Sunteți în secțiunea: Prima pagină > Proceduri parlamentare > Dezbateri > Calendar 2023 > 02-05-2023

Ședința Camerei Deputaților din 2 mai 2023

12. Prezentarea interpelărilor adresate Guvernului.  
  12.4 Dan-Constantin Șlincu

 

Domnul Ilie Dan Barna:

  ................................................

Vă rog, domnule Șlincu, v-a cedat locul colegul meu, aveți cuvântul.

Domnul Dan-Constantin Șlincu:

Mulțumesc, domnule președinte de ședință.

Interpelarea mea este adresată ministrului antreprenoriatului și turismului, domnului Constantin-Daniel Cadariu.

Stimate domnule ministru,

Conform ultimului raport al Comisiei Europene, micii antreprenori români sunt cei mai nemulțumiți din Europa, cu privire la dificultatea de a găsi noi clienți, costul ridicat al forței de muncă și recrutarea din ce în ce mai greoaie a specialiștilor.

De asemenea, antreprenorii români constituiți în Consiliul Național al Întreprinderilor Private Mici și Mijlocii din România sunt nemulțumiți de faptul că Ministerul Antreprenoriatului și Turismului nu a demarat până acum niciunul dintre cele 12 programe de finanțare destinate mediului de afaceri privat, programe aprobate prin Legea nr. 368/2022 privind bugetul de stat pentru anul 2023.

Vă rog să-mi comunicați care sunt cauzele care au dus la amânarea acestor programe și să-mi transmiteți, pentru fiecare dintre acestea, data la care vor fi lansate oficial și când antreprenorii vor putea aplica. Mă refer la o serie de scheme de finanțare a antreprenorilor, care sunt bugetate în anul 2023, cele mai importante fiind Programul de Microindustrializare, bugetat cu 85 de milioane de lei, și Programul Comerț-Servicii, bugetat cu 74,5 milioane de lei. Totodată este vorba și de o nouă ediție, pe 2023, a Programului Start-up Nation, care ar avea disponibil un buget de 2,2 miliarde de lei, credite de angajament și 1 miliard de lei, credite bugetare.

În același timp vă rog să-mi explicați de ce niciun program din anii precedenți nu a fost dus la capăt și niciun program nou nu este în curs de implementare.

Așa cum știți, mediul de afaceri este cel care contribuie la bugetul de stat și trebuie tratat cu respect, ca urmare a faptului că IMM-urile reprezintă 90% din economia țării noastre.

Solicit răspuns în termen legal.

Cu stimă, deputat Dan-Constantin Șlincu.

Mulțumesc.

Domnul Ilie Dan Barna:

Mulțumesc, domnule deputat.