Sunteți în secțiunea: Prima pagină > Proceduri parlamentare > Dezbateri > Calendar 2023 > 06-02-2023

Ședința Camerei Deputaților din 6 februarie 2023

7. Prezentarea interpelărilor adresate Guvernului.  
  7.9 Romeo-Daniel Lungu

Domnul Vasile-Daniel Suciu:

Domnul Romeo Lungu. Și Daniel.

Se pregătește domnul Roman și, după aceea, domnul Petrețchi.

Domnul Romeo-Daniel Lungu:

Mulțumesc, domnule președinte.

Interpelare adresată domnului Sebastian Burduja -"Respectarea legii de către directorul general provizoriu al Companiei Naționale Poșta Română S.A.".

În cadrul emisiunii "În fața ta", difuzată în data de 5 februarie, la un post de televiziune, domnul Valentin Ștefan, director general provizoriu al companiei Naționale Poșta Română S.A., companie aflată sub autoritatea ministerului pe care îl conduceți, a fost întrebat de către moderator - de ce nu dă afară oamenii care se opun planurilor sale? Răspunsul domnului Ștefan - "Poate cea mai mare greșeală pe care am făcut-o la companie de când am preluat a fost să încerc să respect opinia fiecăruia, să respect tot ce scrie, la virgulă, în lege, contractul colectiv de muncă și toate celelalte documente interne...".

Cu toate acestea, în ceea ce privește respectarea legii, conform articolelor apărute în presă, angajații companiei au primit în plic două documente - un formular de acord prin care salariaților li se cere să își manifeste acordul ca să le fie reținută și virată către sindicat cotizația lunară și formularul ANAF 230, prin care li se recomandă să vireze procentul de 3,5% din impozitul pe venit Fundației Poșta Română, formular completat cu datele personale ale angajaților.

Un drept la replică al companiei precizează că este opțională completarea celor două documente.

Art. 1 din Constituția României stipulează clar că respectarea legilor este obligatorie. De asemenea, Legea nr. 367/2022 privind dialogul social, la art. 24, prevede că "la cererea organizației sindicale și cu acordul membrilor acesteia, angajatorii vor reține și vor vira sindicatului cotizația de sindicat pe statele lunare de plată".

Având în vedere acestea, vă întreb:

Este morală conducerea unei companii naționale de către o persoană care consideră că respectarea legii este o greșeală?;

A existat solicitarea organizației sindicale de atașare a solicitării acordului angajaților pentru reținerea și virarea cotizației lunare conform legii?;

Constituie presiune la adresa angajaților sugerarea de către angajator direcționarea procentului de 3,5% din impozit către Fundația Poșta Română?;

Când a fost înființată Fundația Poșta Română, deoarece în Registrul Național al ONG-urilor, secțiunea Fundații, disponibil pe pagina Ministerului Justiției, în forma actualizată la data de 30 ianuarie 2023, nu se regăsește această fundație, singurele informații disponibile fiind o pagină de pe o rețea socială care are prima publicare pe 15 decembrie 2022?

Mulțumesc.