Nicolae Giugea
Nicolae Giugea
Ședința Camerei Deputaților din 29 noiembrie 2023
Sumarul ședinței
Stenograma completă
publicată în Monitorul Oficial, Partea a II-a nr.161/21-12-2023

Dezbateri parlamentare
Calendarul ședințelor
- Camerei Deputaților:
2024 2023 2022
2021 2020 2019
2018 2017 2016
2015 2014 2013
2012 2011 2010
2009 2008 2007
2006 2005 2004
2003 2002 2001
2000 1999 1998
1997 1996
Interoghează dezbaterile
din legislatura: 2020-prezent
2016-2020
2012-2016
2008-2012
2004-2008
2000-2004
1996-2000
1992-1996
Monitorul Oficial
Partea a II-a:2024 2023 2022
2021 2020 2019
2018 2017 2016
2015 2014 2013
2012 2011 2010
2009 2008 2007
2006 2005 2004
2003 2002

Transmisii video

format Real Media
Ultimele ședințe (fără stenograme încărcate):
18-06-2024
09-06-2021 (comună)
11-05-2021
Arhiva video:2024 2023 2022
2021 2020 2019
2018 2017 2016
2015 2014 2013
2012 2011 2010
2009 2008 2007
2006 2005 2004
2003
Pentru a vizualiza înregistrările video trebuie să instalați programul Real Player
Sunteți în secțiunea: Prima pagină > Proceduri parlamentare > Dezbateri > Interogare > Rezultate > 29-11-2023 Versiunea pentru printare

Ședința Camerei Deputaților din 29 noiembrie 2023

 Fragmente relevante pentru următoarea interogare: 
Vorbitor: Nicolae Giugea

  Declarații politice și intervenții ale deputaților: Nicolae Giugea - declarație politică: Birocrații dăunează rău culturilor agricole!;

Domnul Nicolae Giugea:

"Birocrații dăunează rău culturilor agricole!"

Înainte de aderarea țării noastre la Uniunea Europeană, românii au fost cetățenii europeni care au manifestat cea mai mare încredere că această grupare de state democratice este cea mai bună soluție posibilă pentru a ajunge la prosperitate și pentru a garanta drepturile și libertățile fundamentale. Din păcate, în ultimele decenii, unele decizii adoptate de aparatul birocratic de la Bruxelles nu au făcut decât să crească neîncrederea cetățenilor europeni în proiectul european, ceea ce este de nedorit. De la alimentație bazată pe insecte sau carne sintetică și până la interzicerea sacrificării tradiționale a porcului în gospodăria țărănească, toate sunt propuneri de măsuri iraționale, antieuropene, adoptate de birocrați rupți de realitate, care nu înțeleg consecințele deciziilor lor.

Recent, parcă tocmai pentru a întări cele spuse mai devreme, Comisia Europeană a mai născocit o nefăcută și a propus ca, până în anul 2030, statele membre ale Uniunii Europene să reducă cu un procent de 50% utilizarea pesticidelor mai puțin periculoase și cu 65% pe cele mai periculoase, până în 2030.

La prima vedere, măsura nu pare una rea! Dimpotrivă! Scoaterea substanțelor chimice din ciclul de producție agricolă ne poate duce cu gândul la agricultură ecologică și la alimente de calitate și sănătoase. Totul pare frumos, când vedem lucrurile în această cheie. Ceea ce, însă, nu se spune este cu cât vor crește costurile de producție și cu cât se va diminua producția în aceste condiții? Cu cât va crește prețul alimentelor și câți consumatori își vor permite să își cumpere mâncare? Din păcate, la aceste din ultimă întrebări nu am văzut niciun răspuns formulat!

Mă bucură reacția colegilor din PNL, membri ai Parlamentului European, care au avut deja o reacție pe această temă, mai ales și pentru faptul că România utilizează cea mai redusă cantitate de pesticide la hectar din Uniunea Europeană. De asemenea, m-ar bucura ca, și la nivelul Uniunii Europene, în spatele deciziilor să se afle oameni cu experiență, și nu birocrați, care, prin deciziile lor nepotrivite, scad încrederea cetățenilor în construcția europeană.

      ................................................
  Dezbaterea Proiectului de Lege pentru înființarea și funcționarea Punctelor Gastronomice Locale (PL-x 344/2023) (rămas pentru votul final).  

Domnul Nicolae Giugea (din sală):

Un minut! Dați-mi un minut, domnule președinte!

      ................................................
   

Domnul Nicolae Giugea:

Stimați colegi,

Poate nu știm ce înseamnă gastronomie românească. Credem că dacă mama face oala cu sarmale acasă e suficient să mănânc eu, să mă satur și asta înseamnă!

Vreau să îl felicit pe colegul Cristi Buican pentru promovarea acestui proiect!

Și, domnilor dragi, nicăieri în lume nu o să întâlniți un restaurant cu specific franțuzesc, fiindcă bucătăria franceză este în patrimoniul mondial.

 
      ................................................
   

Domnul Nicolae Giugea:

Întâlnim restaurante cu specific italian.

 
      ................................................
   

Domnul Nicolae Giugea:

Felicitări pentru acest pas! Este un pas extrem de important pentru gastronomia românească!

 
      ................................................
   

Domnul Nicolae Giugea:

Mulțumesc.

 
      ................................................
Supunerea la votul final: Proiectul de Lege pentru înființarea și funcționarea Punctelor Gastronomice Locale (PL-x 344/2023) (adoptat);

Domnul Nicolae Giugea:

Domnule președinte,

Stimați colegi,

Este un proiect care într-adevăr susține gospodăria țărănească, promovează gospodăria țărănească. Fiindcă - este un început - noi ne-am obișnuit ca atunci când avem niște italieni care vin prin România să le punem pizza pe masă; dacă vin francezi, le punem Camembert și le dăm șampanie.

Nu! Avem ce să punem pe masă. Avem cu ce să ieșim în întâmpinarea oaspeților noștri.

Canada, ca să-și lanseze industria aceasta gastronomică, a înființat un institut național de gătit, de gastronomie, fiindcă nu avea.

În momentul de față, noi conform... nu, spunem, domnule, noi avem sarmale, dar sarmalele sunt de origine turcească.

Nu, ceea ce facem noi nu are nimic de-a face cu niciun produs turcesc ori ceva. Avem specificul nostru național, trebuie promovat ca atare și trebuie să susținem în continuare gospodăria țărănească.

Mulțumesc. (Aplauze.)

       

Adresa postala: Palatul Parlamentului, str.Izvor nr.2-4, sect.5, Bucuresti luni, 24 iunie 2024, 4:33
Telefoane (centrala): (021)3160300, (021)4141111 Utilizator:
E-mail: webmaster@cdep.ro