Sunteți în secțiunea: Prima pagină > Proceduri parlamentare > Dezbateri > Calendar 2023 > 14-11-2023

Ședința Camerei Deputaților din 14 noiembrie 2023

  1. Declarații politice și intervenții ale deputaților:
  1.53 Nicolae Giugea - declarație politică intitulată "Legea porcului și cea a cash-ului - dovadă de neînțelegere a societății românești!";

Intervenție consemnată conform materialului depus la secretariatul de sedință

Domnul Nicolae Giugea:

"Legea porcului și cea a cash-ului - dovadă de neînțelegere a societății românești!"

Când decidenții politici au pantofii mult prea lustruiți, fără fir de praf pe ei, nu înseamnă numai că nu cunosc realitățile lumii rurale românești, ci că sunt și expuși la decizii fundamental greșite, îndreptate chiar împotriva celor mai vulnerabili dintre români.

Dacă unii politicieni puși în funcții înalte ar cunoaște realitățile, atunci ar ști cu siguranță de ce o persoană în vârstă dintr-un sat nu are card bancar sau cont în bancă! Ar ști că la târgul din sat comerțul nu se face cu instrumente de plată moderne și că, pentru cei mai mulți, comisioanele percepute de bănci sunt inaccesibil de mari. Ar mai ști, de asemenea, că astăzi porcul crescut în gospodărie este pentru mulți români singurul element de siguranță că au ce pune pe masă de Sfintele Sărbători, că supermarketul modern este la zeci de kilometri distanță și că România autentică s-a născut la sat, nu la supermarket.

Am asistat, zilele trecute, la o serie de stângăcii în ceea ce privește deciziile guvernamentale. Este bine că reprezentanții Guvernului și-au recunoscut erorile și au îndreptat situația - se revine la plata în numerar și ANSVSA se mai gândește cum să reglementeze bunăstarea porcului din gospodărie. Cred că este mult mai util pentru România și pentru creșterea încrederii în Guvern, ca acesta să se concentreze pe problemele majore ale țării: evaziunea fiscală nu este în legătura de pătrunjel, ci acolo unde ANAF știe, dar pare că nu vrea să acționeze; pesta porcină și evaziunea fiscală nu au apărut în cotețul gospodăriei țărănești, dar ANSVSA nu pare capabilă să adopte măsuri consacrate din alte state, care s-au confruntat cu aceste probleme și au reușit să le gestioneze, fără să afecteze populația vulnerabilă.

N-aș încheia înainte să recomand celor care au competența de a lua decizii guvernamentale astăzi în România, că puțin praf pe pantofii scumpi i-ar feri de situațiile neplăcute de a lua decizii împotriva unui segment important din populația țării.