Sunteți în secțiunea: Prima pagină > Proceduri parlamentare > Dezbateri > Calendar 2023 > 31-05-2023

Ședința Camerei Deputaților din 31 mai 2023

  1. Declarații politice și intervenții ale deputaților:
  1.63 Mirela Furtună - declarație politică având titlul "Noua Lege a dialogului social nu aduce modificări semnificative".  

Intervenție consemnată conform materialului depus la secretariatul de sedință

Doamna Mirela Furtună:

"Noua Lege a dialogului social nu aduce modificări semnificative"

Am observat anumite poziționări referitoare la Legea dialogului social, care au venit atât din partea unor lideri sindicali, cât și din partea unor ziariști. În acest context socioeconomic, în care există proteste a unor categorii socioprofesionale, este necesar să subliniem anumite aspecte ale noii legi.

În primul rând, adoptarea unei noi Legi a dialogului social era un punct important în cadrul Programului de guvernare, iar noua lege vine după o perioadă lungă de analize și dezbateri asupra prevederilor cu partenerii sociali, deci nu are nicio legătură cu protestele actuale.

În al doilea rând, cadrul legislativ anterior adoptării Legii dialogului social prevedea clar că perioadele de grevă nu vor fi cuantificate ca reprezentând vechime în muncă. Astfel, afirmația conform căreia noua Lege a dialogului social conține prevederi ce limitează dreptul constituțional la grevă nu se susține. Perioada de grevă nu se lua în calcul la vechime nici înainte de modificarea legii. De altfel, sindicatele au participat la discuțiile privind modificarea Legii dialogului social și au agreat textul noii ordonanțe. Singurul drept care nu se suspendă pe perioada grevei este asigurarea medicală în sistemul public.

Argumentul sindicaliștilor și al unora dintre ziariști, că modificarea modului de suspendare a contractului de muncă pe perioada de grevei ar afecta vechimea, este o interpretare profund eronată a legii. Cu excepția asigurării medicale, toate celelalte drepturi care decurg din contractul de muncă se suspendă pe durata grevei, odată cu suspendarea contractului. Așa a fost mereu, nu s-a schimbat nimic în această privință în Legea dialogului social nr. 367/2022.

Modificarea invocată de sindicaliști are o altă explicație. "Suspendarea de drept" a contractului de muncă pe perioada grevei ar implica automat obligația de notificare în REVISAL, ceea ce devine dificil când este vorba despre sute de mii de angajați. Modificarea a fost solicitată tocmai de partenerii sociali, pentru a lăsa la latitudinea salariatului dacă cere sau nu suspendarea contractului.

De asemenea, vechimea și celelalte drepturi, cu excepția calității de asigurat în sistemul medical public, se raportează la pontaj și la documentele din care reiese timpul de lucru. Dacă sunt în grevă, nu pontează, deci, nu curg nici vechimea și nici alte drepturi salariale.