Sunteți în secțiunea: Prima pagină > Proceduri parlamentare > Dezbateri > Calendar 2023 > 08-11-2023

Ședința Camerei Deputaților din 8 noiembrie 2023

  1. Declarații politice și intervenții ale deputaților:
  1.23 Adrian Alda - declarație politică având tema "Legea arendei va revoluționa în bine fondul funciar";

Intervenție consemnată conform materialului depus la secretariatul de sedință

Domnul Adrian Alda:

"Legea arendei va revoluționa în bine fondul funciar"

Legea arendei este un act normativ ce va avea consecințe pe decenii asupra pieței terenurilor agricole. Este adevărat că mă înscriu printre cosemnatarii acestui proiect de lege, însă mă declar susținătorul ei, în special, pentru că aceasta poate avea o importanță similară pentru fondul funciar, cât și pentru toți investitorii în agricultură, mai mici sau mai mari, la fel ca și legislația retrocedării terenurilor agricole din anii ’90.

Noua viziune a PSD pentru terenurile agricole va conferi predictibilitate reală investițiilor, finanțare mai bună agricultorilor, dar și produse alimentare mai gustoase și mai sănătoase. Proiectul nostru de act normativ, cu care ne prezentăm în fața românilor, nu va împiedica vânzarea în număr din ce în ce mai mare a fermelor, ci le va oferi agricultorilor, care se află în imposibilitatea de a-și lucra terenurile din diverse motive personale, să le cedeze spre arendare pentru o perioadă de minim 7 ani. Așadar, cine susține că România, cu ale sale cel puțin două milioane de microferme, ar fi în vreun pericol, din pricina unor potențiale efecte ale noii Legi a arendei, doar dezinformează și dovedește rea-credință!

Prin intermediul acestui act normativ, agricultorii vizați vor ieși oricum pe profit și vor putea accesa și atrage și alte tipuri de fonduri europene, ce le vor garanta mai multă siguranță pentru dezvoltarea lucrărilor agrotehnice obișnuite, precum și pentru acele tipuri de culturi specifice care presupun derularea lor pe o perioadă mai lungă și stabilă de timp.

Mai mult, pe lângă statuarea mai fermă a acestei opțiuni, vor fi antrenați și alți români să se implice în acest domeniu. În paralel, noua lege va interzice subarendarea totală sau parțială sub sancțiunea nulității, cu excepția schimbului de utilizare a terenului între arendași. Astfel, încă o mare problemă va fi rezolvată, respectiv cea a transferurilor de terenuri care nu era reglementată.

Un alt neajuns, cel legat de valabilitatea contractelor după decesul proprietarului, va fi și el în sfârșit rezolvat! În cazul morții arendatorului, moștenitorii sunt obligați să mențină contractul de arendare pe durata încheiată.

De asemenea, în varianta vânzării terenului, cumpărătorul este obligat să continue contractul de exploatare până la expirarea termenului său de valabilitate.

Însă, în ciuda tuturor acestor îmbunătățiri funciare, concretizate prin actualizări foarte necesare, aduse legislației referitoare la arendă, admit că nu m-ar surprinde deloc ca să apară o nouă tentativă, total ilegitimă a opoziției, de blocare sau tergiversare a efectelor ei, printr-o nouă contestație la CCR. Cu o astfel de stratagemă contestabilă, se va ajunge dor la suspendarea cu rea-voință și doar pe moment a finanțării vitale pentru majoritatea fermierilor, precum și a stabilității de care aceștia au avut parte ori de câte ori PSD a fost la guvernare și a condus Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale.

În concluzie, lansez un apel către colegii din opoziție să facă dovada că pot fi și raționali și cumpătați, și că sunt preocupați cu adevărat să le apere interesele românilor, să asigure o agricultură cât mai sustenabilă și mai variată, care să fie reflectată prin produsele alimentare de calitate superioară care vor ajunge să fie consumate de toate segmentele de populație. Închei, îndemnându-i să ne susțină demersul legislativ, nu să îi pună piedici absurde doar din spirit de frondă!