Sunteți în secțiunea: Prima pagină > Proceduri parlamentare > Dezbateri > Calendar 2023 > 18-10-2023

Ședința Camerei Deputaților din 18 octombrie 2023

  1. Declarații politice și intervenții ale deputaților:
  1.26 Adrian Alda - declarație politică având titlul "Diplomația PSD a convins Comisia Europeană - Fermierii români vor beneficia de un nou sprijin financiar!";

Intervenție consemnată conform materialului depus la secretariatul de sedință

Domnul Adrian Alda:

"Diplomația PSD a convins Comisia Europeană - Fermierii români vor beneficia de un nou sprijin financiar!"

Preocuparea și eforturile susținute ale conducerii PSD a Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale, dublate de numeroasele negocieri purtate cu Comisia Europeană și de către europarlamentarii PSD au configurat acest nou succes financiar, deosebit de important pentru investitorii în agricultura autohtonă, concretizat prin acordarea unor despăgubiri consistente din fonduri comunitare pentru culturile afectate de seceta pedologică de anul trecut.

Parlamentul European a dat undă verde pentru activarea Fondului de Solidaritate al Uniunii Europene - FSUE.

33,9 milioane de euro vor fi direcționate către țara noastră, ca să diminueze daunele cauzate de seceta din 2022.

827.980 de hectare din 37 de județe și din București, din totalul celor 5,4 milioane de hectare cultivate cu cereale în România, au suferit degradări accentuate ale solului și distrugerea vegetației din cauza lipsei precipitațiilor, în perioada martie-septembrie 2022, și din cauza a două valuri consecutive de căldură din lunile iunie-iulie ale aceluiași an.

Aceste sume, provenite din Fondul de solidaritate al Uniunii Europene, vor fi integral destinate refacerii infrastructurii deteriorate, securizării ei preventive, precum și pentru protejarea patrimoniului cultural.

Stimați colegi și dragi agricultori, acest sprijin bănesc oferit de Bruxelles vine în completarea măsurilor luate deja de MADR pentru susținerea investitorilor agrari, ale căror culturi au fost prejudiciate din pricina secetei pedologice din primăvara și toamna lui 2022. Chiar în debutul lunii trecute, Ministerul Agriculturii anunța că a virat sumele destinate despăgubirii celor 80.315 beneficiari către direcțiile agricole județene.

Trebuie să admitem cu toții că și suma totală plătită de către MADR, respectiv cei 280.588.065,59 lei, este una consistentă și bine chibzuită. Defalcat, cei 335 lei/ha au fost aprobați prin O.U.G. nr. 50/2023 pentru instituirea schemei de ajutor de stat sub formă de grant, oferit producătorilor agricoli care au suferit pagube din cauza lipsei apei pentru culturile de porumb, floarea-soarelui, soia și mazăre.

Mai mult, vă reamintesc că fostele conduceri ale MADR au dispus, anul trecut, și alte despăgubiri intrate în conturile fermierilor pentru culturile înființate în toamna lui 2021 și care au suportat și ele consecințele nefaste ale unui regim de precipitații insuficiente.

Așadar, și pentru aceste tipuri de neajunsuri venite din partea naturii, PSD a identificat și implementat o serie de măsuri vitale, sub formă de scheme sau direcționare directă de ajutoare financiare.

Toate aceste eforturi ale miniștrilor PSD ai agriculturii consfințesc atât interesul deosebit și grija constantă pentru acest domeniu principal ocupațional și pentru toți fermierii români, cât și capacitatea acestora și a echipelor de parlamentari și europarlamentari social democrați pentru identificarea unor noi soluții tehnice sau diplomatice, ce se dovedesc, zilnic, salutare pentru agricultura națională.

În concluzie, abilitatea decizională a PSD, mereu probată la conducerea MADR, nu poate fi sub nicio formă contestată!