Sunteți în secțiunea: Prima pagină > Proceduri parlamentare > Dezbateri > Calendar 2023 > 18-10-2023

Ședința Camerei Deputaților din 18 octombrie 2023

  1. Declarații politice și intervenții ale deputaților:
  1.73 Silviu-Titus Păunescu - declarație politică având ca temă "Interzicerea cumulului pensiei cu salariul la stat, încă un bluf marca PSD-PNL";

Intervenție consemnată conform materialului depus la secretariatul de sedință

Domnul Silviu-Titus Păunescu:

"Interzicerea cumulului pensiei cu salariul la stat, încă un bluf marca PSD-PNL"

Curtea Constituțională a decis, săptămâna trecută, joi, cu unanimitate de voturi, că este neconstituțională Legea cumulului pensie-salariu, în urma sesizării făcute de Înalta Curte de Casație și Justiție, după cum a anunțat președintele CCR, Marian Enache. Acesta a explicat că "interdicția cumulului pensiei cu salariul contravine dreptului fundamental la muncă garantat de Constituție". În caz că ați uitat, ÎCCJ a sesizat, pe 29 iunie, Curtea Constituțională în legătură cu modificările Legii privind pensiile de serviciu și cu legea privind cumulul pensiei cu salariul, ambele legi trecând de Parlament, cu numai o zi înainte, pe 28 iunie.

Acum, inginerește vorbind, decizia e corectă. Dacă nu luăm în calcul injustele și nemeritatele de pensii speciale, până la urmă, pensia reprezintă niște bani pe care statul ți-i dă la o vârstă, după ce ai contribuit un număr de ani, corespunzător contribuției. Este un contract fără nicio legătură cu altceva. În contractul pe care orice cetățean în are cu CNPP, nu scrie nicăieri că-mi pierd dreptul la pensie dacă se angajează, din nou la stat. Desigur, acum dacă și s-ar face angajări pe bune in sistemul bugetar, concursuri reale, bazate pe competențe demonstrate în urma unui examen, nu s-ar mai ajunge la cumularea pensiei cu salariul!

Iar pentru că niciun guvern nu a fost în stare, până acum, să elimine pensiile speciale, vă propun un exercițiu simplu, ca să vedeți că, dacă se vrea, se poate - și vă garantez că AUR, după ce va ajunge la guvernare, va elimina aceste pensii speciale, care sunt o adevărată mită plătită pentru inactivitatea din timpul mandatelor a numeroși parlamentari.

Prin urmare, pensia trebuie calculată exclusiv pe baza contributivității, fără a se băga nu în calculul pensiei sumele câștigate din sporuri sau alte forme de bonificații pentru care nu se plătește contribuție pentru pensie, sănătate etc.

Apoi, orice angajat ar trebui să aibă posibilitatea de a contribui lunar mai mult decât este oficial din salariu, astfel încât, la finalul activității, pensia să poată fi mai mare, cu mențiunea că sumele plătite în plus sa fie obligatoriu reținute din salariu, ci nu să se vină cu ei de acasă, pentru a nu se ajunge în situația în care se câștigă 1.000 de lei pe lună și se mai adaugă încă 5.000 de lei pe urma contribuției pentru pensie. Și, cel mai important, în momentul în care cineva are pensie, dar și salariu, salariul să fie impozitat în mod corect, contribuind, în continuare, la plata CAS, CASS etc., iar la final să existe și pensia a doua, conform contribuției.

Dar cine să facă acest lucru, stimați colegi?!

Avem nevoie de români care să lucreze în interesul românilor, și nu de sinecuriști și de miniștri fără coloană vertebrală!