul cancelariilor europene, acest lucru s-a făcut și prin demersurile substanțiale ale Ministerului Afacerilor Interne.

Trebuie să fim conștienți că situația poate escalada oricând și că avem nevoie de continuitate și reziliență, de care structurile Ministerului Afacerilor Interne au dat dovadă.

Vreau să mai vorbesc despre distorsionarea unuia dintre cele mai mari eforturi diplomatice întreprinse de țara noastră: negocierile privind aderarea la spațiul Schengen.

Ministrul Lucian Bode a fost implicat direct în aceste negocieri, reușind să asigure o majoritate covârșitoare care să susțină România în acest demers.

Ministerul Afacerilor Interne menține un dialog activ și constant cu fiecare partener european, în special cu Comisia Europeană și cu președinția suedeză a Consiliului Uniunii.

La începutul acestui an, domnul ministru Bode a cerut omologului suedez un plan concret pentru deblocarea dosarului Schengen, iar nereușita de la finalul anului trecut este din cauza unor jocuri politicianiste ale unor parteneri europeni frustrați de situația lor politică internă, așa cum se întâmplă astăzi aici, la noi, în Parlament, păstrând palierele fix 1 la1.

Am abordat cele mai mari crize și provocări unde Ministerul Afacerilor Interne, sub conducerea ministrului Lucian Bode, a fost și este un factor de reziliență și susținere.

Reamintesc raportul anual privind traficul de persoane realizat de Departamentul de Stat al Statelor Unite ale Americii, care a apreciat activitatea Ministerului Afacerilor Interne și a scos România de pe lista de supraveghere a departamentului, ca urmare a progresului făcut de România în ultimul an.

Sub conducerea ministrului Lucian Bode, digitalizarea serviciilor oferite de Ministerul Afacerilor Interne face progrese într-un ritm alert.

Astfel, cazierul judiciar poate fi obținut și online, de la 1 februarie, din fața calculatorului de acasă.

Siguranța cetățenilor români este principala prioritate a Ministerului Afacerilor Interne. Acesta a fost scopul demarării unor proiecte esențiale precum sistemul de monitorizare electronică pentru asigurarea protecției victimelor violenței domestice și tragerea la răspundere a agresorilor, operaționalizarea sistemului informatic de monitorizare electronică sau implementarea unui nou sistem integrat de monitorizare a traficului rutier e-SIGUR.

Ministrul Afacerilor Interne vine cu planuri pragmatice și concrete și pentru anul 2023: continuarea proiectelor cărții electronice, extinderea proiectului monitorizării cu brățările electronice, construcția Spitalului de Urgență "Prof. dr. Gerota", implementarea "Horus" și "HeliPol", prin care Poliția rutieră va fi dotată cu elicoptere de patrulare, cu autospeciale, etiloteste și kituri de depistare a drogurilor, dar și o platformă IT care să permită procesarea în timp real a informațiilor.

 

Domnul Antonio Andrușceac (din sală):

Trebuie să țineți niște hoți și plagiatori în funcții!

Domnul Laurențiu-Dan Leoreanu:

Este păcat că în tot acest timp, în loc să veniți cu propuneri constructive, dragi colegi din USR, tot ceea ce faceți este să creați scandal. (Vociferări.)

Moțiunea dumneavoastră nu este altceva decât un demers politicianist, de pseudo-PR, care își propune să mascheze o gravă criză de leadership.

Am criticat cu toții Cancelaria Austriei pentru punerea intereselor politice mai presus de valorile europene, mai presus de bunăstarea cetățenilor Uniunii Europene.

Haideți să nu facem același lucru astăzi! Să nu dăm curs unei inițiative pline de ipocrizie!

Moțiunea s-a născut din scandal și va muri în uitare!

Să gândim pragmatic la prezentul și viitorul României!

Vă mulțumesc. (Aplauze.)

 

Domnul Dan Tanasă (din sală):

Schengen!

Domnul Ion-Marcel Ciolacu:

Și eu vă mulțumesc.

Din partea Grupului parlamentar al USR, domnul președinte Drulă Cătălin.

Vă rog.

Domnul Cătălin Drulă:

Mulțumesc, domnule președinte.

Stăteam și mă gândeam că nu știu dacă e mai rău să te apere Leoreanu sau să-ți scrie Mănăstire discursul. (Râsete. Aplauze.)

O voce din sală:

Lasă că ți l-au scris ție colegii!

Domnul Cătălin Drulă:

Doctorul Bode vorbea mai devreme de securism. Omul care-și amenință colegii de partid cu dosare de la "Doi și-un sfert", omul care, dacă aude "pădure", sare în mijlocul nopții cu mâna la chipiu, omul care și-a făcut un doctorat fake cu conducătorul Academiei SRI.

Domnul Lucian Nicolae Bode (din loja Guvernului):

Când ai fost ultima dată prin pădure?! (Aplauze.)

Domnul Cătălin Drulă:

Rușine!

Așa am fi vrut să-i spunem "Moțiunea Rușinii"!

Pentru că știți foarte bine cu toții că este o rușine să-l avem pe Lucian Bode ministru de interne. Și este rușinos și pentru PNL, și pentru PSD să trebuiască să-l apărați la votul de astăzi.

Avem, astăzi, pe masă, o nouă moțiune împotriva lui Bode, depusă de USR și Forța Dreptei, după cea din octombrie.

Atunci vă avertizam că vom rata Schengen-ul, pe mâna lui Lucian Bode, și că este un act de patriotism să votați acea moțiune și să-l demitem.

Nu v-ați găsit patriotismul și între timp am ratat Schengen-ul.

Lucian Bode a fost demonstrat plagiator, iar Mănăstire, stimați PNL-iști, vă amenință cu dosare de la "Doi și-un sfert".

 

Domnul Antonio Andrușceac (din sală):

După ce și-a bătut iubita!

Domnul Cătălin Drulă:

Spunea președintele vostru, al PSD și al PNL, președintele Iohannis spunea că hoții, în România, s-au cocoțat la vârful statului.

Așa este! Așa este!

Și el, Iohannis, patronează acest sistem.

Mai spunea același președinte că în politică și dacă există o suspiciune de plagiat trebuie să te retragi, să faci un pas în spate.

Astăzi, n-avem un om, avem vreo patru vicepreședinți ai Camerelor, premier, ministru de interne cu mai mult decât suspiciuni de plagiat.

Între timp am ratat Schengen-ul, avem licitații pentru mașini aranjate, domnul Bode și-a pus acoliții în posturi. Coleg de liceu, rudă a șefei de cabinet sunt șefi la diverse poliții din subordine, la frontieră, la alte poliții care sunt în subordinea dumnealui - o caracatiță întreagă a cuprins acest minister.

Și aș vrea să vă întreb, doamnelor din PNL, doamnelor din PSD, despre faptul că mâna dreaptă a domnului Bode, care amenință cu dosare de la "Doi și-un sfert", este un agresor de femei, dovedit cu ordin de restricție, aveți ceva de spus?

 

Domnul George-Nicolae Simion (din sală):

Bode e un agresor de români!

Domnul Cătălin Drulă:

O să vă tremure mâna când votați împotriva moțiunii ca să-l mențineți în funcție?

Și aș vrea să vă mai citez - e ziua citatelor - chiar din domnul Bode.

Domnul Bode spunea: "Plagiatul e un furt".

Păi, dacă e așa, atunci la vârful Ministerului de Interne avem astăzi un hoț.

Lucian, ești disperat! Te agăți de putere. Faci rău PNL, și asta e problema lor, dar faci rău României, și asta e problema mea și a noastră.

Faci rău unei țări pentru care luptăm și pe care o iubim.

Nu mă aștept astăzi să votați moțiunea.

Poate domnul Simonis repetă ce a făcut la ultima moțiune împotriva domnului Bode; un act lăudabil. A fost singurul care a avut curajul să voteze împotriva lui Lucian Bode. Poate mai mulți îi urmați exemplul, ca să vă puteți uita în oglindă. Dar mă îndoiesc, pentru că comportamentul vostru, de la PNL, în acest moment, deși știu că vă e rușine, comportamentul vostru, de la PSD, este unul de gașcă. Două găști de dăunători!

Însă, dacă cineva dintre voi va arăta coloană vertebrală și votează moțiunea, n-o să ezit să apreciez acest gest. Mă îndoiesc însă!

În timpul în care caracatița domnului Bode s-a așezat peste licitații, peste instituții, s-a extins peste tot, românii care ne-au trimis aici suferă. Cresc prețurile: 30%, 60% la zahăr, 30% la unt. Nu știu dacă v-ați uitat la asta! De ce? Pentru că voi puneți gaz pe focul scumpirilor, pentru că aveți nevoie de banii ăștia din scumpiri la buget ca să finanțeze această caracatiță.

Asta face rău României și nu o să vă lăsăm să faceți asta! Vom merge în fața românilor și le vom cere, la vot, să vă arate nota de plată. Nota de plată a furturilor, nota de plată a scumpirilor, pentru Bode și pentru toate nemerniciile pe care le faceți! (Aplauze.)

Domnul Ion-Marcel Ciolacu:

Vă mulțumesc.

Din partea Grupului parlamentar AUR, domnul președinte Simion.

Vă rog.

Domnul George-Nicolae Simion:

Aș dori, pentru anii în care miniștrii mai aveau decență și știau ce înseamnă o demisie de onoare, să ținem un moment de reculegere. (Rumoare.)

Nu trebuiau să se ridice, trebuiau să facă liniște, iar doamna Turcan, probabil, vorbind la telefon, acum este prea ocupată să țină un moment de reculegere.

Jumătate din colegii deputați de la Partidul...fost național și liberal sunt rușinați că trebuie să îl susțină pe acest caracter, care a ratat intrarea României în Schengen, în funcție.

Mai devreme colegii noștri au fost în curtea Guvernului, unde jandarmii și trupele speciale ale domnului Bode i-au scos cu forța, colegi parlamentari. Dacă erau parlamentari ai PNL sau ai PSD, probabil nu era cazul.

Dacă vreți să dați vina pe război pentru faptul că domnul ministru Lucian Bode se află încă în funcție, este o scuză penibilă.

Nu atentează nimeni la stabilitatea și siguranța țării în afara miniștrilor incompetenți pe care îi aveți în acest cabinet rușinos. (Aplauze.)

Domnul Ion-Marcel Ciolacu:

Vă mulțumesc.

Domnul deputat Benedek Zacharie.

Vă rog.

Domnul Benedek Zacharie:

Vă mulțumesc, domnule președinte.

Domnule ministru,

Stimați colegi,

Cu această nouă moțiune simplă depusă de inițiatori nu fac altceva decât să caute cu orice preț nod în papură, să mai bifeze o acțiune de imagine.

Într-un context geopolitic atât de fragil, România are nevoie de stabilitate. Instituțiile statului, cu atribuții în domeniul apărării, ordinii publice și a siguranței naționale, trebuie să acționeze într-un mediu intern predictibil și, cel mai important, în condiții de stabilitate.

UDMR dorește ca, în această perioadă instabilă, când la granițele României este un război, să păstrăm stabilitatea politică a țării.

Stimați colegi,

Coaliția aflată acum la guvernare nu s-a format pentru că unii sunt doctori în științe sau nu sunt, ci pentru a păstra stabilitatea politică, astfel încât România să poată traversa în bune condiții perioada de criză cauzată de războiul de la graniță și de creșterile de prețuri din domeniul energetic.

Ce putem vedea astăzi este că domnul ministru Lucian Bode a început să reorganizeze instituția pe care o conduce.

În ultima perioadă, Ministerul Afacerilor Interne se află într-un proces accelerat de reformă și dezvoltare.

Un lucru, pe care nu avem cum să-l trecem cu vederea, îl reprezintă proiectele digitalizării în care este implicat MAI.

Încorporarea instrumentelor IT în activitatea curentă a MAI a generat beneficii concrete pentru cetățenii acestei țări și a adus un plus de eficiență în asigurarea targetelor asumate instituțional.

De asemenea, Ministerul Afacerilor Interne implementează proiectul hub de servicii la nivel MAI, care are ca scop simplificarea accesului cetățenilor și a mediului privat la serviciile furnizate de către instituțiile publice. Cel mai recent produs este cazierul online, lansat pe 1 februarie 2023.

Sistemul informatic integrat pentru emiterea actelor de stare civilă este un alt proiect derulat de MAI, care asigură accesul facil al cetățenilor într-un mod rapid, modern și securizat la serviciile de stare civilă.

Vorbim despre un proiect ambițios care presupune centralizarea în formă electronică a informațiilor cu privire la documentele de stare civilă istorice din ultimii 100 de ani.

Iar exemplele pot să continue. Pot să continue cu E-siguranță, un proiect lansat de MAI, împreună cu Ministerul Transporturilor.

Stimați colegi inițiatori,

V-aș recomanda să lăsați deoparte secțiunile populiste și aceste acțiuni și aș fi foarte recunoscător dacă am pune cu toții umărul și ne-am concentra mai mult asupra problemelor reale ale populației.

În consecință, UDMR va vota împotriva moțiunii simple la adresa ministrului Lucian Bode.

Vă mulțumesc. (Aplauze.)

Domnul Ion-Marcel Ciolacu:

Vă mulțumesc.

Domnul deputat Antonel Tănase.

Vă rog.

Din partea grupurilor neafiliate.

Domnul Antonel Tănase:

Mulțumesc, domnule președinte.

Domnule ministru Lucian Bode,

Stimați colegi,

Domnule ministru,

Dumneavoastră nu știți că și Forța Dreptei a semnat moțiunea simplă împotriva dumneavoastră.

 

Domnul Gabriel Andronache (din sală):

Cine?

Domnul Antonel Tănase:

Noi, membrii grupării Forța Dreptei, susținem moțiunea simplă, pentru că dumneavoastră ați ratat aderarea României în Schengen.

Știți ce înseamnă asta, domnule ministru? Dumneavoastră ați spus-o - România pierde 10 miliarde de euro, circa 10 miliarde de euro, pentru că a ratat accesul în Schengen.

Acești bani ar trebui să fie imputați Guvernului și actualei majorități parlamentare, care susține!

Cui îi convine, de fapt, menținerea dumneavoastră, care aveți probleme de integritate? Faza cu instanța este doar un tertip de a trage de timp. Din punct de vedere academic, aveți o problemă.

Faptul că dați cu pumnul în masa JAI nu înseamnă că sunteți competent, domnule ministru, înseamnă că aveți o problemă!

Dumneavoastră v-ați aruncat în acest dosar pentru a vă spăla imaginea în urma plagiatului și a scandalului achizițiilor mașinilor BMW.

Noi, Forța Dreptei, am susținut acest demers ca un demers național, corect și patriotic. Dumneavoastră vă mențineți poziția, periclitând șansa României ca și în perioada următoare, până la sfârșitul anului 2024, să accedem în Schengen.

Din cauza asta, vom vota moțiunea simplă.

Domnul Ion-Marcel Ciolacu:

Și eu vă mulțumesc.

Domnule deputat Coarnă, mai este un minut, vă rog, și dumneavoastră.

Domnul Dumitru Coarnă:

Mulțumesc, domnule președinte.

Domnule ministru,

Eu nu am semnat moțiunea, dar o susțin. O să votez această moțiune simplă depusă împotriva dumneavoastră, din câteva argumente extrem de aplicate.

Să știți că plagiat înseamnă furt, domnule ministru - 228, 229 Cod penal. Înseamnă sancțiune de la 6 luni la 3 ani sau amendă penală, pe 228 Cod penal.

Să știți că atitudinea dumneavoastră vulnerabilizează Ministerul de Interne. Faptul că acest minister este condus de un om acuzat de o infracțiune clar că duce la decredibilizarea acestui minister. Iar dumneavoastră ar trebui să plecați dacă aveți, știu eu, onoare, pe care ar trebui să o controlați și să o regăsiți.

Despre Schengen, domnule ministru - la un moment dat, dumneavoastră erați în Schengen, dar România nu a mai intrat, am rămas afară - ar fi al doilea argument pentru care dumneavoastră ar trebui să plecați din fruntea acestui minister.

Cât despre autoturismele BMW, domnule ministru, să știți că și Polonia are un contract în derulare, cu aceeași firmă, aceleași caracteristici, dar, ce să vezi, la un preț mai mic cu 9.000 de euro, față de România, domnule ministru.

Să înțeleg că vorbim despre fraudă și aici? Bine, ar trebui Parchetul General să ne răspundă la această întrebare.

Dacă mai aveți un pic de demnitate, în condițiile în care sunteți demonstrat plagiator, adică furt intelectual, adică infractor, dacă se cercetează această infracțiune, eu cred că ar trebui să lăsați Ministerul de Interne să fie condus de un om care are atitudini și aptitudini profesionale pentru a menține Ministerul de Interne într-o zonă de credibilitate.

 

Domnul Ion-Marcel Ciolacu:

Mulțumesc.

Domnul Dumitru Coarnă:

Mulțumesc, domnule președinte.

Domnul Ion-Marcel Ciolacu:

Domnul deputat Axinia Adrian-George, vă rog.

Domnul Adrian-George Axinia:

Mulțumesc, domnule președinte.

Domnule ministru,

Stimați colegi,

Dacă PNL dorește să înoate în ape tulburi cu pietroiul de moară, Lucian Bode, agățat de gât, este fix treaba liberalilor. România merită, însă, un ministru de interne imaculat, care să ne reprezinte cu cinste în plan internațional și să aibă credibilitate în fața structurilor de ordine publică pe care le conduce.

Simpla perpetuare a lui Lucian Bode în funcția de ministru de interne este o problemă uriașă pe care o are Guvernul României. Nimeni nu vrea să discute, să dea mâna și să se afișeze cu un plagiator.

Domnule Bode,

Nu vă mai agățați de fotoliul de ministru, știind oricum că peste 3 luni oricum veți pleca din Guvern!

Ideea că ați putea rămâne în Executiv și după rotativă este inacceptabilă, în condițiile acuzațiilor care vi se aduc.

Dacă a mai rămas o fărâmă de onestitate în dumneavoastră, domnule Bode, trebuie să recunoașteți că s-au adunat prea multe probleme pe care nu ați reușit să le lămuriți. Și o să vă reamintesc câteva:

- acțiunea în justiție împotriva Universității care v-a acordat titlul de doctor, pentru a bloca analiza lucrării de doctorat;

- eșecul negocierilor în Schengen;

- achizițiile de BMW-uri;

- acuzațiile privind acțiunile discreționare în DGPI;

- prăbușirea încrederii în acțiunile poliției naționale, după problemele pe care le fac cei angajați din sursă externă;

- achizițiile fictive de uniformă sau contractele de uniformă acordate unei firme cu doi angajați;

- amenda discreționară dată de CNA unor jurnaliști care v-au criticat;

- acuzațiile de kompromat - desfășurat chiar de poliție, împotriva jurnalistei Emilia Șercan.

Stimați colegi de la PNL,

În 2014, președintele dumneavoastră, domnul Klaus Iohannis, promotorul formei fără fond, "România Educată", a câștigat alegerile, insistând inclusiv pe cartea plagiatorului "Pinocchio", cel care era la momentul respectiv prim-ministru.

E vremea să vă treziți și să nu-l mai țineți în brațe pe plagiatorul Bode, din cauza căruia am eșuat în negocierile privind aderarea în spațiul Schengen!

Grupul parlamentar AUR din Camera Deputaților susține moțiunea de astăzi și îi cere ministrului Bode să demisioneze înainte de a fi prea târziu.

Vă mulțumesc. (Aplauze.)

Domnul Ion-Marcel Ciolacu:

Și eu vă mulțumesc.

Din partea Grupului PSD, domnul Simonis Alfred, vă rog.

Domnul Alfred-Robert Simonis:

Mulțumesc, domnule președinte.

Stimate colege,

Stimați colegi,

Trebuie să scoatem în evidență faptul că sunt foarte, foarte puține de spus despre această moțiune simplă împotriva ministrului de interne, atât pentru faptul că textul acesta este unul mediocru, prezentat mediocru... (Vociferări.) ...și susținut de cei care au depus această moțiune, într-o formă mai puțin energică decât ne-am fi așteptat la o moțiune mult-anunțată, luni de zile sau săptămâni, înainte de momentul acesta.

Stimați colegi de la USR,

Mi-amintesc că - apropo de semnalul și de invitația pe care o făceați la adresa colegilor din PSD, de a avea curaj și de a vota o moțiune împotriva unui ministru reprezentant al Partidului Național Liberal - vă amintesc faptul că dumneavoastră și partidul dumneavoastră ați ieșit de la guvernare, ați plecat de la guvernare strict pentru faptul că un ministru al dumneavoastră, de altfel, foarte puțin performant, domnul Ion Stelian, a fost demis din funcția de ministru al justiției. Și atunci explicați cum fiecare partid trebuie să aibă independență totală cu privire la numele pe care le propune în Guvern.

Ceea ce vă supăra pe dumneavoastră în urmă cu un an de zile, de ce ne îndemnați pe noi să facem astăzi? Asta, ca principiu.

Pe de altă parte, vorbind despre textul moțiunii simple, e adevărat ceea ce a constatat domnul ministru, Lucian Bode, și anume, faptul că aproape deloc nu faceți referire la mandatul de ministru al domniei-sale. Și asta înseamnă, pe deducție logică, faptul că nu aveți nimic a-i reproșa domnului Lucian Bode, în ceea ce privește mandatul de ministru de interne al României. Pentru că, altfel, ați fi spus acolo și ceea vă deranjează din activitatea domniei-sale.

 

Domnul Ștefan-Iulian Lőrincz (din sală):

Nu poate fi luat în serios.

Domnul Alfred-Robert Simonis:

Ați făcut referire, în schimb, la acele acuzații de plagiat. Și bineînțeles că într-un stat de drept, într-o țară democratică, deciziile sau verdictele nu le dau nici jurnaliștii, nu le dau nici politicienii, și e bine să fie așa, ci se dau în instanțe.

Însă, dacă tot vorbim despre acea lucrare de doctorat a domnului Bode, vreau să vă amintesc, stimați colegi, faptul că domnul Bode avea scrisă acea lucrare de doctorat și când era ministru în Guvernul în care erați și dumneavoastră. Și dumneavoastră, domnule Drulă, și dumneavoastră, domnule Barna, și alți 6-7 miniștri ai USR! Nu v-am văzut foarte supărați, când erați colegi de partid, de coaliție de guvernare - poate de aceea vă și spuneți "Lucian" și "Cătălin", că am văzut că e la modă -, pe motiv că ar avea niște acuzații domnul Bode, la care trebuie să răspundă, de plagiat.

Am văzut că, mai nou, sunteți toți doctori și știți să evaluați lucrări de doctorat. Cumva se explică. Dar asta, cu altă ocazie.

Eu cred că cel mai bine ar fi să așteptăm deciziile instanțelor și cei care sunt specialiști în domeniu să ne spună adevărul.

Dar, dacă tot vă place teoria aceea că fiecare acuzație trebuie să fie urmată de o demisie, nu pot să nu-mi amintesc câteva nume celebre din USR, care sunt acuzate... au fost sau sunt acuzate, în aceste momente, de diferite fapte. Și poate că ar trebui să începeți dumneavoastră cu exemplul de a-i face să demisioneze.

Că vorbim despre doamna Armand, care este acuzată de o instituție publică, instituție a statului român... (Aplauze.)

Voci de la PSD:

Bravo! Bravo! (Aplauze.)

Domnul Alfred-Robert Simonis:

...nu de politicieni... (Aplauze.) ...de o instituție a statului român, care spune că a furat niște bani, că asta spune ANI acolo, fără să aibă dreptul; că vorbim despre Allen Coliban... (Râsete.) ...sau care e accentul aici, care și el a transferat un milion de euro din conturile primăriei pe care o conduce, într-un ONG al domniei-sale... (Vociferări.) ...că vorbim despre domnul Barna, care a fost... (Vociferări.) ...la un moment dat acuzat, nu știu dacă mai e... (Vociferări.) ...de OLAF sau de altcineva; că vorbim despre alți colegi care sunt în situația asta; că vorbim despre doamna... Mihăilă se numea, un... cu adevărat, un ministru extrem de important al USR, care a cumpărat vaccinuri de un miliard de euro, pe care le-am aruncat la gunoi.

Practic, s-a furat un miliard de euro din bugetul statului și noi ne ocupăm de cu totul și cu totul altceva, mai puțin de ceea ce ar trebui să ne preocupe. Și noi, și dumneavoastră!

Că vorbim despre câțiva colegi incompatibili pe care îi aveți dumneavoastră, tot în urma unor decizii ale ANI, nu v-am văzut să cereți demisia colegilor dumneavoastră, nu v-am văzut să-i acuzați pe aceștia. Ba mai mult, de câte ori cineva acuză - și când spun "cineva", mă refer la instituții ale statului român, nu la părerile unor politicieni - acuză pe cineva de la USR, acesta are dreptul să beneficieze de prezumția de nevinovăție.

Când e de la PNL, de la PSD sau de la oricine altcineva, nu există acest drept.

Și e o fractură logică pe care la un moment dat o veți deconta sau va trebui să o explicați, pentru că viața politică e lungă. Nu știu cât de lungă pentru dumneavoastră, dar pentru ceilalți, cu siguranță, e mai lungă. (Vociferări.)

Nu vreau să creez o polemică. Vă spuneam că textul este unul mediocru. Dezbaterile, în cadrul unei moțiuni simple, ar fi trebuit să fie de cu totul și cu totul altă natură, mult mai tehnice, mult mai așezate.

Este regretabil că o generație de oameni politici, generația mea, care au reușit să convingă la un moment dat electoratul în această țară și au intrat în Parlament, înțeleg să facă politică în modul acesta.

Vă invit, stimați colegi de la USR, să vă uitați la dezbaterile parlamentare ale anilor '90, unde oameni care aveau... erau crescuți în cu totul și cu totul alte vremuri, crescuți, educați - și au avut activitatea profesională în comunism -, erau, în cadrul acestor dezbateri, mult mai așezați, mult mai verticali, mult mai aplicați, mult mai tehnici, fără atacuri la persoană, fără mizerii, cu acuzații care uneori puteau fi dovedite, eventual, și în niciun caz, în niciun caz, întreaga dezbatere publică nu era ocupată de tipul acesta de șopârle care erau aruncate în spațiul public.

E adevărat că pe vremea aceea nu se băgau milioane de euro într-o campanie de denigrare a unui singur om. Pentru că trebuie să spunem acest lucru, ați băgat aproape două milioane de euro în această campanie și promovare de presă, împotriva ministrului de interne.

Mulțumesc. (Aplauze. Vociferări.)

Domnul Ion-Marcel Ciolacu:

Vă mulțumesc.

(Domnul deputat Radu-Dinel Miruță solicită să ia cuvântul.)

Domnule deputat Miruță, am făcut... (Vociferări.)

Vă rog frumos! (Vociferări.)

Vă rog! Vă rog! (Vociferări.)

Stați, că nu vă dau cuvântul.

Când am prezentat moțiunea, am spus foarte clar, înainte de a trece la prezentarea... rog liderii grupurilor parlamentare să depună la secretarii de ședință lista cu numele deputaților înscriși la dezbateri.

Nu vă supărați, nu ați fost pe acea listă.

Aceeași rugăminte am și la domnul Muncaciu Sorin. (Vociferări.)

Așa scrie la Regulament.

Am înțeles că au rămas 30 de secunde sau 50 de secunde. Nu putem conduce Parlamentul României cu această șmecherie. (Vociferări.)

Domnule Stelian Ion, presupun că doriți drept la replică, vă rog. (Vociferări.)

(Discuții la prezidiu cu domnul deputat Liviu-Ionuț Moșteanu.)

Domnul Stelian-Cristian Ion:

Mi-ați rostit numele amintind de acea... acea împrejurare a demiterii, spunând despre ineficiența în calitate de ministru.

Da, nu am fost atât de eficient cum este domnul Cătălin Predoiu, care știe dinainte sentințele ce urmează să fie pronunțate în dosarele penale. (Aplauze. Vociferări.)

Nu am fost la fel de eficient ca domnia-sa când a fost vorba despre a crea o legislație care permite zilele acestea să se mute din pix judecătorii din completurile care judecă fapte de corupție, e adevărat. (Vociferări.)

Aceasta este eficiența de care dau dovadă miniștrii dumneavoastră.

Și făceați referire la acea prezumție de nevinovăție.

Da, trebuie să beneficieze fiecare de prezumția de nevinovăție, dar vă reamintesc că, de la tribuna Parlamentului, domnul ministru Bode a arătat lumii întregi, României întregi, v-a arătat dumneavoastră, în flagrant, cum ar veni, că își bagă nasul în dosarele penale.

Chestiunea asta nu mai ține de prezumția de nevinovăție. E un lucru pe care l-ați văzut dumneavoastră - a amenințat, de la tribuna Parlamentului, domnul Bode, un parlamentar din opoziție... (Vociferări.) ...făcând referire la acele dosare de care are cunoștință în calitate de ministru.

Doar și pentru lucrul acesta trebuie să își dea demisia din funcția de ministru de interne! (Aplauze. Vociferări.)

(Discuții la prezidiu cu domnul deputat Liviu-Ionuț Moșteanu și domnul deputat Sorin-Titus Muncaciu.)

Domnul Ion-Marcel Ciolacu:

Mulțumesc.

Domnul deputat Roman Florin, vă rog.

O voce de la USR:

Un plagiator apără un alt plagiator!

Domnul Florin-Claudiu Roman:

Doamnelor și domnilor deputați,

Întotdeauna cei de la USR s-au prezentat ca fiind diferiți de noi toți. Și prin această moțiune ei spun că sunt diferiți, oameni noi. Vă amintiți, "oameni noi în politică".

Numai că ei vor să fie și jucători, și judecători.

Haideți să vă readuc aminte, domnilor de la USR - a amintit și domnul Simonis -, de partea științifică a colegului dumneavoastră, primarul Brașovului, domnul Coliban. A mințit în CV că a absolvit Facultatea de Automatizări și Calculatoare. Doi profesori i-au dat peste nas. Nu doar că nu a terminat facultatea niciodată, nu contează că au fost foarte mulți ani, dar și-a și scris în CV că a absolvit această facultate.

Domnul Coliban, colegul dumneavoastră, primarul Brașovului, a mințit s-au n-a mințit? Vă întreb și pe dumneavoastră. (Vociferări.)

Și ce ați făcut, voi, de la USR, stimați colegi? Zid în jurul primarului Brașovului care a mințit în CV. Asta ați făcut dumneavoastră. Dublul limbaj, ipocrizia vă sunt total caracteristice.

Și îmi pare rău că în USR sunt și oameni buni, dar sunt și mulți care au tupeul să vină să ne spună, celor care am avut curajul să rămânem la școală în România, ei, copii de bani-gata care au învățat afară, că le-a dat tăticul bani să învețe afară, că noi suntem de vină că am rămas să învățăm în România.

Vreau să vă mai spun despre un alt caz, Vlad Voiculescu.

Vă amintiți cazul Vlad Voiculescu și diploma din Austria? Și ce-ați făcut atunci? La fel, zid în jurul lui Vlad Voiculescu.

 

Domnul Cristian-Gabriel Seidler (din sală):

A publicat diploma!

Domnul Florin-Claudiu Roman:

Și voi veniți și spuneți că voi sunteți morali?! Asta înseamnă moralitate?! (Vociferări.)

În cazul Bode, avem trei verdicte...

O voce de la USR:

Să-ți fie rușine!

Domnul Florin-Claudiu Roman:

...din partea aceleiași universități.

Primul verdict vine și spune - domnul Bode este îndreptățit să primească titlul științific de doctor.

Aceeași universitate, la presiunea dumneavoastră și la sesizarea dumneavoastră, vine și spune - verdict, atenție, verdict -verdictul este 2 și ceva; e ceva plagiat, 2 și ceva.

O voce de la USR:

Doi și un sfert!

Domnul Florin-Claudiu Roman:

Iar ulterior, aceeași universitate vine și spune, nu e bine nici ce-am spus prima dată, nu e bine nici ce-am zis a doua oară, e profund viciată, e profund plagiată.

Vă întreb - puneți-vă în situația domnului Bode, v-ați fi apărat și voi - dacă vin verdictele 3, 4, 5, 6, 7, 8, de care ținem cont?

Eu regret că domnul rector de la Cluj a dus o universitate de prestigiu, cum este UBB, în această zonă a jocurilor politice.

 

Domnul Iulian Bulai (din sală):

Hai, termină cu prostiile, că are dreptate!

Domnul Florin-Claudiu Roman:

UBB este o unitate de prestigiu care nu merită mânjită de oameni care fac politica USR.

Probabil va fi candidatul dumneavoastră, dar să se hotărască, vrea să-și vadă de facultate sau vrea să facă politică!

Corect ar fi s-o spună în față românilor.

 

Domnul Radu-Dinel Miruță (din sală):

Dumneavoastră, ori doctorat, ori politică! (Vociferări.)

Domnul Florin-Claudiu Roman:

Dragii mei colegi,

Ați premeditat și chiar ați scris în laboratoarele USR - și aici... (Râsete. Vociferări.) ...domnule Drulă, mă uit la dumneavoastră - e adevărat, cu Dacian, dar v-a plecat - un capitol intitulat "Plagiatul, justiție socială". (Vociferări.)

Și o să vă mai spun ceva. (Vociferări.)

Ați premeditat, pentru că la instalarea Guvernului Cioloș - țineți minte ce vă spun, poate nu știți ce făcea Dacian... (Vociferări.) ...colegul dumneavoastră a cerut imediat instalarea marelui profesor Mircea Dumitru, un alt "monument" - între ghilimele, să cităm -, de moralitate, la CNATDCU. Asta a fost prima cerință a lui Dacian.

De ce? Pe cine a cerut? Pe un domn despre care timp de 10 ani s-a spus că este colaborator al Securității. Marele "monument" de moralitate a negat, până i-a venit patalamaua oficială - domnule Dumitru, ați colaborat.

Pe cine a promovat domnul Cioloș? Pe colaboratorul. De ce l-a pus pe colaboratorul? Pentru ca acest colaborator să dea verdicte - dacă e de la PNL, e plagiat; dacă e de la USR, e Ariel. (Vociferări.)

Asta vă vreți voi, un fel de Ariel fără moralitate. (Vociferări.)

Ați vorbit de foarte multe ori despre "fără penali în funcții publice", dar ați aplicat dublu standard când a fost vorba despre penalii voștri.

Ați vorbit despre o Românie...

 

Domnul Ion-Marcel Ciolacu:

Încercați să finalizați!

Domnul Florin-Claudiu Roman:

...fără hoție, dar ați luat subvenția... ați luat din subvenție, din banii noștri, să-i plătiți salariu de lux lui Ghinea.

Și, domnule Drulă, atenție la suveicile care merg spre clienții dumneavoastră! Apropo de Parchet, dacă aveți curaj, mergeți în fața Parchetului și arătați-le ce faceți cu banii noștri din subvenții! (Vociferări.)

Spun tot mai des colegii dumneavoastră care vă părăsesc că sunteți dictator, că democrația a fost îngropată și că sunteți mai rău decât PNL și PSD. (Râsete. Vociferări.)

Sondajele arată că și românii cred la fel.

Și, în final, vă lansez o provocare.

Vă rog frumos, mâine, fiecare dintre dumneavoastră prezentați-vă la universitățile pe care le-ați absolvit, faceți-vă cerere că solicitați să vă fie verificată lucrarea de disertație sau lucrarea de doctorat pe softul antiplagiat.

Vă rog să faceți acest lucru, nu vă fie frică, eu am făcut-o, aveți curaj!

Mergeți să vedeți cât de curați sunteți!

Ce ironie, oameni buni! Am auzit astăzi oameni fără școală criticându-i pe cei care au prea multă școală. (Râsete.) Și i-am auzit pe copiii... (Vociferări.) ...celor plecați... (Vociferări.) ...să învețe în străinătate, pe banii mămicii și ai tăticului, criticându-i pe cei care au avut curajul să rămână să-și facă studiile în România. (Vociferări.)

Cât despre Schengen... (Vociferări. Gălăgie.)

 

Domnul Ion-Marcel Ciolacu:

Vă rugăm...

Domnul Florin-Claudiu Roman:

...un singur partid a făcut România...

 

Domnul Ion-Marcel Ciolacu:

...să finalizați.

Domnul Florin-Claudiu Roman:

...și acela se numește USR.

Rușine să vă fie! (Aplauze. Vociferări.)

Voci din sală:

Bravo! (Aplauze.)

Domnul Ion-Marcel Ciolacu:

Mulțumesc.

Domnule ministru, aveți cuvântul, dacă doriți. (Vociferări.)

Voci de la USR:

Mai avem un minut!

(Domnul deputat Cătălin Drulă solicită să ia cuvântul.)

Domnul Ion-Marcel Ciolacu:

Aveți doar drept la replică, dacă doriți, domnule Drulă.

Poftiți, domnule Drulă, vă rog, scuzați-mă!

Doriți?

Voci de la USR:

Da.

Domnul Ion-Marcel Ciolacu:

Domnule ministru, vă deranjează...

 

Domnul Lucian Nicolae Bode (din sală):

Nu.

Domnul Ion-Marcel Ciolacu:

...acest minut?

Vă rog, domnule Drulă.

 

Domnul Cătălin Drulă (din sală):

E un fan al democrației, nu e dictator ca mine.

Domnul Ion-Marcel Ciolacu:

Să știți că puteam, de la Grupul PSD, dacă voiați pe domnul Roman, mai are 10 minute. Dacă vreți, îl chem la tribună. (Râsete. Vociferări.)

Domnul Cătălin Drulă:

Festivalul acesta de desene animate de mai devreme are totuși, dincolo de aspectul ridicol, o consecință tristă. Cei care muncesc pe bune și fac școală, și cercetează, și stau și își tocesc coatele, și fac masterate și doctorate sunt cei care suferă cel mai mult din cauza unei clase politice - și aici citez, unul dintre dumneavoastră, dar nu-mi aduc aminte exact cine a spus-o recent: "La ce le trebuie, domnule, și doctorat?". Și asta e o întrebare foarte bună!

Aveți funcții, aveți instituții, aveți tot statul român, de ce vă trebuie? E un sindrom al parvenitului să vă agățați un doctorat fake. Că n-a atins niciunul dintre politicienii aceștia cu plagiate vreodată băncile acelea sau școala sau biblioteca; le-a scris un script, știți foarte bine, care, dacă a fost mai bun, a ieșit procentul acela mai mic sau, dacă a fost mai slab, a ieșit un procent mai mare.

Dincolo de asta, o persoană ca Lucian Bode este, în momentul de față, pentru România, o vulnerabilitate... o vulnerabilitate în discuțiile care au loc în JAI, o pată pe obrazul țării, o rușine pentru voi, ca partid, care aveți "L" în nume, de la "Liberal", dar care a devenit "l" de la laș. (Aplauze.)

O voce de la USR:

Bravo! (Aplauze.)

 

Domnul Lucian Nicolae Bode (din sală):

Curajosule!

Domnul Ion-Marcel Ciolacu:

Domnule ministru, vă rog.

Domnul Lucian Nicolae Bode:

Doamnelor și domnilor deputați,

Sincer, mă așteptam ca astăzi să discutăm despre lucruri serioase - despre mandatul meu în fruntea Ministerului Afacerilor Interne, despre provocările de securitate la adresa României, despre Schengen, despre cum îmbunătățim dotările și cum stopăm deficitul de personal din minister, spre exemplu.

 

Domnul Ștefan-Iulian Lőrincz (din sală):

Nu te putem lua în serios!

Domnul Lucian Nicolae Bode:

Ascultându-l pe domnul Drulă, am realizat cu toții că fie nu știe ce a semnat, fie nu ați scris-o voi, pentru că, altfel, nu-mi explic cum într-o moțiune simplă, când știți Regulamentul, bănuiesc, că sunteți de ceva vreme pe aici, prin Parlament, ar trebui să vorbiți despre chestiuni de politică internă, despre minister și nu vorbiți, iar când veniți și prezentați moțiunea, vorbiți cu totul altceva decât ceea ce ați scris în moțiune.

 

Domnul Bogdan-Ionel Rodeanu (din sală):

Subțire! Subțire!

Domnul Lucian Nicolae Bode:

Sigur, domnul Drulă ține morțiș să ne spună el cum stă treaba cu transparența, cu corectitudinea și cu demnitatea, el, singurul membru al Guvernului, din ultimii 30 de ani, căruia i-a crescut averea de cinci ori în timpul mandatului de ministru, iar investițiile, de 100 de ori. (Aplauze. Vociferări.)

 

Doamna Cristina-Mădălina Prună (din sală):

Doamne, ce penibil ești!

Domnul Lucian Nicolae Bode:

Și încă ceva, domnule Drulă, mai ușor cu chipiul pe scări!

În ceea ce îi privește pe fugarii din PNL, care vorbesc despre hoție cu atâta patos, văd paiul din ochiul altora, dar nu și bârna din ochiul lor! Dați lecții de moralitate altora și pozați în imaculați!

Nu e frumos, domnule Antonel Tănase. Nu e frumos ca dumneavoastră să vorbiți despre hoție. Nu e frumos. (Râsete.)

În încheiere, o să mai fac o singură mențiune, referitoare la Schengen. Pentru că ați avut tupeul să vorbiți tocmai voi, cei de la USR, despre acest obiectiv de țară al României. (Vociferări.)

O voce de la USR:

USR e de vină!

Domnul Lucian Nicolae Bode:

România a fost și este pe deplin pregătită, din punct de vedere tehnic, pentru aderarea la spațiul Schengen. Și acesta este un adevăr care s-a reflectat în rapoartele misiunilor de evaluare, în aprecierile și susținerea Înalților Oficiali... (Vociferări.) ...europeni și, mai ales, în votul de încredere dat de majoritatea covârșitoare a statelor membre la Consiliul JAI din decembrie, anul trecut.

 

Domnul Viorel Băltărețu (din sală):

Nu e pe majoritate, e pe unanimitate!

Domnul Lucian Nicolae Bode:

Felicit încă o dată, aici, în fața dumneavoastră, structurile Ministerului Afacerilor Interne, pentru eforturile pe care le-au depus și pentru contribuția lor reflectată în acest vot majoritar pozitiv.

O țară întreagă a înțeles că Austria a nedreptățit România. Și am văzut cu toții reacțiile românilor de rând.

Știți cine nu a înțeles? Evident, USR nu a înțeles... (Vociferări.)

 

Doamna Cristina-Mădălina Prună (din sală):

USR e de vină!

Domnul Lucian Nicolae Bode:

...ca de obicei, nimic în afara scandalului, a sabotajului, a ponegririi iraționale a propriei țări.

Nici până acum nu ne-ați spus, domnule Drulă, cum v-ați permis dumneavoastră, ca om politic și ca parlamentar român, să impuneți mesaje anti-Schengen în punctajul de partid. De ce era obligatoriu ca membrii dumneavoastră să dea în mod continuu mesaje negative despre instituțiile cu rol activ în aderarea României la spațiul Schengen?

Și aveți nesimțirea să veniți aici și să ne spuneți că iubiți România!

Cu toate aceste minciuni și acțiuni antiromânești, v-ați făcut de râs aici, în țară. Ca atunci când le-ați spus românilor că mandatul vostru nu e scoaterea României din criză - vă aduceți aminte... (Vociferări.)... domnul Barna! - și ați fugit în mod rușinos de la guvernare.

Însă, cu toate aceste mesaje concertate pe Schengen, cu tentativa blocării Legilor justiției și a ridicării MCV pentru România, precum și cu toate aceste atacuri absurde asupra instituțiilor, ați făcut de râs România în fața partenerilor noștri externi.

De când cu dezertarea voastră din Guvern, poate rebrandingul trebuia să fie ceva mai descriptiv, să arate implicarea în acest demers al României.

"Uniunea Sabotăm România" ar fi fost, deci, mai potrivit.

Punctul ne arată doar că ați terminat cu politica și că atât s-a putut.

De aceea, domnilor de la USR. și Forța Dreptei, oricât m-ați ataca sau ați ataca Partidul Național Liberal și oricâte moțiuni cu dedicație ați depune, nu o să deveniți mai relevanți, pentru că ați rămas doar o oaste de strânsură, o mână de dezertori din Guvern sau din propriul partid. Sunteți doar zgomot, ipocrizie și minciuni în cădere liberă. Pentru voi, totul este o vânătoare politică, construită în jurul meu, de data aceasta.

Voi aveți adevărul vostru, pe care îl prezentați și nimeni nu are dreptul să-l conteste. Dați verdicte, uitând că doar justiția o poate face.

Am încredere în justiție și nimeni nu poate fi mai presus de lege în această țară.

Vă mulțumesc. (Aplauze.)

Domnul Ion-Marcel Ciolacu:

Stimați colegi,

Am încheiat dezbaterile asupra moțiunii simple.

Votul asupra moțiunii nu va fi astăzi, va fi în ședința de vot final din ziua de miercuri, 8 februarie.

Urmează prezentarea pe scurt a interpelărilor adresate membrilor Guvernului.

(Domnul deputat Antonel Tănase solicită să ia cuvântul.)

Domnule Tănase, drept la replică la un ministru nu este conform Regulamentului.

Vă mulțumesc mult.

În această calitate a luat cuvântul domnul Bode.