Sunteți în secțiunea: Prima pagină > Proceduri parlamentare > Dezbateri > Calendar 2023 > 29-11-2023

Ședința Camerei Deputaților din 29 noiembrie 2023

 Fragmente relevante pentru următoarea interogare: 
Vorbitor: Nicolae Giugea

  1. Declarații politice și intervenții ale deputaților:

  Nicolae Giugea - declarație politică: Birocrații dăunează rău culturilor agricole!;

Domnul Nicolae Giugea:

"Birocrații dăunează rău culturilor agricole!"

Înainte de aderarea țării noastre la Uniunea Europeană, românii au fost cetățenii europeni care au manifestat cea mai mare încredere că această grupare de state democratice este cea mai bună soluție posibilă pentru a ajunge la prosperitate și pentru a garanta drepturile și libertățile fundamentale. Din păcate, în ultimele decenii, unele decizii adoptate de aparatul birocratic de la Bruxelles nu au făcut decât să crească neîncrederea cetățenilor europeni în proiectul european, ceea ce este de nedorit. De la alimentație bazată pe insecte sau carne sintetică și până la interzicerea sacrificării tradiționale a porcului în gospodăria țărănească, toate sunt propuneri de măsuri iraționale, antieuropene, adoptate de birocrați rupți de realitate, care nu înțeleg consecințele deciziilor lor.

Recent, parcă tocmai pentru a întări cele spuse mai devreme, Comisia Europeană a mai născocit o nefăcută și a propus ca, până în anul 2030, statele membre ale Uniunii Europene să reducă cu un procent de 50% utilizarea pesticidelor mai puțin periculoase și cu 65% pe cele mai periculoase, până în 2030.

La prima vedere, măsura nu pare una rea! Dimpotrivă! Scoaterea substanțelor chimice din ciclul de producție agricolă ne poate duce cu gândul la agricultură ecologică și la alimente de calitate și sănătoase. Totul pare frumos, când vedem lucrurile în această cheie. Ceea ce, însă, nu se spune este cu cât vor crește costurile de producție și cu cât se va diminua producția în aceste condiții? Cu cât va crește prețul alimentelor și câți consumatori își vor permite să își cumpere mâncare? Din păcate, la aceste din ultimă întrebări nu am văzut niciun răspuns formulat!

Mă bucură reacția colegilor din PNL, membri ai Parlamentului European, care au avut deja o reacție pe această temă, mai ales și pentru faptul că România utilizează cea mai redusă cantitate de pesticide la hectar din Uniunea Europeană. De asemenea, m-ar bucura ca, și la nivelul Uniunii Europene, în spatele deciziilor să se afle oameni cu experiență, și nu birocrați, care, prin deciziile lor nepotrivite, scad încrederea cetățenilor în construcția europeană.