Sunteți în secțiunea: Prima pagină > Proceduri parlamentare > Dezbateri > Calendar 2023 > 24-10-2023

Ședința Camerei Deputaților din 24 octombrie 2023

 Fragmente relevante pentru următoarea interogare: 
Vorbitor: Nicolae Roman

Declarații politice și intervenții ale deputaților: Nicolae Roman - declarație politică intitulată Puterea noastră ca români - [Despre situații de neînțeles];

Domnul Nicolae Roman:

Mulțumesc, domnule președinte de ședință.

Doamnelor și domnilor colegi,

Astăzi, din ciclul "Puterea noastră ca români", voi vorbi în fața dumneavoastră - "Despre situații de neînțeles".

"Nu există zboruri umanitare. Nu putem transforma România și companiile românești în Crucea Roșie" - Marcel Ciolacu, prim-ministrul României.

Pentru repatrierea din Israel a cetățenilor de origine română, aceștia plătesc o taxă consulară de 350 de euro.

La solicitarea Ambasadei Ucrainei din Israel, statul român, într-o logică de neînțeles, repatriază toți cetățenii ucraineni din Israel, aceștia primind asistență consulară gratuită, fiindcă, nu?, România are bani pentru astfel de situații.

Apare întrebarea: de ce România nu procedează cu propriii cetățeni la fel ca alte state - Ungaria, Polonia, Portugalia, Danemarca sau Islanda -, care își repatriază cetățenii în regim prioritar și gratuit?

O altă situație de neînțeles este referitoare la gama largă de facilități oferite agricultorilor și transportatorilor ucraineni pe teritoriul țării noastre și care lovesc direct în agricultura și infrastructura de transport românească.

Fermierii români, cu un strigăt de disperare întreabă: de ce nu ne apără statul român interesele?

De la începerea războiului din Ucraina, refugiații ucraineni, mulți dintre ei deloc lipsiți de forță fizică și posibilități financiare, primesc multiple forme de ajutor, inclusiv canal TV în limba maternă. În același timp, cronologic, etnicilor români din Ucraina li s-a interzis dreptul la asistență religioasă în limba română și, în mod constant, se diminuează legislativ și administrativ dreptul copiilor acestora de a învăța în limba română; de televiziune nu mai vorbim.

Este firească întrebarea: de ce măsurile aplicate etnicilor și refugiaților ucraineni din România nu sunt ajustate în mod reciproc cu ale etnicilor români din Ucraina? Ministerul Afacerilor Externe de la București nu este capabil să solicite aceasta?

Politicienii români trebuie să fie profesioniști care să nu conceapă legi atacabile, de ale căror efecte nu le pasă.

Pensia militară este un drept rezultat din veniturile muncii, care a fost una de risc maxim. Ulterior, fără logică, a fost supusă altor bareme de impozitare sau neactualizare.

Ce fel de specialiști care "respectă" legile au stabilit aceste criterii?

Beneficiarii acestor pensii se întreabă: Consiliul Național de Combatere a Discriminării nu are voie să se autosesizeze în această problemă? Oare nu mai avem români care să se gândească la România?

Având în vedere că mâine este Ziua Armatei, mă alătur și eu distinsului meu coleg și urez tuturor militarilor, indiferent de grad, oriunde s-ar afla, lor și familiilor lor, multă sănătate și multe bucurii!

Deputat neafiliat în Circumscripția nr. 10 Buzău, Nicolae Roman.

Mulțumesc, domnule președinte.