Sunteți în secțiunea: Prima pagină > Proceduri parlamentare > Dezbateri > Calendar 2023 > 13-09-2023

Ședința Camerei Deputaților din 13 septembrie 2023

 Fragmente relevante pentru următoarea interogare: 
Vorbitor: Alexandru Popa

  1. Declarații politice și intervenții ale deputaților:

  Alexandru Popa - declarație politică având ca temă Prioritățile legislative ale PNL, în noua sesiune parlamentară;

Domnul Alexandru Popa:

"Prioritățile legislative ale PNL, în noua sesiune parlamentară"

După o sesiune parlamentară fructuoasă, în care au fost adoptate un număr de 40 de inițiative legislative liberale, cu impact major pentru bunul mers al societății, Grupul PNL își propune să continue promovarea unor noi proiecte de lege, prin care să contribuim la îmbunătățirea cadrului legislativ românesc.

Pe această cale, vreau să subliniez că printre cele mai importante obiective, pe care le vom asuma în această toamnă, se numără adoptarea prioritară a legilor care fac parte din jaloanele asumate prin PNNR - reformarea sistemului de pensii și a Legii salarizării din sectorul public, adoptarea noului Cod al urbanismului -, ridicarea pragului de neimpozitare a pensiilor de la 2.000 la 3.000 de lei, dar și promovarea proiectelor liberale, aflate deja în procedură parlamentară, care vizează combaterea consumului și traficului de droguri, interzicerea publicității la jocurile de noroc și reguli de circulație pe drumurile publice mai dure.

Totodată, în contextul dezbaterilor publice generate de măsurile fiscale anunțate de Guvernul Ciolacu, consider că este important ca în acest pachet de măsuri să se regăsească principiile și viziunea PNL în domeniul fiscal, pentru a garanta astfel menținerea traiectoriei imprimate de Guvernul Ciucă în direcția dezvoltării și modernizării, precum și pentru menținerea deficitului bugetar sub control.

În toți acești ani, de când PNL s-a aflat la guvernarea țării, poziția noastră a fost una clară și consecventă, în sensul că echilibrarea bugetară trebuie să fie făcută într-un mod responsabil, prin reducerea cheltuielilor și o redimensionare chibzuită a instituțiilor statului, prin combaterea evaziunii fiscale și măsuri fiscale optime. În acest sens, menținerea cotei unice rămâne o prioritate pentru PNL, iar orice discuție de modificare este de neacceptat!

De asemenea, susținem menținerea impozitului pe dividende la nivelul actual de 8%, păstrarea pragului de 500.000 de euro pentru microîntreprinderi, menținerea actualei cote de TVA, plafonarea CASS la PFA, precum și ca plata impozitului pe profit realizat de marile companii să fie făcută în România!

Am speranța că partenerii de guvernare vor înțelege importanța acestui set de propuneri liberale și le vor susține după discuțiile din cadrul coaliției de guvernare. Așa cum am mai spus, trecem prin vremuri excepționale și trebuie să acționăm responsabil, dincolo de politicile de partid, strict în interesul cetățenilor și al României! Înțelegem miza acestui context economic dificil pentru România, iar de asigurarea unui pachet de măsuri coerent, prin care să răspundem provocărilor actuale din economie, depinde dezvoltarea noastră economică în următorii ani!