Sunteți în secțiunea: Prima pagină > Proceduri parlamentare > Dezbateri > Calendar 2023 > 11-10-2023

Ședința Camerei Deputaților din 11 octombrie 2023

12. Supunerea la votul final:  
  12.20 Proiectul de Lege privind aprobarea Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 53/2018 pentru modificarea și completarea Legii nr. 360/2002 privind Statutul polițistului (PL-x 515/2018) (adoptat);
 
consultă fișa PL nr. 515/2018

 

Domnul Vasile-Daniel Suciu:

  ................................................

Capitolul II. Legi organice. Adoptări.

20. Proiectul de Lege privind aprobarea Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 53/2018 pentru modificarea și completarea Legii nr. 360/2002 privind Statutul polițistului; PL-x 515/2018.

Vot, vă rog.

Cu 213 voturi pentru, două contra, 43 de abțineri, adoptat.

Explicarea votului, domnul deputat Coarnă, din partea Grupului AUR, vă rog.

Domnul Dumitru Coarnă:

Mulțumesc, domnule președinte.

Această inițiativă legislativă, această Ordonanță de urgență nr. 53/2018 a pornit din zona sindicatelor, pentru că în 2016, Guvernul Cioloș a emis două ordonanțe de urgență, Ordonanța de urgență nr. 21 și Ordonanța de urgență nr. 76, prin care a creat posibilitatea, pe o condiție minimală de 10 ani vechime, ca polițiștii să poată să iasă din sistem cu deschiderea dreptului la pensie.

Repet, la 10 ani vechime. Adică un polițist la 37 de ani avea această posibilitate, juridic, și sigur că au venit cu Ordonanța nr. 76 prin care au distrus Unitatea de Informații a Ministerului de Interne și au trecut-o în zona militară. În acea perioadă au plecat din sistem aproximativ 1.000 de oameni, o mie și ceva de polițiști care aveau 37 până în 40 de ani, cu o vechime de minimum 10 ani.

Sigur că noi am insistat, noi, sindicatele, am venit și am atras atenția că distrugem sistemul polițienesc, distrugem siguranța publică prin aceste abordări juridice. După lungi discuții, Guvernul de atunci, era doamna Carmen Dan ministru, a fost de acord să corectăm printr-o ordonanță de urgență. A fost un lucru care a fost corectat și acum nu mai există această posibilitate.

Al doilea aspect pe care l-am sesizat și care este reglementat astăzi - la trecerea în Corpul ofițerilor de poliție, agenții de poliție cu vechime de 15 ani, de exemplu, primeau același grad profesional precum cel din sursă externă și sigur că era o problemă de lipsă de respect și, mai mult de atât, de nerecunoaștere a activității profesionale în sistem. Acum sigur că se face o diferențiere de 10-15 ani până la gradul de inspector principal, adică căpitan.

Și mai aveam o problemă, pe care o să o discut cu domnul ministru Bode - în procesul polițienesc, polițiștii sunt și părți vătămate ale infracțiunii de ultraj, iar sistemul îi abandonează, nu-i protejează, nu-i apără prin apărători pe care să-i plătească Ministerul de Interne, pentru că polițistul a intervenit în calitate de subiect de drept calificat al statului român, nu în calitate de persoană fizică, ci în calitate de persoană juridică, de autoritate publică.

 

Domnul Vasile-Daniel Suciu:

Mulțumesc.

Domnul Dumitru Coarnă:

A fost reglementat...

Vă rog, un minut și am închis!

A fost reglementat acel lucru, dar domnul Bode nu a catadicsit să emită un ordin de ministru, pentru că legea prevede lucrul acesta...

 

Domnul Vasile-Daniel Suciu:

Mulțumesc...

Domnul Dumitru Coarnă:

...ca ordinul să producă...

 

Domnul Vasile-Daniel Suciu:

...domnule Coarnă.

Domnul Dumitru Coarnă:

...efecte, deci este un ordin pe care domnul Bode...

 

Domnul Vasile-Daniel Suciu:

21.

Domnul Dumitru Coarnă:

...a uitat să-l emită.

Mulțumesc.