Sunteți în secțiunea: Prima pagină > Proceduri parlamentare > Dezbateri > Calendar 2023 > 02-05-2023

Ședința Camerei Deputaților din 2 mai 2023

12. Prezentarea interpelărilor adresate Guvernului.  
  12.2 Alexandra Huțu

 

Domnul Ilie Dan Barna:

  ................................................

Mergem mai departe.

Huțu, Alda?

Vă rog.

Alexandra Huțu? (Vociferări.)

Doamna Alexandra Huțu:

Mulțumesc.

Interpelarea mea este adresată Ministerului Tineretului, Familiei și Egalității de Șanse, doamnei ministru Gabriela Firea.

Stimată doamnă ministru,

Este important că inițiativele pe care le-ați propus au fost materializate în programe concrete, cu utilitate socială, atât pentru sprijinirea familiilor care își doresc copii, dar nu pot avea, din motive medicale, precum și pentru posibilitatea oferită tinerilor să investească în propria formare profesională, să achite tratamente medicale, dar și pentru susținerea familiilor cu resursele necesare pentru plata activităților extrașcolare ale copiilor sau achiziționarea de aparatură ori instrumente pentru formarea vocațională.

În urma deciziei pe care ați luat-o, de extindere a celor 3 programe, "Programul social pentru creșterea natalității", "Family Start" și "Student Invest", ca rezultat al numărului mare de solicitări pe care le-ați primit din partea populației, vă rog să-mi răspundeți la următoarele întrebări:

- În cadrul "Programului social pentru creșterea natalității", care este numărul de contracte semnate, de vouchere emise și de servicii medicale decontate până la data de 1 mai 2023, atât la nivel național, cât și la nivel local, detaliat pentru fiecare județ în parte?;

- Care este numărul de beneficiari care au solicitat, dar și numărul celor cărora li s-au aprobat împrumuturile cu dobândă subvenționată de stat, evidențiat distinct pentru programele "Student Invest" și "Family Start"? Vă solicit situația detaliată până la data de 1 mai 2023, atât la nivel național, cât și la nivel local, pe fiecare județ în parte. De asemenea, dacă există o inventariere a tipurilor de cheltuieli solicitate de beneficiari în cadrul acestor ultime două programe, vă rog să le detaliați, atât la nivel național, cât și la nivel local, pentru fiecare județ.

Și ultima întrebare:

- Care este data estimativă de adoptare în Guvern și transmitere către Parlament a programelor anunțate pentru sprijinirea familiilor în ceea ce privește creșterea copiilor?

Solicit răspuns în scris, în termenul prevăzut de lege.

Vă mulțumesc.

Deputat al PSD de Botoșani, Alexandra Huțu.

Domnul Ilie Dan Barna:

Vă mulțumesc, doamnă deputat.

Adrian Alda?